8241
Beatos virtuvė

Chili sriuba arba kai norisi pakelti ūpą

(64)

Šios sriubos nereikia įmantriai pristatyti. Pakaks pasakyti tik tiek, kad ji tiršta kaip troškinys ir... demokratiška. Kitaip tariant, į šią sriubą galima dėti daugybę pačių įvairiausių ingredientų ir tokiu būdu įtikti skirtingiausių skonių žmonėms. Sriuba puikiai tinka ilgiems tamsiems žiemos savaitgaliams, kai norisi sujudinti kraują gyslose. 2012 metų Šeimos kalendoriaus sausio mėnesio receptas.

Reikės:
  • 2 šaukštų aliejaus
  • 300 g maltos jautienos
  • 1 didelio svogūno
  • 4 skiltelių česnako
  • 1 saliero lapkočio
  • 2 paprikų (geltonos arba raudonos)
  • 400 g savo sultyse konservuotų pomidorų arba tiek pat ir truputį daugiau pomidorų sulčių
  • 1-2 šaukštų pomidorų pastos
  • 2 litrų jautienos arba vištienos sultinio
  • 1 žalio čili pipiro
  • 1 raudono čili pipiro
  • 1 kupino šaukštelio malto kumino
  • 1 šaukštelio maltos kalendros
  • 1 šaukštelio smulkinto raudonėlio
  • 1 šaukšto čipotle pastos ar padažo arba 0,5 šaukštelio smulkintos rūkytos paprikos
  • 1 šaukštelio maltos raudonosios paprikos
  • žaliosios citrinos sulčių
  • grietinės
  • kalendros
  • 1 skardinės konservuotų raudonųjų pupelių (galima ir patiems išsivirti)

Sriubos aštrumą ir tirštumą galima reguliuoti pagal jos valgytojų pageidavimus. Tačiau verta atminti, jog nepagailėjus aštrumo, gali prireikti ir grietinės.

Aš šios sriubos neįsivaizduoju be keleto svarbių produktų: kumino, pomidorų, česnakų, čili pipirų ir kalendros visai skonio fiestai užbaigti. Na, o visi kiti ingredientai: mėsa, daržovės ir pupelės – čia jau pasirinktinai.

Sriubą geriausia gaminti viename inde, kuriame viskas ir atliekama: pakepinama mėsa, po to, sudėjus visas daržoves ir prieskonius, verdama. Arba sriubos gaminimo procesą galima pradėti keptuvėje, o pabaigti puode.

Verdame sriubą:

  • 1. Kad ir kaip nuspręstumėte gaminti, pirmiausia imkitės mėsos. Ją susmulkinkite ir pakepinkite gerai įkaitintoje keptuvėje, kad mėsa iš visų pusių gražiai apskrustų. Apkepintą mėsą apibarstykite mėsos prieskoniais ir sudėkite į dubenėlį.
    2. Smulkiai supjaustykite svogūnus ir salierus. Toje pačioje keptuvėje atskirai pakepinkite svogūnus ir salierus. Kepkite, kol šie suminkštės.
    3. Tada sudėkite smulkiai supjaustytus čili pipirus. Jei norite, kad sriuba būtų aštresnė, pipiruose palikite sėklytes. Jei mėgstate švelnesnį maistą, pastarąsias išimkite. Kepinkite čili pipirus kartu su svogūnais ir salierais. Daržoves pabarstykite susmulkintu česnaku.
    4. Kai svogūnai, salierai ir čili pipirai gražiai apkeps, į keptuvę galite grąžinti mėsą. Ją sumaišykite su prieskoniais, kurie sriubai suteikia ypatingo skonio: kuminu, malta kalendra, malta paprika, rūkyta paprika ir raudonėliu. Viską gerai pakaitinkite, kad prieskoniai pradėtų kvepėti.
    5. Laikas imtis daržovių. Paprikoms aš papratai nulupu odelę su skustuku, tuomet jos suverda ir beveik pradingsta sriuboje. Nuluptas paprikas supjaustykite smulkiais gabaliukais ir sudėkite į puodą su mėsos ir daržovių mase.
    6. Į mėsos ir daržovių masę taip pat sudėkite konservuotus pomidorus ir pomidorų pastą. Viską užpilkite sultiniu ir ant nedidelės ugnelės virkite bent 40 minučių.
    7. Kai sriuba jau bus beveik išvirusi, sudėkite konservuotas pupeles. Paragaukite, ar netrūksta druskos, įberkite šviežiai maltų juodųjų pipirų.
    8. Galiausiai sriubą pagardinkite citrinos arba žaliosios citrinos sultimis, šviežia kalendra arba petražolėmis. Sriubos skonį reguliuokite taip, kaip jums atrodo geriausia. Galbūt jums norėsis, kad ji būtų labiau pomidoriška? Tuomet įdėkite dar pomidorų pastos. Jei norėsis rūgštumo, į sriubą įspauskite laimo sulčių. Sriubą galima pagardinti ir grietine – ši numalšins aštrumą. Ir šiaip grietinė myli sriubą…

Prie sriubos puikiai tiks česnakinė duona. Ją darome taip: paimame šaukštą minkšto sviesto, dvi skilteles smulkinto česnako, druskos ir smulkiai pjaustytų petražolių. Viską sumaišome ir užtepame ant batono riekių. Šias pašauname į karštą orkaitę, kad apskrustų. Skanaus!

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (31 balsai, vidurkis: 4,32 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. giedre parašė:

    Receptas – „Aštri mėsos ir pupelių sriuba arba Kai norisi pakelti ūpą“, tačiau pupelių prie ingredientų sąrašo nėra 🙂 Na čia tik pastabėlė, manau kad prasprūdo berašant 😉

  2. Kristina parašė:

    Pati geriausia sriuba! Ruošiam nuo to laiko, kai pamatėm per TV;)

  3. Monika parašė:

    O kokių ir kiek pupelių reikia? 🙂 nes tarp ingridientų jų nėra, o recepto gamyboje jau atsiranda 🙂
    Ačiū 🙂

  4. pupelė parašė:

    pupelės savo nuožiūra, todėl jų ir nėra recepte.. Beata norėtų įdiegti daugiau savarankiškumo ir skatina pasikliauti savo galva.. receptas nėra tikslus, jis tik orientyras..

  5. Kristina parašė:

    Sriuba fantastiska! 🙂 Maniskis visa laika praso tik sios sriubos, dziaugiuos, kad pagaliau recepta galima skaityti begaminant, nes siaip vis stabdydavau laida per TV3 play 😀

    Dekui Beata uz paprastus, skanius receptus!

  6. Ingrida parašė:

    superine sriuba ziemai,tai pati geriausia astri sriuba kokia esu gaminus 🙂

  7. Liepa parašė:

    Va gaminome tai mum per astri buvo 🙁

    • Gintarė parašė:

      Atsiprašau, bet Jūsų liūdnas komentaras skamba labai juokingai… Tas pats būtų, jei parašytumėte, kad sriuba buvo per sūri. Juk recepto pavadinimas sako „Aštri…sriuba“. Jei norite neaštrios, nedėkite aštrių prieskonių, ir viskas. Ar suaugusiam žmogui reikia aiškinti tokius vaikiškus dalykus? 😉

  8. didi parašė:

    Labai skani sriuba, čili pipirą dėjau tik vieną, tai mūsų skoniui buvo kaip tik! Ačiūū 🙂

  9. Gintarė parašė:

    Puikus receptas ! Išbandytas Gintarės virtuvėje ir įtrauktas į jos mėgiamiausiųjų receptų sąrašą (užrašų knygelėje, kurių nebūna per daug) ! :):) Ačiū,Beata. 😉

  10. lol parašė:

    o kur druska, mesosprieskoniai. pradejau daryt ir neturejau

  11. Dagnas parašė:

    Labai prastas receptas.

    P.S netrink komentaru visi komentarai ar geri ar blogi yra reikalingi!

  12. Rasuolis parašė:

    Labai gardi sriuba 🙂 darau ne su faršu, o su pjaustyta jautiena, primenu guliašovą, gėris 🙂

  13. auris parašė:

    Super sriubyte (geriau neo harcio ,puselei,)

  14. Ruta parašė:

    o kodel grietine? Kiek teko valgyti kavinese, visur suris buna dedamas patarkuotas

  15. Inga parašė:

    Skani sriuba, šeimai patiko. Mes pylėme tik litrą sultinio, norėjosi tirštesnės, puiki 🙂

  16. daiva parašė:

    grietine – kad susvelnintu skoni

  17. Viktorija parašė:

    Šita sriuba nereali! Gaminu jau kokį dešimtą kartą ir tik dabar prisiruošiau pagirti receptą. Valgom paprastai be grietinės, bet privalomai su laimu arba citrina – ta rūgštelė sriubai labai reikalinga!

  18. Jurate parašė:

    Sriuba tikrai superine, skoniu ivairove labai derinasi, tikrai nera per astri. Dziaugiuosi ja pasirinkus. Ir kaip saket puikiai tinka i vyro sirdi 🙂 Tobula…

  19. Mantas parašė:

    Žiemos vakaras užpildytas nuostabiu aromatu ir švelniu aitrumu, tikrai paglostė gomurį.

  20. Milda parašė:

    Tobulas skonis. Skoniai idealiai dera tarpusavuje. Labai Aciū Beatai 🙂

  21. Rasa parašė:

    Sveiki, labai noreciau ismeginnti sita sriuba, bet gal kas galetu pasakyti, ar labai astru?

    • Jovita parašė:

      Ilgai dvejojau ar gaminti šią sriubą, bijojau, kad bus aštru ir nevalgysim, tai dėjau mažiau aitriosios paprikos. Rezultatas pranoko lūkesčius, gavosi SUPER sriubytė! Taigi aštrumą galima reguliuoti 🙂

  22. D.M. parašė:

    Geresnes cili sriubos nevalgiau 😉

  23. Liucija parašė:

    Gaminsiu! Atrodo labai gardžiai :))

  24. Andriua parašė:

    Kelioms cia porcijoms? Norise pasidaryt daugiau sito gerio 😀

    p.s. gal zinot kur kaune galima rasti cipotles padazo?

  25. Jovita parašė:

    Pati skaniausia sriuba! Vaikai jos nuolat prašo, tai ir gaminu, bent 2 kartus per mėnesį 🙂

  26. Mei parašė:

    Koks puikus receptas ir kaip laiku! Kaip tik esu pupelių užmerkus ir faršą atšildžius barščiams su „galkutėm“, bet nuosprendis aiškus: barščiai palauks, vakarienei – čili! 🙂

  27. Erika parašė:

    Labai skani sriubytė! Kai pagaminau, net bijojau paragauti, 🙂 galvojau bus aštru, bet tikrai rekomenduoju, aštrumas labai normos ribose, skanu, tik kita karta dėčiau daugiau faršo. Ačiū Beata už nuostabius receptus! 😉

  28. Ieva parašė:

    Iš šito kiekio kelios porcijos išeina? Kelis žmones galima pamaitint?

  29. greta parašė:

    Ar šio kiekio pakaks 3asmenims? Pirma kart darysiu tad nenumanau ko kiek dėti 🙂

  30. Vaidas parašė:

    Super sriubytė gavosi, o paprikas butinai reikia nulupti ir citrinu sulčiu nepamirškite!

  31. Marija parašė:

    Ar tiktu, jei vietoje cili pipiro deciau konservuotas pupeles aitriuju papriku padaze?:) Ar atstotu reikiama astruma?:)

  32. Rita parašė:

    Čia gi tradicinė vengriška sriuba vadinama „babgujaš“ – (tariasi, kaip rašosi nźn.) pupelių gujašas

  33. Rolandas parašė:

    Kiek laiko maždaug reikia kept, po to virt?
    Nesu aš kulinaras, tad aktualu

  34. Laura parašė:

    Nuostabu!! Neseniai atradau chili sriuba lietuvoje ir uzsinorejau namie pasigaminti. Pirmas rastas receptas internete buvo kaip is pakelio. Sis Beatos receptas tiesiog alsouja autentika ir per skoni nukelia i Meksika. As dar uzsibarstau dziugo surio.

  35. Sigita parašė:

    Ar galima sita sriuba saldyti? Nes noretusi pagaminti daugiau, o tada sudeti i saldikli?

  36. Loreta parašė:

    Puiki sriuba šį žvarboką vakarą…pledas …knyga..
    Super!

  37. Ana parašė:

    Kur galima nusipirkti čipotlės padažą? Visose parduotuvėse buvau.

  38. Rasa parašė:

    Skanu, ačiū!

  39. Eglė parašė:

    Ačiū už recepta labai skani sriuba 🙂 dariau be rūkytų pipirų padažo bet vistiek gavosi super

  40. Gabrielius parašė:

    Vietoj čipotlės dedam rūkytos paprikos miltelių.

  41. Daiva parašė:

    Galima pagaminti netradicinę: mėlynasis svogūnas, paprika spalvota, pomidorai, salieras, viską pakepinam ant sviesto, čili pipiriukai pagal skonį, paprikos milteliai, daug prieskoninių žolelių, puode užverdam vandenį su lauro lapu ir pipirais, supilam į puodą troškintas daržoves, sudedam orkaitėje keptą ir smulkintą stirnieną, pupelių koncervuotų indelį, smulkinto česnako pagal skonį, 3 šaukštus pomidorų padažo,drusko pagal skonį, pagardinam krapais ir puiki čili-mėsos sriuba garuoja ant stalo 🙂

  42. Inga parašė:

    ACIU Beata lb skani sriubyte,mano vyras valgo ir ausys raitosi,ACIU IR SEKMES.

  43. Rūta parašė:

    Ačiū Beata, sriuba begalo aromatinga ir skani. Jūsų receptai puikūs, niekad nenusiviu jais ir jeigu trūksta įdėju drąsiai pasikliaunu tuo ką siūlote. Nepraraskit įkvėpimo:)

  44. Rūta parašė:

    O kaip būtų su šviežiais pomidorais? Ar kiekis skirtųsi, reikėtų ilgiau pakaitinti?

  45. Marius parašė:

    Beata superinis jusu sriubytes receptukas. Tik as dejau dvi raudonas cili su seklom ir labai mazai buvo astrumo. Dar kokia puse saukstelio aitrios paprikos dejau. Dabar kai noresiu cili tai tik sita virsiu

  46. Jolita parašė:

    Malta jautiena dar smulkinti?

    • Beata Nicholson parašė:

      Kai kepame maltą mėsa, ją vis pamaišome, kad tolygiai apskrustų ir nesukeptų į stambius guzus.

  47. Greta parašė:

    Mūsų šeima labai myli šitą sriubą. Receptas bazinis, antrą kartą darant, galima pasikoreguoti pagal save. Aš visada dedu dvigubai daugiau faršo ir daugiau aitriųjų pipirų. Bet kas šitai sriubai būtina, tai kuminas, kalendra ir čipotlė. Be jų sriuba nesigauna tokia, kokia turi būti 🙂

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.