Praėjusį mėnesį skaičiau pranešimą Lietuvos moterų konferencijoje „Veikli“. Jį pabaigiau sakiniu, kurį jau ne kartą esu pakartojusi čia, savo bloge. Jis, sakyčiau, yra mano moto ar savęs padrąsinimas, kai atsiduriu gyvenimo etape, kai man ir baugu, ir nedrąsu vienu metu. Geriau pamėginti įgyvendinti idėją, naujieną ar žengti kitokį žingsnį, nei paskui dvi dienas ar net pusę gyvenimo gailėtis, kodėl to nepadariau. Nesvarbu, ar tai dideli sprendimai, ar tik klausimas, kokią suknelę rinktis. Reikia eiti pirmyn ir mėginti. Taigi tikiuosi, kad ir jus – nors vieną – šis mano pasakymas įkvėps padaryti tai, ko vis dar neišdrįstate.

Taip man ir su šia didžiąja naujiena buvo. Štai šią savaitę visų didžiųjų prekybos centrų lentynas pasieks „Vilniaus duonos“ iškepta duona, prie kurios kūrimo aš prisidėjau – ir receptas, ir pakuotė yra mano įgyvendinta vizija. Man tai buvo gera galimybė prisidėti ir pamatyti, koks iš tiesų yra duonos kelias nuo idėjos, nuo recepto, pradžioje tik namie kuriamo, iki visos duonos gamybos linijos.

IMG_0170

Šitas kelias nebuvo trumpas, pasiūlymo išmėginti save duonos kūrimo srityje aš sulaukiau dar šių metų pradžioje. Tame kelyje buvo minučių, kai aš tiesiog sproginėjau nuo gerų emocijų ir entuziazmo, ir tokių, kad gal vis tik nereikėtų žengti tokio žingsnio, gal susilaikyti, o kas, jei nepavyks, jei žmonėms nepatiks mano duona? Gal apsisukti ir grįžti atgal į savo virtuvę…

Bet dabar, kai jau pamačiau duonos pakuotę, kokios dar Lietuvoje nebuvo, ir paragavau, laikydama tą gaminį savo rankose aš negaliu patikėti, kad mano, mergaitės iš Kėdainių, rankose yra duona, iškepta pagal mano receptą! Žinoma, ir su „Vilniaus duonos“ technologės Audronės pagalba.

Tai štai toks mano kelias, tokie įspūdžiai ir tokia neįtikėtina galimybė bei iššūkis, kurį aš priėmiau, o dabar noriu pasidalinti su jumis, kaip viskas buvo.

Kaip kūrėme receptą?

Laba diena, Beata, rašo jums iš „Vilniaus duonos“, ar nenorėtum su mumis padirbėti ir pabandyti sukurti duonos recepto visai Lietuvai? Jūs juokaujate? AŠŠŠ???? Aš juk namų kepėja, aš rašau knygas ir kepu duoną namuose (nors tikrai ne kiekvieną dieną).

Aišku, suglumau ir apsidžiaugiau. Pirmiausia pasidalinau… Su kuo gi kitu? Gi su šeima. Buvo sausis, mes kaip tik tuo metu jau kūrėme kraustymosi į Lietuvą planus. Mano vaikai ir Tomas iškėlė klausimą, kokią duoną jie valgys Lietuvoje. Baltos duonos valgytojui Tomui mūsų ruginė – nelabai. Jis sako, pamėgink, bandyk, galėsi sukurti tokią duoną, kokią mes valgom kasryt Londone. O kokią mes duoną valgom? Vaikai valgo sumuštinius ir, aišku, anglišką išradimą Jam and Toast,  kurį mėgsta visi vaikai. O mes – forminę duoną, bet su visokiausiais sveikais priedais valgydavom ir valgom toliau. Su sėklomis ir sėlenomis.

Va štai taip ir pradėjau galvoti, kokia ta mano duona galėtų būti. Kūrybinis procesas buvo ilgas. Kepiau įvairius variantus namie, siunčiau savo receptus ir rašiau, kokia man duona patinka, ką aš norėčiau ten įdėti. (Va čia žemiau matot, kaip atrodė dar kovo mėn. mano namuose iškepta sumuštinių duona).

Beatos namie kepta duona

Pradėjom nuo didelių fantazijų ir norų su Chia sėklomis ir goji uogomis, auksiniais ir tamsiais linų sėmenimis, sėlenomis ir virtais grūdais. Aš idėjas ant stalo skleidžiau, o nuostabioji „Vilniaus duonos“ technologė Audronė viską bandė pritaikyti didžiulės kepyklos galimybėms.

Kiek kartų ragavom? Tikrai ne kartą ir ne du, aš praktiškai buvau visą vasarą aprūpinta duona, nes testavom su tokiu raugu, su kitokiu, su vienokiu salyklu, su kitokiu, tada su daugiau sėlenų, su mažiau, su vienais sėmenimis ir su kitais, su uogomis ir be jų, su daugiau virtų grūdų ir su mažiau. Kai jau, atrodo, radome tai, kas patinka ir man, ir Audronei, buvo pajungta visa degustacijos taryba. Ar galite įsivaizduoti? Norėjome iškepti duoną, kuri būtų skani, patiktų žmonėms, kad kartą paragavę sugrįžtų jos į parduotuves.

Dar iš nuostabiosios Audronės išmokau, kiek daug, rodos, nereikšmingų dalykų gali nulemti duonos skonį. Sužinojau, kokią duoną mėgsta lietuviai, ir kuo jų pasirinkimas prie duonos lentynų skiriasi nuo, pvz., estų, kuriems „Vilniaus duona“ taip pat duonos iškepa.

Tai kokia ta „Beatos virtuvės“ duona?

Gera, kokybiška ir skani duona valgyti kasdien.

Beatos virtuves sumustiniu duona_mz

Visų pirma, tai yra sumuštinių duona, kokią valgo mano šeima ir kokią mėgstu aš pati. Iš jos gera gaminti sumuštinius, ji maloniai skani ir paskrudinta. Šioje duonoje būtinai privalėjo būti ir yra auksinių ir tamsių linų sėmenų, moliūgų sėklų, saulėgrąžų bei aguonų, kurios jaukiai pagardina, bet jų tik vos vos…

Duona ruginė, bet ne pati juodžiausia, su rugių grūdais. Man buvo svarbu, kad ji nebūtų kaip pyragas, nes pastebėjau, kad dabar labai populiaru juodą duoną užsaldinti iki begalybės. Saldumas mano duonoje sutramdytas, rugiai maišyti su kviečiais, bet ir virtų grūdų nepamiršta. Oi, rašau ir jau noriu ant jos užsidėti kokį silkės, avokado ir burokėlio gabalėlį. Kokybiška, skani duona ir aš ja didžiuojuosi.

Kuo išsiskirs?

Aš manau, kad Lietuvos duonos gamintojai visi iki vieno tikrai verti pagyrų, nes ko jau ko, o duonos gaminių tikrai yra plačiausia įvairovė. Džiaugiuosi, kad dirbu su rinkos lyderiu „Vilniaus duona“, kurie turi ilgametę patirtį ir tikrai gerbia bei myli savo klientą.

Jaučiu, kad mano duona lentynose švies iš toli, nes jos pakuotė tokia, kokios dar nebuvo Lietuvoje (kaip sakė „Vilniaus duonos“ kolegos Latvijoje, pamatę naują mano duonos pakuotę- pink, very pink, real celebrity bread…). Na ji tikrai tokia visa mano, panaudoti mūsų gražūs piešinukai – Barbora ir jos karvė, ir ta spalva… Cha cha cha, tikrai tokia beatiška, rožinė nuostabiausia. Rožinė man yra meilės spalva, ji mane maloniai nuteikia, aš noriu to gero jausmo ir jums perduoti truputį su duonos pakuote.

BV duona rugiais_2

Vartokite duoną apdairiai, planuokite, kiek jos suvalgysite, neprisipirkite per daug, o visokiausių idėjų ir dalykų apie mano duoną tikrai bus.

Ačiū jums už galimybę įgyvendinti savo svajones ir prisidėti prie dalykų, apie kuriuos net negalėdavau pagalvoti. Man jau nueiti į duonos kepyklą būdavo šventė, o būti didelio proceso dalimi – dar smagiau.

Tai ir jūs pasiryžkite savo permainoms ir iššūkiams.

Labai tikiuosi, kad jums mano duona patiks.

Beata-klipas bendras vaizdas

Na o štai čia vienas receptas iš praėjusio sekmadienio TV laidos – galite drąsiai tepti ant duonos.

Komentarai
  1. Nors šiandiena 5,15 kėliausi kepti savo raugintos pilnagrūdės duonelės, bus malonu paragauti ir „rūžavosios”.

  2. Kadangi mano draugas puikiai žino kaip man patinka visi Jūsų projektai, šiandien nusiunčiau jam nuorodą į straipsnį apie Jūsų duoną, su prierašu:

    „Kaip man nesižavėt ta Beata? Pas ją visur viskas rūžava, dabar duoną sukūrė ir net ta rūžavoj pakuotėj, nu neįmanoma ja nesižavėt, net jei ir norėtum 🙂 ”

    Manau, kad taip jaučiasi didelė dalis Jūsų skaitytojų, receptų bandytojų ir pan. 🙂
    Ačiū Jums už rūžavą džiaugsmą ir teigiamą energiją kurią skleidžiate 🙂

  3. Kadangi mano draugui norvegui lietuviška duona irgi nelabai (ypač juoda, su kmynais. Vis bando maximos lentynose rast duoną be kmynų, bet labai nesėkmingai, haha), tai Jūsų žinia mane labai pradžiugino, būtinai reiks išbandyt ir jam duot paragaut. O tai kol kas jam įtinkančią duoną rasdavom tik keptą Rimi, kur vadinasi ‘Rupi duonelė’. Ten irgi rugiai maišyti su kviečiais. Tikiuosi, kad Jūsiškė bus puiki alternatyva 🙂

  4. Būtinai paragausiu. Pati esu turtingos kvietinės duonos gerbėja. Ją namuose nuolat kepu.

  5. Sveikinu Beata su dar vienu puikiu Jūsų produktu!
    Tik labai smalsu, kuriuose prekybos centruose galime ieškoti šios nuostabios duonelės?

  6. Miela, Beata,

    Nuoširdžiausiai sveikinu „paleidus” tokią gardžią naujieną į mūsų parduotuves!
    Tikrai ragausim ir mėgausimės! O paragavus ir atsiliepimą, ir gal net su Jūsų duona sukombinuotą receptą atsiųsiu!;]

  7. Diziuliai sveikinimai!! Atrodo skaniai! O ar niekada negalvojote isbandyti receptu be glitimo (gluten free)?

  8. Sveikinu su grazia pakuote, tikiuosi ir duona skani. Tik Beatai manau labiau tiktu bandeles ar pyrageliai, kokie nors tautiniai, bet su moderniu tvistu. Duonu Lietuvoj – nors vezimu vezk. O va Beatos bandeles – visai kitas reikalas!

  9. Noriu paklausti apie „technologės patobulintą sudėtį”, nes kažkaip nejaukiai nutylėta, ar duona eko, ar tik šmeko.Taigi kaip su priedais, kurių namie nenaudotume? Iš anksto dėkoju už atvirumą.

  10. Sveikinu, Beata! Aš visada už drąsą ir ryžtingus sprendimus, ypač, jei jie žaviai moteriškai supakuoti… Duonos būtinai paragausiu, net neabejoju jos sėkme.:)

  11. Sumuštinių duonos jau teko paragauti šią savaitę. Labai patiko visai mūsų šeimynai.
    Sėkmės!

  12. Aš irgi kaip tik norėjau rašyti, kad rožinė spalva labai tinka, ne tik įpakavimui, bet ir visam namų šeimininkės įvaizdžiui. O ir šiaip turbūt ryški duonos pakuotė kaipmat išsiskirs iš visų kitų lentynoje. Duoną kepti namie vis gi prabangos dalykas (laiko mąstu), bet netveriamas džiaugsmas. Jau vien pats kvapas, procesas, ah… Ragausim naujos duonos! 🙂

  13. Šiandien iš pat ryto ieškojau MaximojeXXX, bet dar nebuvo … Labai nekantrauju paragauti…

  14. Laba diena,

    Aš vakar nusipirkau sumuštinių duonos Rimi 🙂 Man patiko…tokia viskuo praturtinta, bet neperkrauta 🙂

  15. Miela Beata,
    Jūsų laida man yra tobulo savaitgalio ryto būtinas atributas…visada gaminu pusryčius žiūrėdama Jūsų laidą 🙂 nors tikrai ne visi receptai yra išbandomi namie (kadangi vyras su skoniais nelinkęs leistis į eksperimentus 🙂 ), bet malonumas stebėti KAIP Jūs gaminate, ką derinate ir kaip artimai širdžiai tai pateikiate – tiesiog džiugina.. :))

    o dabar štai – dar ir duona.. 🙂 būtinai ieškosim ir ragausim!! 🙂 net neabejoju, kad man ji patiks 😉

    sėkmės dideliausios ateityje įgyvendinant kitas savo svajones 😉

  16. Siandien ieskojau tos sviesios duonos Maximose ir nebuvo 🙁 Gavau paragauti jos perkunkiemio restorane ir mamai isgyriau, si irgi uzsimane, o dabar nera 🙁 tikiuosi atves tos duonos visur, nes ziauriai skani. Kartais uzmoki nemazus pinigus uz duona ir visai neskani buna, o si tai super!
    Sveikinimai Beatai 🙂

  17. Puiki duona ! Vaikai dziaugiasi , kad gavo gero anglisko toasto 🙂 Bet ji skani ir netoastinta 🙂 Aciu !!!

  18. O va aš, deja, nusivyliau duonele… guminė, karstelna, labai jau skūpiai sėklyčių ir grūdelių…. tikrai daugiau nebepirksiu, „Virtuvės mitų griovėjų” duona nepalyginamai skanesnė…

  19. Be proto skani duonytė! Valgėme su mama šviesią ruginę su žuvies salotomis. Ir kvapas, ir visos sėklytės, ruginė.. Ko dar reikia GERAI duonai?? 🙂 Beata, SUPER!

  20. Ale kazin visur Beatos svetaineje vien teigiami komentarai, kazin kur dingsta kitokie pasisakymai po administratoriaus perziuros. Tobulybe…. klausyk…:).
    Kazkodel rodoma tik virselis, o ne turinys visur. Tustuma ten, kur nera nuomoniu, o tik rozine spalva.

  21. Duonele su rugiais nerealaus skonio!!!!Karta nusiprkau paragavymui ir taip patiko,kad dabar eidama i parduotuve butinai nusiperku sios duoneles 🙂 Vakar labai uzsinorejau su silke,mmmm skanumelis!!!!!!!
    Aciuuuuu!!!!!

  22. Oho, kaip nustebau… Neliko mano nuosirdaus pasistebejimo, jog beatos rugine duona trupa..: sviesto nepavyksta uztepti, na, negalvojau, kad cia tik liaupses toleruojamos.. Bent siek tiek kita nuomone trinama:( skaniu duonu ar whatever, pazadu, kad netekote rato pirkeju. Tikrai nemalonu paliko, po aibes liaupsiu ir istrintu komentaru, kurie bent kiek kitu pastebejimu turejo nei tik spykciojimu susvaigusiu..

  23. Aha, cia pas jus du panasus tekstai apie duonele, as atsiprasau labai uz sukaliojimus bereikalingus, negalejau patiket, kad trinat komentarus, tai gerai, kad klydau:) rugine tikrai skani, na, bet kaip is jos sumustini padaryt??? Trupejimas nesvietiskas, uztat sumustiniu duona su sviestu – naujas musu desertas. Dekui,

  24. Beata, mieloji,
    tikrai nepasigyrėte, kiek daug kilogramų meilės ėdėjote į šią duoną, ar aš ką praleidau? 🙂
    Šiuo metu ragauju antrą kartą. Pirmą kartą ragaujant, nukėlėte mane į senus „Palangos” duonos laikus. Ta rūgštelė taaaip vietoje!!!
    Dabar kramtau su burokėlių sriuba… Man nesinori aguonų. Na taip, Kalėdiniu laikotarpiu, bet ne daugiau. Žinoma, kiekvieno skoniui neįtiksi, tačiau iš kitos pusės: aguonos jaučiasi labai ir pavasariop aš jų nenorėčiau. Jos toks nepavasariškas ingredientas. Jūsų duona be aguonų būtų nuolatinis mano duoninės svečias, galbūt net pagrindinis duoninės administratorius 😀

Rašyti komentarą