Spausdinti

Lietuvių kalba – pati pačiausia ant svieto, bet kaip bebūtų gaila, su kulinarija ir konditerija, ir šiaip maisto apibūdinimo terminija yra labai daug žodyno skylių, nieko čia nepadarysi ir dabar šitos temos nenagrinėsiu. Atsiprašau, bet pavadinimas „smidrai“, mano nuomone, šparagams visai netinka. O iš kur jis atsirado, tai, matyt, vienas Aldonas Pupkis težino… Žodžiu, šparagai/smidrai yra labai skanu ir anglai labai didžiuojasi jais. Kai jau ateina šitų gėrybių sezonas, tai visi žurnalai ir telikas pilnas patarimų, kaip ir su kuo juos vartoti. Labai geras žalumynas tas smidras/šparagas… Taigi, aš, paveikta smidrų sezono, ir to, kad mylimas vyras labai mėgsta ir perka, kai tik pamato (dar yra ir pasisodinęs, tikisi išsiauginti savo (nežinia, kaip pavyks, bet viltis, kaip sakoma, yra motina…)) vieną dieną kepiau smidrų tortą… Na, tai yra – pyragą, o gal smidrų picą??? Tėtis aplankė ir, kaip visada, lietuviškų mėsų atvežė, tai aš lietuvišką kumpį kartu su smidrais „suvedžiau“ ant parduotuvinės tešlos ir, turiu pasakyti, visai neblogas duetas išėjo…

Smidrų tortas (pyragas)

0
komentarai
9
Porcijos
6 asm.
Kepimo, virimo laikas

Reikės:

250 g sluoksniuotos bemielės tešlos
1 kiaušinio
2 česnako skiltelių
120 ml grietinėlės
50 g sūrio (parmezano arba kokio kito, ko turite šaldytuve)
Smidrų/šparagų gera sauja
150 g kumpio (labai skanu koks parma ham… lietuviškas rūkytas, ilgai kabėjęs pas močiutę kamaroj, irgi labai tinka)
Žalumynų (mėtos ir petražolės), pipirai
Kaip gaminti?

Gaminimas

1

Smidrus/šparagus apvirti. Mesti į verdantį vandenį maždaug 5 minutėm. Ištraukus nuplauti po šaltu vandeniu – atvėsinti.

2

Česnako skilteles smulkiai supjaustyti, išplakti su kiaušiniu ir grietinėle, įtarkuoti sūrio.

3

Tešlą iškočioti plonai (kad būtų apie 0,5 cm) ir rankomis arba lėkšte padaryti apskritimą, galima ir keturkampį… Aplinkui apipjauti ratuką, bet pjauti tik tiek, kad paliktų žymę, o ne atsiskirtų nuo apskritimo… Vidurį subadyti šakute, o aplinkui, jei liko tešlos ir yra noro, galima dar apdėti papildomą juostelę, nes tai bus „torto“ kraštas.

4

Tada tą blyną pašauti į orkaitę 5 minutėm, kad tik pradėtų kepti ir kilti.

5

Ištraukti ir vidurį suploti, o kraštus palikti, nes kraštai sulaikys „įdarą“.

6

Ant tokio truputį pakepto blyno į vidurį tiesti plonai pjaustytą kumpį, smidrus/šparagus, užpilti grietinėlės mase ir kepti 200 c orkaitėje apie 30 min.

Ingredientai
Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai
  1. Laabai labai skanu.. neimanoma atsispirti 🙂 pirmą kartą ragavau tuos smidrus. Ir man labai patiko. Gal tik kitą kartą ilgiau pavirčiau. 🙂

  2. Viriau tris minutes. Nes taip buvo nurodyta knygoje. O penkios minutės manau pats tas turėtų būti. 🙂 būtinai kepsiu dar kartą. 🙂

  3. Ideali vakariene – ir gardu, ir prie puodu marias laiko nereikia stovet. Tikiuos, kad sita gardu pyraga isbandziusiu yra daug daugiau nei kad komentaru 😉

  4. Gaminau. Gavosi skaniai, bet problema man buvo, kad torto krastai nesilaike, idaras bego, teko ideti visa „torta” i kepimo inda, kad neplauktu.:)

Rašyti komentarą