8241
Beatos virtuvė

Virtinukai su mėlynėmis (šaltanosiai)

(31)

Daugeliui šie virtinukai yra pažįstami iš vaikystės, tačiau tikrai žinau žmonių, kurie jų nei matę, nei girdėję. Tradiciškai jie verdami būtent su mėlynių įdaru, tačiau niekas netrukdo mėlynes pakeisti vyšniomis, tik jas reikės šiek tiek pasmulkinti. Vis dėlto mėlynių sezonui įsibėgėjant siūlau pabandyti ir tradicinį variantą.

Reikės:
  • Tešlai:
  • 380 g miltų
  • 1 kiaušinio
  • 130 ml vandens
  • Žiupsnelio druskos
  • Įdarui:
  • 350-400 g mėlynių
  • 1 kupino v.š. miltų
  • 2 v.š. cukraus
  • Grietinės, mėlynių patiekimui

Gaminame:

  • Dubenyje sumaišykite tešlai skirtus ingredientus. Ir dabar turite du pasirinkimus – arba leiskite minklei 10-15 min. pagulėti (tuomet glitimas pats išbrinksta ir pradeda formuotis, mažiau reikės minkyti) arba galite minkyti iškart, tačiau teks padirbėti ilgiau ir intensyviau, kol minklė pasidarys tolygi ir elastinga.
  • Kitame inde sumaišome mėlynes su miltais, kurie verdant sugers dalį įdaro skysčio ir jis bus tirštesnis, ir cukrumi, kurio galite dėti priklausomai kaip saldžiai mėgstate.
  • Užkaičiame virti puodą su vandeniu ir žiupsneliu druskos.
  • Pabarstome miltų ant stalo ir iškčiojame tešlą iki maždaug 3-5 mm storio. Stikline ar kitu apvaliu daiktu išspaudžiame apskritimus. Į kiekvieną jų dedame po šaukštelį mėlynių ir užspaudžiame ar užraitome kraštelius kaip kas moka.
  • Paruoštus šaltanosius dedame į verdantį vandenį ir verdame apie 5-7 minutes. Valgome su grietine, mėlynėmis ar kitais mėgiamais pagardais.

IMG_3095

 

 

IMG_3117

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (9 balsai, vidurkis: 4,44 iš 5)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (31)
Komentarai
  1. Sigita parašė:

    Vaikystę priminėte 🙂

  2. r.babausyte parašė:

    Vau, kaip smagu vis ką nors naujo sužinoti. Pati nebūčiau sugalvojus į įdarą vos miltų įbert, kad patvaresnis būtų.

  3. Ausra parašė:

    Aciu uz priminima apie virtinukus 🙂 Dariau su vysniomis. Nu laaaaabai skanu. Niekada i tesla nededavome kiausinio, o si karta ruosiau pagal Beata. Greita ir tikrai skaniau.

  4. Giedre parašė:

    Su melynem super, bet ir su braskem neblogai gaunasi.

  5. Kristina parašė:

    Jergau kaip skanu! Buvau jau pamirsus apie tokius gardumynus, reiks butinai pasidaryti sia savaite 😀 Aciu uz recepta!

  6. rita parašė:

    mes siandien taip pat taisom su dukrytem 🙂 vasaros mylimiausias patiekalas

  7. Erika parašė:

    Laabai skanu!! Vakar dariau šeimai, tik prie mėlynių dar vyšnių įmaišiau 🙂 ačiū! Ir tešla labai gera gavosi, lengvai minkėsi

  8. Su vaikais parašė:

    Vaikams turėtų patikti 🙂

  9. Raimonda parašė:

    O čia mano vasaros vienas mylimiausių gardumynų. Kai tik mėlynės atsiranda iš kart prisivalgom ir prišaldom kuo daugiau 🙂 Kad neištirptų tie prisiminimai taip greit.

  10. Kristina parašė:

    Tobulas receptas. Vaikystės skonis. . Aš vietoj melynių ant viršaus dėjau melynių uogienės, bet jos praktiškai nebereikėjo, nes ir be jos skonis buvo pasakiškas. Taip skaniai katik pavakarieniavom.
    Ačiū Jums, Beata. Pastaruoju metu gyvename vien Jūsų receptais. Va po vakarienės dabr eisiu gaminti ledų su braškėmis. O rytoj – apkepas su vyšniomis ir kokoso drožlėmis.

    Tik man iškilo vienas klausimas: kaip Jūs sulipinate virtinukų kraštelius. Aš bandžiau šiek tiek patepti vandeniu, bet pora virtinukų man išskydo ir visi nusidažė ne itin gražia spalva.

  11. 333 parašė:

    Šaltanosiai jėg!!!Nuodėmė garantuota! Skaniausia su grietine. p.s. reiks mamai pasakyti, kad pabandytų įdėti miltų į mėlynes, žiūrėsim kas gausis.

  12. Gailė parašė:

    Kiek porcijų čia gaunasi? 🙂

  13. Sigita parašė:

    Prisipažinsiu, šiemet pirmą kartą dariau tokius virtinukus (ruošiausi tai jau tris metus) 🙂 Pavyko tikrai labai skaniai!!! Šiandien darysiu vėl ir jau dvi porcijas, kad būtų ką užšaldyti 🙂
    Ačiū už puikų receptą!!!

  14. Aida parašė:

    Puikiai pavyko, nuostabus vasariskas receptas.

  15. Ilona parašė:

    Ziauriai skaniai, visuomet darome kai tik prisirenkame pirmuju melyniu:)

  16. Orinta parašė:

    Rosuosi kaip tik dabar gaminti ir nesuprantu- ar I melynes reikia pilti vandens? Ar jas pries verdant reikia sutrinti?

  17. Eglė parašė:

    Labai skanu, tik man tešla kieta gavosi, tai ir išvirusius reikėjo gerai pakramtyti

  18. Greta parašė:

    Laba,sakykit 380g miltu tai kiek gaunasi saukstu?:) neturiu svarstykliu

  19. Ausra parašė:

    Nieko naujo ir nieko ipatingo

  20. MazyteFeja parašė:

    Man ir tesla akmenine galvoju daryti toliau ar geriau iprastine plikyta sumakaluoti

  21. Laura parašė:

    Tesla akmenine.Netikes receptas.Viska ismeciau.Gaila tik darbo.

  22. Kristina parašė:

    Puikiai gavosi. Ačiū, Beata.

  23. Kristina parašė:

    Ačiū Puikiai gavosi.

  24. Eglė parašė:

    Tešla jau darant matėsi, kad gaunasi žiauriai kieta. Apie kočiojimą nė kalbos, akmeninė. Nežinau kaip iš tokios tešlos galima padaryti virtinius. Tai išmečiau ir pasidariau savo įprastą plikytą tešlą.

  25. Evaldas parašė:

    O kodėl šaltanosiai? Juk šaltanosiai tai skryliai su grietine, valgomi atšale

    • Beata Nicholson parašė:

      Šaltanosiai todėl, kad pavalgius lūpos lieka mėlynos. Tokios, kaip būna labai sušalus. 🙂 Čia senovinis, Lietuvoje plačiai paplitęs pavadinimas.

  26. Violeta parašė:

    mano vaikystės patiekalas 🙂 koks skanus prisiminimas.

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.