8241
Beatos virtuvė

Zervynų kugelis

(3)

Skaniausias mano gyvenime ragautas kugelis – stora traškia pluta, minkštas, kvapus. Zervynų kugelio išskirtinumas – manų kruopos. Dėl jų tarkių nereikia labai nuspausti, drėgmę sugers manai.

Reikės:
  • 1 kibiro (8–10 kg) bulvių
  • 1 svogūno
  • 1 l pieno
  • 250 g sūdytų lašinių (tiks ir šoninė)
  • 1 šaukšto druskos (gali prireikti daugiau)
  • žiupsnio pipirų
  • 150 g manų kruopų
  • taukų ar sviesto ir šaukšto miltų kepimo indui patepti

Algis ir Vitalija iš Zervynų kugelį kepa krosnyje, bet pavyks ir orkaitėje, tik reikės didelio puodo ar kitokio kepimo indo storomis sienomis. Ypatingai tinka senoviniai ketiniai kepimo indai. 

Patiekite su grietine arba su šoninės, svogūnų ir grietinės padažu.

Kepame kugelį:

  1. Bulves ir svogūną smulkiai sutarkuojame. Jei jos labai vandeningos, švelniai nusunkiame per marlę, bet per daug nenusausiname. Svarbu, kad netelkšotų „balos“, bet bulvių tarkiai turi būti skystesnės košės konsistencijos, o ne kaip minkoma tešla.
  2. Į tarkius sudedame manų kruopas.
  3. Pieną užviriname ir juo iškart užplikome bulvių tarkius, išmaišome. Pasūdome, pagardiname pipirais ir dar kartą išmaišome.
  4. Lašinius ar šoninę supjaustome kubeliais ir pakepiname keptuvėje, suverčiame visą jos turinį į bulvių tarkių masę, išmaišome.
  5. Visą kepimo indo dugną ištepame taukais. Jei jų nėra, gausiai ištepame sviestu ir ant jo dar pabarstome miltų – kugelis pasidengs traškia pluta, ji neprikibs prie sienų.
  6. Sukrečiame kugelio masę į kepimo indą ir šauname į karštą 220 °C temperatūros orkaitę kepti 2–3 valandas. Algis ir Vitalija kugelio iškepimo laipsnį nustato pagal kvapą, o jūs galite patikrinti taip: iš indo vidaus iškabinkite kąsnelį kugelio – jei juntamas žalių tarkių skonis, reikia dar kepti.
Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (4 balsai, vidurkis: 4,00 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Rūta parašė:

    Sveiki, o kuriame erape įdėti manų kruopas? Ačių 🙂

  2. Lina parašė:

    2018 metais rugpjūčio mėnesį teko švęsti savo Jubiliejų. Buvo šventiniai pietūs sodyboje pas Vitaliją ir Algį, todėl, kad ir Jubiliejaus formatas buvo nei įprastai kitoks. Visi svečiai buvo sužavėti kugeliu, o dar ir padažas iš voveraičių buvo patiekiamas kartu.
    Klausėm Algio atsiliepimo apie Jus Beata, kaip kepėte kartu kugeli sodyboje

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.