8241
Beatos virtuvė

Tradiciniai mieliniai kūčiukai

(85)

Šia kūčiukai - tradiciniai, iš purios mielinės tešlos. Jie gerai laikosi kelias savaites, šiek tiek padžiūvę nesukiūžta pamerkti į aguonų pieną.

Reikės:
  • 500 g miltų
  • 250 ml pieno
  • 20 g šviežių arba 7–10 g sausų mielių
  • 100 g cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • 2 šaukštų aliejaus
  • 50 g aguonų

  1. Miltus persijojame.
  2. Pieną truputį pašildome, kad būtų maždaug kūno temperatūros. Šviežias mieles ištriname su žiupsneliu cukraus ir šaukštu pieno. Jei mielės sausos ir greitai veikia, maišome jas su visu pienu.
  3. Likusį pieną išplakame su druska, cukrumi ir aliejumi. Sukrečiame mieles ir išmaišome.
  4. Suberiame truputį mažiau nei pusę miltų ir sumaišome. Išeis tirštoka, bet dar neminkoma tešla. Dubenį su tešla pridengiame švariu rankšluostėliu ir statome šiltai kokiam pusvalandžiui.
  5. Į pastovėjusią tešlą supilame likusius miltus ir aguonas. Tešla taps minkoma. Jei ji atrodo per lipni, įberiame dar truputį miltų, bet nepadauginame. Tešlą minkome bent 5 minutes, kad pasidarytų minkšta, blizgi ir neliptų prie rankų. Tada vėl uždengiame, statome šiltai ir leidžiame padvigubėti per 1–1,5 valandos.
  6. Pakilusią tešlą vėl suminkome, išspaudžiame iš jos orą. Atgnybiame po nedidelį gabalėlį, vyniojame kuo mažiausią volelį, supjaustome mažyčiais gabaliukais ir dedame į aliejumi pateptą skardą.
  7. Kepame iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje. Kepimo laikas priklauso nuo kūčiukų dydžio, apytiksliai – apie 10 minučių.
  8. Iškepusius kūčiukus paliekame atvėsti ir suberiame į drobinį maišelį – tegul laukia savo eilės.

BV_xmas_2587_maza

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (219 balsai, vidurkis: 4,22 iš 5)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (85)
Komentarai
  1. Saule parašė:

    Idomus receptas

  2. Kristina parašė:

    Kepiau pagal šį receptą. Skanūs! Tik labai jau kieta ir nepaminkoma tešla gavosi, teko pieno pilti dar kokiais 100 – 150 ml daugiau.

  3. Dovilė parašė:

    Dabar gaming:)

  4. Rūta parašė:

    Kepu gal jau 3 metus, superiniai 🙂

  5. Ona parašė:

    Tradiciniu kurciuku sudetyje neturetu buti pieno, nes juk per tradicines Kucias nevalgome joku mesos ar gyvulines kilmes produktu.

    • Aiste parašė:

      Tu nevalgai 😀 mes irgi visada su pienu tesla maisom o ne vandeniu

      • Gabrielė parašė:

        Dauguma nevalgo (norėtųsi tikėti). Ar bent jau tie kurie laikosi tradicijų..

        • Renata parašė:

          Per kucias galima ir kiausinius, ir pieno produktus. Viska isskyrus mesa. Pasiskaitykite http://www.klauskkunigo.lt. Skanaus!

          • Karolian parašė:

            Tai kad net parduotuvėje yra su pieno milteliais kūčiukai.

          • Aurelijus parašė:

            „klausk kunigo“: nu čia tai geras! 🙂

          • Danutė parašė:

            Tradicija išsigimsta. O kunigai irgi silpnavaliai žmonės. Jie – ne Dievas. Prieš 100 metų pasninko buvo laikomasi griežtai: jokių gyvulinės kilmės produktų. Netgi prieš 40 metų teko pažinti tokių šeimų, kurios per Adventą ir Gavėnią griežtai laikėsi pasninko. Taigi už savo elgesį atsakome patys, o ne kunigai.

    • Rima parašė:

      Kaip tau nevalgoma.. o žuvis o aguonos su pienu?? per kūčias nevalgoma tik mėsa

      • Meile parašė:

        Aguonos ne su pienu, o aguonu pienas

      • vilma parašė:

        Koks dar pienas su aguonomis? Tik aguonos malamos, kelis kartus ir maisomos su vandeniu.
        As zinau nei mesos, nei pieno, nei kiausiniu produktu- gaminiu negalima per kucias!
        Vietoje pieno pilkit vandeni, viskas bus gerai tada.

    • DS parašė:

      Ona, nekreipkite demesio i komentarus, kad per kucias galima ir kiausinius, ir pienam ir pan. Pas mus seimoje nuo proteviu is kartos i karta perduodama, kad per visus metus yra tik 2 dienos kada yra grieztas pasnikas: pries velykas ir kuciu diena. Tas „grieztas“ pasnikas ir reiskia, kad be mesos negalima valgyti ir kiausiniu ir pieno, tad visokias silkes pataluose su majonezu per kucias nevalgome, o kuciukai turi buti minkomi ant vandens. Man asmeniskai, jei kuciukai maisomi su pienu ar pirktiniai – tai jau ne kuciukai o bandeles ar sausainiai

      • Vanda parašė:

        Taip, kuciukai be pieno. Tikros Kucios – pasnikas. Ir kuris cia isgalvojo -„aguonas su pienu“. Tai aguonos sumalamos ir gaunasi aguonu pienas, su kuciukais valgyti,
        dar medaus imaisyti I aguonu piena.
        O po kuciu, kta ryta nuo stalo, I lauka, pauksteliams, zvereliams – kas liko is maisto.
        Ir stalas apibarstomas sienu, ant jo – staliese. Plotkele lauzia visi is eiles, plotkele laiko vyriausias seimos narys, atsilauziama po gabaleli, kas lieka – ant maisto. Ir poterius visi kartu sukalba. Stai kokios Kucios turi muti.
        O pasisedejimas prie kiausiniais ir bandelemis apkrauto stalo – tai tik smagus pasisedejimas, vaidinant „tikinciaisiais“.Taipdabar, kad daugiau I baznycias eitu, kunigai gali daug ka leisti valgyti, „siulaikiniai kunigai“, kurie laiko buvim kunigu, tai kaip paprastas darbas, o ne kaip Sventos Baznycios pareigu atlikimas.

        • vida parašė:

          Labai pritariu , kad kiekvienas elgiasi pagal savo samprata, bet ir dabar musu seimos , jau 3-cia karta ,laikomes tardiciniu Kuciu.Jokio pieno , jokiu kiausiniu ar mesos. Tam yra zuvis, silke , dziovinti vaisiai, darzoves, misko uogos, miltai , mieles, ckrus , druska, pipirai.Patiekalu is viso sito galima sumanyti dvigubai daugiau nei reikia.Tam ir yra ta tradicine viena diena metuose, o jau Kaledas kaledokim kaip kieno fantazija nesa.

      • Kamilė parašė:

        Na mane mokė, kad metuose yra 3 „sausi“ pasninkai (be gyvūlinės kilmės produktų): Kūčios, Pelenų diena (trečiadienis po Užgavėnių, žymi Gavėnios pradžią) ir Didysis Penktadienis (prieš šv. Velykas).

  6. Justina parašė:

    Superinis receptas. Kelis kartus jau siuos kuciukus kepiau. Ir siaip man si tesla universali. Be aguonu ir maziau cukraus kepu is jos balta duona, tesla bandelems, netgi picai. 🙂

  7. Daiva parašė:

    Sakykit, o ar šie kūčiukai iškepę būna minkšti ar kieti? Aš mėgstu minkštus, bet jau nepamenu kada tokius esu nusipirkusi parduotuvėj, dominuoja kieti…

  8. Egle parašė:

    gavosi labai skanus 🙂

  9. Jrg parašė:

    O jei noriu tikrai tradicinių – be pieno, nes per Kūčias griežtai pasnikiniai (be pieno, kiaušinių, apie mėsą net nekalbu) valgiai, tai kaip tada daryt? Tiesiog vietoj pieno vanduo – ar nesigaus?

  10. Beatričė parašė:

    Beata, o kokius miltus naudojate savo kepiniams? Kūčiukams, ar meduoliniams nameliams kepti? Kokios skaičių ir raidžių kombinacijos? 🙂

  11. Dainius parašė:

    Nesupratau kuriuo momentu iberti aguonas? 🙂

  12. lina parašė:

    as kepu pyragus sventems,panasiai minkau per 2 kartus,tik aisku priedai kiti.gaunasi labai,labai skanus

  13. elzė parašė:

    Jokio pieno. Mano a.a. Mama keptavo tik iš mielių, vandens, aguonų, cukraus ir miltų. Ir iškeptus supildavo į molinį ąsotį su dangčiu. Kūčiukai būdavo „guminiai“. Tokie aguonų piene ne taip greitai ištyžta.

  14. enrika parašė:

    Gavosi kieti.Dejau viska lygiai pagal recepta

  15. Nijolė parašė:

    Labai skanūs Kūčiukai. Išsikepiau pagal duotus ingridientus. Išėjo dvi skardos. Tad ėmiausi maišyti dar papildomai dvigubą porciją! Nuostabus receptas. Ačiū

  16. d parašė:

    ar galima mieline tesla uzsiminkyti is vakaro?

  17. Vitalija parašė:

    Valio! Gavosi labai skanus kuciukai, isejo 3 skardos, nes stengiausi daryti mazuliukus kaip nuotraukoje, deja tam neuzteko kantrybes, nes atrodo ypatingai mazuciai. Bet dydis gavosi labai geras, nedideli, mazuciukai, apskrude. Kepiau po 13 min, man patinka labiau parudave. Tik sekanti karta desiu maziau aguonu, nesu ju didele fane. Zodziu receptas PUIKUS! Aciu, Beata 🙂

  18. Lina parašė:

    Aš taip pat šiandien kepsiu pagal šį receptuką. Kūčioms be pieno, o Kalėdoms – su pienu. Kūčių dieną nuo seno nevartojami mėsiški patiekalai ir visa pieno produkcija.

    • Alina parašė:

      Nevartoja tik tie, kurie grieztai laikosi tradiciju, bet jei galima biblija perrasyti, ka padare ka tik popiezius su savo kardinolais, tai kuciukai su pienu , manau maziausia beda.

  19. andrius parašė:

    aciu uz recepta tikrai uztikritas receptas/

  20. andrius parašė:

    aciu tikrai neblogas receptas .

  21. Nerile parašė:

    Nuostabus receptas! Labai skanus kuciukai!! Aciu!

  22. Vita parašė:

    Kepiau dietinius viskas kaip recepte tik su vandeniu 250ml.+aliejus.Viska saziningai sveriau, matavau miltu per daug, turejau vandens dapilt, kokiu450g. Per akis. Aguonu irgi per daug uztenka 30g. Dabar beveik melyni kuciukai nuo aguonu, nu bet skanu viskas ok Linksmu Kaledu!!!

  23. ウグネ parašė:

    Puikus receptas! Išėjo 4 skardos nes dariau mažiukus. Man patinka kieti o sitie minksti dar po nakties, kepiau apie 11-12 min. Visada dedu mažiau cukraus nei pagal recepta bet dabar galėjau ir daugiau idėt

  24. Ausra parašė:

    Pirma karta paciai teko kepti kuciukus ir receptas pavyko-tobuli kuciukai! Speju prigis si tradicija ir sis receptas musu seimoje. Labai aciu, miela Beata!:-)

  25. Rita parašė:

    Miela Beata. Jeigu senoviniai, tradiciniai kūčiukai buvo kepami be pieno. Galbūt šis receptas neturėtų vadintis „Tradiciniai“. Gal but vertėtų pervadinti į“Kūčiukai paga Beata“

  26. vytaute parašė:

    O jie gaunasi minksti ar kieti

  27. Renata parašė:

    Pirmąkart kepiau pati savarankiškai ir pagal šį receptą. Miltų reikėjo kiek daugiau, nei parašyta, nes vis lipo tešla prie rankų, tai dėjau po to jau „iš akies“. Pirmo kepimo kūčiukai gavosi labai dideli, labai išsipūtė, tai ktus kūčiukus jau dariau perpus mažesnius (bet vistiek neblogai išsipūtė), taigi bendroj sumoj gavosi beveik 4 skardos! Viską dariau pagal receptą, naudojau šviežias mieles. Dar jie pas mane šilti, tai nėra kieti, kuriuos daugiau pakepiau, tie kietesni.Šeimyna sako, kad skanūs 🙂

  28. Inga parašė:

    Pirma karta pati kepiau kuciukus. Nuostabiai viskas gavosi. Is savo gimines gavau pati didziausia komplimenta- „kūčiukai kaip mociutes“.
    Ačiū,Beata.

  29. […] naudoti žaidimams, spėjimams, burtams ir dovanoms. Nereikia galvoti, kad kūčiukai visi vienodi. Galima, aišku, gaminti tradicinius – iš purios mielinės tešlos. Bet galima paragauti ir kitokių – bemielių, mažučių, greitučių, su trupučiu kepimo […]

  30. Rūta parašė:

    Sveiki, Beata, kaip manote, jeigu pakeisiu pieną vandeniu, kūčiukai išeis guminiai?

  31. Rūta parašė:

    Ačiū, kepsiu

  32. Dai parašė:

    Šių kūčiukų tikrai nereikėtų vadinti tradiciniais!! Gerokai per saldūs (net šiuolaikiniams vaikams) ir su pienu!! Net neįsigilinis pradėjau minkyti tešlą ir supratau, kad čia visai ne tradiciniai kūčiukai, o paragavus visa tai pasitvirtino. Bet iš esmės skanūs, pati tešla gera, bet saldumo- kaip geras desertas..

  33. Rita parašė:

    Sveiki, šis receptas – beveik toks pat, su nežymiom korekcijom, kokį man iš savo patirties padiktavo prieš daug metų mano brangi bobutė. Su pienu! O aguonos gali būti arba ne. Dar iki šiol atsimenu jos keptų šližikų nenusakomą gardų minkštumą, tąsumą, kai juos ištraukdavo iš krosnies. Atvėsę – sukietėdavo iki akmenukų. Tad arba reikia laikyti polietileniniuose maišeliuose, arba galima kepti 2 savaites prieš Kūčias – tada suminkštėja. Užtat puikiai tinka aguonų pienui. Pritariu, kad išskirtiniai kūčiūkai – tokių parduotuvėje negausi. Ypač, kai sušildyti savo rankomis. Jaukių visiems švenčių!

  34. Ivona parašė:

    Ačiū Beata, puikus receptas. Kepiau viską pagal receptą, gavosi 3 skardos. Ištraukus iš orkatės buvo minkštučiai, vėliau sukietėjo. Kepiau apie 12 min. Mėgstu aguonas, tad čia aguonų pats 🙂 3 metų sūnui šis užsiėmimams laaabai patiko 🙂

  35. aironas parašė:

    nuostabu

  36. Gražina parašė:

    Sveiki ačiū už receptą nuostabiai skanus gavosi tik cukraus kiekį sumažinau ant pusės nei parašyta ir truputį miltų truko ,kad neliktų prie rankų jūsų recepte ,visą seima ir draugai smaguriaujam gavosi tikrai nemažai ir nuostabiai skanus ačiū ačiū ačiū

  37. Augustė parašė:

    Išbandėme Beatos kūčiukų receptą ir nors neįpylėme pieno kūčiukai išėjo labai skanūs ir minkšti. Puikus receptas! Ačiū Beata 🙂

  38. Renata parašė:

    Ka tik kepiau pagal si recepta. Gavosi puikiai! Aciu uz recepta 😉

  39. Giedre parašė:

    Pirma karta gyvenime kepiau kūčiukus savo mylimiesiems ir pagal si recepta gavosi nerealiai lengvai ir skaniai ! Ačiū❤️

  40. Gita parašė:

    labai paprastas receptas greitai padaromas neskaitant to laukimo kol tesla pastoves ar issikels. bet labai paprasta lengva ir greita super viska dejau kaip parasyta ir tesla nelipo prie ranku o maniau kad lips ir galima be cukraus kas daryti kas megsta. kepant jie issipucia. labai skanus ir puikus receptas aciu jums.:)

  41. Valdas parašė:

    Puikus receptas, ziauriai patiko. As dar tik toki pasiulyma, skarda istepkite kokoso aliejumi, ziauriai geras prieskonis.

  42. Regina parašė:

    Ačiū, Beata. Kažkaip extra atveju visada pasitikiu Jūsų receptais ir niekada nenusiviliu.

  43. Dorianas parašė:

    Šiandien išbandžiau šitą receptą: nuostabus skonis. Ačiū, Beata,už puikų receptą. Tačiau aš pakeičiau receptą: padalinau tešlą į keturias dalis ir padariau SPALVOTUS kūčiukus panaudodamas žalius, mėlynus, geltonus ir raudonus maistinius dažus.
    O kas čia žliumbia „dėl a la tradicijų“- aš visada sakau: „eina jos…į visas keturias puses ir kuo toliau nuo manęs“- gyvenimas per trumpas riboti save beprasmiais kitų žmonių prasimanytais dalykais, kurie neturi JOKIOS prasmės ir yra juokingi 21-ame amžiuje. Mano namuose Kūčios yra švenčiamos gausiai nuklotu stalu: spalvoti kūčiukai, pyragai, sušiai, kepsniai, o po vakarienės- muzika ir šokiai iki pirmų ryto spindulių. Kūčios man yra įžanga į tris dienas metuose kada galima valgyti VISKĄ, tiek KIEK nori ir negalvoti apie priaugtus kilogramus.xD

  44. Gita parašė:

    Praėjusiais metais kepiau pagal šį receptą, šiom kūčiom taip pat kepsiu. Puikiai viskas gavosi, kepiau pirmą kartą ir nustebau kaip greitai viskas pavyko. Ačiū Beata už receptą.

  45. Erikas parašė:

    Sveiki vakar su vaikais isbandeme si recepta viskas ciki gavosi viska susisvereme sumaiseme kaip recepte ir gavosi ciki labai skanus

  46. Blinda parašė:

    Sveiki. Receptas geras. Kuciukai skanus, tiktai as kepant pabarstau miltu ant skardos truputi istrinu ir kepu. Aliejun netepu. Kas lecia tradicijas tai dabar kas ka turi ta ir valgo. Seniau buvo sunkus laikai todel ir skiesdavo su vandeniu. Visi Lietuvos patiekalai yra is prastu produktu bulviniai kaip vedarai, cepelinai ir. t. t. Nes nelabai buvo pasirinkimo. Tie patys kumpiai, lasiniai rukyti. Juos rukydavo tam kad negestu ir turetu visus metus papjove kiauliuka. Taip kad megaukites tuo kuo turite ir nesusireiksminkite. Turbut tie konentatoriai tradiciai patys apsilanko baznyciose tik tada kai beda prispaudzia. Geru svenciu visiensi r skaniu Beatos kuciuku. Svarbu ne is ko o kaip su meile ir kartu su vaikais padaryta.

  47. Sati parašė:

    Sveiki. Ar kas nors bandė naudoti pvz.migdolų pieną?

    • Agnė parašė:

      Taip, gaunasi puikiai, bandėme ir su kokosų, ir su migdolų 🙂 su vandeniu per prėska, bet norisi veganiškai

  48. Kristina parašė:

    Superiniai kūčiukai! Absoliučiai mano skonio!

  49. Rima parašė:

    Labai viskas gerai jei tai darytume siolaikiskai. Mano mama kepdavo pagal senovines taisykles jie nenaudodavo pieno nes pries 80 metu pieno produktu naudoti nebuvo galima kucios budavo vadinamas joudas pasnikas dabar tokio jau nera ir baznycia to nereikalauja . Tai vietoij pieno naudodavo virinta vandeni ir alieju o cukraus labai nedaug nu aisku agounas ir mieles miltus. Ir patikekit gaudavosi visai ne blogai. Bet dabar galima viska keisti kittas laikmetis….geru svenciu…

  50. Lilija parašė:

    Kepiau ir labai patenkinta rezultatu.Ačiū už receptą Beatai❤o kas laikosi pasniko,gali vietoj pieno naudoti vandenį

  51. Mama parašė:

    Kokioje tradicijoje kuciukai su pienu? Vartojimo?

  52. Dovile parašė:

    Labai geras receptas, tik miltų dėjau mažiau

  53. Egle parašė:

    Siandien kepiau, naudojau migdolu piena,gavosi labai skanus.

  54. Jurgita parašė:

    Tobulai skanu. Kartosim dar ne vienas šventes

  55. Radvilė parašė:

    Bandėm recepta iš pirmo karto gavosi super 🙂 rekomenduojam 🙂 kadangi buvau skaicus komentarus kad kazkas biski maziau miltu dėjo jog butu minkstesni tai ir aš mqžiau dėjau gavos superiniai minkšti 🙂

  56. Aistė parašė:

    Sveiki. Gal kas nors pagelbėsite. Merginau praeitais metais irgi kepti pagal šį receptą – nutiko identiška situacija kaip ir dabar, darant antrą bandymą – tešla visiškai neiškilo, nei per milimetrą. Kažkoks mielių prakeiksmas man.
    Ką su jom bebandyčiau daryt, net darant tobulai ir idealiai pagal receptą, niekada neiškyla tešla. Nesuvokiu tiesiog.
    Mielės buvo bandytos ir šviežios, ir sausos (po praeitų metų nesėkmės, iš karto šių metų bandymui nusipirkau abiejų rūšių. Kai neiškilo su šviežiom – išmečiau visą tešlą ir dariau iš naujo su sausom. Abu rezultatai šiukšlių dėžėje).
    Padėkit suvokti kas čia per prakeiksmas.

    • Beata Nicholson parašė:

      Aš matau tik vieną galimybę, kodėl nepavyko – mielės buvo neveiklios arba per trumpai/per šaltai kildėte tešlą… Jei bandysit darkart, nusipirkite naujų mielių iš parduotuvės, nes net ir tos sausosios, prastovėjusios metus spintelės gilumoje, tampa neveikliomis.

  57. Rasa parašė:

    Aciu Beata uz recepta! Pirma karta gyvenime kepiau pati lb lb skanus,kepsiu dar ne karta!

  58. Renata parašė:

    Labai pavyko Kuciukai ,skanus gavosi

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.