8241
Beatos virtuvė

Tortas „Vyšniukas“

(26)

Nuostabaus trio tortas bet kokiai šventei: tobulai purus biskvitas, maloniai saldus grietinėlės ir maskarponės kremas bei vyšnių gardumas.

Porcijos: 10-12
Reikės:
  • Biskvitui:
  • 4 kiaušinių
  • 160 g cukraus
  • 50 g aliejaus
  • 160 g miltų
  • 20 g kakavos
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnio druskos
  • Biskvitui sudrėkinti:
  • 200 ml vandens
  • 60 g cukraus
  • šlakelio citrinų sulčių
  • vanilės esencijos ar vanilinio cukraus
  • Šokoladiniam padažui:
  • 150 g juodojo šokolado
  • 200 g grietinėlės (35 % riebumo)
  • Vyšnių įdarui:
  • 400 g vyšnių (gali būti šaldytos)
  • 30 g cukraus
  • pusės citrinos sulčių
  • 1 šaukšto vyšnių likerio (pasirinktinai)
  • 1 šaukšto kukurūzų krakmolo
  • Kremui:
  • 250 g maskarponės
  • 40 g miltelinio cukraus
  • 1 šaukštelio vanilės esencijos arba cukraus
  • 350 g grietinėlės (35 % riebumo)

Savo tetą Rūtą pirmiausia man „užrodė“ dainininkė Monika Linkytė, tik nesakė, kad juodvi panašios kaip tikros sesės! Rūta yra geros energijos užtaisas ir visiškai pametusi galvą dėl tortų. Dieną ji labai rimtai dirba banke su skaičiais, o naktimis… kepa tortus (feisbuke ir instagrame sekite jos paskyrą Saldumai) ir svajoja apie nuosavą desertinę. Dar Rūta Rasickienė yra kolekcininkė – kolekcionuoja sukneles ir kas mėnesį nusiperka nors vieną naują! Tortą „Vyšniukas“ Rūta pamėgo dar paauglystėje, kai pagal mokyklos mainų programą kelias savaites mokėsi Vokietijoje. Kepti tortus ją ir dar dvi seses išmokė mama, garsi giminės tortų ir šakočių kepėja, tad po kelerių metų prisiminusi ragauto torto puikumą Rūta drąsiai ėmėsi „Vyšniuko“ ir taip jį ištobulino, kad dabar jokia šeimos šventė neįsivaizduojama be šio torto. Nuostabus trio: tobulai purus biskvitas, maloniai saldus grietinėlės ir maskarponės kremas bei vyšnių gardumas.

Gaminame:  kiaušinius išplakame su cukrumi iki baltų putų. Sulėtinę plaktuvo greitį įplakame aliejų. Dubenyje persijojame miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską. Juos atsargiai mentele įmaišome į plakinį. Geriausia drąsiai maišyti iš apačios į viršų, kol neliks miltų mišinio gumulėlių. Supilame į 20 cm skersmens apvalią atsegamą kepimo formą ir kepame 180 °C temperatūroje apie 30–35 minutes. Įsmeigus į biskvitą medinį pagaliuką ir jį ištraukus, jis turi būti sausas.

Išverdame sirupą: į puodą supilame vandenį ir cukrų, užverdame, palaukiame, kol cukrus ištirps, įmaišome citrinų sultis ir vanilinį cukrų ar šlakelį vanilės esencijos.

Grietinėlę užviriname, kol kraštuose pradės kilti burbuliukai. Nukėlę nuo ugnies sudedame gabaliukais sulaužytą juodąjį šokoladą. Paliekame kelioms minutėms ir gerai išmaišome, kol šokoladas visiškai ištirps. Paliekame atvėsti.

Vyšnias suberiame į puodą kartu su cukrumi, citrinų sultimis ir vyšnių likeriu. Užverdame. Jei skystis apsemia vyšnias, dalį nupilame. Kukurūzų krakmolą sumaišome su trupučiu šalto vandens, supilame į vyšnias ir paverdame, kol masė sutirštės. Paliekame atvėsti.

Maskarponę išplakame su milteliniu cukrumi ir vanile, kol nelieka gumulėlių. Supilame grietinėlę ir plakame iki standaus kremo.

Konstruojame tortą: atvėsusį biskvitą supjaustome į tris dalis. Pirmąjį lakštą lengvai sulaistome cukraus sirupu ir aptepame šokolado padažu. Tada dedame dalį kremo ir vyšnių įdaro. Tą patį atliekame su antruoju lakštu. Uždėję trečiąjį lakštą jį tik sudrėkiname Aptepame tortą likusiu kremu. Puošiame pagal fantaziją ir norus. Aš mėgstu puošti tarkuotu šokoladu ir vyšniomis, trešnėmis ar kitomis uogomis.

 

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (66 balsai, vidurkis: 4,05 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Dominyka parašė:

    Torta pasidariau, skonis liuks, gaila pamirsau slakely brendzio, butu buve tobula. Kas nepavyko tai biskvitas, jis man netolygiai iskepe, neiskilo taip graziai, nors viska dariau kaip nurodyta. Antra diena issikepiau paildomu lakstu ir viskas pavyko. Aciu Beata!

  2. Vaida parašė:

    Sveiki, iskepiau si torta, tikrai skanus, aciu uz recepta. Tikrai dar teks kepti ir bus vienas is megstamiausiu seimoje.

  3. Lina parašė:

    Viskas pavyko! Skanu❤❤

  4. Lina parašė:

    Viskas pavyko! Skanu

  5. Audronė parašė:

    Mano pirmas tortas ir jis tobulas ☺

  6. Lina parašė:

    Mano vienas labiausiai vykusių tortų.

  7. Erika parašė:

    Laba diena, Beata! Sakykit, jeigu noriu padaryti didelį tokį tortą (~20x40cm kepimo forma), tai man ko gero visų ingridientų kiekį didinti bent iš 3 reikėtų? Ir ar pavyks išpekti tokį didelį biskvitą?

  8. Dovilė parašė:

    Kepiau, viskas puikiai pavyko. Manau, kad biskvitas tolygiai iškiltų reiktų dėti paruoštą tešlą i šaltą orkaitę. Kokia jūsų nuomonė ?

    • Beata Nicholson parašė:

      Purūs biskvitai puikiausiai iškepa dedant juos į įkaitintą orkaitę, svarbiausia tinkamai išplakti kiaušinius. O jau kai maišote miltus, tada maišyti reikia kuo mažiau – kad tik neliktų sausų miltų gumulėlių. Taip tešloje liks daug oro burbuliukų, kurie ir padaro biskvitus lengvus ir orinius.

  9. Jurgita parašė:

    Tobulas!

  10. Monika parašė:

    Labas rytas,

    Ar yra skirtumas koki alieju naudoti? Darzoviu, saulegrazu ar alyvuogiu aliejus butu tinkamiausias?

    Aciu

  11. Rasa parašė:

    Nusipirkau 30 proc. riebumo grietinėlę, ar tiks?

  12. Lina parašė:

    Sveiki, labai skaniai skamba ir nutariau pabandyti, bet gal turėtumėte kokią mintį dėl likerio alternatyvų? Tortas bus vaikų gimtadieniui, nesinori rizikuoti ir kurti kažką iš galvos… Ačiū. 🙂

  13. Egle parašė:

    Jei kepimo forma 26 cm, kokiu santykiu didint produktus? 1;1.5?

  14. Milda parašė:

    Mano pirmas tortas -Estiškas sausainių – buvo anūkės 2ajam gimtadieniui, o antras- „Vyšniukas“- 3iajam. Abu pavyko ir buvo labai labai skanūs! Kepant tereikia tiksliai laikytis recepto. Ačiū mielai Beatai už tobulus receptus ir už tai, kad išmokau daryt tortus!

  15. Viktorija parašė:

    Sveiki. Argaliu naudoti vyšnias iš kompoto?

  16. Aistė parašė:

    O vietoj kukuruzų krakmolo galiu naudoti bulvių? Koks apskritai tarp jų skirtumas?

  17. Ieva parašė:

    Šį tortą gaminau pirmą sykį. Viską gaminau tiksliai pagal receptą, bet biskvitas neiškilo tiek, tai kitą dieną dar kepiau trečią biskvitą, tačiau be šio nesklandumo viskas gavosi tobulai, skonis nuostabus! Tortas gavosi drėgnas, ne per saldus. Ačiū Rūtai ir Beatai 🙂

  18. Evelina parašė:

    Ar vietoj kukurūzų krakmolo galima naudoti bulvių?

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.