8241
Beatos virtuvė

Tortas per penkias minutes

(6)
Reikės:
  • 160 g miltų
  • 200 g cukraus
  • 120 g liesos grietinės arba jogurto
  • 150 g sviesto
  • 4 kiaušinių
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • 60 g maltų migdolų
  • 1/3 šaukštelio malto kardamono
  • malto cinamono
  • žiupsnio druskos
  • Kremui:
  • 180 g varškės
  • 120 g kreminio varškės sūrio („Philadelphia“)
  • 2-3 šaukštų rudo cukraus (Demerara ar Farino)
  • Papuošimui:
  • uogų
  • šokolado

Viską reikia daryti greitai. Aną dieną žiūrėjau savo mėgstamą TV laidą, na, nepasikuklinusi pasakysiu, kad mėgstamiausią, nes ją visada pasižiūriu ne tik TV, bet ir per kompą. Tą šeštadienį buvo laida apie viską spėjančias moteris, iš pradžių apie rašytoją, keturių vaikų mamą, gyvenančią Norvegijoje, o paskui jau LRT šnekusis dėmuo: Zita Kelmickaitė ir Edita Mildažytė, kuria žaviuosi nuo vaikystės, ką jau čia slėpsi. Taigi, yra tokia knyga, kurią, pasirodo, ir Edita perskaičius, nes ją citavo, ir aš ją esu perskaičius – tai efektyvumo ir savęs tobulinimo klasiko Brian Tracy „Eat that Frog“ (angl. – suvalgyk varlę). Edita jau šitą taisyklę įvaldžius, sakė, nuo ryto pirmiausia daro tai, kas svarbiausia ir galbūt nemaloniausia. Aš, kadangi mano dienos dabar truputį kitaip einasi, nes aš savanoriškai pasidaviau į kūdikio belaisvę, tai kai ateina tas rytinis miegutis, tai oojoj, mamka kaip torpeda viską skuba nuveikti. Man prioritetas yra pasirūpinti savimi ir paskui šeima, nes vis tik pastebėjau, kad aš geriau jaučiuosi, kai padarau tai, kas man reikia. Kartais ryte darau ne sau dalykus, o kitiems, bet vėlgi – dėl savo malonumo, tai kai Baby Harry buvo tik pusantros savaitės, tai rytinis miegutis būdavo labai rimtas, kokių minimum dviejų valandų. Per vieną tokią miego sesiją aš sulaukiau draugių svečiuose ir dariau joms pietus, ir man viskas puikiai pavyko. Ir dar atsitiko tortas, nors jo neplanavau kepti, bet galvoju, juk sesės gimtadienis, tai kaip dabar be torto?? Nors tokio torto, kuris iš tiesų pyragas, juk reikia. Tikrai laikas buvo suskaičiuotas ir gaila nepaskaičiavau tiksliai, kiek užtrukau, bet iš esmės, viskas tikrai įvyko labai greitai. Esmė biskvitas – labai purus ir lengvas, ir smagus. Dalis miltų praturtinta migdolais, o kvapams mano mylimas kardamonas ir truputis cinamono, ant viršaus reikia kremo, tai juo virto varškė su grietinėlės sūriu (philadelphia) ir rudas šlapias demerara cukrus (farinas dar lygiai taip puikiai tinka). Torto viršų barsčiau liofilizuotomis uogomis (aš jas perku iš Super Garden) ir dar supjaustytas saldainis „Veliuona“. Kaip buvo skanu! Ir kaip greita, tai va, prašau, dalinuosi. Aprašau receptą. Nes šventinė savaitė – ruošiamės Velykom, o toks pyragas labai tiks toms, kurios arba dirba, arba kaip aš, kūdikius augina, bet vis tiek nori būt nudirbusios darbus ir negali pakęsti neefektyvumo… Čia kaip aš (išprotėjus ir tiek).

Greitumas yra toks, kad sviestas ištirpintas ir viskas susiplaka labai greitai su mikseriu. Taigi, plakam kiaušinius su cukrumi iki baltų putų.

Supilam lydytą sviestą ir grietinę, sumaišome jau šaukštu. Tada supilame persijotus miltus, sumaišytus su migdolais maltais ir kepimo milteliais. Ir beriame druską ir prieskonius, man kardamonas būtinas čia, bet galite ir be jo. Viskas turi būt vientisa. Pilame į kepimo formą, pateptą sviestu, aš turiu puikią gerą „Kaiser“ formą, tai net tingiu tiesti popieriais, net ir sviestu nebūtina tept. Kepam 185 laipsnių orkaitėje (prieš tai įkaitinkite bent 5 minutes 200C) apie 40 min..

Iškepusiam tortui ledižiame atvėsti. Atvėsusį išimame iš formos – čia labai padės medinis pagaliukas, juo būtinai apeinam aplink kraštus, kad atliptų ir nebūtų paskui suplyšimo per pusę. Kremui nereikės net mikserio – sumaišome šaukštu varškę „Philadelphia“ ir cukrų. Užtepam ant biksvito papuošiam. Papuošimui galit kaip aš, liofilizuotas uogas (tie žali yra agrastai, ne briuseliniai kopūstai, hahaha) ir supjaustytą saldainį „Veliuona“ dėt, o galite naudot, ką tik norit – mėgstamos uogos ir šokoladas tinka geriausiai, na, dar riešutai ir morengai skaniai susivalgys. Ir prašom. Skaniausias pirmą ir antrą dieną.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (23 balsai, vidurkis: 3,26 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Aurelija parašė:

    Beata, pyragas išties skanus :)! Cinamoną praleidau (kaip ir kremą su visais papuošimais :)))). Valgėme su vyšnių jogurtu), ciberžolės neturėjau :). Užtai malti migdolai koks gėris ir skanumas :)! Pirmą kartą juos dėjau į kepinį ir tikrai nustebino! Ir drėgnumas ir ypatingas skonis :)!
    Tiesa, antrą dieną pyragas buvo kur kas drėgnesnis :). Matyt mėgėjas šiek tiek pastovėti :).

  2. Laima parašė:

    Iškepiau šitą pyragą. Išėmiau iš formos,apverčiau netyčia ir gavau šoką. Apačioje didžiausia duobė. Pyragas rudas, duobė balta nes nesilietė visai prie formos dugno kepdama. Kodėl taip atsitinka? Ar čia kažkaip ypatingai reikia mokėt supilt tešlą į formą???

    • Beata Nicholson parašė:

      na tai nieko baisaus Laima, kartais taip nutinka dėl stiprių kepimo mitelių, bet tiesa, kad reikia iš po lėto pilti, kad nesusidarytų oro tarpai ir tešla būtų tolygi, galima ir formą su tešla trinktėlti į stalą kad tikrai būtų vientisa. Sėkmės

  3. Laima parašė:

    Pyragas tikrai laaabai skanus. Kardamonas pasitarnauja super. Negaliu pasakyti kad pyragas drėgnas,bet tikrai nesausas. Riebokas. Labai minkštas ir purus. Man gerokai per saldus,bet aš dėjau caster cukrų. Jis smulkesnis,fal daugiau įsidėjo.Super pyragas,jei truputį mažiau saldumo

  4. Vitalija parašė:

    O man pyragas visai neiškilo. Kažin kame galėtų būti bėda? Iprastai Beatos receptai man puikiai pavyksta,o ci

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.