Šiuo atveju puodas veikia beveik kaip orkaitė, tiesa, gana drėgna, beveik garų principu veikianti orkaitė. Didelis mėsos šmotas sėdi sau ant svogūnų ir morkų, dar šalia įpilam truputėlį vandens ir tada mėsa (prieš tai apkepta gerai keptuvėse) sėdi tuose karštuose garuose ir troškinasi. Lygiai taip pat morkos ir ypač svogūnai sukepa į malonią minkštą masę. Aš šį mėsos šmotą pasirinkau pabarstyti indiškais prieskoniais ir šalia patiekiau su prieskoniais išvirtų basmati ryžių. Bet čia tik mano pasirinkimas, galite sėkmingai naudoti ir jums labiau įprastus, labiau tradicinius prieskonius. Pvz., įtrinkite mėsą druska, pipirais, maltais lauro lapai ir maltais kmynais. Šalia, prie morkų, dar čiobrelio šakelę ir puikus, į Lietuvos pusę traukiantis, skonis. Mėsą svarbu gerai apkepti keptuvėje, leisti jai kaip reikiant parusti, kad pasidarytų tamsiai ruda, tada jos skonis bus visai kitas, kaip orkaitėje skrudinto kepsnio. Ir reikia leisti jai troškintis garuose lėtai ir ilgai, kokias net dvi valandas…
Kaip paruošti:
Ryžiai
Basmati ryžiai yra ypatingi, auginame Indijoje, jie – labai aromatingi, jiems būdingos pailgos formos. Nėra labai paprasta juos gerai išvirti. Yra du būdai naudojami jiems virti: sausas, kai užpilama tiek vandens, kiek ryžiai sugers, ir šlapias, kai ryžiai verdami, o paskui vanduo nupilamas. Aš dažniau praktikuoju šlapią būdą ir šiuos ryžius verdu su įvairiais prieskoniais. Šitaip juos mane pamokė virti mano draugė, kuri yra indų kilmės Anjali… Tiesa, man ne visada jie išeina tokie birūs ir gardūs, kaip jai, tačiau bet kokiu atveju reikia bandyt.
Svarbu ryžius nuplauti ir prieš verdant pamirkyti, tada jie išverda per 5-7 minutes, paskui tik nupilti vandenį lieka. Mano draugė pataria perplovus ryžius ir sudėjus prieskonius į puodą, juos užpilti verdančiu vandeniu ir tada virti. Aš, deja, ne visada šitą priesaką atsimenu… 🙂
Kaip paruošti:
Ryžiai puikiai tiks valgyti kartu su sprandine ir morkomis.
Aš labai menka gamintoja:), bet Jūs gaminate taip įkvepiančiai:), manau, kad kada nors sąžiningai pagaminsiu ką nors tiksliai pagal Jus:).
Ačiū Jums:). Jūs ne tik puikiai gaminate, bet esate ir labai mielas žmogus, žiūrėdama į Jus pastebiu, kad šypsausi lyg būtumėte šalia:).
Sėkmės Jums visuose Jūsų projektuose, šeimoje, visame gyvenime:).
Sveiki,
bandysiu daryt ir as Kaledoms sprandinuke , tikiuosi iseis, o Beatai noriu palinketi siltu ir jaukiu svenciu tokiu pat nuosirdziu ir siltu kaip ji pati. Mano seimyna ziuri visas Beatos laidas, sake, kad taip paprastai ir aiskiai kaip ka gaminti ne bet kas sugeba, o musu Beatele, su visad sypsena veide, super isaiskina paprastai, kad net paskutine neismanele gali kazkuo palepint seimyna.
Aciu Beata
Na aš ryžius verdu kiek kitaip 🙂 Supilu ryžius, ko reikia pridedu ir užpilu šaltu vandeniu, kad per 1 cm būtų aukščiau ryžių (juos apsemtų ir virš ryžių 1 cm). Ir viskas verdu apie 8 min. uždengtus. Kai užverda sumažinu ugnį iki minimumo. Jie išbringsta ir nereikia vendens nupilti. Būna birūs, skanūs, nevandeningi 🙂
Man teko ismokti ryziu virimo meno is ryziu valgytoju (arabu)… Kazkaip jie daug su jais nesiterlioja perplovinedami simtus kartu…. Pirmiausia gerai nuplauna ryzius, tada uzkaitina puoda ir i ji pila truputi aliejaus (ne alyvu), kai aliejus ikaista deda ryzius ir juos biski apkepina. Svarbiausia kad visi ryziai apsiveltu riebalais, o tada pila vandeni – ir jo pila lygiai tiek pat kiek ir ryziu (1 stiklinei ryziu – 1 stikline vandens). Pagal skoni paskanina druska ir laukia kol uzvirs. Ryziams leidziama pavirti iki tol kol nebelieka vandens, puoda uzdengia ir tada mazina ugni iki pacios maziausios pasaulyje ugnies ir palieka ryzius toliau gamintis apie 15-20min. Siaip terliones su perplovimais ir pan vyksta kai verda labai daug ryziu (buriui zmoniu), bet iki 2-2,5 stikliniu galima virti be papildomu perplovimu. Pati siuo metodu jau 10 metu verdu ryzius ir gaunas super.
o sitas receptas tai PASAKA, nekart gamintas visada gaunasi taaiip skanu tokia sultinga mesyte ir darzoves, na tikrai rekomenduoju 🙂
Įdėjau į Delfi tokį komentarą:
„pažiūrėjau Beatos laidą, ir supratau, kad man visada pavyksta ryžiai. Jos metodu gavosi pakenčiami ryžiai, bet užtruko ilgai ir sugadinta labai daug prieskonių.
Darau pasimokiusi iš Šaldiklio. Užkaičiu puodą vandens. Tada pasiimu puodą, kuriame virsiu ryžius, susirenku reikiamus prieskonius ir įsipilu ryžių, kiek reiks. Į verdantį vandenį supilu ryžius, vieną minutę intensyviai verdu, o tada nupilu ir gerai perplaunu. Į ryžių virimo puodą pilu pusę šaukšto aliejaus ir pakaitinu su prieskoniais, kad jie „paleistų kvapą“. Taip man prieskonių reikia 3 kartus mažiau negu Beatai. Supilu nuplautus ryžius, užpilu vandeniu (geriau karštu) truputį virš ryžių, įberiu druskos, uždengiu ir verdu 5 minutes. Išjungusi dar 5 minutes palaikau uždarytą. Prieš išjungdamos galite pažiūrėti, ar ne per daug vandens (reiktų sustiprinti ugnį ir nugarinti), ar ne per mažai (turi būti tik prie dugno), ar ne per kieti ryžiai (turi būti pilnai išsipūtę, bet kietoki).“
Sėkmės! Mačiau visas Jūsų laidas. Labai ačiū!