8241
Beatos virtuvė

Skaniausias klasikinis kugelis pagal Rūtą

(4)

Kažkada užsiminėme, kad kartą šefė Rūta Paulauskienė mums studijoje iškepė puikų kugelį, kuris visą komandą privertė aikčioti ir kone alpulį įvarė – toks gardus buvo! Tai laimė didžiausia, kad skaniausios Rūtos kugelio receptas dabar jau mūsų visų rankose.

Reikės:
  • Didesniam kepimo indui (28 x 22 cm)
  • 3 kg bulvių
  • 2 didesnių svogūnų
  • 5 kiaušinių
  • 1 šaukšto druskos
  • maltų baltųjų pipirų
  • 180 g sviesto
  • 100 g grietinėlės
  • 3–4 tablečių vitamino C 
  • Padažui reikės:
  • 2 vidutinio dydžio svogūnų
  • alyvuogių aliejaus
  • 400 g šviežios šoninės
  • 250 g šaltai rūkytos šoninės
  • 200 ml grietinėlės
  • 100 ml grietinės
  • žiupsnelio malto muskato
  • žiupsnelio maltų gvazdikėlių
  • maltų baltųjų pipirų

Gerai, kad Rūta nelaiko receptų po devyniais užraktais, o visuomet labai mielai su mumis dalijasi savo didžiule kulinarine patirtimi ir atradimais: „Tobulą kugelį atradau, kai paragavau jo svečiuose pas gydytoją Daną Ivanauskienę – ji puikiai gamina, tiesiog turi didžiulę dovaną, – pasakojo Rūta. – Kadaise nuvažiavome pasisvečiuoti į jos sodybą, o Dana iš šviežiai iškastų bulvių iškepė mums kugelio. Ir jo skonis man išliko visam gyvenimui.“

Ruošiant klasikinį Rūtos kugelį reikia nepraleisti kelių žingsnių – tai ir yra didžiosios šefės paslaptys. „Pirmiausia svieste pakepu daug smulkiai supjaustytų svogūniukų – jie jame tiesiog išverda. Antra, į tarkius, kad jie nepajuoduotų, dedu vitamino C. Kita paslaptis – daug kiaušinių, kad kugelis būtų purus. Taip pat pilu grietinėlės, – vardijo šefė R. Paulauskienė. – Visuomet pabrėžiu, kad kugelį gaminu iš tikrai labai gerų produktų. Geriau jau gaminti rečiau, bet su tikrai kokybiškomis bulvėmis, kiaušiniais ir pieno produktais. Produkto kokybė visuomet atsispindi ir galutiniame rezultate.“

Kugelį Rūta pamėgo kepti iš neseniai atrastos veislės „Concordia“ – šios bulvės dar vadinamos sviestinėmis ir iš jų, kaip pasakoja šefė, išeina nuostabi bulvių košė. Kugelį Rūta dar kepa ir su veislės „Vineta“ bulvėmis.

 

Šefė R.Paulauskienė


Skaniausias klasikinis kugelis pagal Rūtą: 

  1. Svogūną smulkiai supjaustome. Keptuvėje išlydome sviestą ir ant vidutinės ugnies pakepiname svogūną, kol jis suminkštės ir įgaus šviesaus gintaro spalvą.
  2. Bulves nulupame ir sutarkuojame, tada sudedame pakepintus svogūnus bei supilame grietinėlę.
  3. Dubenyje kiaušinius suplakame  su druska. Plakinį supilame į tarkius ir gerai išmaišome.
  4. Sutriname vitamino C tabletes ir įmaišome į tarkius. Viską labai gerai išmaišome.
  5. Kepimo formą konditeriniu teptuku ištepame aliejumi ir supilame tarkius.
  6. Orkaitę įkaitiname iki 180 ℃, kepimo režimas su ventiliatoriumi (konvekcija). Kepame 50–60 min.

Gaminame padažą:

  1. Smulkiai supjaustome svogūną ir pakepiname, kol suminkštės ir taps aukso spalvos.
  2. Kitoje keptuvėje gerai iškepame smulkiais kubeliais supjaustytą šviežią šoninę, išimame iš keptuvės, tuomet pakepiname smulkiais kubeliais supjaustytą šaltai rūkytą šoninę.
  3. Į puodą suberiame svogūnus, abiejų rūšių šoninę, supilame grietinėlę bei grietinę ir pagardiname muskatu, gvazdikėliais, baltaisiais pipirais. Jei reikia, įberiame druskos. Padažą pakaitiname apie 5–6 min.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (16 balsai, vidurkis: 3,88 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Ana parašė:

    Sveiki,
    Kokios tos vitamino C tabletės? Iš vaistinės? Ačiū

  2. Asta parašė:

    Reikės išbandyti šį receptą.
    Tik įdomu, kad nereikia užplikyti tarkių.

  3. Diana parašė:

    Sveiki,
    Pabandžiau….., bet mano šeimos receptas daug geresnis ir kepiau papildomą valandą (iš viso 2), nes po 50-60 min. buvo neiškepęs.

Palikite komentarą

26097
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/01/BV_kakava_banner.gif
26103
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/Beatos-Virtuve-Banner-Misiniai-300x250-3B-NEW.gif
26104


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.