8241
Beatos virtuvė

Skaniausias klasikinis kugelis pagal Rūtą

(26)

Kažkada užsiminėme, kad kartą šefė Rūta Paulauskienė mums studijoje iškepė puikų kugelį, kuris visą komandą privertė aikčioti ir kone alpulį įvarė – toks gardus buvo! Tai laimė didžiausia, kad skaniausios Rūtos kugelio receptas dabar jau mūsų visų rankose.

Reikės:
  • Didesniam kepimo indui (28 x 22 cm)
  • 3 kg bulvių
  • 2 didesnių svogūnų
  • 5 kiaušinių
  • 1 šaukšto druskos
  • maltų baltųjų pipirų
  • 180 g sviesto
  • 100 g grietinėlės
  • 3–4 tablečių vitamino C 
  • Padažui reikės:
  • 2 vidutinio dydžio svogūnų
  • alyvuogių aliejaus
  • 400 g šviežios šoninės
  • 250 g šaltai rūkytos šoninės
  • 200 ml grietinėlės
  • 100 ml grietinės
  • žiupsnelio malto muskato
  • žiupsnelio maltų gvazdikėlių
  • maltų baltųjų pipirų

Gerai, kad Rūta nelaiko receptų po devyniais užraktais, o visuomet labai mielai su mumis dalijasi savo didžiule kulinarine patirtimi ir atradimais: „Tobulą kugelį atradau, kai paragavau jo svečiuose pas gydytoją Daną Ivanauskienę – ji puikiai gamina, tiesiog turi didžiulę dovaną, – pasakojo Rūta. – Kadaise nuvažiavome pasisvečiuoti į jos sodybą, o Dana iš šviežiai iškastų bulvių iškepė mums kugelio. Ir jo skonis man išliko visam gyvenimui.“

Ruošiant klasikinį Rūtos kugelį reikia nepraleisti kelių žingsnių – tai ir yra didžiosios šefės paslaptys. „Pirmiausia svieste pakepu daug smulkiai supjaustytų svogūniukų – jie jame tiesiog išverda. Antra, į tarkius, kad jie nepajuoduotų, dedu vitamino C. Kita paslaptis – daug kiaušinių, kad kugelis būtų purus. Taip pat pilu grietinėlės, – vardijo šefė R. Paulauskienė. – Visuomet pabrėžiu, kad kugelį gaminu iš tikrai labai gerų produktų. Geriau jau gaminti rečiau, bet su tikrai kokybiškomis bulvėmis, kiaušiniais ir pieno produktais. Produkto kokybė visuomet atsispindi ir galutiniame rezultate.“

Kugelį Rūta pamėgo kepti iš neseniai atrastos veislės „Concordia“ – šios bulvės dar vadinamos sviestinėmis ir iš jų, kaip pasakoja šefė, išeina nuostabi bulvių košė. Kugelį Rūta dar kepa ir su veislės „Vineta“ bulvėmis.

 

Šefė R.Paulauskienė


Skaniausias klasikinis kugelis pagal Rūtą: 

  1. Svogūną smulkiai supjaustome. Keptuvėje išlydome sviestą ir ant vidutinės ugnies pakepiname svogūną, kol jis suminkštės ir įgaus šviesaus gintaro spalvą.
  2. Bulves nulupame ir sutarkuojame, tada sudedame pakepintus svogūnus bei supilame grietinėlę.
  3. Dubenyje kiaušinius suplakame  su druska. Plakinį supilame į tarkius ir gerai išmaišome.
  4. Sutriname vitamino C tabletes ir įmaišome į tarkius. Viską labai gerai išmaišome.
  5. Kepimo formą konditeriniu teptuku ištepame aliejumi ir supilame tarkius.
  6. Orkaitę įkaitiname iki 180 ℃, kepimo režimas su ventiliatoriumi (konvekcija). Kepame 50–60 min.

Gaminame padažą:

  1. Smulkiai supjaustome svogūną ir pakepiname, kol suminkštės ir taps aukso spalvos.
  2. Kitoje keptuvėje gerai iškepame smulkiais kubeliais supjaustytą šviežią šoninę, išimame iš keptuvės, tuomet pakepiname smulkiais kubeliais supjaustytą šaltai rūkytą šoninę.
  3. Į puodą suberiame svogūnus, abiejų rūšių šoninę, supilame grietinėlę bei grietinę ir pagardiname muskatu, gvazdikėliais, baltaisiais pipirais. Jei reikia, įberiame druskos. Padažą pakaitiname apie 5–6 min.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (40 balsai, vidurkis: 3,58 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Ana parašė:

    Sveiki,
    Kokios tos vitamino C tabletės? Iš vaistinės? Ačiū

  2. Asta parašė:

    Reikės išbandyti šį receptą.
    Tik įdomu, kad nereikia užplikyti tarkių.

  3. Diana parašė:

    Sveiki,
    Pabandžiau….., bet mano šeimos receptas daug geresnis ir kepiau papildomą valandą (iš viso 2), nes po 50-60 min. buvo neiškepęs.

  4. Ana parašė:

    Matyt kiekvienas „skaniausias“ suvokia savaip, nes man skanus kugelus, tai gerokai patyžęs, o ne standus kaip pyragas, tai aš pylčiau bent 4 kart tiek grietinėlės.

  5. Dalia parašė:

    Mergaites, SOS…. KUOM PAKEISTI GRIETINE???
    Visi skaniausi patiekalai su pieno produktais. O 30% zmoniu nerekomenduojami pieno produktai.
    Cia yra tragedija. KA DARYTI?!! PADEKIT!

    • Paulina parašė:

      Aš turiu tą pačią problemą, bet išeitis – laktazės tabletės. Jei norite pasimėgauti kartais pieno produktais, varškės apkepais ir kitais skanėstais, išgeriate prieš maistą ir liuks 🙂

    • milda parašė:

      Dėjau avižų grietinėlės, radau Barboroje. Nors man pasirodė iš konsistencijos panašiau į grietinę, tirštokas gaminys. Vis tiek kepiau 2h, mano skoniui kiek per skystas pasirodė po 1 valandos. Šiaip kepiniuose grietinę dažnai keičiu jogurtu be laktozės (pvz BIOS), o vietoj plaktos grietinėlės kepiniams tinka kokosų kremas 🙂
      https://barbora.lt/produktai/ekologiskas-avizu-kreminis-gaminys-naturli-500-ml

  6. Kristina parašė:

    Dalia, galit pakeist I bertoliju (brazilisku riesutu) grietine.

  7. Saulė parašė:

    O mums šis receptas labai patiko. Esu išbadžius daugybę kugelio receptų, bet šį įvertinome kaip geriausią.

  8. Agnė parašė:

    Išbandžiau!Rezultatas nustebino visa šeimyna,tirpstantis burnoje…Labai skanuuu!

  9. Lina parašė:

    Ka duoda vitaminas C?

  10. Kotryna parašė:

    Neturime čia kur gyvename paprastu vit c tablečių. Ar tiktų citrinos sultys ?

    • Beata Nicholson parašė:

      Na tuomet geriau išvis nedėkite, nes nuo citrinos gali būti labai… citriniška 🙂 Nuo pajuodavimo tarkius šiek tiek apsaugos ir įtarkuoti svogūnai.

  11. Paulina parašė:

    Truputis citrinos ar net žaliosios citrinos skoniui bent man nekenkia ir puikiai susitvarko su bulvių spalva 🙂 jei neturite, galima naudoti ir truputi acto, tik nepersistenkite, nes pasijus greičiau nei nuo citrinos 😉 tą patį naudoju ir kepdama bulvinius blynus

  12. Ana parašė:

    O kiaušinius dėti ant jau supiltu karštu spirguciu jie ne iškeps?
    Ir grietinėle tiesiai taip irgi pilti, nes kitur tai kaitina pieną plikina tešlą

  13. Ernesta parašė:

    Kokio riebumo grietinėlė?

  14. Evaldas parašė:

    Gaminau savaitgalį pagal šį receptą. Kugelis skanus gaunasi, bet labai riebus dėl sviesto. Taip pat kepinti svogūnai svieste suteikia saldumo. Visgi kitą kartą į kugelio tešlą nedėčiau sviesto, geriau supilčiau karšto pieno. Ne toks riebus gaunasi tada.

  15. Laura parašė:

    Labai patiko, bet keistai iškepė. Kitą kartą planuoju naudoti 8 kiaušinius, turėtų sutvarkyti, kad tikrai skaniausias kūgelis būtų……… ♥️☠️
    Vis tiek myliu tave Beata…

  16. Rasa parašė:

    Iš visų bandytų receptų šis tobuliausias, nei per kietas, nei ištižęs. Grietinėlė suteikia tokio sodrumo skonį. Kepiau pusantros valandos. Mūsų bulvės nejuoduoja tai nereikia vitamino C.
    Ačiū

  17. Irena parašė:

    Laba diena. Aš kugelio tarkę skaninu sutarkuotu saliero gumbu,stambesnio malimo džiovinta saldžia paprika, įberiu maltų j. pipirų, įmušu kiaušinių. Tarkę pagal poreikį praskiedžiu kokoso kremu (COCONUT CREAM 24%).Aišku dedu druskos. Rezultatas – unikalus nestandartinis patiekalas, kurį valgome su salotomis, troškintais be druskos raugtais kopūstais arba tirštu pievagrybių padaž. Tai puiki alternatyva vegetarams ir netoliaruojantiems laktozės. Jau tapo tradicija, kad bičiuliai atvykdami pas mus į svečius užsisako šio patiekalo. Ačiū kad perskaitėte.

  18. Justina parašė:

    Tai gal receptu galėtumėte pasidalinti?Labai įdomu!

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.