8241
Beatos virtuvė

Šiupininė

(5)
Reikės:
  • 0,5 kg jautienos
  • 4 virtų ir rūkytų dešrelių
  • 100 g virto kumpio
  • 70 g perlinių kruopų
  • 2 bulvių
  • 2 svogūnų
  • 1 šaukšto pomidorų pastos
  • 1 morkos
  • 2 raugintų agurkų
  • 0,5 l raugintų agurkų sūrymo
  • 2 -3 kubelių ekologiško „Maggi“ žolelių sultinio
  • 0,5 šaukštelio aitriųjų paprikų miltelių
  • druskos pagal skonį
  • Aliejaus kepimui

Ši sriuba turbūt sotumo karalienė. Manoma, kad ji atsirado XV a., Rusijos valstiečių virtuvėje, kur į puodą buvo metama viskas, ko turėta virtuvėje. Mėsinga, su raugintų agurkų rūgštuma, tiršta skonių ir ingredientų. Klasikinėje šiupininėje privalo susiburti skirtingai paruošta mėsa: šviežia , virta, rūkyta. Tad galite kurti, maišyti savo variantus iš to, ką turite šaldytuve.

Šią šiupininę viriau su ekologišku „Maggi“ žolelių sultiniu – prieskoninės žolelės čia itin tinka, papildo ir subalansuoja mėsingą skonį. Kai jau susiruošite rengti šiupininės sriubos puotą, prisiminkite iš vakaro užmerkti perlines kruopas, tada likęs darbas eisis greičiau. Beje, vietoj perlinių kruopų galite dėti lešius, žirnius ar grikius. Puikiai tinka giminių baliui ar užgavėnių siautuliui, kai valgoma lauke. Jei turite didelį puodą, ant laužo virta ši sriuba bus dar sodresnė ir suteiks dar daugiau sočios laimės.

  1. Perlines kruopas beriame į puodelį ir užpilame vandeniu. Paliekame brinkti bent keletą valandų, geriausiai per naktį.
  2. Susipjaustome ingredientus: jautieną 1-2 cm gabaliukais, susmulkiname svogūną, nedideliais kubeliais supjaustome morkas ir bulves.
  3. Į gerai įkaitintą keptuvę pilame šlakelį aliejaus ir jam įkaitus suverčiame svogūnus bei jautienos gabaliukus, kepame nemažinant kaitros kol dailiai apskrus.
  4. Puode užviriname 2 litrus vandens ir sudedame „Maggi“ sultinio kubelius. Maišome, kol jie ištirpsta.
  5. Į verdantį sultinį suverčiame apkeptus svogūnus ir jautieną, įdedame pomidorų pastos šaukštą ir suberiame aitriąją papriką, išmaišome ir paliekame virti ant nedidelės kaitros, verdame apie 15
  6. Į puodą beriame morkų ir bulvių kubelius ir dar paverdame apie 15 min.
  7. Kol daržovės verda, supjaustom raugintus agurkus nedideliais gabaliukais ir sudedame juos į puodą, kai bulvės jau yra išvirusios.
  8. Rūkytas dešreles supjaustome griežinėliais, kumpį kubeliais ar juostelėmis, sudedame į puodą ir galiausiai supilame raugintų agurkų skystį.
  9. Verdame apie 5-7 min., paragaujame, jei trūksta druskos – dar pasūdome, tuomet išjungiame kaitrą, puodą dengiame dančiu ir sriubą paliekame ramybėje bent 15 min.
  10. Tiekiame su juodos duonos rieke, grietine, kapotais kalendrų lapeliais, alyvuogėmis, smulkintu česnaku.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (7 balsai, vidurkis: 3,71 iš 5)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (5)
Komentarai
  1. Giedre parašė:

    Atrodo labai skaniai šis receptas, reikės išbandyti.
    Ar įmanoma ką nors kito įdėti vietoj raugintų agurkų? gal marinuoti tiktų?

  2. Eva parašė:

    Primena vaikystę. Šitas labai teisingas vieno puodo patiekaliukas 🙂

  3. Mantas parašė:

    Labas, Beata,

    O kuriame žingsnyje reikia dėti išbrinkusias perlines kruopas?

    • Beata Nicholson parašė:

      Berkite kartu su agurkais, į pabaigą, nes jos jau bus išbrinkusios.

      • Mantas parašė:

        Išbanžiau abu variantus:
        * Perlines kruopos buvo brinkomos per naktį ir dedamos septintame žingsyje, kaip ir buvo rekomenduojama;
        * Perlinės kruopos buvo dedamos ketvirtame žingsnyje.

        Tiesą pasakius, po abiejų bandymų nematau tikslo leisti kruopoms išbrinkti, nes rezultatas tas pats, o laiko sutaupoma.
        Perlinėms kruopoms išvirti reikia 30-40 minučių.
        Ruošiant šią sriubą pagal receptą, ši verda 15+15+7=37 min.

Palikite komentarą

26097
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/01/BV_kakava_banner.gif
26103
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/BV-banner-300x250-01.jpg
26104


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.