8241
Beatos virtuvė

Sbrisolona – itališkas sausainis, apsimetantis pyragu

(8)
Reikės:
  • 200 g migdolų
  • 180 g kvietinių miltų
  • 170 g kukurūzų ar avižinių miltų
  • 180-200 g cukraus
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 1 apelsino ar citrinos žievelės
  • 1 šaukštelio anyžio sėklų arba muskato miltelių
  • 225 g minkšto sviesto
  • 2 kiaušinių trynių
  • cukraus pudros pabarstymui

Sbrisolona  – itališkas paprastas pyragas, kepamas vos iš kelių ingredientų. Kilęs iš Lombardijos regiono, Mantuvos miesto, įsikūrusio netoli Gardos ežero. Žodis  „sbrisolona“ reiškia „sutrupinti ir perskelti pusiau“. Ir jeigu kepsite didesnėje plokščioje formoje, jo pjauti tikrai nereikės, o tik sulaužyti rankomis. Labai skanu mėgautis su juoda kava ir būriu draugų prie stalo, piknikaujant, bendraujant…

2

Išimkite sviestą iš šaldytuvo, kad sušiltų ir būtų kambario temperatūros. Išklokite kvadratinę ar kitokią didesnę kepimo formą kepimo popieriumi.

Atidėkite gerą saują migdolų, o kitus sumalkite maisto kombainu. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, maltus migdolus, cukrų, druską, apelsino žievelę bei anyžiaus sėklas.

Sviestą ir kiaušinio trynius rankomis įminkykite į miltų masę. Neišsigąskite, masė pradės beveik lipti į krūvą, bet nebus visiškai vientisa. Suberkite trupinių masę į skardą ir išlyginkite. Paberkite atidėtus migdolus ant viršaus.

Įkaitinkite orkaitę iki 190°C. Kepkite vidurinėje lentynoje apie 30-35 minutes. Jeigu dar neparudavo, perkelkite į viršutinę lentyną ir kepkite 10 minučių. Leiskite atvėsti. Galite apibarstyti cukraus pudra. Laikysis pyragas-sausainis gerai ir ilgai, jei suvyniosite į kepimo popierių.

IMG_0404

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (4 balsai, vidurkis: 2,75 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Vilija parašė:

    Susigundžiau, reiks mėgint kepti, ryt sodan pasiimsiu, pavėsinėj su kavyte ir mamos draugija manau bus pats tas 😉

  2. Vaida parašė:

    Bet kodel tieeeeeeeek daug sviesto:(? Ar lb nukentetu kepinio skonis/isvaizda,jei deciau maziau sviesto?

  3. Iev parašė:

    tai kad visai normaliai čia to sviesto 🙂 gi sausainis, ne pyragėlis 🙂

  4. Erika parašė:

    Ką galima vietoj sviesto? Aš jo išvis nemėgstu.. 🙁

  5. Natali parašė:

    Pyragas labai skanus, mūsų šeimai jis labai patinka- dažnokai jį kepu, ypač vasarą kai norisi ko nors greito, bet skanaus, kai norisi su šeima ar draugais pasėdėti lauke, terasoje ar išvykoje į gamtą…

    Na o be sviesto arba su sviesto pakaitalu bus visiškai ne tas skonis!
    Tai bus tiesiog jau visiškai kitas pyragas!

  6. Natali parašė:

    Na o šiaip jau tai senas tradicinis Italijos Lombardijos regiono, Mantuvos miesto Sbrisolona pyragas yra toks:
    200 gr. flour
    200 gr. corn meal
    200 gr. almonds
    200 gr. sugar
    1 lemon
    2 egg-yolks
    100 gr. lard
    100 gr. butter

  7. vilija parašė:

    Kepiau. Vadovavausi daugiau Natali versija. Vietoj aviziniu miltu dejau kavamale maltas kukuruzu kruopas (pyrage tad jautesi skanus ju traskumas), cukraus dejau maziau, sviesto 200 gr, citrinos ir kt.priedu nedejau. Viska sumaliau kombainu, tik kiausiniu trynius iminkiau rankom. Labai norejos ir baltymus ideti (kazin gal tiktu? Nemegstu ju palikineti). Tesla sulipo i kamuoliuka, tad i forma teko paplojant paslegti:). Ir kagi – neliko po valandos…teks vel kepti:). Gerai, kad cia to darbo – 5 min. Aciu labai uz recepta.

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.