Spausdinti

Vos sušilus orams Vilniaus Vilma man sako – Beata, ar tu žinai, kad šaltibarščius gamina ir su „Vytautu“??? Čia pasirodo jos kirpėjas Arūnas, nesibaidantis eksperimentų virtuvėje, nacionalinį lietuviškos vasaros maistą – šaltibarščius – ramiausiai skanina nacionaliniu mineraliniu vandeniu „Vytautas“…  Pripažinsiu, aš „Vytautą“ su pomidorų sultimis neretai mėgstu pamaišyti, bet elgiuosi atsargiai, nes ir vieno, ir kito galiu išgerti nekontroliuojamą kiekį …Bet dabar grįžkime prie šaltibarčių. Net ir būdama „Vytauto“ gerbėja, šiek tiek suraukiau antakius – šaltibarščiai su „Vytautu“!!! Kąąą??? Šaltibarščiai su „Vytautu“ –  nuaidėjo per drauges ir pažįstamus, ką?????

Taigi mes ėmėmės šito eksperimento beveik su baltais chalatais, bet, žinokite, be reikalo – šaltibarčiai su „Vytautu“ iškart pavyko ir net pakėlė juos į visai kitą lygmenį – jie pasidaro tokie gaivūs, lengvi su vos juntamu maloniu burbuliuku.

Žinau, kad žmonės šaltibarščius gamina naudodami įvairią metodiką. Grįžusi į Lietuvą pastebėjau, kad čia parduotuvėse ištisos lentynos šaltibarščiams dedikuotos – su kefyru, svogūnų laiškais, agurkais, burokėliais…. Žinau, kad vieni skiedžia su pienu, kiti pila grietinėlės ar dar grietinės, o aš vis tik manau, kad šaltibarščiai laikosi ant kefyro. Ir šiuos gaminau su riebiu 6 procentų riebumo kefyru, kuris yra glotnus ir malonus, o „Vytautas“ iškart jiems suteikia gaivos ir lengvumo.

Ir dar būtinai turiu pasakyti, kad tie, kuriems patinka „Vytautas“ tikrai pamils šaltibarščius su Vytautu, o tie, kurie „Vytauto“ nėmėgsta ar net nebandė turės progą į jį pažvelgti naujai (tokiems iškart neanonsuokite, kad šaltibarčiai su „Vytautu“, tiesiog leiskite paragauti…Garantuoju, kad jie be išankstnio nusistatymo patys nustebs, koks geras skonis).

Tik „Vytautas“ tebūnie atšaldytas – toks visas cool ir confident kaip George Clooney…

Beje, gal jūs žinote ir daugiau receptų su „Vytautu”?? Gal čia tik aš tokia balta varna ką tik kefyrą su „Vytautu” sumaišiau…

Šaltibarščiai su „Vytautu”

0
komentarai
7
Porcijos
4 asm.

Reikės:

1 litro riebaus kefyro
0,5 litro „Vytauto”
4 nedidelių virtų burokėlių arba marinuotų burokėlių pagal skonį
2 agurkų (galima daugiau)
kuo daugiau krapų
2 šaukštų balto vyno acto
žiupsnelio cukraus
druskos

Priedai pagal skonį:

virtų kiaušinių (7-8 minutės lėto virimo)
laiškinių svogūnų
Kaip gaminti?

Gaminimas

1

Smulkiai supjaustome burokėlius, agurkus nulupam ir smulkiai, gražiai ir tvarkingai supjaustome. Aš lupu visus be išimties agurkus – ar parduotuvinius, ar tėčio šiltnamyje užaugintus, nes labai jau stora ta jų odelė, o pačių agurkų niekada nebus per daug.

2

Viską dedame į puodą, pilame kefyrą, tada jau dosnia ranka žeriam krapus ir dabar jau remontuojam skonį – dedam druskos, tada pilam actelio, truputėlį cukraus (arba agavos sirupo), tegul būna stipraus ryškaus skonio, nes kai įpilsite „Vytauto“ viskas atsiskies ir palengvės.

3

 Jei šiems šaltibarščiams naudosite marinuotus burokėlius, tai pirmiausiai viską sumaišę su kefyru, įpilkite rekomenduojamą kiekį  „Vytauto“ (1litras kefyro su 0,5 litro „Vytauto”), lengvai pamaišykite.

4

Paragaukite. Gali būti, kad jūsų skoniui to visai pakaks „Vytauto“ šaltibarčiams suteikto sūrumo, o burokėlių marinatas rūgštumo. Bent jau mano vieni draugai išbandę šitą receptą raportavo, kad įpylus „Vytauto“ į  šaltibarščius, nebereikėjo vargints – o gal dar druskos, o gal citrinos,o gal acto šlakelį…viskas stojo ir taip į savo vietas.

5

Pabaigai, aišku, krapų ant viršaus pakrapijam. Prieš šių šaltibarščių bent jau man bulvių netrūksta.

Ingredientai
Patarimas

Gerų šaltibarščių paslaptis bent jau mano namuose yra labai geras agurkų ir burokėlių supjaustymas. Galima ašku ir tarkuoti. Dažniausiai naudoju tiesiog virtus burokėlius, o rūgštelę pakeliu su balto vyno actu ir citrinos sultimis (jei naudojat marinuotus burokėlius, su actu ir citrina elgiamės atsargiau).

Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai
  1. uzsimaniau saltibarsciu siandien ( nors uz lango dar pavasario nei kvapo ) – tai skubu isbandyti su „Vytautu” ( kaip tik turiu salto 😀 ) na bet palyginimas su George Clooney – superinis 😀 Jusu, Beata, fantazijai ner ribu 😉

  2. Kazi, kodel butent su Vytautu ? Yra kitu puikiu suriu mineraliniu. Ar tik nebus kaip su Obeliu aliejum? Zinot, Beata, po tos ukrainietisko aliejaus reklamos, kuri pristatoma graziu lietuvisku pavadinimu, visiskai praradot mano pasitikejima ir pagarba.

  3. kaip idomiai… niekad taip nebuciau sumascius 😀 gal pabandyt reiktu, saltibarsciais galeciau vien gyva but 🙂

  4. Su Vytautu, arba kitu mineraliniu (su kitu nebandžiau) gaunasi nerealūs blyneliai. Miltai + mineralinis + žiupsnelis druskytės. Tokie lengvi, truputi pasipūtę ir traškūs, be kiaušinių, be pieno 🙂 skaniausia su saldžia uogiene 😉 super duper paprasta, greita ir tikrai skanu. Genialumas paprastume!

  5. o kalbant apie šaltibarščius, tai visada darau žaliavalgiškus, skonis niekuo nenusileidžia, o vitaminų daugiau. Ir net manau, kad paprasčiau 😉

  6. Panasus efektas gaunasi su tikrai geru rūgpieniu. Kuris turi savyje burbuliuku kaip po Panevežio Pieno Rūgpienis, tapes jau istorija. Taciau pieno zvaigzdes panevezio fil. gamina ji lyg senu receptu. Panevezio rugpienis vadinasi,- pleveje ipakuotas. Bet aisku su vytautu irgi geris!!

Rašyti komentarą