Spausdinti

Rugelach yra žydiškos kilmės ragelis, populiarus Amerikoje. Kai sužinojau apie šį kepinį, pamaniau, kad labai jau jis panašus į lietuviškus varškės sausainius. Ir šio skanumyno yra įvairių variacijų. Aš esu gaminusi juos su varške, bet jeigu norite tikrų tikriausio tradicinio, tai tešlą reikia daryti iš grietinėlės sūrio (vadinamojo cream cheese). Įdaras irgi gali būti labai įvairus, bet populiariausi yra su razinomis, uogiene ar cinamonu. Taigi, kiekvienas gali rinktis pagal savo skonį, bet aš, kaip žinote, nesimaivau ir nesikuklinu – „trenkiu” ant stalo tokį receptą, prie kurio jau nieko nei pridėsi, nei atimsi.

Šis kepinys – saldumynų gurmanams, todėl nepradėkite skaičiuoti kalorijų ar neprisigalvokite kažin ko.  Labai tinka bet kokiai progai.

TV laida „Keliauk ir ragauk. Lietuva“ yra projekto „Lietuvos gamtos ir kultūros paveldo objektų (išteklių) pristatymas vietinio turizmo rinkoje“ (Nr. 05.4.1-LVPA-V-812-01-0003) dalis. Laidą inicijuoja Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos, ji nansuojama pagal 2014–2020m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programą iš Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų.

Rugelach sausainiai su slyvų uogiene

0
3
Porcijos
12 asm.
Kepimo, virimo laikas
20 min.

Reikės:

320 g miltų
200 g sviesto
300 g grietinėlės sūrio (pvz.: „Philadelphia“)
80 g cukraus
200–300 g slyvų uogienės (rūgštesnės)
kiaušinio patepti
Kaip gaminti?

Gaminimas

1

Pirmiausia paruošime tešlą, o orkaitę įkaitinsime, kai tešla „ilsėsis“ šaldytuve. Minkštą sviestą, grietinėlės sūrį ir cukrų sudėkite į didesnį dubenį ir gerai išsukite mediniu šaukštu, kad viskas taptų vientisa mase.

2

Greitai suberkite persijotus miltus, sumaišykite, tešla turi būti minkšta. Padalykite ją į du gabalėlius, kiekvieną suvyniokite į plėvelę ir apie 30–40 minučių palikite šaldytuve, kad išbrinktų.

3

Dabar jau įjunkite orkaitę – temperatūra 180ºC. Skardą išklokite kepimo popieriumi. Bet, tiesą sakant, galite dar luktelėti: kol padarysite ragelius, ypač jeigu norite jų nedidelių (gali tekti paplušėti ilgėliau).

4

Ant stalo pabarstykite truputėlį miltų ir vieną tešlos gabalėlį iškočiokite, kad būtų plonesnis nei 1 centimetro, tada šį tešlos lakštą supjaustykite maždaug 10 centimetrų juostelėmis, o juosteles – „dantimis“, kitaip sakant, gana ilgais trikampiais.

5

Tada ant kiekvieno trikampio tepkite po pusę šaukštelio uogienės ir suvyniokite. Vynioti pradėkite nuo trikampio ilgosios kraštinės taip, kad baigtumėte smaigaliu.

6

Jei neturite kantrybės ant kiekvieno gabalėlio tepti kremo, galite „nukirsti kelio galą“ – visą tešlos lakštą ištepkite uogiene, o tik paskui supjaustykite trikampiais ir susukite iš jų ragelius. Abu būdai yra geri, tik kai ant kiekvieno trikampio atskirai tepi kremą, tai pyragėliai būna gražesni, bet antras būdas tikrai daug greitesnis.

7

Jei norite, kad rageliai būtų net labai gražūs ir blizgėtų, kiekvieną patepkite kiaušiniu, bet, tiesą sakant, galima ir be to apsieiti. Ragelius dėkite ant skardos taip, kad ragelis savo svoriu prispaustų suvynioto trikampio smaigalį, ir kepkite orkaitėje apie 15–20 minučių, kol jie gražiai apskrus ir šiek tiek pasipūs.

8

Vietoj uogienės, galite tepti obuolių košę ar dėti razinų – priklauso nuo to, ko turite ir ką mėgstate. Kadangi tešla yra riebi, šie rageliai būna skanūs kelias dienas.  Nurodyto produktų kiekio pakaks 1 didelei kepimo skardai (30–40 ragelių). Skanaus!

Ingredientai
Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai

Rašyti komentarą