Spausdinti

Nei aš buvau kada nors Graikijoje, nei ką… Šiandien buvo kalba apie būsimą mergvakarį ir apie kelionę ta nuostabia proga į nuostabią Graikiją… Bet greičiausiai nebus tos kelionės, nes labai jau sudėtingas susisiekimas su ta tolima šalim… hmmm Kaip ten dar vadina kartais? Civilizacijos lopšiu… Bet bus šventė kažkur kitur….

Nesu graikiško maisto specialistė, bet šiandien kažkodėl savo parduotuvėje ant kampo įsigijau graikiškų alyvuogių ir vakarienei gaminu musakaMusaka “ant meniu“ galima rasti kiekvienam graikiškam restorane…. Labai lengva pagaminti ir gražiai atrodo, ir pavadinimas gerai skamba, žodžiu, viskas puikiai…..

Žodžiu, musaka – tai toks mėsos ir baklažanų apkepas su tokia balta plutele. Kaip jau supratot iš produktų sąrašo, reikės padaryti tirštą mėsos padažą/troškinį, tada jį dėt į skardą, „apkabintą“ iš abiejų pusių baklažano riekelėmis ir užpiltą su tokiu baltu padažu – štai kam pienas reikalingas.

Valgom su žaliais dalykais. Cukinijom ar salotom, tik ne su bulvėm 🙂

Porcijos
8 asm.
Kepimo, virimo laikas

Reikės:

Didelio baklažano
0.5 kg maltos ėrienos (avienos), jei nėra, tai puikiai tiks jautiena
svogūno
saliero koto
morkos
česnako kelių skiltelių
stiklinės vyno (nesvarbu, kokios spalvos)
400 g konservuotų pomidorų savo sultyse
Aliejaus
pipirų, druskos
petražolių, muskato riešuto, trupučio cinamono, džiovinto čiobrelio
300 ml pieno
2 trynių ir 1 viso kiaušinio
100 g parmezano
Kaip gaminti?

Gaminimas

1

Supjaustom baklažaną riekelėmis. apibarstom druska ir paliekam ramybėj. Druska ištrauks skystį ir atims tariamą kartumą… Šiaip, kažkodėl visur rekomenduoja taip daryti, bet sako žmonės (ir aš pati bandžiau), kad ir nepamerkus į druską baklažanas skanus. Bet tas papildomas vanduo, kurį druska išvaro iš šios daržovės, yra gerai…. Nes siekiamybė yra apkepas, o ne troškinys…

2

Smulkintą svogūną – į keptuvę su keliais šaukštais aliejaus kol suminkštės. Tada dedam faršą. Apkepinam, pridedam daržovių: česnako porą skiltelių smulkiai kapotų, smulkiai pjaustytas morkas ir saliero stiebą (jei nėra, tai ne pasaulio pabaiga), pomidorus. Pilam vyną, leidžiam paburbuliuoti keletą minučių, kad alkoholis išgaruotų.

3

Viskas troškinasi, nepamirštam prieskonių. Esminiai, žinoma, būtų druska ir pipirai. Nepakenks žiupsnelis cinamono (bet ne per daug – čia ne obuolių pyragas), čiobrelis, petražolės…

4

Dabar reikia padaryti kiaušinienę. Kai kuriuose receptuose siūloma tą baltą reikalą daryti su miltais ir panašiai… Bet man ta miltų idėja nelabai priimtina, tai aš darau tik iš pieno, kiaušinių ir sūrio. Tai va, išplakam pieną lengvai su kiaušiniais ir pridedam smulkiai tarkuoto parmezano. Šiek tiek sūrio siūlau pasilikti pabaigai užbarstyti, kai jau viskas baigs kepti ar prieš dedant į lėkštę.

5

Į kepimo formos dugną tiesiam sluoksnį baklažanų. Juos reikia prieš tai gerai nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Ant baklažanų sluoksnio dėti paruoštą mėsą, vėl tiesti sluoksnį baklažanų ir viską užpilti pieno padažu.

6

Orkaitė. 200 C, 45 minutės.

Ingredientai
Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai
  1. Deja, moussaka netaip gaminama. Graikijoje neesu buvusi, bet tikra ir tradicine moussaka visuomet gamindavo mano drauge graike. Tikrai ne taip gaminamas patiekalas.

  2. musaka gal ir graikijoje gaminamas, ten nesupaisysi, bet mano draugai turkai , ir teko turkijoje ju seimoje atostogaut, tai musaka mane daznai vaisino ir as pati gamina pagal turku recepta ir nu tikrai ne visai taip gaminama ir beje bulves ten yra 🙂

  3. Man patinka kai kurių ekspertų komentarai :DD Negi taip sunku pvz , prieš komentuojant, įvesti į google ir atsivertus pačią pirmą nuorodą (wikipedia) pamatyti, kad Musaka (Moussaka) yra balkanų ir viduržemio jūros regiono receptas, t.y. kad yra daugybė galimų versijų (kaip bulgarų, serbų, graikų, turkų ir t.t.). Aišku, kad turkiška musaka skirsis nuo graikiškos, kaip ir daugybė kitų patiekalų (yra desertas baklava, kurį turi visos tos šalys tik skrtingai gamina; arba kad ir kebabas (pavadinimas tas pats, bet Graikijoj kebabas tikrai nebus kaip kad lietuviai įpratę prie mūsų ale turkiškų kebabinių). Pati populiariausia yra graikų, BET tai nereiškia, kad Graikijoj visi restoranai Musaką gamins vienodai 🙂 Buvau Kipre ir Graikijoj, deja, nepasitaikė paragauti 2x pagal tą pačią receptūrą pagamintos musakos. Yra baziniai dalykai, o toliau šeimininkės improvizacija, kaip ir su lietuviškais cepelinais, yra kas deda virtų bulvių, yra kas nededa, kas deda kiaušinį ir pan.

  4. Na va, pasoviau savo Musaka i orkaite:) Is anksto atsiprasau uz nelietuviskas raides, neturiu as ju cia Svedijoj:)
    Noreciau ir as pakritikuoti didziai gerbiama kritikuotoja:) Pirmiausia zodis „nesu„ su viena „e„ rasomas. Jei jau imates kritikuoti, tai bent taisyklinga kalba ir neagresyviu tonu:)
    Domi pritariu, domejausi siuo patiekalu, ir tikrai – kiekvienoj saly jis gaminamas savaip. Mano vyras – libanietis, todel as jau zinau, kad panasiu patiekalu yra Libane, Turkijoje, Graikijoje ir kitose Vidurzemio juros ar Afrikos salyse.
    Labai tikiu, kad mano Musaka, kaip ir kiti isbandyti Beatos receptai, bus puiki. Net neabejoju;)
    Gero ir grazaus Sv. Valentino visoms:)

  5. Na va, pasoviau savo Musaka i orkaite:) Is anksto atsiprasau uz nelietuviskas raides, neturiu as ju cia Svedijoj:)
    Noreciau ir as pakritikuoti didziai gerbiama kritikuotoja:) Pirmiausia zodis „nesu„ su viena „e„ rasomas. Jei jau imates kritikuoti, tai bent taisyklinga kalba ir neagresyviu tonu:)
    Domi pritariu, domejausi siuo patiekalu, ir tikrai – kiekvienoj saly jis gaminamas savaip. Mano vyras – libanietis, todel as jau zinau, kad panasiu patiekalu yra Libane, Turkijoje, Graikijoje ir kitose Vidurzemio juros ar Afrikos salyse.
    Labai tikiu, kad mano Musaka, kaip ir kiti isbandyti Beatos receptai, bus puiki. Net neabejoju;)
    Gero ir grazaus Sv. Valentino visoms:)

  6. Taip irgi turetu skaniai gautis, bet Kretoje tikrai bulviu deda kaip atkira sluoksni, skaniausias ten ragautas patiekalas, taigi galima tu bulviu ne kiek nesibaidyti.

  7. Ka tik grizau is Graikijos, kurioje valgiau musaka (pas seimininke ir restorane), be to atsiveziau prieskoniu misini su receptu. Graikijoje valgiau musaka, kurioje pirmas sluoksnis buvo … BULVES, taciau ant prieskoniu pakelio recepte bulviu jau nebuvo …
    Beatos receptas labai panasus, taip jie ir gamina, tik vietoj morku ir salieru deda I kepta farsa pomidoru padaza. Taip pat kiekviena sluoksni apibarsto suriu, t.y. baklazanai, suris, mesa, suris, baklazanai, suris, Besamel padazas, suris, muskato riesutas. Ziauriai daug kaloriju, tad gamindama imsiu Beatos padaza.

  8. Padariau palyginimą įvairių musakos receptų.
    http://bit.ly/moussakaPalyginimai
    Jei norite ir Jūs papildykit šį dokumentą

    Musaka (moussaka) – tai pats mėgiamiausias mano patiekalas šiuo metu gyvenant užsienyje.

    Per paskutinius metus išragavau musaką daugybėje vietų. Taip, musaka gaminama labai skirtingai, yra daugybė receptų. Yra ir mėsiška ir vegetarinė versija. Musaką galima nusipirkti kai kuriuos prekybos centruose pusiau paruoštą.

    Musaką galima gauti graikų, turkų ir kitų Viduržemio regiono ir Artimųjų Rytų virtuvėse

  9. Aciu,Beata, uz recepta.
    Gaminau ir sis variantas man skanesnis nei ragautas Graikijoj, vien del mazesnio kiekio baltojo padazo:)

  10. Moussaka be bulviu kaip sokejas be bateliu.Buvau Graikijoj ir Albanijoj ir ten ir ten valgiau jokiu morku niekas ten nededa.Moussaka ingridientai pagrindiniai baklazanas,bulves,farsas,svogunas,truputi cesnakoir padazas.Aisku ir prieskoniai.Neisradinekim naujo dvyracio.Arba jei gaminate ne tikra Moussaka tai vadinkite kitaip.

  11. labai didžiulis klausimas ????? o kur dėti musakos pirktą dėžutėje , nes mano darbdavė nori iš manęs kulinarinių subtilybių , o šį patiekalą aš girdžiu pirmą kartą . ką tada daryt , labai laukiu atsakymo …. tiesiog skaniai gaminu šeimai , o darbdaviui atrodo kad išmanau viso pasaulio subtilybes ….. : ))))

  12. Gardu, puiku, paprasta 》》》verta! Ne per daug skysčio ir ne per sausa. Dera su cous-cous’u bei salotomis. Tiesą sakant, ilgai skeptiškai vertinau Beatos kulinarinius burtus, bet po ne vieno išbandyto recepto iškilmingai tariu: ačiū už pasiteisinančias idėjas! 🙂

  13. Patys graikai sako, kad tikroji musaka yra be bulvių, o bulvių ėmė dėti, kad įtiktų turistams. Kai kur prie musakos net deda bulvyčių fri 🙂

  14. Buvo labai skanu! Tikrai geras receptas, manau pakartosiu daug kartu ir pasidalinsiu receptu su draugais. Valgė ir vyras ir du maži vaikai. Ačiū!

  15. ne kartà įvairiose šalyse valgiau mousaka.Gaminau namie pagal įvairius receptus ir su bulvem ir be,Beatos labai paprasta pagaminti ir receptas be konkurencijos.

  16. Sveiki, nusprendziau pagaminti si patiekala,nes turiu baklazana. Paskaiciusi ingridientus,kuriuos turiu,o kai ka improvizavau,nes (manau) kiekviena tikra seimininke(ir del finansiniu sumetimu..)- gamina patiekalus is to ka turi 😉 taigi as vietoj pomidoru savo sultyse dejau nuluptus zalius pomidorus,dadejau 2morkas ir siek tiek moliugo.kam?o tam,kad man patinka kai patiekaluose buna daug visokiu darzoviu ir ivairesnis skonis.Taigi gal ir nebe atitinka mano apkepas sito „musaka” pavadinimo,bet esme skanus ir sunaudojau norimus produktus 😉 taigi neširskite mielos šeimininkes,kiekviena gamina ka kaip nori, o receptas-nuorodu rodykle 😉 skanaus 😉

  17. Labai skanus gavosi turiu pasakyti. Esu valgiusi ta „tikra” moussaka ir sitas tikrai nesiskiria per daug. As tik vietoj erienos idejau vistos kojeliu mesytes farsa ir virtu bulviu imeciau nes turejau issivirus ir nenorejau ismesti haha. Beje, vietoj vakuotu pomidoru, idejau sviezia ir siek tiek pomidoru pastos imaisiau tai tikrai zinokit Beata palaikau jusu idejini recepta. Netgi mano isrankusis vyras sake kad lb skanu. Dekui!

  18. Katik grizau is Graikijos, Zakintos salos. Valgiau 5 zbaigzduciu restorane musaka patiekala. Labai patiko. Sudetyje virsutinis sluoknis buvo bulviu piure ir suris. Tikrai siulau gaminti tik su bulviu piure ir nepasigailesite. Aisku, skonio reukalas 🙂

Rašyti komentarą