Spausdinti

Mėgsta medų meškinai, o kodėl, ar tu žinai? Medaus namuose niekada netrūksta, tiksliau – yra nuolatinis perteklius. Nes vis iš LT gaunu, bet kad kabintume jį šaukštais ryte, vakare ir prieš miegą, tai tikrai nepasakyčiau. Kažkada man patarė prieš miegą gerti karštą pieną su šaukšteliu medaus ir eiti miegot iki dešimtos valandos vakaro. Vieną kartą pabandžiau – daugiau nebeišeina. Gal kada nors, kitame savo gyvenimo etape, galėsiu šitaip daryti. O dabar tenka medų utilizuoti kitais būdais. Štai pvz. iškepti meduolį. Šį kepiau su mintimi, kad išdalinsiu kaimynams. Bet taip ir nenunešiau, tai truputį išdalinau, bet dar labai daug liko…

Šiaip, kai kepiau ir užsirašinėjau, ką dedu, tai sąrašas toks begaliniai ilgas išėjo. Turbūt ilgiausias per blogo istoriją, nes prieskonius sudėjau turbūt visus įmanomus. Dar prie viso to dėjau trečdalį pilnagrūdžių ruginių miltų. Taigi meduolis, toks labai jau žemiškas ir, sakyčiau, visai sveikas išėjo… Manau, labai skanu būtų jį vartoti su baltu varškės sūriu ir dar medaus užsitepant…

Labai tautinis pyragėlis išeina. Nors pilnas egzotiškų prieskonių, bet skonis – tautinis…

 

Porcijos
10 asm.

Reikės:

1/2 šaukštelio maltų gvazdikėlių
2 šaukštelių imbiero miltelių
3 šaukštelių malto cinamono
2 šaukštelių meduolių prieskonių mišinio
¼ muskato riešuto
4 pasukimų malūnėlio su juodais pipirais
3 kardamono ankščių malti grūdeliai
2 šaukštelių tirpios kavos
1 citrinos žievelės
200 g kvietinių miltų
100 g ruginių rupių miltų
200 g medaus
100 g rudo cukraus
100 g smulkintų įvairių riešutų
150 ml saulėgrąžų aliejaus
150 ml natūralaus lieso jogurto
1,5 a. š. kepimo miltelių
3 didelių kiaušinių
Kaip gaminti?

Gaminimas

1

Miltus persijoti ir sumaišyti su kepimo milteliais, prieskoniais visais ir kava (išskyrus citrinos žievelę, kurią įdėti reikėtų, kai jau visa tešla bus užmaišyta). Jei kava tokia granulėm, kaip dažnai būna, tai per sietelį ją pertrinti, kad nebūtų rupi ir tolygiau ištirptų tešloje. Muskato riešutą aš pati tarkavau, tai iš akies jo buvo gal ketvirtadalis. Lygiai taip pat su kardamonu, jei yra maltas, tai tada sakyčiau, kad reikėtų ant šaukšto galo…

2

Taip pat į miltų ir prieskonių mišinį sudėti smulkintų riešutų ir cukraus.

3

Medų truputį patirpinti mikrobangėje, nes kitaip jis paprastai kietas būna. Tada medų sumaišyti su aliejumi, jogurtu ir kiaušiniais. Trumpai paplakti mikseriu, kad viskas susimaišytų. Jei tingisi dėl minutės traukti mikserį, tai kiaušinius galima atskirai lengvai paplakti ir tada sumaišyti su medumi, aliejumi, jogurtu.

4

Į sausus ingredientus supilti šlapius ir sumaišyti. Per daug nesistengti – užtenka tik sumaišyti, kol viskas susimaišo ir tešla pyraginė, drimbanti išeina.

5

Dabar – į skardą ar formą ir kepti 190 C apie 45-50 min. arba kol iškeps.

Ingredientai
Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai
  1. Sveiki,
    Noriu paklausti gal žinote kodėl meduolis man sukrito? Dariau viską pagal receptą, tik cukraus nedėjau, bet medaus kiekio nedidinau. Kepant jis man iškilo,bet tik išėmus iš orkaitės sukrito. Gal reikėjo palaikyti orkaitėj, neišimti tik iškepus? Ar kažką padariau maišant tešlą ne taip?

Rašyti komentarą