Mano vaikystėje medaus tortas buvo populiariausias iš populiariausių ir kepamas praktiškai visomis iškilmingomis progomis: pradedant gimtadieniu (nesvarbu, kieno – tėčio, mamos, kaimyno ar geriausios draugės), baigiant įvairiais jubiliejais, vestuvėmis ir t. t. Šio torto skonio artumas lietuvio žemei ir širdžiai, matyt, toks galingas ir stiprus, kad iki šiol, pastaruosius 20 ar 30 metų, nesu girdėjusi nė vienos abejingos replikos, mestos medaus tortui. Viską išbandę, garbingoje vietoje palikę „Napoleoną“ (receptas xxx p.), išmėginę itališkas tiramisu ar dar kokias prancūziškas kulinarines madas, vis tiek su nostalgija ir šilčiausiais jausmais sakome: „Ooo, ak, medaus tortas… mmmm…“ Ir grįžtame prie jo kaip prie Baltijos gintaro, baltų lininių staltiesių ir gero, tikro medinio suolo. Tai, kas labai artima ir sava, niekada nė nebuvo išėję iš mados.
Aš medaus tortą esu kepusi visokiausiomis progomis. Jei rimtai susikaupi ir susiimi, medaus tortą iškepti gali per dvi valandas. Drėgno medaus torto paslaptis – lakštus reikia sutepti, kol jie dar nėra visai perdžiūvę, o kad meduolinis biskvitas būtų minkštesnis, geriau dėti mažiau miltų. Jei jų labai trūks, pabarstysite kočiodami. Kuo plonesni meduoliniai biskvitų sluoksniai, tuo tortas skanesnis. Tie sluoksniai nebus kaip įprastas biskvitas, jie labiau primena purų ir lengvą sausainį, kurį vėliau sudrėkinsite arbata ir torto pertepimo mase.
Medaus ir lietuviškos grietinės magija, ne kitaip. Iš šitiek produktų iškepsite labai labai didelį arba labai aukštą tortą, užteks 15–20 žmonių.
Kepame meduolinius biskvitus:
Plakame kremą ir konstruojame tortą:
http://www.supermama.lt/forumas/index.php?showtopic=753101&st=72
76 žinutė.
Čia turbūt apie Marlenką kalba eina….
Tortas ne Ceku, o Armenu.
Armenas cekijoje ikure tortu kepykla ir tiek tu rysiu su Cekija.
Skanumėlis šis tortukas, tik gaila, kad nėra aprašyta gaminimo eiga, o tik iškarpa iš TV 🙁
Visiskai pritariu Ilonai! Butu nuostabu po video matyti ne tik produktu sarasa bet ir recepto aprasyma (temperatura, laikas kiek kepti ir tt…)… video ziureti nevisada yra galimybe.. ir jei norint pasitikslinti greitai kazkokia smulkmena gi neziuresi ilgiausio video…
Beata, noriu paklausti ta tesla padaret ir idejot i kamera ir kiek galima laikyti? ACIU
Beata, gal galite įdėti po video aprašyma kaip gaminti.
Labai prašau jūsų.
Ačiū
Miela Egle, atrodo,kad ne as viena tokia vis laukiu ir prasau Beatos ikelti kai kuriu gaminiu gaminimo eiga,bet bergzdziai sulaukiu atsakymo:) o sitaip noretusi pasigaminti Kursenu vyniotini, Medaus torta ar Napaleona!!
Si torta prisimenu is vaikystes,mama visada ji kepdavo.kadangi gyvenu ne lietuvoje tai nera kur isigyti grietynes, tad klausymas ar galima pertepti su isplakta grietynele? Kiek jos mazdaug reiketu ant visos sios normos? Dekui uz atsakyma 🙂
grietine yra Crème Fresh anglijoj 🙂
Būtų tikrai patogiau, jei būtų parašyta kartu ir gaminimo eiga, nes pvz. man video nerodo…o jei ir rodytų, nepatogu, negali atsispausdinti ir pan. 🙂 Tikiuosi, su laiku atsiras ir pilni receptai 🙂
Brangi Beata ar jūs galėtumėt parašyti kaip gaminti,ši nuostabu pyragą? 🙂
Labai skanus tortas. Nors man tik 12 metų, bet šį tartą kepu į savaitę bent kartą ir visi stebisi kaip man pavyksta iškepti tokį skanų tortą vienam.
Pas mane senas telefonas ir neleidžia man pažiūrėti video,lbj jūsų prašau ar galėtumėt ji parašyt?
as del kremo.Su citrina sustingsta grietine?
O man labai įdomu pasidarė,jeigu aš daryčiau su pirktiniais lankštais,ar yra pirkti lakštų tinkančių šiam tortui?Esu mačius tik šviesių,arba šokoladinių pirkti,bet man atrodo jog jie netinka šiam tortui?
Supratau 🙂 Bandysiu tada pati kepti.Aciu! 🙂
Sveiki.
Taip suprantu, kad cukrus meduje turi būti ištirpęs? Labai lėtai tirpsta.
Labs vakaras. norėjau paklausti, Beata ar galima deti tik cinamono, ar skonis bus geras?, nes gvazdikeliu neradau. ir kiek deti cinamono?
Beata, noreciau suzinoti ar gali lakstai kokias 4 dienas pastoveti nepertepti? Ar nesuges?
o sakykit, ar butu galima ant lakstu tepti ne juoda arbata, o kava?
miela Beata, gyvenu Anglijoje ir nerandu nusipirkti muskatiniu riesutu, gal galetumet patarti ka deti vietoj ju o gal zinote kur cia ju galima rasti nusipirkt, labai aciu!
Muskatas yra nutmeg, parduoda kiekvienam prekybos centre.
Beata, į grietinę kremui dėjau cukraus pudrą. Tai gali būti priežastis, kodėl jis tapo toks skystas??? Iš karto nuteisiau cukraus pudrą, nes kito paaiškinimo nėra..
Laba diena Beata,
Gal pasakysite kur darau klaida, jau trecia karta darau si torta ir trecia karta nestingsta kremas, grietine naudoju 30 % riebumo, naudojau viena karta ir cukraus pudra, kita karta pati cukru, trecia karta bandziau maziau citrinos sulciu det, nes man atrodo kad del jos kremas suskysteja, bet nors ir puse citrinos sulciu naudoju, vistiek kremas iskart suskysteja. Gal padesite. Aciu!
Pabandžiau ir labai labai patiko! Dėkoju jums, Beata, už šį nuostabų receptą! Dabar tikrai nebereikės pirkti torto per savo gimtadienį, o geriau pasigaminti pačiai – ir skaniau ir linksmiau!!
Ar gautusi tortas ,jeigu vietoi grietines butu naudojamas jogurtas?aciu
Labai skaniai atrdo 🙂
Esu dariu si torta is seniau, bet man su ta grietine nieko nesigavo. Visas padas bludarevo ir is kepimo formos nejo isimt. Tai gal vietoj grietines grietinele galima naudot?
Super, duper, šmuper 🙂 Nuostabus tortas. Nereikėjo nei pagyrimų, pati save giriu 🙂 ir atsidžiaugt negaliu, kad išdrįsau pamėginti. Tris kartus valio 🙂
Sveiki,
Norečiau paklausti kokio dydžio gaunasi tortas iš šių proporcijų? Gaminsiu vaiko gimtadieniui ir nesinorėtų,kad būtų per mažas:)) planavau blynus daryti 27cm skersmens. Kiek visko man reiktų padidinti? Ačiū labai už atsakymą…
Sveiki, ačiū už šaunų receptą, viskas pavyko, negaliu atsidžiaugt 🙂
Laba diena Beata, patikslinkite prašome medaus kiekį – ar 250 g ar 2 – 3 šaukštai? 250 g visas indelis medaus… Ačiū
Pirma karta gyvenime kepiau torta (ne koki pyraga, o rimta torta)! Esu meducio fanatike, skanesnio torto tiesiog nera, o sis buvo tobulai pasakiskas! Skonis nepakartojamas, dregnas (koki labiausiai megstu), kvapnus (negailejau meduoliu prieskoniu ir dar cinamono papildomai nestelejau)! Mmm.. Darbo yra, bet jis vertas to skonios. Beje, skanesnis net ne para, o kelias pastovejes. Juokemes, kad kuo toliau, tuo skanesnis, tik vis maziau jo lieka..
Ačiū už nuostabų receptą. Mano visai šeimynai laaabai patiko 🙂
Tiesiog puiku ,man labai patiko !
Ačiū už receptą. Norėčiau paklausti ar nesugadinsiu pertepimo, jei įmaišysiu į jį dar trintų braškių?
Beata,norejau paklausti o jei musu orkaitė nekaip nekaip kepa o ar butu gerai kepti padukus konvekcineje?
Labai skanus tortukas! Labai ačiū, Beata, kad pasidalinai receptu 🙂
Gyvenu UK, bandziau su jogurtu pertepti, sutizo 🙁 nusipirkau Crème Fresh ziuresim kas gausis (fingers crossed:)
Miela beata gelbek!!! Vietoj to kad ideciau dali cukraus i lakstu tesla ir pasilikus cukraus kremui viska sudejau i lakstams skirta tesla:( ar saukstai jau po pietu? Kas jei nebedeciau i krema cukraus ar gautusi vis dar tortas? Nes antraip bus per saldus tai tikrai…
Man nelabai pavyko… palikau per nakti saldytuve, valgem po pietu, bet vis tiek dar buvo kietas. Tiesa, arbata nesulaisciau, bet as niekada nelaistydavau, kai dariau pagal kitus receptus, ir iseidavo minkstas… tai nemaniau, kad butina ir dabar. dabar dar karta paanalizavau ingridientus, tai paprastai dedama maziau miltu, ir 3 kiausiniai. tai turbut del to… tesla tokia sausa buvo, trupejo net.
pasirinkau si torta ,labai jaudinausi pries pradedama ji gaminti,nes tai buvo pirmas keptas tortas mano gyvenime . Gavosi nuostabus,nei pridesi,nei atimsi…Sveciai kartojo ir gyre.O torciukas isties buvo vertas pagyru ! Aciu Beatai uz nuostabu video ,kuris suteikia drasos pradedancioms kepejoms 🙂 labai padejo !
miela Beta, kokije temperaturoje ir kiek laiko reikia kepti tuos laksus?
galima vietoj rudojo cukraus dėti paprastą cukrų ?
sveiki,norejau paklausti ar grietinę nereikia dėti želatinos?ar nebus kremas per skystas..
Sveiki, norejau paklausti su kokio tipo kvietiniais miltais reiketu kepti lakstus? Bandziau daryti su miltu tipu “500“ bet tesla net nesikocioja ir trupa. Del ko taip yra ir ka reiktu pakeisti?
Sveiki. Miela Beata. Noriu paklausti, kodėl lūžta lakštai žalios tešlos, niekaip negaliu iškočioti, plyšta, net negaliu perdėti ant skardos. Ka netaip dariau, ko trūko? Ačiū už atsakymą.
Miela Beata ,ar galima nedėti gvazdikėlių, muskato mišinio ir rudą cukrų pakeisti baltu ?
Beata, o kiek ilgiausiai galima laikyti tesla saldytuve? Pasidariau tesla o gimtadienis atidetas savaitei ir dviem dienom.
Nors ir jau turite atsakyma ir jau per velu, as dar norejau pakomentuoti, kad vaikysteje, pamenu drauges mama pastoviai darytavo ta torta, ir ji prikepdavo tu begale tu lakstu vienu metu, o po to juos laikydavo net iki 2 men iskeptus (nezinau kur… gal kokioje kamaroje, kad vesiau, o gal saldytuve), o reikalui esant, netiketiems sveciams apsilankius, staigiai sutepdavo torta. Manau, kad iskepti lakstai laikosi ilgiau, nei tesla saldytuve.
Miela Beata,tikrai butu labia malonu,jei po Jusu nuostabiais receptais atsirastu vietos ir gamybos eigai aprasyti.Tikrai nevisada turiu laiko paziureti laidos irasa.Su pagarba Laima
Miela Beata,
Vaizdo įraše neminima, todėl noriu paklausti, kaip pagaminti trupinius tortui papuošti? ačiū! skanių pyragų ir gražių dienų 🙂
Nu nerealus ❤️ Kepiau pirma karta ( ipatingai progai, dideliai kompanijai ). Surizikavau Bet pavyko super Vaišinosi įvairiu tautybių žmones visi norėjo pakartoti. Kaip knygoje ir parasyta ( nereikia jo visiskai puosti, jis pakeri savo vidumi ) ☺️ Aciu uz ikvepimus, receptus❤️ Virtuveje viskas paprasciau su Beatos receptais
Labas Beata, noriu isbandyti si tavo medaus torto recepta, taigi reikia siek tiek pagalbos:
ar plakiai grietine ir ar galeciau vietoje grietines naudoti skysta grietinele ir ja suplakti? torta gaminsiu sekmadieni, bet valgomas bus tik pirmadieni vakare, ar grietine nepakeis skonio ir t.t?
O man su kremu kažkas ne taip. Kremas visai skystas: grietinė bloga?
Miela Beata, gal galetumet trumpai aprasyti recepteli. Viena karta gaminau pagal video-gavos puikiai. Dabar pasizadejau iskepti si torta kolegoms, bet video neberodo nei is vieno musu namu kompiuterio ar telefono. Papuoliau i tikra beda….parasau gelbekit, is anksto dekoju.
Vyras pagamino šį tortą. Labai patiko, labai skanus.
Kur rasti aprasyma sio torto?
Sveika Beata, ar pavyktu si torta padaryti gluten free? Jei taip, kokie miltai tiktu labiausiai? Aciu.
Kokio dydžio formai paskaičiuoti ingredientai? Turiu 28 cm formą. Nebus per didelė?
Sveiki, Beata! Pasiruosiau daryti torta, o vaizdo iraso neatidaroooo, ka daryt?
Beje keliom porcijom torciukas?
Labas Beata,
nerandu medaus torto recepto, tik ingridientu sarasas 🙁
Aciu
Sveiki, man neatidaro video, bandziau per keleta kompiuteriu, telefona, niekaip negaliu iskept jusu to ypatingojo medaus torto, kuris beglo skanus, Jau ne karta kepiau, bet kazkaip eigos nepamenu.
Sveiki. Jei nedėt cukraus, kiek medaus tada reikia
Jei nedėt cukraus, kiek tada dėt medais
Sveiki Beata, kokiam kiekiui zmoniu sis receptas yra?
Kodėl nerandu šio recepto video? Prisiruošiau daryti, bet niekaip nerandu video medžiagos, o kažkada labai patiko
Sveiki, Beata, sakykite, kokia arbata sulaistyti biskvitus? 🙂
Iš kepiau vakare, o jeigu surinksiu ryt ryte? Ar labai sudzius lakštai???
Sveika Beata, kaip manote, ar nesugadinčiau torto jeigu į kremą įdėčiau sutrintą, gerai sunokusį bananą?
Lakstai gavosi puikiai, bet baisiai suvargome su kremu. Grietine, kad ir riebi visiskai nevirto i krema, teko vaziuoti pirkti mikserio. Nesigavo net ir su juo. Viskas baigesi tuo, kad teko pirkti plakama grietinele, ja isplakus imaisyti jau paruosta vandeningaji krema ir tada sutepti. Visa laime, kad sv.Velykos tik poryt. Tikimes geriausio, kai pastoves saldytuve. Rekomenduoju naudoti Beatos laidoje viesejusios ukrainietes recepta, bent jau kremui, nes sis, gavosi tikras nusivylimas..
Labai nustebau, kai perskaiciau, kad medaus tortas Cekijoje yra nacionalinis. Dar 1989 metais jo niekas nezinojo, Lietuvoje jis jau buvo populiarus. Taciau sis receptas Cekijoje prigijo, nes ten yra meduoliai nacionalinis produktas, o nuo meduoliu iki medaus torto visai trumpas kelias…
Na idealus tortas gaunasi. Jau kelintas kalėdas vis jį gaminu ir kitiem rekomenduoju. Tik aš naudoju 40% grietinę kremui, taip tvirtai ir patikimai sustingsta. Ačiū labai už receptą, gaila negaliu čia įkelti nuotraukos.
Bandau kepti pagal jusu recepta, iskilo klausimas. Ar cukrus turi buti gerai issuktas ir istirpes pries dedant miltus? Lakstai gaunasi plonesni, kyla bet nezinau ar pakankamai.
Ar jus naudojat juoda arbata? Aciu labai
Sveiki 🙂
O anglijoj gyvenantiems – plain ar self-raising miltus rinktis?
Kepu pagal Jųsų Beata receptą jau kelintą kartą, tik iš pusės normos. Net,, užsakymą,, turėjau iškepti. Taip skanu buvo ir visiems patiko. Dabar neturiu 500 gr grietinės, tai išplakssiu grietinėlę ir ssumaišysiu su grietine. Improvizuoti sveika
Pagarbiai
Rita
Atrodo labai skaniai. Čekijoje teko ragauti jų nacionalinį medaus tortą „Marlenka“, gal žinote jo tikslų receptą ir galėtumėte juo pasidalinti?
Labai lauksiu
Ačiū