Spausdinti

Mano vaikystėje medaus tortas buvo populiariausias iš populiariausių ir kepamas praktiškai visomis iškilmingomis progomis: pradedant gimtadieniu (nesvarbu, kieno – tėčio, mamos, kaimyno ar geriausios draugės), baigiant įvairiais jubiliejais, vestuvėmis ir t. t. Šio torto skonio artumas lietuvio žemei ir širdžiai, matyt, toks galingas ir stiprus, kad iki šiol, pastaruosius 20 ar 30 metų, nesu girdėjusi nė vienos abejingos replikos, mestos medaus tortui. Viską išbandę, garbingoje vietoje palikę „Napoleoną“, išmėginę itališkas tiramisu ar dar kokias prancūziškas kulinarines madas, vis tiek su nostalgija ir šilčiausiais jausmais sakome: „Ooo, ak, medaus tortas… mmmm…“ Ir grįžtame prie jo kaip prie Baltijos gintaro, baltų lininių staltiesių ir gero, tikro medinio suolo. Tai, kas labai artima ir sava, niekada nė nebuvo išėję iš mados.

Aš medaus tortą esu kepusi visokiausiomis progomis. Jei rimtai susikaupi ir susiimi, medaus tortą iškepti gali per dvi valandas. Drėgno medaus torto paslaptis – lakštus reikia sutepti, kol jie dar nėra visai perdžiūvę, o kad meduolinis biskvitas būtų minkštesnis, geriau dėti mažiau miltų. Jei jų labai trūks, pabarstysite kočiodami. Kuo plonesni meduoliniai biskvitų sluoksniai, tuo tortas skanesnis. Tie sluoksniai nebus kaip įprastas biskvitas, jie labiau primena purų ir lengvą sausainį, kurį vėliau sudrėkinsite arbata ir torto pertepimo mase.

Medaus ir lietuviškos grietinės magija, ne kitaip. Iš šitiek produktų iškepsite labai labai didelį arba labai aukštą tortą.

Medaus tortas

0
107
Porcijos
20 asm.

Lakštams:

250 g medaus
200 g sviesto
1,5 šaukšto cinamono, gvazdikėlių, muskato mišinio
100 g baltojo cukraus
100 g rudojo cukraus
2 šaukštų grietinės
2 kiaušinių
700 g miltų
2 šaukštelių kepimo miltelių
druskos

Kremui:

1 kg 30 % grietinės
1 citrinos žievelės
1 citrinos sulčių
100-150 g cukraus
Kaip gaminti?

Gaminimas

Kepame meduolinius biskvitus:

1

Į puodą įpilame šiek tiek vandens ir statome jį ant viryklės. Dedame ant jo metalinį dubenį taip, kad jo dugnas neliestų vandens. Į dubenį sudedame gabaliukais supjaustytą sviestą ir medų, kaitiname, kol viskas ištirps. Išjungiame ugnį, sviesto ir medaus masę dar pamaišome ir supilame cukrų, išmaišome. Nukeliame dubenį nuo puodo su vandeniu.

2

Kiaušinius išmaišome su pora šaukštų grietinės.

3

Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir cinamonu.

4

Į truputį atvėsusį medaus, sviesto ir cukraus mišinį supilame kiaušinius su grietine, išmaišome.

5

Dabar dedame miltus. Kadangi skysta masė dar šilta ir labai minkšta, gali atrodyti, kad iš jos nepavyks iškočioti jokių lakštų, bet daugiau miltų neberiame, tiesiog suminkome viską į vieną gabalą, jis tikrai lengvai atlips nuo dubens sienelių. Tešlą padalijame į dvi dalis, suvyniojame į maistinę plėvelę ir kelioms valandoms dedame į šaldytuvą. Šaldytuve tešla gali būti ir per naktį, tik reikėtų iš jo išimti likus bent pusvalandžiui iki kočiojimo.

6

Kad tešla neliptų, prieš kočiodami stalą ir kočėlą apibarstome miltais. Iš vieno tešlos gabalo padarome penkis blynus (iš abiejų turėtų išeiti mažiausiai dešimt). Jei tešla atrodo visai nekočiojama ir nevaldoma, galima dar įberti miltų. Blynus kočiojame kuo plonesnius, apie 0,5 cm storio. Ant viršaus uždedame lėkštę ar atsegamos kepimo formos dugną, gražiai apipjauname.

7

Meduolinius biskvitus kepame skardoje ar skardose, išklotose kepimo popieriumi, iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 8–10 minučių. Iškeptus blynus dedame ant stalo ar pjaustymo lentelės arba tiesiog vieną ant kito krauname į lėkštę, kol visus iškepame.

8

Užplikome arbatą.

Plakame kremą ir konstruojame tortą:

1

Vieną arba dvi citrinas (priklauso nuo dydžio) gerai nuplauname ir smulkia tarka nutarkuojame jų žieveles (bet tik geltonąją dalį, nes baltoji – karti!).

2

Grietinę lengvai išplakame su cukrumi rankine plakimo šluotele. Sudedame nutarkuotas žieveles ir supilame vienos citrinos sultis.

3

Ant lėkštės ar padėklo, kuriame bus tortas, uždedame pirmą meduolinį biskvitą, suvilgome jį atvėsusia arbata (konditeriniu teptuku, rankšluostėliu ar buitiniu purkštuku). Ant blyno užtepame apie 2–3 šaukštus grietinės kremo, ant viršaus dedame antrą arbata sudrėkintą blyną, vėl tepame kremo, vėl dedame sudrėkintą blyną, kol suformuojame visą tortą. Tortas išeina tikrai didelis.

4

Belieka papuošti. Likusius biskvito kampelius sumalame kavamale ar sudėję į maišą gerai sutrupiname kočėlu. Tortą aptepame likusiu grietinės kremu ir pabarstome anksčiau pasiruoštais trupiniais. Dedame tortą į šaldytuvą mažiausiai kelioms valandoms, o geriausia – laikome per naktį.

Ingredientai
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai
  1. Atrodo labai skaniai. Čekijoje teko ragauti jų nacionalinį medaus tortą „Marlenka”, gal žinote jo tikslų receptą ir galėtumėte juo pasidalinti?
    Labai lauksiu
    Ačiū

  2. Visiskai pritariu Ilonai! Butu nuostabu po video matyti ne tik produktu sarasa bet ir recepto aprasyma (temperatura, laikas kiek kepti ir tt…)… video ziureti nevisada yra galimybe.. ir jei norint pasitikslinti greitai kazkokia smulkmena gi neziuresi ilgiausio video…

  3. Si torta prisimenu is vaikystes,mama visada ji kepdavo.kadangi gyvenu ne lietuvoje tai nera kur isigyti grietynes, tad klausymas ar galima pertepti su isplakta grietynele? Kiek jos mazdaug reiketu ant visos sios normos? Dekui uz atsakyma 🙂

  4. Būtų tikrai patogiau, jei būtų parašyta kartu ir gaminimo eiga, nes pvz. man video nerodo…o jei ir rodytų, nepatogu, negali atsispausdinti ir pan. 🙂 Tikiuosi, su laiku atsiras ir pilni receptai 🙂

  5. Labai skanus tortas. Nors man tik 12 metų, bet šį tartą kepu į savaitę bent kartą ir visi stebisi kaip man pavyksta iškepti tokį skanų tortą vienam.

  6. O man labai įdomu pasidarė,jeigu aš daryčiau su pirktiniais lankštais,ar yra pirkti lakštų tinkančių šiam tortui?Esu mačius tik šviesių,arba šokoladinių pirkti,bet man atrodo jog jie netinka šiam tortui?

  7. Labs vakaras. norėjau paklausti, Beata ar galima deti tik cinamono, ar skonis bus geras?, nes gvazdikeliu neradau. ir kiek deti cinamono?

  8. miela Beata, gyvenu Anglijoje ir nerandu nusipirkti muskatiniu riesutu, gal galetumet patarti ka deti vietoj ju o gal zinote kur cia ju galima rasti nusipirkt, labai aciu!

  9. Beata, į grietinę kremui dėjau cukraus pudrą. Tai gali būti priežastis, kodėl jis tapo toks skystas??? Iš karto nuteisiau cukraus pudrą, nes kito paaiškinimo nėra..

  10. Laba diena Beata,
    Gal pasakysite kur darau klaida, jau trecia karta darau si torta ir trecia karta nestingsta kremas, grietine naudoju 30 % riebumo, naudojau viena karta ir cukraus pudra, kita karta pati cukru, trecia karta bandziau maziau citrinos sulciu det, nes man atrodo kad del jos kremas suskysteja, bet nors ir puse citrinos sulciu naudoju, vistiek kremas iskart suskysteja. Gal padesite. Aciu!

  11. Pabandžiau ir labai labai patiko! Dėkoju jums, Beata, už šį nuostabų receptą! Dabar tikrai nebereikės pirkti torto per savo gimtadienį, o geriau pasigaminti pačiai – ir skaniau ir linksmiau!!

  12. Esu dariu si torta is seniau, bet man su ta grietine nieko nesigavo. Visas padas bludarevo ir is kepimo formos nejo isimt. Tai gal vietoj grietines grietinele galima naudot?

  13. Super, duper, šmuper 🙂 Nuostabus tortas. Nereikėjo nei pagyrimų, pati save giriu 🙂 ir atsidžiaugt negaliu, kad išdrįsau pamėginti. Tris kartus valio 🙂

  14. Sveiki,
    Norečiau paklausti kokio dydžio gaunasi tortas iš šių proporcijų? Gaminsiu vaiko gimtadieniui ir nesinorėtų,kad būtų per mažas:)) planavau blynus daryti 27cm skersmens. Kiek visko man reiktų padidinti? Ačiū labai už atsakymą…

  15. Laba diena Beata, patikslinkite prašome medaus kiekį – ar 250 g ar 2 – 3 šaukštai? 250 g visas indelis medaus… Ačiū

  16. Pirma karta gyvenime kepiau torta (ne koki pyraga, o rimta torta)! Esu meducio fanatike, skanesnio torto tiesiog nera, o sis buvo tobulai pasakiskas! Skonis nepakartojamas, dregnas (koki labiausiai megstu), kvapnus (negailejau meduoliu prieskoniu ir dar cinamono papildomai nestelejau)! Mmm.. Darbo yra, bet jis vertas to skonios. Beje, skanesnis net ne para, o kelias pastovejes. Juokemes, kad kuo toliau, tuo skanesnis, tik vis maziau jo lieka..

  17. Ačiū už receptą. Norėčiau paklausti ar nesugadinsiu pertepimo, jei įmaišysiu į jį dar trintų braškių?

  18. Gyvenu UK, bandziau su jogurtu pertepti, sutizo 🙁 nusipirkau Crème Fresh ziuresim kas gausis (fingers crossed:)

  19. Miela beata gelbek!!! Vietoj to kad ideciau dali cukraus i lakstu tesla ir pasilikus cukraus kremui viska sudejau i lakstams skirta tesla:( ar saukstai jau po pietu? Kas jei nebedeciau i krema cukraus ar gautusi vis dar tortas? Nes antraip bus per saldus tai tikrai…

  20. Man nelabai pavyko… palikau per nakti saldytuve, valgem po pietu, bet vis tiek dar buvo kietas. Tiesa, arbata nesulaisciau, bet as niekada nelaistydavau, kai dariau pagal kitus receptus, ir iseidavo minkstas… tai nemaniau, kad butina ir dabar. dabar dar karta paanalizavau ingridientus, tai paprastai dedama maziau miltu, ir 3 kiausiniai. tai turbut del to… tesla tokia sausa buvo, trupejo net.

  21. pasirinkau si torta ,labai jaudinausi pries pradedama ji gaminti,nes tai buvo pirmas keptas tortas mano gyvenime . Gavosi nuostabus,nei pridesi,nei atimsi…Sveciai kartojo ir gyre.O torciukas isties buvo vertas pagyru ! Aciu Beatai uz nuostabu video ,kuris suteikia drasos pradedancioms kepejoms 🙂 labai padejo !

  22. Sveiki, norejau paklausti su kokio tipo kvietiniais miltais reiketu kepti lakstus? Bandziau daryti su miltu tipu ”500” bet tesla net nesikocioja ir trupa. Del ko taip yra ir ka reiktu pakeisti?

  23. Sveiki. Miela Beata. Noriu paklausti, kodėl lūžta lakštai žalios tešlos, niekaip negaliu iškočioti, plyšta, net negaliu perdėti ant skardos. Ka netaip dariau, ko trūko? Ačiū už atsakymą.

  24. Beata, o kiek ilgiausiai galima laikyti tesla saldytuve? Pasidariau tesla o gimtadienis atidetas savaitei ir dviem dienom.

  25. Miela Beata,tikrai butu labia malonu,jei po Jusu nuostabiais receptais atsirastu vietos ir gamybos eigai aprasyti.Tikrai nevisada turiu laiko paziureti laidos irasa.Su pagarba Laima

  26. Miela Beata,

    Vaizdo įraše neminima, todėl noriu paklausti, kaip pagaminti trupinius tortui papuošti? ačiū! skanių pyragų ir gražių dienų 🙂

  27. Nu nerealus ❤️ Kepiau pirma karta ( ipatingai progai, dideliai kompanijai ). Surizikavau Bet pavyko super Vaišinosi įvairiu tautybių žmones visi norėjo pakartoti. Kaip knygoje ir parasyta ( nereikia jo visiskai puosti, jis pakeri savo vidumi ) ☺️ Aciu uz ikvepimus, receptus❤️ Virtuveje viskas paprasciau su Beatos receptais

  28. Labas Beata, noriu isbandyti si tavo medaus torto recepta, taigi reikia siek tiek pagalbos:
    ar plakiai grietine ir ar galeciau vietoje grietines naudoti skysta grietinele ir ja suplakti? torta gaminsiu sekmadieni, bet valgomas bus tik pirmadieni vakare, ar grietine nepakeis skonio ir t.t?

  29. Miela Beata, gal galetumet trumpai aprasyti recepteli. Viena karta gaminau pagal video-gavos puikiai. Dabar pasizadejau iskepti si torta kolegoms, bet video neberodo nei is vieno musu namu kompiuterio ar telefono. Papuoliau i tikra beda….parasau gelbekit, is anksto dekoju.

  30. Sveika Beata, ar pavyktu si torta padaryti gluten free? Jei taip, kokie miltai tiktu labiausiai? Aciu.

  31. Sveiki, Beata! Pasiruosiau daryti torta, o vaizdo iraso neatidaroooo, ka daryt?
    Beje keliom porcijom torciukas?

  32. Sveiki, man neatidaro video, bandziau per keleta kompiuteriu, telefona, niekaip negaliu iskept jusu to ypatingojo medaus torto, kuris beglo skanus, Jau ne karta kepiau, bet kazkaip eigos nepamenu.

  33. Kodėl nerandu šio recepto video? Prisiruošiau daryti, bet niekaip nerandu video medžiagos, o kažkada labai patiko

  34. Sveika Beata, kaip manote, ar nesugadinčiau torto jeigu į kremą įdėčiau sutrintą, gerai sunokusį bananą?

  35. Lakstai gavosi puikiai, bet baisiai suvargome su kremu. Grietine, kad ir riebi visiskai nevirto i krema, teko vaziuoti pirkti mikserio. Nesigavo net ir su juo. Viskas baigesi tuo, kad teko pirkti plakama grietinele, ja isplakus imaisyti jau paruosta vandeningaji krema ir tada sutepti. Visa laime, kad sv.Velykos tik poryt. Tikimes geriausio, kai pastoves saldytuve. Rekomenduoju naudoti Beatos laidoje viesejusios ukrainietes recepta, bent jau kremui, nes sis, gavosi tikras nusivylimas..

Rašyti komentarą