Spausdinti

Trys pagrindinės guliašo gaminimo taisyklės:

Čia svarbūs keli dalykai. Pirmiausia, kelis kartus reikia gerai apskrudinti mėsą. Tai troškiniui suteiks gilų skonį. Taip pat svarbu nors truputį pakepinti ir suminkštinti svogūnus. O trečias dalykas, be kurio aš neįsivaizduoju guliašo, yra toks komplektas: kmynai, nemažiau svarbi čia yra ir saldi džiovinta paprika (kaip gi be jos, juk patiekalas iš Paprikų krašto Vengrijos. Tiesa, aš naudoju ispanišką saldžiąją papriką, bet tai visai negadina reikalo. Nebūtina, kad paprika būtų iš Vengrijos specialiu siutinių paštu atsiųsta) ir pomidorų pasta (reikia nevengti jos pačirškinti keptuvėje kartu su svogūnais, kad truputį iš ryškios pomidorinės spalvos pakeistų į plytų).

O toliau – svarbūs veikėjai, be kurių neprasideda dauguma sriubų ir troškinių: svogūnas, salieras ir morka. Saliero galite ir atsisakyti, morka atsakinga už saldumą, jos galima dėti ir daugiau.

Štai ir viskas. Tiesa, galima troškinti su trupučiu vyno, bet ir jautienos ar daržovių sultinys, ar net vanduo puikiai atlieka savo darbą. Taigi, keli maži žingsniai pasiruošti, o paskui jau viską pastatote ant labai silpnos ugnies (arba į orkaitę įdedate visą puodą, tik puodas turi būti be plastmasinių rankenų) ir einate skaityti savaitgalio spaudos. Nors turbūt daugelis turite apsčiai darbų ir savaitgalį, ne tik prie puodų stovėti ar laikraščius skaityti.

Paruošus didesnę porciją galite ir jums labiau simpatingus giminaičius pasikviesti… Pamatysite, visi padėkos už šilto ir klampaus troškinio porciją, kai už lango toks speigas spaudžia.

Guliašo draugai ir neatskiriami bičiuliai:

O dabar apie priedus. Aišku, bulvė yra karalienė (aš turiu jų maišą, mano anyta visada aprūpina bulvių maišu), bet man patinka bulves pakeisti kitomis daržovėmis, pavyzdžiui, saldžia bulve, taip vadinamu batatu. Batatai tikrai nėra populiarumo viršūnėje Lietuvoje, auga jie šiltesniuose kraštuose, bet yra nepaprastai skani daržovė, ir jei kokia ypatinga proga, tai galite rasti didesnėse parduotuvėse. Jos pailgos, raudonos, truputį primena raudoną bulvę smailokais galais.Saldžią bulvę tiesiog šaukite į orkaitę, suvynioję į foliją, ir per 45 minutes iškeps minkštutėlė, saldi, ir mažiau krakmolinga nei mūsų gera draugė bulvė… Bet bulvių košė čia yra tai, ko prašo ir įprotis, ir oras, tik į bulvių košę nepamirškite truputį šviežio muskato riešuto įtarkuoti.

O paskutinis žodis būtų toks: čia tikrai nėra labai svarbus kiekvienas gramas, galima dėti daugiau ar mažiau mėsos, bet yra keli dalykai, kurių būtinai nepraleiskite: apvoliokite mėsą miltuose (miltai sutirštins padažą), gerai apkepkite mėsą keletą kartų, ir būtinai įdėkite paprikos miltelių, kmynų ir pomidorų pastos, (jei jos nėra, tai tada padėtį truputį gelbės konservuoti pomidorai savo sultyse be odelių. Sudėkite maždaug pusę indelio, bet pomidorų pasta geriau – ji yra koncentruotas pomidorų skonis).

Lėtas mėsos troškinys – guliašas

0
114
Porcijos
8 asm.

Reikės:

500 g jautienos kumpio (galima truputį daugiau ar mažiau)
2 šaukštų miltų
1 didelio svogūno, arba gali būt ir du
1 saliero lapkočio
3-4 morkų
Lauro lapų
1 skiltelės česnako
1 šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių
1 šaukštelio kmynų (man kmynų nebūna per daug, tai galima ir daugiau)
2 šaukštų pomidorų pastos
400 ml sultinio
Druskos, pipirų
Aliejaus kepimui
šaukštelio citrinos sulčių
poros šaukštų grietinės (o galima ir be jos)
Kaip gaminti?

Gaminimas

1

Mėsą supjaustykite kaip galima ploniau, pabarstykite druska, pipirais, pabarstykite miltais ir apvoliokite viską gerai rankomis. Nebūtina, kad kiekvienas gabaliukas būtų vienodai ir tolygiai padengtas miltais.

2

Į keptuvę įpilkite porą šaukštą aliejaus ir dėkite maždaug trečdalį mėsos gabaliukų,  leiskite jiems apskrusti. Nemaišykite ir nemakaluokite, kai apskrus – atšoks patys nuo keptuvės, tada apverskite ir leiskite kitam šonui apskrusti, bet vėlgi svarbu, kad kiekvienas gabaliukas nors truputį turėtų traškesnių vietelių. Apkepsite per keletą kartų.

3

Svogūną supjaustykite pusžiedžiais arba smulkiais gabaliukais, bet tvarkingai – niekas nenori, kad jų lėkštėje paskui būtų koks netvarkingas svogūno gabalas. Dėkite į keptuvę svogūnus, įpilkite dar truputį aliejaus, jei jo visai neliko, bet keptuvės po mėsos kepimo nevalykite – tie prikepę mėsos gabaliukai  atšoks ir susilies su svogūnais, jie netgi truputį drėgmės paskleis. Svogūnams per daug dėmesio neskirkite, bet penkios minutės – labai gerai. Tada dėkite pomidorų pastą ir ją truputį pakepinkite, kad ji iš skaisčiai rausvos taptų rusvos plytų spalvos. Dėkite česnaką susmulkintą – vienos skiltelės pakaks – ir leiskite jam vos apšilti šonus, nesudeginkite. Dabar jau berkite smulkiai supjaustytus salierus ir morkas, leiskite jiems apšilti keptuvėje. Beliko tik prieskonius suberti: paprikos miltelius, kmynus ir lauro lapų porą. Leiskite jiems apšilti minutę ar dvi, ir viskas.

4

Svogūnus su daržovėmis dėkite į puodą, kuriame viską troškinsite. Dėkite ten pat mėsą, užpilkite sultinio ar vandens (ar pusę vandens, pusę obuolių sulčių, jei turite gardžių kaimiškų drumzlinų, tada guliašas bus salsvas ir lietuviškas).

5

Dėkite dangtį ant puodo ir leiskite viskam ant nedidelės ugnies troškintis valandą su puse. Per tą laiką viskas suklampės, sutirštės, mėsa suminkštės. Dabar jau paragaukite ar netrūksta druskos, ar kažko, paprastai viskam gerą tašką padeda vos vos keli lašai citrinos sulčių, ir pabaigai, jau prieš valgant, porą šaukštų grietinės, jei be jos negalite gyventi.

Ingredientai
Patarimas

Valgyti su lengvai apvirtomis cukinijomis, virtais brokoliais ar delikatesiniu man produktu – raugintais agurkais…

Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai
  1. Labai skanus guliašas, kaip mano sūnus sako tikrų tikriausias La Troškinys (ratatouille) 🙂
    Noriu padėkoti Beata Jums,už įkvėpimą gaminti ir už puikias knygas su kuriomis dažnai užmiegu ir pabundu, smagu kai yra ką paskaityti ar tiesiog fotografijas pavartyti, labai geras jausmas…Ačiū

  2. Labai skanus guliašas, kaip mano sūnus sako tikrų tikriausias La Troškinys (ratatouille) 🙂
    Noriu padėkoti Beata Jums,už įkvėpimą gaminti ir už puikias knygas su kuriomis dažnai užmiegu ir pabundu, smagu kai yra ką paskaityti ar tiesiog fotografijas pavartyti, labai geras jausmas…Ačiū

  3. vakar gaminau sita. Gyvenu Kipre tai kmynu normaliu lietuvisko skonio nerandu cia. bet dejau cionykscius, jie tokio aitroko ir gan specifinio skonio. bet jau pavyko nuostabiai….. vyras vis trynes apie puoda bandydamas nugvelbti kasniuka 🙂 aciu labai uz puikius receptus!

  4. vakar gaminau sita. Gyvenu Kipre tai kmynu normaliu lietuvisko skonio nerandu cia. bet dejau cionykscius, jie tokio aitroko ir gan specifinio skonio. bet jau pavyko nuostabiai….. vyras vis trynes apie puoda bandydamas nugvelbti kasniuka 🙂 aciu labai uz puikius receptus!

  5. Puikus patiekalas. Sutartinai teigiamai įvertintas visos šeimos. Kas būna gana retai. 🙂 Ačiū.

  6. Miela Beata,
    nors jau atsventem ir uzgavenes, bet kaip zinia, ziema nenori trauktis is kiemo. Ir kai toks orasm norisi zieminiu valgiu – troskiniu. Gal bruksteltumet koki puiku receptuka – rimto, sodraus troskinio su kuskusu.. Butent norisi mesyte patroskinti ir dar viska sumaisyti su kuskusu. Pagelbesit? 😉

  7. Miela Beata,
    nors jau atsventem ir uzgavenes, bet kaip zinia, ziema nenori trauktis is kiemo. Ir kai toks orasm norisi zieminiu valgiu – troskiniu. Gal bruksteltumet koki puiku receptuka – rimto, sodraus troskinio su kuskusu.. Butent norisi mesyte patroskinti ir dar viska sumaisyti su kuskusu. Pagelbesit? 😉

  8. Vaje jei mano vyras vengras pamatytu jog guliasa vadinat troskiniu tai velniu visos gautu itraukiant ir mane 🙂 Bet vaikysteje mamyte visada darydavo guliaso troskinuka ir kol neistekejau uz vengro tol nezinau jog guliasas – tai sriuba.

  9. Vaje jei mano vyras vengras pamatytu jog guliasa vadinat troskiniu tai velniu visos gautu itraukiant ir mane 🙂 Bet vaikysteje mamyte visada darydavo guliaso troskinuka ir kol neistekejau uz vengro tol nezinau jog guliasas – tai sriuba.

  10. Vis gi išbandžiau šį patiekaliuką ir buvo mano šeimynėlė didžiai nustebus, kad aš dar taip moku gaminti 😀 tikrai išgyrė ir buvo labai skanu :}

  11. Vis gi išbandžiau šį patiekaliuką ir buvo mano šeimynėlė didžiai nustebus, kad aš dar taip moku gaminti 😀 tikrai išgyrė ir buvo labai skanu :}

  12. Labai gardu..tik as imeciau sauja slyvu dziovintu 🙂 labai jau norejau as ju 🙂 mesyte labai minskta buvo, gerai issitroskinusi..valgeme su raugintais agurkais 🙂

  13. Saliero neturėjau, o kmynus ir grietinę begaminant pamiršau 😀 bet rezultatas tobulas. Šis patiekalas tapo vienas mėgstamiausių mano šeimos 🙂 ačiū Beata.

  14. Saliero neturėjau, o kmynus ir grietinę begaminant pamiršau 😀 bet rezultatas tobulas. Šis patiekalas tapo vienas mėgstamiausių mano šeimos 🙂 ačiū Beata.

  15. Aciu uz puiku recepta. Nuostabus guliasas. Niekad nemaniau, kad kmynai troskiniui suteiks toki gera skoni…

  16. labai skanus receptukas,aciu 😉 neturejau kmynu, nedejau grietines, bet pavyko sauniai ;))bulves troskinosi kartu guliase, o cukinijas pasikepiau plonai pjaustytas keptuveje.)

  17. Esu bandžius šį receptą – tobulas skonis! Miela Beata, ar galima vietoj jautienos naudoti veršieną?Turiu didelį gabalą, ryt svečių atvažiuoja, labai norėčiau pagamint tik bijau, kad su veršiena nebus taip skanu…

  18. Aciu, Beata, uz nuostabu recepta. Nors ir neturejau visu ingridientu, kitaip sakant dejau ka turejau, isejo labai gerai. Visa seima kartojo po du kartus 🙂 Tikrai verta papluseti 🙂

  19. Na pavyko tikriausiai,zmona sake kad skanu(galejo is mandagumo pameluoti)o dukryte nelabai kalbet moka bet valge na o man tikrai skanu buvo.Na o labiausiai patiko 3 puknto 1 eilute”Svogūną supjaustykite pusžiedžiais arba smulkiais gabaliukais, bet tvarkingai – niekas nenori, kad jų lėkštėje paskui būtų koks netvarkingas svogūno gabalas.” Gyvenu 33m ir nei kar nesusimaciau kad leksteje svogunai netvarkingi 🙂 🙂 🙂 Aciu uz recepta gaminau ir juokiausi…beje svogunus tvarkingai supjausciau

  20. Super! Pora kartų jau dariau guliašą pagal šį receptą ir tikrai gavosi super. Ir vyras gyrė, ir mano mama, žodžiu visi kas tik ragavo. O svarbiausia, kad čia toks receptas, kad jeigu turi jautienos, viso kito dažniausiai irgi būna namie, taip kad nereikia iš anksto ruoštis ir galvoti.

  21. Sveiki, kilo klausimas: ar reikia isimti mesa is keptuves pries kepant svogunus? o gal viska kartu kepti?
    aciu

  22. Ar nuotraukoj prie guliaso susiraicius guli cukinija? Gal galetciau gauti patarima kaip galeciau ja pasimarinuoti? Teko ragauti italu restorane su tokiu salstelejusiu marinatu. Lb noreciau namie pasigaminti:)

  23. Gaminau kartu su savo vaikinu kuris yra airis.Isejo pasakiskai skaniai!Siandien vel gaminsim si patiekala tik visko desim dvigubai daugiau nes praeita karta vakariene isnyko vienu prisedimu:D aciu uz recepta,nieko sudetingo bet skonis super!!!

  24. Labai skanus šis guliašas. Gaila, bet kartais mėsytė gaunasi labai minkštutė, o kartais kaip guminė, nors gaminam identiškai. Matyt nuo jautienos priklauso, o kokia nusipirksi, jau laimės dalykas:/

  25. Žada susirinkti keletas vyrų talkai. Keliems vyrams užtektų šio troškinio pavalgyti?
    500g mėsos, tai manyčiau 3 vyrams?

  26. Niekad negaminau guliašo, ką tik pavalgiau, skanu tikrai ir jautiena minkšta išėjo, kuom labai abejojau 🙂 tik nuo ilgo troškinimo labai prisvilo puodas, pastoviai reikėjo maišyt…

  27. Beata, Svedijoje nerandu kmynu – ar tiks kuminas vietoje ju ? Ir norejau paklausti (as labai nepatyrusi virtuveje) ar saliero lapkotis tai yra tas vienas kotelis ar visa keke tu koteliu suaugusiu ?

  28. Ačiū už nuostabų receptą! Gaminu visad su kiauliena. Išeina pasakiškai skaniai!!!!

  29. Laba diena, norejau paklausti ar patiekalas turi gautis tirstas? nes man gavosi vos ne sriuba :} ir nezinau ka daryti:)) Noretusi tirstesnio kaip guliasas 🙂

  30. Pirma karta taip skaniai pagaminau guliasa,o jau skonis,tik naudojau kiauliena,tokia minksta mesyte gavos.dabar visada taip gaminsiu:)

  31. Labai ilgas receptas. Gal turite patirties kaip minkštai iškepti brandintą jautieną? Kepėme pagal receptą ,, Pakepinti ( pirmiau pasūdyti ir papipirinti) gabalą jautienos (brandintos) apie 3 min., po to dėti į orkaitę 240 C, apie 15 min.,,. Deja, nusivylėm. Buvo kietas mėsos gabalas.

  32. Puikus receptas! Viskas labai gerai pavyko, ir visa šeimyna išgyrė 🙂 tik nedėjau salierų (jų niekas šeimoj nemėgsta) ir grietines neprireikė. Valgėm su bulvių koše (šeimynos pageidavimu) ir aštrias raugintais agurkėliais. Neapsakomas gardumas! Ačiū Beata! x

  33. Labutis Beata virtuves karaliene:)))norejau paklausti at butina pilti obuoliu sultis nes neturiu gal kazkuom pakeist galiu/aciu

  34. Na receptas super 😉 naudojau kiauliena o kadangi uzklupo netiketi sveciai viska sumeciau i greitpuodi 🙂 30 min.. gavau tobula troskini 🙂 ivertina likau 10 is 10. Aciu Beata uz idejas 🙂

  35. Visdelto nusipirkau obuoliuku sulciu tad greitai rengiuos i prijuoste ir bandysiu gaminti si skanuma,nes jau laukia alkanos burnos:).tikiuoss pavyks.aciu Beata uz receptukus!!!!!!!

  36. Sveiki, Beata,

    minėjote, kad šį troškinį galima ir orkaitėje troškinti. Kokia turėtų būti temperatūra ir, kiek laiko reiktų troškinti orkaitėje? Ačiū 🙂

  37. Laba diena Beata,

    Guliasas gavosi nuostabus!
    Na ir visi Jusu receptai isskirtiniai ir visuomet gaunasi puikiai!! Aciu Jum , kad dalinates su mumis savo sedevrais!!!

  38. Nuostabus! Isejo toks koki su nostalgija prisimenu is mokyklos valgyklos laiku (cia pacia geriausia prasme:))Aciu Beata!

  39. Labai skanus guliašas 🙂 ir vyrui ,ir sūnui labai patiko. Gaminsimės dar ne kartą 🙂

  40. Smulkmena:paminėtos citrinos sultys-neparašyta kuomet įterpti.
    Viską darėm pagal instrukciją,bet mėsa kieta.Net ir po 3 val.torškinimo.
    Pirkom halėj(Vilniius)ne kumpį,o „kryžmę”.

  41. Aš troškinimui naudojau vien tik obuoliu su morkomis sultis, nepyliau jokio vandens,tad gavosi labai skaniai.

  42. Aciu uz receptuka! Vireja as seip sau, bet si karta visi buvo suzaveti mano sugebejimais ir klause ko taip mazai pagaminau.Tikrai pagaminau uztektinai ….dar karta aciu 🙂

  43. Sugalvojau gaminti guliasa, neatsimenu kaip ten su miltais, gerai kad mes turime Beata! Dabar kaip tik troskinu, tikiuosi seima islauks valandele!

  44. Ačiū už receptą! Tikrai buvo be galo skanu. Tik paimprovizavau ir vietoje pomidorų pastos šviežius pomidorus apkepiau ir įdėjau troškintis bei įdėjau tris kupinus šaukštus Beatos padažo „Tikras italas”. Tiko puikiai@
    Tik vienas klausimas, norėtųsi, kad kitąkart jautiena būtų minkštesnė. Aš gal per daug ją apkepiau keptuvėje? Ar tiesiog ilgiau troškinti reikia?

  45. Tiesiog super, nors mama gamindavo panasiai, bet pasitikrinau, kad nesuklysciau . Si karta gamindamas idejau ciberzoles ir labai nedaug kajeno pipiru. Na, ciberzole tikrai nieko nesugadino, tik pridejo to iskirtinumo, verta pabandyti. O kajenas maloniai nuteike gomuri ( tik kas nemegsta astrei, nepersistenkite, gali net šuo nevalgyti , nors maniskis jau iprato )

  46. Pabandžiau vieną kartą,dabar gaminu vėl ir vėl ir vėl.Labai skanu vyrui ir vaikams labai patiko paprašė pakartoti.
    Ačiū Beata už receptą

  47. Labai skanus guliašas!
    Vietoj kmynų kartą panaudojau kuminą – labai tiko šiam patiekalui.
    Nuo šiol visuomet gardinu kuminu.

  48. Ačiū. Dariau su obuolių sultimis. Viską pagal receptą, gavosi minkšta mėsa. Naudojau jautieną iš maximos guliašui.

  49. Ačiū. Dariau su obuolių sultimis. Viską pagal receptą, gavosi minkšta mėsa. Naudojau jautieną iš maximos guliašui.

  50. Man asmeniškai geriausias guliašo receptas kai užsimanau ko nors šildančio ir skanaus, visada einu daryt šito gardumyno ❤️

  51. Gerb. Beata, patarkit: pirmąkart dariau su kiaulienos kumpiu, na tiesiog tirpo burnoj. Šiandien nekantraudama gaminau su jautienos kumpiu – jautiena nesukramtoma visiškai 🙁 ką padariau ne taip?

  52. Sveikutė,miela Beata,
    šiandien gaminu guliašą pagal jūsų receptą.Komentarai puikūs,tad manau pavyks ir man skaniai pagaminti.
    Ačiū ir sėkmės jums!

Rašyti komentarą