Spausdinti

Lašišą reikia imti visą. Jei patys pirksite nedarinėtą žuvį, tai reikia ją išdarinėti: nupjauti galvą (savaime suprantama), perpjauti išilgai per pusę ir išimti kaulą vidinį, ir dar su pincetu riebesnius, styrančius užsilikusius kauliukus ištraukti. Tada padaryti druskos, cukraus, pipirų ir krapų mišinį, juo ištepti abi lašišos puses. Kur rožinė jos mėsa, vieną ant kitos suvožti, kaip kokį sumuštinį. Tada tampriai įvynioti į foliją arba maistinę plėvelę, paspausti ją truputį (geriausia ant indo uždėti dangtį ar lentelę ir paspausti kuo nors sunkiu) ir dėti į šaldytuvą – kepti, t. y., marinuotis, sūdytis.

Detalės: žuvį paėmiau 2,6 kg. Ne žuvis, o monstras – tikrai labai didelė. Čia jau išdarinėtas svoris, tik dvi vienos žuvies filė, su oda.

Lašiša labai macni ir todėl labai tinka kažkas gaivaus, truputį aštroko kaip rukola, manau, ir paprasčiausias agurkas puikiausiai atliktų darbą. Šiaip keletas plonų riekelių tokios lašišos, saujelė salotų ir viskas suvilgyta garstyčių – medaus padažu, tokį „starterį“ valgiau kažkada viename kalėdiniame renginy, mandrame restorane.

Aš vieną pusę užšaldžiau, atšildysiu Kūčioms/ Kalėdoms. O tai, kas liko, po truputį suvalgė svečiai ir dar dideliausias gabalas liko…

Bet labai geras būdas pačiam pasidaryti puikios skanios lašišos.

 

Lašiša švediškai arba Gravad lax

0
komentarai
17
Porcijos
8 asm.

Žuviai:

Lašišos filė (žuvį paėmiau 2,6 kg)
200 g druskos (jūros druska, ne smulki, aš naudojau Maldon)
200 g rudo cukraus dermerara
1 šaukšto šviežiai grūstų įvairių pipirų
didelio pundo krapų

Padažui:

1 šaukšto medaus
1 šaukštelio rudojo cukraus
1 šaukšto grūdėtų garstyčių
mažo šaukštelio dijono garstyčių
apie 200 ml aliejaus
kelių šaukštų balto vyno acto
daug smulkintų krapų
Kaip gaminti?

Gaminimas

Sūdome lašišą:

1

Sumaišome druską su cukrumi, įberiame pipirų ir smulkiai pjaustytų krapų.

2

Imame indą, kuriame gulės žuvis, tiesiame jame foliją (aš nusprendžiau, kad su folija bus paprasčiau, nes iš žuvies išbėga nemažai skysčio ir plėvelė sulimpa).

3

Ten, kur gulės lašiša, paberiame truputį druskos ir cukraus mišinio, tiesiame vieną lašišos filė ir storai ją padengiame šiek tiek mažiau negu puse druskos mišinio.

4

Kitą filė ištiesiame ant lentelės ar didelės lėkštės ir ištepame likusiu druskos mišiniu, pasiliekame tik kokį šaukštą viršui padengti.

5

Atsargiai dedame antrąją filė ant pirmosios ir gražiai žuvies puses suglaudžiame.

6

Ištepame viršų likusiu prieskonių mišiniu ir tvirtai įvyniojame lašišą į foliją.

7

Įvyniotą lašišą suspaudžiame (geriausia ant indo uždėti dangtį ar lentelę ir prispausti kuo nors sunkiu) ir dedame į šaldytuvą porai dienų.

8

Po poros dienų atidarome, nupilame susikaupusį skystį, paragaujame. Jei trūksta macnumo, galime dar pridėti druskos-cukraus mišinio (50 g) ir palikti vienai dienai.

9

Nuvalę lašišą nuo neįsigėrusios druskos, plonai supjaustome, ištiesiame lėkštėje, pabarstome krapais, šalia užpilame padažo, padedame juodos duonos ir rukolos.

Kaip paruošti padažą:

1

Sumaišome dalį medaus, cukrų ir šiek tiek garstyčių su trupučiu acto.

2

 Viską supilame į dubenį ir plakame mikseriu, po truputį pildami aliejų, taip plakama masė po truputį panašėja į majonezą.

3

Vėl dedame garstyčių, vėl pilame aliejaus. Taip po truputį pasidaro toks skystas saldžiarūgštis majonezas – užpilas su garstyčiomis.

Ingredientai
Patarimas

Aš naudojau tokią didelę kepimo skardą su dangčiu, puikiai pasitarnavo, nes dangtis, kuris užsispaudžia, truputį lašišą paspaudžia ir nereikėjo dėti jokių svorių ir t. t. Kaip suprantu, svorį reikia dėti tam, kad druska ir cukrus gerai įsigertų į viršutinę filė dalį.

Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai
  1. Ką tik išbandėme lašišą švediškai (švelnus skonis) su žąsų taukuose keptomis bulvėmis, super !

  2. O kiek laiko galėtų gyvuoti taip paruošta lašiša šaldytuve (ne šaldiklyje), laukdama kol bus suvalgyta ir neprarasdama savo gerųjų savybių? Spėju, kad tai priklauso ir nuo ‘macnumo’, bet vis tik tam tikra riba ko gero yra?

  3. Puiku.. dar vienas grinai švediskas variantas – vietoj garstyčių naudoti krienus (geriausiai šviežiai tarkuotus) tuo pačiu dėl spalvos ant lašišos tarkuojami raudonieji burokėliai. Na ir pakankamai svarbu taip paruošta lašišą kuom nors sunkiu prislėgiti, kas kart vis nupilant susidariusį skystį.

  4. Puiku.. dar vienas grinai švediskas variantas – vietoj garstyčių naudoti krienus (geriausiai šviežiai tarkuotus) tuo pačiu dėl spalvos ant lašišos tarkuojami raudonieji burokėliai. Na ir pakankamai svarbu taip paruošta lašišą kuom nors sunkiu prislėgiti, kas kart vis nupilant susidariusį skystį.

  5. Laba,
    vienoje knygų radau receptą – lašišų kepsneliai su daržovėmis. norėjau paklausti, jeigu kepčiau orkaitėje – kiek laiko ir kokioje temp. ir taip pat, neturim mes iešmelių, ar tiktų ilgi mediniai pagaliukai?
    ačiū, 🙂

  6. Labas, Beata ! Pasigendu daugiau ir įvairesnių žuvų receptų. Matyt, ir Londone, kaip ir Lietuvoje striuka su gera šviežia žuvimi.. Bet nepaisant to, gal kokį receptuką su dorada, morena ar burro (čia ispaniškai, google verčia ‘asilas’:-)?..
    Išbandžiau nemažai tavo receptų – jie nuostabūs! Patariu visiems išbandyti skumbrę escabeche – nereali!

  7. As tai dariau pagal antrą knygą:1kg file 100g druskos ir 100g cukraus.Man gavosi per sūri net labai.Ar galima dėti mažiau druskos?

Rašyti komentarą