Kai rūgštynėms pabosta svečiuotis tik sriuboje, pakvieskite jas į sotųjį kišą. Suteikite daugiau atsakomybės ir svarbos šiam tradiciniam, lietuviškam žalumynui. Rūgštynės puikiai sutars su varške, o kumpis ir sūris suteiks pikantiškumo. Puikus patiekalas savaitgalio priešpiečiams, neštis į iškylą ar į svečius.
Kišas su rūgštynėmis ir kumpiu
20 cm skersmens pagrindui:
Įdarui:
Gaminimas
Miltus sumaišome su druska ir persijojame į didelį dubenį. Siete likusias stambesnes miltų dalis taip pat suberiame į dubenį. Įberiame šaltą smulkintą sviestą ir pirštais įtriname į miltų mišinį, kol gauname drėgno smėlio tekstūrą primenančią masę.
Supilame vandenį ir užminkome tešlą. Jei tešla per kieta – įpilame dar šiek tiek vandens. Susukame tešlą į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą 30–60 minučių atvėsti.
Atvėsusią tešlą iškočiojame į 5–7 mm storio lakštą, išklojame ja pasirinktą formą ir formos kraštus, subadome šakute, užklojame folija ar kepimo popieriumi, užberiame daug pupelių, kad neleistų tešlai pakilti. Kepame 180 °C temperatūros orkaitėje 10–15 minučių.
Rūgštynes nuplikome verdančiu vandeniu, kiaušinius išplakame su pienu ir druska.
Iškepusį pagrindą ištraukiame iš orkaitės, nuimame foliją su pupelėmis. Ant pagrindo dedame rūgštynes, grūdėtąją varškę, viską užklojame plonai pjaustytu vytintu kumpiu ir užpilame kiaušinių plakiniu.
Kepame 180 °C temperatūros orkaitėje 1 valandą. Išėmę iš orkaitės, paliekame pailsėti bent 30 minučių ir ragaujame.