Spausdinti

Kiauliena puikiausiai maloniai tinka su vaisiais. Džiovintos figos pamirkomos obuolių sultyse tampa nuostabiausio įmanomo aromato ir gardumo. Ir puikiai čia įsipaišo patogūs, kvapnūs „Kotanyi“ Provanso prieskonių malūnėliai. Nes figos iš kur??? Iš Provanso (na auga jų ir kitur) ir tikrai kaip pirštinė ir ranka vienas su kitu tinka.

Neišsigąskite dėl mėsos šmoto. Eikite į turgų ar parduotuvę, imkite mažiausiai pusantro kilogramo nugarinės be kaulo ir odos. Jos išpjovimas, nėra sudėtingas ir detaliai paaiškintas recepte. Kol vyniotinis keps pasiruoškite padažą – lėtai karamelizuokite svogūnus. Garnyrui pritiks, manau, žalumynai visokie: špinatai plikyti su trupučiu sviesto, lengvai pakeptos cukinijos, blanširuoti vos vos suminkštintis šparagai, na ir bulvės jei jums jų labai norisi. Fiesta ir šventė!

vyniotinis su padazu

Velykinis kiaulienos vyniotinis su figomis ir obuoliais

0
komentarai
24
Porcijos
10 asm.
Kepimo, virimo laikas
1 val. 30 min.

Vyniotiniui reikės:

1-1.5 kg kiaulienos nugarinės
20 g sviesto kepimui
1 svogūno
1 didesnio obuolio
10 džiovintų figų
Saujos džiūvėsėlių
Česnako skiltelės
Saujelės petražolių
1 šaukštelio Provanso žolelių
Geriausios kokybės druskos ir juodųjų pipirų
Kelių citrinos žievelės tarkių
400-450 ml obuolių sulčių
kulinarinio siūlo ir aliuminio folijos

Padažui reikės:

1 didesnio svogūno
1 kupino šaukšto miltų
150-200 ml obuolių sulčių
Mėsos sultys, išsiskyrusios kepant vyniotinį
1 šaukštelio garstyčių
Geriausios kokybės druskos, juodųjų pipirų
Šlakelio aliejaus kepimui
Kaip gaminti?

Gaminimas

Gaminame vyniotinį:

1

Kiaulienos nugarinę šone (maždaug per trečdalį storio) pjauname išilgai, įpjaudami ne iki galo, o maždaug paliekant 1-1.5 cm storio „sienelę“. Dabar turėtumėte galėti atversti išpjovą it knygą ir dešinė jos pusė turėtų būti maždaug dvigubai plonesnė nei kairė. Dabar reikia kairiąją dalį pjaunat išilgai padalinti į dvi vienodo storio dalis neperpjaunant iki galo, o vėlgi paliekant 1.-1.5 cm storio sienelę. Taip, kad ją galėtume „atversti“ it trijų dalių lankstuką.

2

Mėsos išklotinę dosniai pabarstome druska, šviežiai maltais pipirais ir Provanso žolelėmis. Aš naudoju “Kotanyi” prieskonių malūnėlius, nes šviežiai sumalti prieskoniai suteikia kokybiškesnį skonį patiekalui.

3

Į nedidelį puodą ar gilesnę keptuvę sudedame figas ir užpilame jas obuolių sultimis. Kaitiname iki kol užvirs ir paverdame, kol figos suminkštės, maždaug 20-25 minutes. Virkite neuždengę, kad nugaruotų skystis. Baigus virti, leiskite figoms atvėsti sirupe. Supjaustykite figas nedideliais gabaliukais. Sulčių ir figų sirupo neišpilkite, jį dar naudosime.

4

Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir apkepkite kubeliais supjaustytus svogūną , kol jispagels ir suminkštės, maždaug 15 min. Tada berkite nuskustą ir kubeliais supjaustytą obuolį. Leiskite obuoliui šiek tiek suminkštėti.

5

Baigus kepti berkite smulkintus česnaką, figas ir smulkintas petražoles. Įtarkuokite kelis citrinos žievelės tarkius. Maišydami pakepkite dar minutę ar dvi, kad nugaruotų skysčių perteklius. Pagal skonį gardinkite druska bei pipirais. Įberkite saują džiūvėsėlių, kad įdaras nebūtų drėgnas.

6

Nestoru obuolių ir figų įdaro sluoksniu padenkite išpjovą.

7

Stipriai nespausdami, bet tampriai suvyniokite išklotinę su įdaru į vyniotinį. Suriškite vyniotinį konditeriniu siūlu stengdamiesi išlaikyti vienodus tarpus tarp strijų. Viršų dar galite pabarstyti druska.

8

Prieš šaudami į orkaitę vyniotinį, galite jį apskrudinti gerai įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus, skirdami tam ne daugiau nei 6-8 minutes iš viso. Tačiau galite ir šauti tiesiai į orkaitę, įkaitintą iki 190 laipsnių. Jei liko įdaro, galite jį baigiant mėsai kepti sudėti šalia. Į skardą greta vyniotinio įpilkite maždaug 100-150 ml obuolių sulčių. Uždenkite mėsą folija ir kepkite –apie 1 val.-1 val. 15 min.  Baigiant kepti nuimkite foliją, orkaitės kaitrą padidinkite iki 210 laipsnių ir leiskite vyniotiniui apskrusti, pakaks maždaug 20 min.Jei patiekti ketinate šiltą, nepjaustykite iškart ir leiskite jam šiek tiek „pailsėti“, maždaug 10 min., taip mėsa liks sultingesnė. Patiekti pjaustant 1-2 cm storio griežinėliais, galimai su keptu įdaru ar padažu.

Ruošiame padažą:

1

Įkaitintoje keptuvėje su aliejumi ant nedidelės ugnies pakepiname smulkiai pjaustytą svogūną. Kepiname ilgai, kol svogūnai taps permatomi ir visiškai suminkštės.

2

Prie svogūnų beriame šaukštą miltų ir gerai išmaišome, kad neliktų stambių gumulėlių.

3

Pilame obuolių sultis ir mėsos sultis, gerai išmaišome. Maisto smulkintuvu sutriname padažą iki vientisos tirštos konsistencijos.

4

Dedame garstyčias, pagal skonį pagardiname druska bei pipirais.

Ingredientai
Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai
  1. Puiki idėja šventiniam stalui! Norėčiau išbandyti, bet niekada PC neteko matyti vyniotiniams skirtų raiščių, virvių ar siūlų (net nežinau kaip pavadinti). Girdėjau, kad tarkim medvilnės nėrimui skirti siūlai yra pakankamai tvirti, bet netinka, nes yra dažyti. Kur tokių dalykų galėčiau rasti ?

  2. Atrodo puikus receptas, nors aš Velykoms kepiau vištienos slėgtainį su džiovintais pomidorais (Beatos receptas) 🙂

  3. Sveiki, o kažin jei iš vakaro pasidaryti vyniotinį ir tik šast kitą dieną į orkaitę?

  4. Vienu galvos skausmu mažiau- panašu, kad radau receptą puikiam šventiniam patiekalui. O siūlus maisto produktams perku Thomas Philipps parduotuvėje.

  5. nuotykis, ne viniotinis man gavosi :))))
    turgaus nelabai megstu – mesos ziurejau parduotuvej. man pries nosi moteris paprase paskutino smoto nugarines visom prekybos centre… juokas pro asaras. issimaldavau, kad man ji atiduotu. nuostabi buvo moteris, sake jai karbonado reikia… toliau! paprasiau vyro nupirkti figu (is tikro sarase parasiau datuliu). jis susipainojo, ir nupriro figu 🙂 labia nuliudau ir pasipiktinau, kaip galima neskirti datuliu nuo figu…. xa xa xa… bus man ant vyro burnoti 😀
    buvau isitikinus, kad manie turiu plonos medvilnines virveles, su kuria laisvai viska surisiu. kai priejau prie risimo, paaiskejo, kad tai virve, kuri ir karve atlaikytu, ir palapine visai kareiviu kuopai. tokia mazdaug burem kelti skirta „virvute”. nu kazkaip surishom 😀 laukiam rytojaus. kepsim.
    senai taip liksmai begaminau 😀

  6. Ačiū Beata už nuostabų vyniotinio receptą 🙂
    Šiandien jį gaminau ir valgėme visi, maži ir dideli, ir visiems buvo labai skanu.
    Gaminau viską tiksliai pagal jūsų aprašymą tik… vietoje figų naudojau džiovintas slyvas(figų nemėgstame).

  7. Labai skanus, bet sausokas. Kepiau susukus į foliją, gal reikėtų kepti geriau maišelyje, būtų sultingesnis ar naudoti sprandinę?

Rašyti komentarą