Spausdinti

Tokio tipo troškiniai nėra patys fotogeniškiausi lėkštės svečiai, tad giliai pasislėpę moliniuose puodeliuose, jie atrodo daug simpatingiau. Žinoma, svarbiausia yra jų skonis.

 

 

Kiaulienos troškinys su perlinėmis kruopomis ir džiovintais grybais (čenakai)

0
komentarai
18
Porcijos
6 asm.
Kepimo, virimo laikas
2 val.

Reikės:

400 g kiaulienos sprandinės arba kumpio
40 g džiovintų grybų (tiks voveraitės arba baravykai)
2 svogūnų
4-6 skiltelių česnako
6-8 šaukštų perlinių kruopų
4 morkų
200 g šparaginių pupelių (maždaug 2 saujos)
4-6 lauro lapų
kelių šakelių šviežio čiobrelio (tiks ir džiovintas)
1 šaukšto kmynų
250ml sultinio
1 stiklinės morkų arba obuolių sulčių
4 bulvių
trupučio sviesto
druskos, pipirų
Kaip gaminti?

Gaminimas

1

Grybus užpilkite stikline karšto vandens ir leiskite jiems išbrinkti. Smulkiai supjaustykite svogūnus, nuskuskite ir plonomis riekelėmis supjaustykite bulves bei morkas. Šparagines pupeles pasmulkinkite į 2-3 dalis.

2

Mėsą supjaustykite kelių centimetrų dydžio kubeliais, pabarstykite druska, pipirais ir kmynais. Išmirkusius grybus, jei jie per stambūs, taip pat supjaustykite į kelias dalis.

3

Vandens, kuriame mirko grybai neišpilkite, jį dar bus galima panaudoti, juolab kad vandenyje liko grybų aromato. Vandenį atsargiai perkoškite, kad ant indo dugno nusėdę nešvarumai vėliau nepatektų į troškinį. Perkoštą skystį sumaišykite su sultiniu ir morkų arba obuolių sultimis, šį mišinį vėliau užpilsite ant mėsos ir daržovių.

4

Į puodelių dugną sudėkite svogūnus, ant jų – mėsos gabaliukus. Įmeskite po skiltelę česnako. Mėsą pabarstykite morkų gabaliukais. Į kiekvieną indelį įberkite maždaug po 1-2 šaukštus perlinių kruopų. Daržoves, mėsą ir kruopas pagardinkite lauro lapais ir čiobreliu. Viską užpilkite sultinio, sulčių ir skysčio, likusio nuo grybų, mišiniu. Pilkite tiek, kad apsemtų. Galiausiai į indelius gražiai ratuku sudėkite bulvių riekeles. Kad čenakai būtų gardesni, į indelius galite įmesti po gabaliuką sviesto.

5

Indelius uždenkite dangteliais ir maždaug 2 valandoms pašaukite į iki 180°C įkaitintą orkaitę. Po valandos kaitrą galite sumažinti iki 160°C. Skanaus!

Ingredientai
Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai
  1. Į temą troškiniams, kuriuos visa mūsų šeima labai mėgsta, pasiguosiu: kaip tik neseniai iš Beatos pirmosios knygos gaminau ale troškinį su obuoliais, saliero gumbu ir grūdėtosiomis garstyčiomis. Nu toks fui gavos, smirdalas tikras… :), nors dariau viską tiksliai pagal receptą, kas retai būna. Ir dėl ko? Dėl salierų, įtariu. O dar „šampės” visą pusbutelį sugadinau… Batvinynė kažkokia…
    Nu šitas gal ir nenuvils, tik jau šparaginių tai tikrai nedėsiu, ba bus kaip su saliero gumbu, jaučiu… 🙂

  2. sveiki,

    gaminau šį troškinį pagal Beatos receptą iš kalendoriaus jau n tąjį kartą. Tikrai skaniai gaunasi. Šparaginės pupelės visai negadina skonio, nes jos nėra tokios „ryškios”, kaip salierai. Aišku, vietoje pupelių galite dėti paprikas, moliūgą, morkas arba iš vis nieko nedėti. Tegyvuoja improvizacija:) Kadangi šį trolškinį, kaip minėjau, jau gaminau n kartų, vienintelis patarimas būtų pasireguliuoti druskos kiekį, kad nebūtų prėska. Ir būtinai nepagailėkite obuolių sulčių, tų drumstų, naminių, ne is tetrapakų. Sultys – pagrindinė šio patiekalo vinis:)

  3. As gaminau ir buvo tikrai gardu. Saliero nedejau(nemegstu), ji pakeiciau morka.
    Didziausia nesekme jusu ta, kad nezinote atskiru produktu skoniniu savybiu. Manau patirties stoka.
    Bet tai istaisoma. 😉

  4. Pirmą kartą išbandžiau čenakus. Gavosi neblogai, bet tobulėti yra kur. Patiko tai jog daržovės liko traškios ir skonis išliko stiprus ir gaivus:)

  5. Pirmą kartą išbandžiau čenakus. Gavosi neblogai, bet tobulėti yra kur. Patiko tai jog daržovės liko traškios ir skonis išliko stiprus ir gaivus:)

  6. Gaminau šituos čenakus po tv laidos. Ir labai neskaniai išėjo, man nepatiko, nei draugui… Vienintelį dalyką kurio neturėjau – voveraičių/baravykų pakeičiau paprastais pievagrybiais. Aišku pievagrybiai skiriasi, bet kad voveraitės taip kardinaliai galėtų „išgelbėti” šį troškinį, tai netikiu…

  7. R.Babauskyte – aš irgi gaminau tą troškinį, apie kurį rašote, irgi dariau pagal receptą, tik saliero nedėjau, taip kad jis čia nekaltas, viską sugadina šampanas. Man atrodo, kad vietoje jo įpylus pvz obuolių sulčių liuks būtų, reikės pabandyti. Būtų įdomu išgirsti Beatos komantarą dėl to recepto – jis iš pirmos knygos. 🙂

  8. Kiekvienam pagal skonį… Obuolių sulčių (naminės) kitąkart gamindama nepilsiu, viskas užrūgštėjo. Naudojau džiovintus banravykus, bet grybų jokio skonio. Kruopos ir mėsą gavosi minkštutės.

Rašyti komentarą