Labai rekomenduoju pamėginti pasiruošti dhalą su geltonais lietuviškais skaldytais žirniais. Dhalas yra ankštinių daržovių troškinys iš Indijos virtuvės. Jei valgau indiškame restorane, visuomet jo užsisakau. Jų būna įvairių, aš ir pati dažnai mėgstu jo pasigaminti: greičiausiai pavyksta su raudonaisiais lešiais, nes jie labai greitai išverda, bet su žirniais ir visa puokšte prieskonių jis taip pat labai gardus.
Keptų daržovių ir geltonųjų žirnių dhalas
Reikės:
Gaminimas
Daržoves supjaustome stambesniais gabalais, pabarstome druska, pipirais, užpilame šaukštą alyvuogių aliejaus, šaukštą kario prieskonių mišinio, išmaišome, kad tolygiai pasidengtų, beriame daržoves į skardą ir dedame kepti į 180 ℃ orkaitę apie 45 min. Jei gaminate su žirniais, nepamirškite jų pamerkti, tada greičiau išvirs.
Smulkiai supjaustome svogūnus ir česnakus. Į keptuvę pilame kokosų aliejų ir kepame svogūnus. Kai jie suminkštėja, beriame česnakus ir visus prieskonius, jie turi sušilti keptuvėje.
Tuomet sukrečiame pomidorų pastą, dar pakepiname ir jau galime pilti žirnius. Subėrę žirnius viską užpilame sultiniu, sudedame stambiau supjaustytą imbierą (ji vėliau išgriebsime, svarbu, kad paskleistų aromatą), dedame lauro lapą ir leidžiame viskam troškintis, kol žirniai visai pasileis.
Iškepusias daržoves verčiame į žirnių troškinį ir išmaišome. Išeis tikrai daug. Skonį reguliuokite pagal save, pabaigoje įspauskite truputį citrinų sulčių.
Jei neturite visų prieskonių, naudokite tik kario mišinį. Gal nesate pratę prie indiškos virtuvės? Tai bus puikus žingsnis prieskoningo maisto link, o kario prieskonių tikrai rasite beveik visur.