Spausdinti

Šis derinys ant mano kalėdinio stalo puikuojasi nuo tada, kai susipažinau su savo vyru Tomu. Dabar kalakutas man savas kaip pusbrolis, nors neneigsiu, kad reikėjo pasimokyti jį kepti. Svarbiausia nepersūdyti ir nepadauginti prieskonių, nes čia meistriškumas lygu paprastumui: sviestas, druska ir pipirai ar kiti labai paprasti prieskoniai.

Pabandykite kalėdinį kalakutą paruošti kepimo rankovėje, o gardinkite jį tik druska, maltais kmynais ir citrininiais čiobreliais. Mėsą įtrinti druska ir prieskoniais galite dieną prieš šventę, o per Kalėdas tik sviestu patepti, bet receptas tuo ir puikus, kad visus žingsnius galite padaryti ir tą dieną, kai kepsite. Paruoštas kalakutas bus nuostabiai minkštas ir kvapnus.

Na, o žąsų taukuose keptos bulvės ir obuoliai su spanguolėmis nuo kalėdinio kalakuto neatskiriami kaip prabangi ir spindinti taurė nuo gero vyno.

Keptas kalakutas ir bulvės su žąsų taukais

0
komentarai
18
Porcijos
8 asm.
Kepimo, virimo laikas
3 val. 10 min.

Kalakutui:

5 kg kalakuto
100 g sviesto
1 šaukštelio kmynų
ryšelio citrininių čiobrelių (galima keisti paprastais)
1 citrinos žievelių
apie 1,5 šaukšto druskos

Bulvėms su žąsų taukais:

1 kg bulvių
4–5 šaukštų žąsų taukų (arba rapsų ar saulėgrąžų aliejaus ir sviesto)
druskos
čiobrelių ar rozmarinų šakelių, kmynų, česnako pasirinktinai
Kaip gaminti?

Gaminimas

Pirmas būdas tiems, kurie ruošis iš anksto

1

Kmynus sutriname grūstuve. Kmynus sumaišome su druska ir šiuo mišiniu gerai įtriname kalakutą. Pridengiame kepimo popieriumi ir kišame į šaldytuvą pasimarinuoti per naktį.

2

Minkštą sviestą pertriname su pasmulkintais čiobreliais ir nutarkuotomis citrinų žievelėmis.

3

Kalakutą ištriname kvapiuoju sviestu, kišame į kepimo rankovę, dedame ant aliejumi pateptos skardos ir kepame iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 2–2,5 valandos.

Antras būdas – keptas kalakutas per vieną dieną

1

Kmynus sutriname grūstuve.

2

Minkštą sviestą sumaišome su druska, kmynais, smulkintais čiobreliais, nutarkuotomis citrinos žievelėmis ir juo įtriname kalakutą.

3

Paukštį kišame į kepimo rankovę, dedame ant aliejumi pateptos skardos ir kepame iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 2–2,5 valandos. Nereikia nei laistyti, nei prižiūrėti – karščio užtenka, kad kalakutas apskrustų, išsiskyrusios sultys garuoja ir jį drėkina.

Bulvės su žąsų taukais

1

Bulves nuskutame, nuplauname, sudedame į šaltą vandenį, pasūdome ir užkaičiame. Užvirus dar paverdame daugiausiai 10 minučių.

2

Orkaitę įkaitiname iki 200 °C. Į skardą dedame žąsų taukus ir kišame juos į orkaitę, kad įkaistų. 

3

Bulves nusunkiame ir suverčiame į įkaitusius taukus. Jais šaukštu pašlakstome bulves. Jei pageidaujate, jas pagardinkite prieskoniais.

4

Bulves kepame orkaitėje apie 40 minučių, kol gražiai apskrus. „Pusiaukelėje“ jas apverčiame, kad gražiai apkeptų abi pusės.

Ingredientai
Patarimas

 

Jei neturite kepimo rankovės, kalakutą galite kepti tampriai apvynioję kepimo folija. Baigdami kepti nuimkite foliją, kad mėsa apskrustų.

 

Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai
  1. Ačiū už receptą ! Kaip tik nusipirkau kalakutą,kuris sveria virš 4 kg,tai pritaikysim šį receptuką,manau bus labai gardu. Tik aš kepu visas mėsytes Tupperware puoduose- mėsa būna sultinga ir apskrudusi 🙂

  2. Turėjau didelį kalakutą, į rankovę netilpo, tai popieriaus susegėju susagsčiau kepimo popierių – buvo labai gerai 🙂

  3. Sitas receptas tikrai pasiteisina! Du metus is eiles su seima gaminame kalakuta ir bulves ir padaza pagal si recepta, ir visi negalime atsidziaugti!
    Aciu!

  4. Planuoju kepti kalakutą, pagal Jūsų, Beata, receptą. Tačiau patarkite, kaip reikia kalakutą, obuolius ir bulves iškepti vienu metu,vienoje biutinėje orkaitėje, kad visi patiekalai karšti pasiektų stalą. Prašau patarkite, virtuvėje esu retas svečias, todėl man tai didžiulis iššūkis 🙂

Rašyti komentarą