8241
Beatos virtuvė

Keptas kalakutas ir bulvės su žąsų taukais

(23)
Reikės:
  • 5 kg kalakuto
  • 100 g sviesto
  • 1 šaukštelio kmynų
  • ryšelio citrininių čiobrelių (galima keisti paprastais)
  • 1 citrinos žievelių
  • apie 1,5 šaukšto druskos
  • Bulvėms su žąsų taukais:
  • 1 kg bulvių
  • 4–5 šaukštų žąsų taukų (arba rapsų ar saulėgrąžų aliejaus ir sviesto)
  • druskos
  • čiobrelių ar rozmarinų šakelių, kmynų, česnako pasirinktinai

Šis derinys ant mano kalėdinio stalo puikuojasi nuo tada, kai susipažinau su savo vyru Tomu. Dabar kalakutas man savas kaip pusbrolis, nors neneigsiu, kad reikėjo pasimokyti jį kepti. Svarbiausia nepersūdyti ir nepadauginti prieskonių, nes čia meistriškumas lygu paprastumui: sviestas, druska ir pipirai ar kiti labai paprasti prieskoniai.

Pabandykite kalėdinį kalakutą paruošti kepimo rankovėje, o gardinkite jį tik druska, maltais kmynais ir citrininiais čiobreliais. Mėsą įtrinti druska ir prieskoniais galite dieną prieš šventę, o per Kalėdas tik sviestu patepti, bet receptas tuo ir puikus, kad visus žingsnius galite padaryti ir tą dieną, kai kepsite. Paruoštas kalakutas bus nuostabiai minkštas ir kvapnus.

Na, o žąsų taukuose keptos bulvės ir obuoliai su spanguolėmis nuo kalėdinio kalakuto neatskiriami kaip prabangi ir spindinti taurė nuo gero vyno.

Pirmas būdas tiems, kurie ruošis iš anksto:

  1. Kmynus sutriname grūstuve.
  2. Kmynus sumaišome su druska ir šiuo mišiniu gerai įtriname kalakutą. Pridengiame kepimo popieriumi ir kišame į šaldytuvą pasimarinuoti per naktį.
  3. Minkštą sviestą pertriname su pasmulkintais čiobreliais ir nutarkuotomis citrinų žievelėmis.
  4. Kalakutą ištriname kvapiuoju sviestu, kišame į kepimo rankovę, dedame ant aliejumi pateptos skardos ir kepame iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 2–2,5 valandos.

Na, o jei neturite kepimo rankovės, kalakutą galite kepti tampriai apvynioję kepimo folija. Baigdami kepti nuimkite foliją, kad mėsa apskrustų.

Antras būdas – keptas kalakutas per vieną dieną:

  1. Kmynus sutriname grūstuve.
  2. Minkštą sviestą sumaišome su druska, kmynais, smulkintais čiobreliais, nutarkuotomis citrinos žievelėmis ir juo įtriname kalakutą.
  3. Paukštį kišame į kepimo rankovę, dedame ant aliejumi pateptos skardos ir kepame iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 2–2,5 valandos.

Nereikia nei laistyti, nei prižiūrėti – karščio užtenka, kad kalakutas apskrustų, išsiskyrusios sultys garuoja ir jį drėkina.

Bulvės su žąsų taukais

Bulves nuskutame, nuplauname, sudedame į šaltą vandenį, pasūdome ir užkaičiame. Užvirus dar paverdame daugiausiai 10 minučių. Orkaitę įkaitiname iki 200 °C. Į skardą dedame žąsų taukus ir kišame juos į orkaitę, kad įkaistų. Bulves nusunkiame ir suverčiame į įkaitusius taukus. Jais šaukštu pašlakstome bulves. Jei pageidaujate, jas pagardinkite prieskoniais. Bulves kepame orkaitėje apie 40 minučių, kol gražiai apskrus. „Pusiaukelėje“ jas apverčiame, kad gražiai apkeptų abi pusės.

_L0A0052

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (5 balsai, vidurkis: 3,40 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Vilma parašė:

    Bandysiu pagal Beta.

  2. 333 parašė:

    Beata, ar tikrai taip? Rankovę dėti ant skardos pateptos aliejumi? O jei žąsį taip kepti, galima?

  3. Vaida parašė:

    O sakykit nebus jis sausas

  4. Kornelija parašė:

    Beata, ar skonis labai nukentes neidejus kmynu? Mano vyras turi problemu su skrandziu….

  5. Aida parašė:

    O kaip tas bulvytes kepti zasu taukuose?

  6. ZITA parašė:

    oi teks ta kalakuta gaminti,baisai jau skaniai Beata aprase.

  7. Vaida parašė:

    Ačiū už receptą ! Kaip tik nusipirkau kalakutą,kuris sveria virš 4 kg,tai pritaikysim šį receptuką,manau bus labai gardu. Tik aš kepu visas mėsytes Tupperware puoduose- mėsa būna sultinga ir apskrudusi 🙂

  8. Aurelija parašė:

    Turėjau didelį kalakutą, į rankovę netilpo, tai popieriaus susegėju susagsčiau kepimo popierių – buvo labai gerai 🙂

  9. Kristina parašė:

    Gerbiama Beata, ar tikrai rankovę reikia dėti ant skardos pateptos aliejumi? Kokiu tikslu to reikia?

  10. Edita parašė:

    Sakykit iš kur gauti rankovę tokio dydžio,kad tilptų.Nes kiek esu ieškojus, jos visos gana mažos.

  11. Ausra parašė:

    O tai kaip su tais obuoliais? Neradau aprasyta, ar as praleidau.

    • Beata Nicholson parašė:

      Ne ne, neaprašėme. Obuolius išskobkite, įdėkite džiovintų spanguolių, šiek tiek jas paspauskite obuolių vidun. Obuolius dedame į kepimo popieriumi išklotą indą ir kepame iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30–45 minutes (priklausomai nuo obuolių dydžio).

  12. Asta parašė:

    Sitas receptas tikrai pasiteisina! Du metus is eiles su seima gaminame kalakuta ir bulves ir padaza pagal si recepta, ir visi negalime atsidziaugti!
    Aciu!

  13. Lijana parašė:

    Planuoju kepti kalakutą, pagal Jūsų, Beata, receptą. Tačiau patarkite, kaip reikia kalakutą, obuolius ir bulves iškepti vienu metu,vienoje biutinėje orkaitėje, kad visi patiekalai karšti pasiektų stalą. Prašau patarkite, virtuvėje esu retas svečias, todėl man tai didžiulis iššūkis 🙂

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Lijana, tai pirmiausiai keptkite kalakutą, priklausomai nuo jo svorio, kiek ten truks kepti, tada bulves apvirkite, po to sudėkite ant kepimo skardos, apšlakstykite aliejumi, druska, pipirais. Tada juos reikės pašauti likus valandai ar 45 minutėms iki kalakuto kepimo pabaigos (nes bulvėms ir obuoliams reikia apie 45 minučių), o obuolius galite sudėti į skardą prie kalakuto. sėkmės

  14. Aukse parašė:

    Kiek laiko kepti 6kg kalakutą kepimo rankovėje?
    Ačiū

  15. Gabrielė parašė:

    Sveiki Beata! Sakykit ar išvis verta bandyti kept pusę kalakuto kuris sveria apie 10kg? Jei bandyt, tai kiek laiko jam skaičiuoti, ir kaip tampriai apsukt folija, kiek sluoksnių? Nes kepimo maiso tinkamo kolkas nerandu
    Beje, šis receptas tobulas!!! Pernai kepėme cielą kalakutą apie 5kg sverianti, tai gavosi fantastika, net man- kuri retai virtuvėje sukasi

    • Beata Nicholson parašė:

      Kepkit, aišku! Aš daryčiau viską taip pat, tarsi būtų kepamas cielas – dėkite jį į gilesnę skardą ir apsukit folija, kad tarpų neliktų – kiek sluoksnių gausis, tiek. Aš tik kepimo laiką atidžiau pastebėčiau, nes kepdama pusė kalakuto turi didesnį kontaktą su skardos paviršiumi, nei visas kalakutas. Todėl greičiau viskas perkaista. Kalakutas keps panašiai – kiek daugiau nei 2 valandas. Ar iškepė galima patikrinti įbedus peiliuką į storiausią šlaunies vietą – jei bėga skaidrios, o ne rausvos sultys – viskas iškepė. Tik nedėkite į orkaitę jo tiesiai iš šaldytuvo – tada labai ilgai užtruks, kol viskas pradės šilti. Geriau palaikyti kalakutą porą valandų kambario temperatūroje, tada ir iškeps tolygiau, ir sultingesnis bus.

  16. Gabrielė parašė:

    Oo nuraminot, ačiū labai ir gražių švenčių ⭐

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.