8241
Beatos virtuvė
 

Kastinys ir spirginė

(8)
Reikės:
  • 200 g sviesto 82%
  • 450 ml šaltibarščių kefyro ar rūgštaus pieno
  • česnako, kmynų, kvapiųjų pipirų
  • druskos
  • spirginei:
  • 80 g linų sėmenų
  • 80 g kanapių sėklų
  • svogūno
  • žiupsnio kmynų

Namie pasigaminti tikro, žemaitiško kastinio buvo mano sena svajonė. Kai labai svajoji, būtinai išsipildo. Tai ir įvyko – filmavome Žemaitijoje mano laidą „Keliauk ir ragauk.Lietuva“ ir su Mantu Stonkum svečiavomės pas Laimutę. Laimutė yra tikra žemaitė, dargi muziejininkė Žemaitės memorialiniame muziejuje ir žemaičių tradicijų puoselėtoja. Stalą nukrovė puikiausiais skanėstais – silke su cibuliu ir grietine, kepta duona, pačios spaustais ir rūkytais sūriais, o stalo karalius – kastinys! Šalia laimę nešančios karštutėlės virtos bulvės, dar spirginė (kaip ją daryt irgi tuoj papasakosiu), žinokit, valgėm truputį net pamiršę, kad filmuojam čia kažką.

Laimutė sakė, dar būtinai tikrą kastinį gaminti moliniame dubenyje ir sukti jį ne kokiu metaliniu, bet tik mediniu šaukštu (geriausia – iš obels išskobtu). Ir karšto vandens pasiruoškite bei didelį puodą, į kurį tilptų tas molinis, mažesnis puodas, kuriame kastinį suksite.

Sviestui leiskite pagulėti kambario temperatūroje, kad būtų lengviau sukti. Jau suminkštėjusį dėkite į molinį puodą, kurį įstatykite į didesnį, metalinį, karšto vandens pripiltą puodą. Sukame, kol sviestas tampa glotnus, blizgantis. Pilame samtį kefyro ir sukame, kol sutirštėja ir būna glotnus, it puriausia bulvių košė ar gerai išsuktas jogurtas. Išspaudžiame česnako, pagardiname kitais prieskoniais ir druska, pagal skonį.

O jei šalia ir spirginės norėtųsi bulvei pamirkyti, tai imkit jau keptuvę. Joje paskrudiname linų sėmenis bei kanapių sėklas. Beriame į kokį dubenėlį ir paliekame atvėsti. Labai smulkiai pjautytus cibulius pakepiname kruopelėje sviesto (kuo sausiau). Į maisto smulkintuvo indelį beriame sėklas, apkepintą svogūną, kmynus ir viską gerai sutriname. O jei norite viską tradiciškai daryti, tai reikia grūstuvėje sugrūsti. Dabar jau lieka tik bulvių karštų turėti, makt, makt ir skaniausi pietūs ar vakarienė ant stalo!

O kol bulvės verda, galit pažiūrėti, kaip žemaičių tradicijų puoselėtoja Laimutė iš Bukantės kastinį daro ir kaip aš po Žemaitiją keliauju. Laida yra lnkgo svetainėje, štai čia. TV laida „Keliauk ir ragauk. Lietuva“ rodoma kiekvieną šeštadienį 18.30 val. per BTV.
Mantas Stonkus_kastinis

Ši laida yra projekto „Lietuvos gamtos ir kultūros paveldo objektų (išteklių) pristatymas vietinio turizmo rinkoje“ (Nr. 05.4.1-LVPA-V-812-01-0003) dalis. Laidą inicijuoja Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos, ji nansuojama pagal 2014–2020m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programą iš Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų.

 

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (6 balsai, vidurkis: 4,00 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Giedre parašė:

    Esu suvalgius ne vieną močius išsukto kastinio puodą, žemaitiškas kastinis sukamas iš grietinės. Va taip!

  2. Monika parašė:

    Tikrai taip, žemaitiškas kąstinys sukamas iš grietinės 🙂

  3. Gedas parašė:

    Esu žemaitis, bet tikrai, net persigandau, kai draugai aukštaičiai pradėjo pasakoti apie kąstinį iš sviesto. Grįžau namo ir specialiai peržiūrėjau šią laidą. Tikrai ne taip darydavom.

  4. Paula parašė:

    oooh kastini ir as megstu! <3

    http://enjoybypaula.com

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.