8241
Beatos virtuvė

Karpio kotletukai su prancūzišku vierge padažu

(0)
Reikės:
  • Maltinukams:
  • 400–500 g maltos karpio mėsos
  • 1 šaukšto miltų
  • druskos, pipirų
  • žiupsnio maltų kmynų
  • Padažui:
  • 3 šaukštų itin tyro alyvuogių aliejaus
  • ½–1 citrinos sulčių
  • 200 g pomidoriukų ar didesnio pomidoro
  • 2 skiltelių česnako
  • saujos bazilikų lapelių ir krapų
  • druskos

Žuvį valgyti gerai, žuvį valgyti reikia, tik, deja, mes, lietuviai, jos valgome retai… O dar rečiau susimąstome, kad atsakingai rinkdamiesi rūšį galime išsaugoti nykstančias žuvų rūšis. Ir žvejai, ir žvejybos įmonės tikrai negaudys tiek daug nykstančių žuvų, jei mes, vartotojai, vengsime jas pirkti ir rinksimės tik tas, kurių ištekliai yra gausūs, o žuvys užaugintos tvariai.

Taigi, ką svarbu žinoti perkant žuvį ir jūrų gėrybės?

  • Pirmiausia pasidomėkite, kur šios buvo sugautos ar užaugintos. Nepirkite į Raudonąją knygą įtrauktų, taip pat giliai gyvenančių žuvų rūšių, kaip, sakykime, jūros ešerio. Šios žuvys auga lėtai, tad jų ištekliai yra itin jautrūs pergaudymui. Gidas „Nyksta žuvys“ labai aiškiai pateikia, kokią žuvį rinkdamiesi darysime mažiau žalos.
  • Geriau rinktis didesnes žuvis, nes, jei perkate jauną, mažo dydžio žuvį, didelė tikimybė, kad ji nebus nė karto išneršusi.
  • Rekomenduojama ieškoti vietinių gausių žuvų rūšių, pavyzdžiui: karpių, strimelių, Baltijos šprotų ir kitų. Taip paremsite vietos verslą, o ir žuvis greičiausiai bus šviežesnė bei kokybiškesnė.

Puiki žinia – silkių, kaip ir karpių, strimelių, Baltijos šprotų bei kitų vietinių žuvų, ištekliai gausūs, tad jomis galite ramiai mėgautis ne tik per šventes, bet ir kiekvieną dieną. Taigi šlovė karpiui ir karpio kotletukams.

Prancūziškasis vierge padažas ruošiamas iš bazilikų, pomidorų, česnakų ir citrinų sulčių, patiekiamas šiltas. Jis nuostabiai dera su bet kokios žuvies patiekalu ar daržovėmis. Išmokau jį gaminti mokydamasi LEITHS kulinarinėje mokykloje, Londone. Kai lankausi Anglijoje, juo gardinu vietinę šviežiai pagautą žuvį, bet jis puikiausiai tinka ir su karpio kotletukais.

  1. Karpio filė atskiriame nuo kaulų ir sumalame mėsą kombaine. Pagardiname druska, pipirais ir maltais kmynais, išminkome. Sulipdome žuvies kukulius, galime pavolioti juos miltuose. Kepame kukulius keptuvėje, įpylę aliejaus, kol gražiai apskrus.
  2. Gaminame padažą: vyšninius pomidorus perpjauname pusiau, jei turime didelį pomidorą – kubeliais, išspaudžiame česnaką, susmulkiname žoleles.
  3. Į kitą keptuvę įpilame šiek tiek aliejaus ir lengvai pašildome. Sukrečiame išspaustą česnaką ir lengvai apkepiname kokią minutę, kad atsiskleistų jo aromatas. Beriame pomidorus, juos taip pat pašildome apie minutę ir nukeliame nuo kaitros. Suberiame žoleles, įspaudžiame citrinos sulčių, pagardiname druska. Pilame ant kotletukų ar kitaip paruoštos žuvies ir mėgaujamės.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (2 balsai, vidurkis: 3,00 iš 5)
Loading...

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.