Žuvį valgyti gerai, žuvį valgyti reikia, tik, deja, mes, lietuviai, jos valgome retai… O dar rečiau susimąstome, kad atsakingai rinkdamiesi rūšį galime išsaugoti nykstančias žuvų rūšis. Ir žvejai, ir žvejybos įmonės tikrai negaudys tiek daug nykstančių žuvų, jei mes, vartotojai, vengsime jas pirkti ir rinksimės tik tas, kurių ištekliai yra gausūs, o žuvys užaugintos tvariai.
Taigi, ką svarbu žinoti perkant žuvį ir jūrų gėrybės?
Puiki žinia – silkių, kaip ir karpių, strimelių, Baltijos šprotų bei kitų vietinių žuvų, ištekliai gausūs, tad jomis galite ramiai mėgautis ne tik per šventes, bet ir kiekvieną dieną. Taigi šlovė karpiui ir karpio kotletukams.
Prancūziškasis vierge padažas ruošiamas iš bazilikų, pomidorų, česnakų ir citrinų sulčių, patiekiamas šiltas. Jis nuostabiai dera su bet kokios žuvies patiekalu ar daržovėmis. Išmokau jį gaminti mokydamasi LEITHS kulinarinėje mokykloje, Londone. Kai lankausi Anglijoje, juo gardinu vietinę šviežiai pagautą žuvį, bet jis puikiausiai tinka ir su karpio kotletukais.