8241
Beatos virtuvė

Kalėdomis kvepiantys meduoliai

(57)
Porcijos: 4 skardos
Reikės:
  • 4 skardoms meduolių reikės:
  • 580 g miltų
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 2 šaukštelių sodos arba kepimo miltelių
  • 2 šaukštų kakavos
  • 250 g medaus
  • 100 g rudojo cukraus
  • 120 g sviesto
  • 4 šaukštelių su kaupu meduolių prieskonių „Santa Maria“
  • 0,5 citrinos ar apelsino nutarkuotos žievelės
  • 2 kiaušinių
  • 100 ml grietinės

Kažkur skaičiau, kad žmonės, kurie iš anksto pradeda ruoštis Kalėdoms, jų laukti, puošti namus, yra laimingesni. Dar prie pilnos Kalėdų laukimo laimės pridėčiau kalėdinius kvapus, kurie man pirmiausia asocijuojasi su cinamonu, kardamonu, imbieru, gvazdikėliais, ir atkeliauja jie dažniausiai iš orkaitės! Nė neabejoju, kad tikri Kalėdų gerbėjai kvapių kalėdinių sausainių išsikepa ne skardą ir ne dvi. Tad jei šiais metais norisi įdomesnio recepto – išbandykite šiuos drėgnus, sodraus skonio pasipūtusius meduolius. Pirmą parą jie bus minkštučiai, o kitą dieną jau kietesni, labiau meduoliški.

Juolab kad ir ingredientai, ir gamyba – reikalas nesudėtingas, o meduolių prieskoniai „Santa Maria“ dar labiau palengvina darbą, nes viskas, ko reikia, laukia vienoje pakuotėje. Šį prieskonių mišinį sukūrė švedai, o skandinavai juk tikri imbierinių kepinių žinovai. Svarbiausia – nepadauginkite ir pritaikykite pagal savo skonį, nes kokybiški prieskoniai „Santa Maria“ pasižymi ryškesniu aromatu ir skoniu. Aš šių prieskonių beriu ir į obuolių ar morkų pyragus, nesaugau iki kitų Kalėdų. Vaikai, grįžę iš mokyklos, visada klausia – kas čia taip šventėmis kvepia?

Gaminame: dubenyje sumaišome druską, kakavą, miltus ir sodą arba kepimo miltelius. Jei brandinsite tešlą savaitę ar dvi, rinkitės sodą, jei kepsite jau kitą dieną – kepimo miltelius.

Sviestą, medų ir cukrų ištirpiname, nuolat maišydami, ant nedidelės ugnies. Kai tik mišinys užvirs, nukeliame nuo ugnies.

Suberiame meduolių prieskonius „Santa Maria“ ir apelsino ar citrinos žievelę. Keturis su kaupu šaukštelių „Santa Maria“ prieskonių užteks meduolių skoniui užtikrinti, jie kvepės prieskoniais. Jei norite išraiškingesnių, sodresnio skonio meduolių, drąsiai dėkite 5–6 dosnius šaukštelius.

Kai mišinys šiek tiek atvės, bet dar bus šiltas, po vieną įmušame kiaušinius. Galiausiai įmaišome grietinę.

Supilame miltus, gerai išmaišome, kol gausime vientisą, nuo dubens kraštų atšokančią tešlą.

Dubenį su tešla apvyniojame maistine plėvele, statome į šaldytuvą ir brandiname apie dvi savaites. Jei tam neliko laiko, maišydami tešlą dėkite kepimo miltelių, o ne sodos, ir kepkite kitą dieną.

Orkaitę įkaitiname iki 170 °C. Tešlą padalijame į dvi tris dalis. Vieną dalį kočiosime, kitą dedame atgal į šaldytuvą.

Stalviršį ir kočėlą pabarstome miltais. Iškočiojame 0,5–0,7 cm storio lakštą. Kad tešla neliptų nei prie kočėlo, nei prie stalviršio, kočiodami negausiai pabarstome miltais. Sausainių formelėmis išspaudžiame meduolius.

Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi. Meduolius perkeliame ant kepimo skardos, paliekame 2 cm tarpus, nes kepdami jie truputį plėsis, ir kepame orkaitėje apie 9 minutes, tik neperkepame. Iš orkaitės ištrauktų meduolių krašteliai turi būti kietoki, o viduriukas – dar minkštas. Iš pasiruoštos tešlos išeis keturios kepimo skardos meduolių.

Leidžiame meduoliams atvėsti skardoje, paskui perkeliame ant grotelių ar į lėkštę. Puošiame lydytu šokoladu su kokosų aliejumi, glajumi su citrinų sultimis.

Meduolių prieskonių „Santa Maria“ ieškokite didžiosiose parduotuvėse „Maxima“ ir www.barbora.lt.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (73 balsai, vidurkis: 4,18 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Agne parašė:

    Kaip tik ieškojau Kalėdinių sausainiukų recepto, savaigali išmėginsime šį, nes Beatos receptai niekad nenuvilia 🙂

  2. Andzela parašė:

    O jeigu neturiu tu meduoliu prieskoniu…..ka galeciau ideti vietoj ju. Aciu

  3. Emilija parašė:

    Ar tešla tinka iškepti tokią formą?
    https://www.pinterest.com/pin/558376053797145656/

  4. Asta parašė:

    Sveiki, ar kas nors bandėte juos kepti tą pačią dieną? Nes tik dabar paskaičiau, kad tešlą geriau brandinti….

    • Gabriele parašė:

      Sveiki taip kepiau ta pacia diena 🙂 dejau sodos nes neturejau milteliu kepimo, nezinau kaip su jais butu gavesi. Bet su sodangavosi puikiai. Palaikiau apie valanda saldytuve ir kepiau

  5. Simona parašė:

    Sveiki, o kodel meduoliu tesla reikia brandinti saldytuve dvi savaites? Taip meduoliukai bus daug skanesni???

  6. Greta parašė:

    Gavosi puikūs! Ačiū.
    Kadangi gyvenu ne Lietuvoje, tai naudojau Cake Spices. Prikepiau ir apdalinau kaimynus bei šeimos narius. Visiems labai patiko, prašė recepto, tai kaip tik verčiu į anglų kalbą 🙂

  7. Eglė parašė:

    Užmaišiau tešlą tiksliai pagal recepto proporcijas. Turi gautis pakankamai lipni tešla?

  8. virgilija parašė:

    Miela, Beata. Jūs rašote: jei brandinsite tešlą savaitę ar dvi, rinkitės sodą, jei kepsite jau kitą dieną – kepimo miltelius.
    O kitame straipsnyje rašoma: Su kepimo milteliais užmaišytą pyragą, skirtingai nei su soda, galima kepti ne iš karto ir tešla vis tiek pakils. Kur tiesa?
    Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/maistas/naujiena/virtuve/virtuves-abecele-kuo-skiriasi-soda-ir-kepimo-milteliai-1044-746360?copied

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Virgilija, kai kalbame apie pyragą, taip, su kepimo milteliais užmaišytą tešlą galite laikyti šaldytuve ir kitą dieną kepti, o sausainiai, jei norime brandinti, geriau soda, nes ji lėtai kils, susidarys daugiau oro tarpelių, kurie leis labiau prieskoniams atsiskleisti, įsigerti į tešlą.

  9. Rasa parašė:

    Kaip suoratau, šių meduolių nerekia vėsinti uždarytų, o kaip laikyti jau atvėsusius, kad nesudžiūtų ir išliktų tinkamo minkštumo?

  10. Gabrielė parašė:

    Sveiki, kuo būtų galima pakeisti sviestą ir grietinę, jei yra alergija pieno produktams? Ir ar išlaikyti tuos pačius kiekius pakeitus šiuos produktus? Ačiū!

  11. Vida parašė:

    Iskepta ! Valio! Kvepia visi namai ir kas svarbiausia patiko mano anukeliams.:) Aciu Beata, nuostabus receptas. Dabar keliauju prie torto su mangais…:)

  12. Relita parašė:

    Su šventėm!Vaikams labai patiko šitie meduoliai,ačiū už receptą!Tešlą brandinom beveik savaitę,tai beveik nereikėjo miltų kočiojat.Prieš šventes negavom pirkt paruoštų meduolių prieskonių, tai gerai,kad komentaruose radau ką dėt.Ačiū ir sėkmės Jums.

  13. Gerdutė parašė:

    Pernai metais mano Kalėdinių dovanų pagrindą sudarė medinės dėžutės ir jūsų, Beata, imbieriniai sausainiai, papuošti mano mažojo broliuko rankomis. Mano mintis tokia ir buvo, kad kai sausainiai susivalys, liks dėžutės, kurias artimieji galės toliau naudoti. Gal kažkam bus idėja, https://www.lietuviskigaminiai.lt/c295-medines-dezutes ten toliau pavažiuokit, paprastos be užrašų, bet forma kažkokia „kitokia“, kvepia ekologija, net nežinau, kažkaip užkabino, o realiai iš vis gerai atrodė.

  14. Daivute parašė:

    Miela Beata, artėja šventės 🙂 radau šį receptą, tad labai norisi išbandyti 🙂
    Kuri iš Beatos virtuvės kakavos rūšių čia labiausiai tinka?
    Rašote, kad meduoliai išeina drėgni, minkšti, pasipūtę, ar tinka iš jų daryti eglutes? (dedant skirtingo dydžio žvaigždelės formos sausainius ir sulipdant glajumi) Ar šie meduoliukai panašesni į pyragėlius?
    Ačiū 🙂

  15. Edita parašė:

    Sveiki, turiu bėdą. Jau du kartus pabandžiau užmaišyti tešlą. Viskas lyg gerai. Išspaudžiu formeles, sausainiai labai gražūs, bet kai pastatau kepti jų formos orkaitėje išsilydo, gaunasi tik tokie beformiai blynai… kas tai galėtų būti? jau du kartus taip mėginau ir abu kartus nepavyko:(

  16. Dalia parašė:

    Meduoliai puikūs. Tešlą tik per naktį šaldytuve palaikiau. Gerų švenčių!

  17. Barbara parašė:

    Pirkome is parduotuves jusu meduolius, siais metais, ziaaauriai patiko, ar cia sitas receptas?

  18. Laima parašė:

    Sveiki, išbandžiau ir aš viskas puikiai ir gerai gavosi, tačiau prieskoniai kuriuos dėjau tokius pat kaip recepte nepatiko man ir mano šeimai, gal būt čia tik mūsų skoniui taip, o visa kita puikiai. Ačiū už receptą.

  19. Diana parašė:

    Laba diena Beata sakykit kiek laiko siuos iskeptus meduolius galima laikyti uzdarius dezuteje?

  20. Orinta parašė:

    Sveiki,
    O soda dedama nenugesinta? Klausiu nes visur tik nugesintą teko naudoti.

  21. An parašė:

    Ar galima iš šios tešlos daryti meduolinį namelį? Ar bus trapokas, storokas?

  22. Sandra parašė:

    Sveiki,
    Ka daryti jeigu į tešlą pridėjau per daug meduolių prieskonių? Ar iškepus sausainiukai gausis švelnesnio skonio ar liks tokie aitrus? Gal galima kažkaip numalšinti ta aitrumą?

  23. Auksė parašė:

    Nuostabūs meduoliukai, negalėjau patikėti kokio jie purumo! Laikiau šaldytuve per naktį 🙂

  24. Goda parašė:

    Gavosi kieti,nesuprantu kodel,jokio panasumo i minksta meduoli.Nuo ko priklauso kietumas?

    • Beata Nicholson parašė:

      Kietumas gali priklausyti nuo nadojamų miltų – kuo jie „stipresni“ (daugiau baltymų), tuo kietesnis kepinys gaunasi, nes minkant susiformuoja glitimas ir būtent jis nulemia kepinio struktūrą. Todėl ir perminkyti šios tešlos nereikėtų.

  25. Gre parašė:

    Mano tešlą gavosi šokolado spalvos matysim kokio purumo bus po 2 sav

  26. Kristina parašė:

    Sveiki, užsisvajojus sugebejau į tešlą pamiršti idėti kiaušinius, ar dar įmanoma kaip nors išgelbėti situaciją ar tiesiog maišyti kitą tešlą?

  27. Luka parašė:

    Gal pasidalintumete kaip pasidaryti meduoliu dekorui misini? Naudosiu balta sokolada, o su kuo ir kokiais kiekiais maisyti? Gal kas zinote? 🙂

    • Beata Nicholson parašė:

      Aš dažniausiai dekoruoju ne baltu šokoladu, o kiaušinio baltymo ir cukraus pudros glajumi. Juo labai lengva piešti ir jis tvirtai laikosi ant sausainių, netirpsta. Imu 1 kiaušinio baltymą, jį išplaku su lašeliu citrinos sulčių ir tada jau dedu cukraus pudros (apie 100-150 g) vis maišydama, kol pasidaro baltas tirštas glajus.

  28. Juljana parašė:

    Pernai kepiau pagal šį receptą. Nuostabūs meduoliukai gavosi. Šiemet reikės pakartoti♥️

  29. Henrieta parašė:

    kuo galėčiau pakeisti kvietinius miltus (alergija NE gliutenui, bet būtent kviečiams ) ? ačiū, jei atsakysite

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Henrieta, aš pati nebandžiau kepti su kitokiais, nei kvietiniai, miltais. Bet siūlyčiau paieškoti ir nusipirkti gluten free miltų mišinio ir kepti su juo. Tokiuose mišiniuose nebūna kviečių produktų.

  30. Neila parašė:

    Labas rytas, aš turiu tokį klausimą, mano dukra yra alergiška medui,ką galėčiau dėti vietoj medaus į tešlą?

  31. Gintare parašė:

    Puikus receptas! Brandinau tešlą 1.5 savaitės, rezultatas tikrai vertas laukimo! Gal tik tešlą iškočiojau vos storiau, tai ir kepimo laikas atitinkamai šiek tiek ilgesnis – 10, 11 minučių. Bet reziumė – patys geriausi kada nors valgyti meduoliai.

  32. Monika parašė:

    Beatos knygoje esantis meduolių receptas pats geriausias, visada išeina skanūs ir traškūs meduoliai.

  33. Kotryna parašė:

    Sveiki, gal žinote ar galima tešlą šaldyti? Jei taip. Kiek laiko ją galima laikyti šaldiklyje ir ar tada reikia brandinti?

    • Beata Nicholson parašė:

      tikrai galite šaldyti ir laikyti kameroje net kelis mėnesius (aš esu išlaikius ir pusmetį…) Tada jau galit ir nebebrandinti, kepkit iškart atitirpintą tešlą.

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.