8241
Beatos virtuvė

Kalėdinis varškės pyragas

(3)

Trumpai apie imbierinę tešlą - jos devynios galybės išeina, tai padalinkite per pusę arba padarykite visą porciją – iš likusios išsikepsite sausainių, jei, žinoma, dar yra ūpo imbieriniams sausainiams…

Reikės:
  • Tešlai:
  • 150 g sviesto
  • 500 g miltų
  • 3 šaukštų medaus
  • 250 g cukraus
  • 1 kiaušinio
  • 1 šaukšto grietinės
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • cinamono, imbiero, gvazdikėlių, kardamono, pipirų, muskato riešuto (aš prieskonių negailiu)
  • Varškės įdarui:
  • 660 g varškės (riebios)
  • 500 ml grietinėlės
  • 5 kiaušinių
  • 250 g cukraus
  • 1 kupino šaukšto kukurūzų krakmolo (jei nėra kukurūzų, tiks ir bulvių)
  • Pyrago aptepui:
  • Spanguolių (šviežių ar šaldytų)
  • Cukraus
  • Šiek tiek apelsinų sulčių

 

Kaip pagaminti tešlą:
1. Sviestą truputį suminkštiname ir išplakame kartu su cukrumi ir kiaušiniu, kad būtų purus baltas kremas.
2. Įplakame didelį šaukštą grietinės ir sušildytą medų.
3. Sumaišome miltus su kepimo milteliais ir prieskoniais.
4. Miltus sudedame į kremą ir maišome tešlą. Ji turi būti minkšta, bet minkoma.
5. Padedame ją kuriam laikui į šaldytuvą.

Kaip pagaminti įdarą:
1. Varškę dedame į indą su grietinėle ir triname ją su smulkintuvu. Užtruks netrumpai, nes reikia įmaišyti visą grietinėlę ir sutraiškyti varškės gumuliukus. Masė turi gautis tiršta.
2. Kitame dubenyje mikseriu išplakame kiaušinius su cukrumi iki balsvos, putotos masės.
3. Įplakame šaukštą krakmolo.
4. Šaukštu sumaišome varškės masę su kiaušinių mase. Viską gerai išmaišome.

Kaip pagaminti aptepą:
1. Spanguoles supilame į puodą ir užpilame 2/3 jų kiekio cukraus.
2. Verdame kol cukrus ištirpsta, spanguolės pradeda sproginėti, sutežta ir pasidaro uogienė.
3. Galima truputį įpilti apelsinų sulčių, nes uogienė turi būti skystoka.

Kaip pagaminti pyragą:
1. Iškočiojame iš imbierinių sausainių tešlos pyrago padą.
2. Subadome padą šakute ir kokioms 7 minutėms pašauname į karštą orkaitę.
3. Ant apkepto imbierinio pagrindo pilame varškės įdarą.
4. Pašauname į orkaitę (180˚C) ir kepame apie 50 min. Iškepus pyrago įdaras turi būti neliulantis.
5. Pyragą ištraukiame iš orkaitės, leidžiame jam atvėsti kokias 5 min. ir pilame-tepame šviežią ir šiltą uogienę. (Vietoje spanguolių galima tarkuoti apelsino ar mandarino – labai šventiškai susidainuoja su imbieriniu padu.)
6. Pyragą paliekame atvėsti ir pastovėti.

Kepant geriau orkaitės nedarinėti, bet matysite pro langelį, kad pakilo ir jau link pabaigos, galite atidaryti ir pasikalbėti su pyragu.
Pyragas lengvai transportuojamas ir, turiu pasakyti, iškeptas ketvirtadienį – sekmadienį dar skanus kaip naujas.
O šiaip man įdomu, kokie desertiniai skanumai bus ant jūsų Kalėdinio stalo? Kūčioms tai jokių desertų, savaime suprantama, o ką darome su Kalėdomis?

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (3 balsai, vidurkis: 3,33 iš 5)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (3)
Komentarai
  1. Jei pusė porcijos imbierinės tešlos, tai varškės įdaro...? parašė:

    Kažkaip tik apie tešlos pusę porcijos paminėta pradžioje, bet apie varškės įdarą neužsiminta. Jei darome pusė porcijos tešlos, tai ir įdaro per pusę? 😀 Dėkui

  2. Mėgėja parašė:

    Beata, kažkaip ir aš laukiu to patikslinimo. Turėtų būti gardus pyragas.

  3. Kristina parašė:

    o koks imbieras? ar naudojama pati patarkuota saknis?

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.