8241
Beatos virtuvė

Grikių duona be alergenų

(57)
Porcijos: 1 kepalas
Gaminimo laikas: 15min.
Reikės:
  • 400 g žalių neskrudintų grikių
  • apie 1,5 šaukšto druskos
  • 1 šaukšto agavų sirupo (nealergiškieji gali saldinti medumi, ruduoju cukrumi)
  • 2 šaukštų kokosų aliejaus (ar kito mėgstamo)
  • 1 šaukšto miltų be glitimo

Pirmą kartą šią grikių duoną iškepusi Vaiva Lukošienė… apsiverkė: „Kartais labai gerai turėti kokį nors gyvenimo duotą vargelį. Tada didžiulę laimę suteikia maži dalykai. Štai sėdžiu ir žliumbiu. Mano žmogiukas po dvejus metus trukusių bandymų ir begalės išmestų duonos kepalų, šimtų receptų pagaliau paragaus duonos! Ir ji ne tik valgoma, bet ir skani! Ar kada valgėte duoną su džiaugsmo ašaromis? Man ši grikių duona yra išsipildžiusi svajonė.“

Gaminame: grikius perplauname ir pamerkiame nakčiai.  Ryte skystį, kuriame mirko grikiai, nupilame, grikių nebeperplauname. Sutriname grikius kombainu ar trintuvu, suberiame druską, pasaldiname, supilame kokosų aliejų ir miltus. Viską išmaišome ir sukrečiame į kepimo formą (labiau tinka stiklinė, nes galima stebėti rūgimo procesą – susidarančius burbuliukus) parūgti. Kepimo formą padedame šiltai (apie 25 oC), kad tešla išrūgtų.

Duona rūgsta per naktį, o jei patalpoje šilta, ir greičiau. Rekomenduojama stebėti burbuliukų susidarymą. Kai jie pasiskirstę per visą kepaliuko tešlos aukštį – duoną laikas kepti.

Kepame 180 °C orkaitėje apie 1 val. 15 min. Ar duona iškepusi, tikriname mediniu pagaliuku.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (35 balsai, vidurkis: 3,40 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Rūta parašė:

    Sveiki, ačiū už receptą, būtinai išbandysiu. Kuriame etape berti miltus? ir ar tinka grikių miltai? ačiū!

  2. Daiva parašė:

    O išrūgsta be mielių? Ar teisingai supratau?

  3. Daiva parašė:

    Ačiū, Beata. Jūs nuostabi ir visur spėjanti mama. Sekmes augant!

  4. Renata parašė:

    „Duona rūgsta per naktį“. Gerai supratau – rytą paruošiame tešlą ir paliekame rūgti iki kito ryto? Tai parą laiko?

  5. Vaida parašė:

    Ačiū už receptą Tik mane suglumino druskos kiekis, tikrai reikia dėti apie 1,5 šaukšto?

  6. Ineta parašė:

    Sveiki. Ačiū, būtinai išbandysiu šį recepta, nes stengiuosi mažinti gliuteno turinčiu produktų kiekį savo racione. Beata, sakykite, ar tinka tik neskrudinti grikiai? O gal pavyktų ir su kepintais?

    • Vaiva parašė:

      Skrudinti grikiai jau “ nebegyvi“, jie nebesudaro reikalingo glitaus skysčio, todel šituo budu duona rauginame tik su neskrudintais

  7. Marija parašė:

    Viską dariau pagal receptą, laikiau šiltai, bet duona nė trupučio nesurūgo, nesimato stikliniame inde jokių burbuliukų 🙁 bandau vis tiek kepti. Gal žinote, kodėl taip galėjo nutikti?

  8. Egle parašė:

    Man nesigavo sudege gal ka netaip dariau

  9. Vuda parašė:

    Labai ačiū už receptą.Aš dar idejau kmymų,skonis labai panašus į plikytos duonos. Tokios skanios duonos dar nevalgiau nuo tada kai nebevalgau maisto su glitimu.Kas nemegsta grikių tai jų kvapo beveik nesijaučia.

  10. Vida parašė:

    Labai ačiū už receptą.Aš dar idejau kmymų,skonis labai panašus į plikytos duonos. Tokios skanios duonos dar nevalgiau nuo tada kai nebevalgau maisto su glitimu.Kas nemegsta grikių tai jų kvapo beveik nesijaučia.

  11. Rūta parašė:

    Ir man neįrūgo nė kiek.. 🙁

  12. Vesta parašė:

    Nepakilo

  13. Vesta parašė:

    Nepakilo. Gavosi kepta grikių košė…

  14. Ieva parašė:

    Man,deja,taipogi neįrūgo,visiškai nebuvo burbuliuku

  15. Viktorija parašė:

    Metų su alergiuku atradimas! Ir ne tik duona! Iš tokios tešlos, pridėjus bananą, gaunasi ir puikūs blynai. Geriausi kokius esu valgiusi šiemet, nes negalim ne tik kiaušinių, gliuteno, bet ir pvz ryžių.. Planuoju dar eksperimentuot, mintyju, kad taip ir iki torto prieit galima 😉
    Ačiū labai tiek Beatai tiek Vaivai!

  16. Rasa parašė:

    Bandžiau kepti du kartus, abu kartus nepavyko, nebuvo jokių burbuliukų ir neiškilo visiškai…

  17. Lina parašė:

    Ačiū už šį nuostabų receptą!!! Pagaliau išsikepiau skanią duoną, kurią galiu valgyti 🙂 Kol įrūgo teko laukti kiek ilgiau, apie parą, bet laukti buvo tikrai verta. Tik indą reiktų iškloti pvz kepimo popieriumi, nes prie stiklo prilipo 🙂

  18. Airixe parašė:

    Man nepradejo rugti…

  19. Rita parašė:

    Klausimas – ar pavyktų be druskos ir agavų? Norėčiau kūdikiui duoti. Šiandien kepiau – nu superinė, negaliu patikėti, kad čia tik grikiai!

  20. Reda parašė:

    Labai ačiū! Labai paprastas receptas! O duonelės skonis pasakiškas!

  21. Virginija parašė:

    Ir man neiškilo, net nepradėjo rūgti ir labai sūri gavosi. Laikiau tikrai šiltai visą dieną grikius, dar naktį tešlą… Gal druska neleidžia rūgti? Toks kiekis 400 g kruopų? Ar tikrai šaukštais kiekis nurodytas, o gal turėtų būti arbatiniai šaukšteliai? Bandysiu dar su mažiau druskos.

  22. Alina parašė:

    Nesigavo…stovejo visa para, bet joks procesas nevivyko. Vis tiek pastačiau kepti, gal ir būtų nieko, bet labai sūrį ir kartu rugstoka. Viską dariau pagal receptą.

  23. Vaida parašė:

    O reikia uzdengti kuom nors pavirsiu kol rugsta? Aciu

  24. Diana parašė:

    Du kartus kepiau, duonytė tobula!Man tikras atradimas po išbandytų duonų kepimo be glitimo.Ačiū už receptą.

  25. Lepūnė parašė:

    Yra parduotuvėj pirkti sauso raugo, padės įrūgti 😉

  26. Romas parašė:

    Rugimui gali padėti saukstas jogurto grikiuose. Kam nerugo, gal visgi ne žalius grikius naudojote? Įprastose parduotuvėse visi grikiai yra kepti

  27. Agnė parašė:

    Laba,galite pasidalinti gudrybę,kaip duoną išimti iš stiklinės kepimo formos??? Juk ji visa prilimpa…ir ar tikrai tiek druskos, nes aš dėjau netgi šiek tiek mažiau, beeet gavosi labai sūri…duonos skonis sugadintas

  28. Jurga parašė:

    Kepiau šią duoną receptas geras,bet rekomenduoju dėti į kepimo popierių,nes prilipo prie kepimo indo ir druskos mažiau…

  29. Laura parašė:

    Ar gali būti, jog grikiai per daug nupilti? Gal šiek tiek to gleivėto vandens reikia palikti? Gana kieta tešla, kaip riebi grietinė. Grikiai žali, naudojau kokosų aliejų. Nekyla burbiukukai… ☹️

    • Beata Nicholson parašė:

      Na tešla turi būti tiršta, dėl to aktyvaus burbuliavimo ir nesimatys. Tik vienas kitas mažas burbuliukas. Pabandykite į šiltesnę vietą pastatyti, ilgiau pafermentuoti, gal per vėsu duonelei?

  30. Kristina parašė:

    Labai suri , per daug druskos

  31. Marija parašė:

    Norėjau pasiteirauti ar šią duoną geriau laikyti šaldytuve ar kambario temperatūroje? Ir kiek dienu ji išlieka šviežia?:).

    • Beata Nicholson parašė:

      Šaldytuve laikoma ji šviežia išliks ilgiau. Bet galite laikyti ir kambario temperatūroje, tik įsukite į švarų rankšluostėlį ar skepetaitę.

  32. GALINA parašė:

    AR GALIMA KEPTI IS GRIKIU MILTU

    • Beata Nicholson parašė:

      Tikrai žinau, kad yra receptų, kuriuose naudojami vien tik grikių miltai, bet ar būtent šis receptas pavyktų su miltais, atsakyt negaliu.

  33. Eglė parašė:

    Sveiki:),
    Ar būtina įdėti šaukštą kitų miltų be glitimo? Gal pakaktų vien tik tų sumaltų blenderyje ir išmirkyti grikių?

    • Mantas M parašė:

      Papildomas šaukštas miltų pagerina kepinio tekstūrą, sugeria perteklinę drėgmę. Bet aišku, duona iškeptų ir be jų.

  34. Zina parašė:

    Turi būti 1.5 šaukštelio,o ne šaukšto druskos.Neįmanomai sūri,teks išmesti.

  35. Eglė parašė:

    Gavosi per sūri net labai, kodėl reikia dėti tiek daug druskos?

    • Beata Nicholson parašė:

      Na druskos duonai tikrai reikia, nes kitaip ji bus visai be skonio. Galbūt jūsų šaukštai buvo su kaupu? Bet kuriuo atveju galite druskos kitąsyk dėti ir mažiau – pritaikykite receptą pagal savo skonį.

  36. Vilma L parašė:

    Sveiki.
    Puikus duonos receptas. Šeimai atsisakius glitimo, ši duona – tikras išsigelbėjimas. Bet labai pasiilgstu duonos rūgštelės… gal turite minčių, kaip ją būtų galima išgauti? Ilgesnis kildinimas nepadėjo 🙂

    • Beata Nicholson parašė:

      Pabandykite įpilti šlakelį obuolių acto – vieno ar dviejų šaukštelių tikrai užteks.

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.