8241
Beatos virtuvė

Gravlax arba sūdyta lašiša

(0)

Tai mano mėgstamiausias būdas paruošti lašišą. Tereikia nusipirkti gerą didelį lašišos filė gabalą ir jį pasūdyti – viskas.

Reikės:
  • šviežios lašišos filė (1,3 kg)
  • 100 g rupios druskos
  • 100 g rudojo cukraus (galite keisti ir baltuoju)
  • 1 šaukšto šviežiai grūstų įvairių pipirų
  • krapų patiekti
  • Medaus ir garstyčių padažui:
  • 2 šaukštų medaus
  • 2 šaukštų grūdėtųjų garstyčių
  • 0,5 citrinos sulčių
  • žiupsnio smulkintų krapų
  • Krienų padažui:
  • 2 šaukštų šiaudeliais tarkuoto burokėlio
  • 2 šaukštų krienų
  • 2 šaukštų majonezo
  • pipirų
  • druskos

Druska ir cukrus žuvį konservuoja, iš jos ištraukdami drėgmę. Lašišai įsisūrėti užtenka 12 valandų, bet galite laikyti ir visas 24. Svarbu, kad žuvis iš abiejų pusių būtų padengta druskos mišiniu, taigi nepamirškite pasūdyti ir odą.

Lašišą rekomenduoju patiekti su tradiciniu švedišku medaus ir garstyčių padažu arba su labiau lietuvišku variantu – burokėlių ir krienų padažu.

Gaminame:

  1. Druską sumaišome su cukrumi ir šviežiai grūstais pipirais. Pasiruošiame indą, į kurį tilptų visa ar pusiau perpjauta lašišos filė.
  2. Indo dugną pabarstome druskos mišiniu, dedame lašišą odele žemyn, viršų pabarstome likusiu druskos mišiniu. Uždengiame ir kišame į šaldytuvą 12 valandų.
  3. Susikaupusį skystį nupilame, lašišą nuplauname (nebūtinai), nusausiname, supjaustome pageidaujamo dydžio gabalėliais ar juostelėmis.
  4. Sumaišome padažų sudedamąsias dalis. Padažus patiekiame šalia lašišos dailiuose indeliuose. 

Sūdyta lašiša šaldytuve gali stovėti keletą dienų. Taip ruošti galite ir mažesnius filė gabaliukus, tik svarbu žuvį gausiai padengti druskos ir cukraus mišiniu.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (4 balsai, vidurkis: 3,00 iš 5)
Loading...

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.