Spausdinti

Oi, tas gliumzinis pyragas. Susižavėjimas akimirksniu ir, atrodo, nieko nėra už jį geresnio. Švelnus it pūkas ir saldus, nukelia tikrai, atrodo, prie vokiškų lietuvininkų stalų, kai gerdavo kafiją su pyragu. Tokie anuomet būdavę pavakariai, o ir pyragai būdavo šeimininkių prestižo reikalas. Bandykite ir jūs, jei esate varškės mėgėjai. Aš šį pyragą pirmą sykį ragavau filmuodama laidą „Keliauk ir ragauk.Lietuva”. Su mano bičiuliu, aktoriumi Giedriumi Savicku slėpėms nuo audros Drevernos etnografinėje sodyboje, kur buvome pavaišinti rimtai ir dosniai. Nežinojau, kad varškę čia gliumze vadina, bet ar gliumzinis ar varškės – šis pyragas yra vertas kepti ir ragauti daug kartų.

TV laida „Keliauk ir ragauk. Lietuva“ yra projekto „Lietuvos gamtos ir kultūros paveldo objektų (išteklių) pristatymas vietinio turizmo rinkoje“ (Nr. 05.4.1-LVPA-V-812-01-0003) dalis. Laidą inicijuoja Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos, ji nansuojama pagal 2014–2020m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programą iš Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų.

Gliumzinis (varškės) pyragas

0
komentarai
30
Porcijos
8 asm.
Kepimo, virimo laikas
50 min.

Tešlai:

250 g miltų
100 g sviesto
4 kiaušinių trynių
100 g cukraus
100 g grietinės
vanilinio cukraus
1 šaukštelio kepimo miltelių

Įdarui:

500 g varškės
100 g cukraus
4 kiaušinių baltymų
100 g grietinės
1 šaukšto manų kruopų
50 g sviesto (tirpinto)
vanilinio cukraus
1 šaukšto tešlos
Kaip gaminti?

Gaminimas

1

Ištriname minkštą sviestą su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Sudedame grietinę kartu su kepimo milteliais, paplaktus kiaušinio trynius ir sumaišome.

2

Įsijojame miltus ir sumaišome gan kietą tešlą.

3

Įdarui sumaišome varškę su cukrumi, lydytu sviestu, manais, grietine ir tešla.

4

Kiaušinio baltymus išplakame iki putų ir įmaišome į varškę.

5

Stačiakampę kepimo formą ištiesiame kepimo popieriumi, dedame šaukštais tešlą, ją palyginame (galima ir atsidėti kiek tešlos, kad uždėtumėte ant varškės įdaro viršaus, bet nebūtinai), supilame įdarą.

6

Kepame 165 C įkaitintoje orkaitėje 50 minučių. Pabarstome cukraus pudra, papuošiame uogomis, arba dar valgome su vaniliniu padažu.

Ingredientai
Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai
  1. Įdarui sumaišome varškę su cukrumi, lydytu sviestu, manais, grietine ir tešla. <—- kaip suprasti? tai i tesla visa tai reikia sumaisyti? ar idara atskirai deti ant teslos?

  2. Visai smagus pyragas. Pagrindas labai primena močiutės sviestinius sausainius, o varškės masė super puri ir skani. Kitąkart didesnę tešlos dalį paliksiu viršui, kažkaip skaniau, kai tolygiau pasiskirsto. Ir su savo skardos + orkaitės kombinacija kepsiu valandą. Dabar gi norėjau dar papildomai pašauti, bet vyras nebesutiko laukti :).

  3. Labas, Beata, šis pyragas buvo kerintis. Tad noriu paklausti ar planuojate kepti Kalėdoms brandintą kalėdinį pyragą? Jei taip ar galite pasidalinti receptu? 🙂

  4. Sveika Beata.
    Jau pakankamai ilgai ieškau išskirtinio varškės pyrago. Užkliuvo šis tačiau man norėtūsi jame dar ir rūgštelės. Kaip tik namie šiuo metu turiunaminės spanguolių uogienės. Suku galvą ar tiktų vietoje antro tešlos sluoksnio viršuje tepti spanguolių uogienę?

  5. Labai skanus ir „BAGOTAS” pyragas gavosi. Netyrjau grietines, tai dejau kefyra. Liuks . Aciu, Beata 🙂

  6. Tikrai labai skanus pyragas, bet man vis sukrenta. Kai kepa viskas puikiai- iškyla gražiai, pasipučia.. bet vos tik ištraukiu, ir subliukšta. Ką darau ne taip? Norisi kad ne tik skanus, bet ir gražus būtų 🙂

  7. Kuršėnų vyniotinis. Dariau viską pagal recepta viskas išskydo, subliuško, ir šiaip labai nekonkretus receptas…

  8. Sveiki, bandžiau kepti šį pyragą, bet po valandos orkaitėje, pagrindas buvo tokia pat neiškepus tešla, kaip pašaunant į orkaitę. Ar tikrai temperatūra turi būti 165 laipsniai?

  9. Tobulas pyragas! Dievinu varškės pyragus, bet niekada pačiai nepavykdavo išsikepti. O šis- ir pavyko, ir dieviško skonio! Ačiū, Beata!

  10. Labai skanus, šiandien išsikepiau, kadangi šiuo metu esu kaime ir nėra tokių sąlygų kaip mieste, ir dar proceso metu paaiškėjo kad neturiu vanilės, bet vistiek viskas pavyko, super

  11. Ačiū už receptą, jau kelis kartus kepiau, tik va tešlos viršun nedėjau, o dėjau spanguoles, pavyko

Rašyti komentarą