8241
Beatos virtuvė

Gliumzinis (varškės) pyragas

(30)
Reikės:
  • Tešlai:
  • 250 g miltų
  • 100 g sviesto
  • 4 kiaušinių trynių
  • 100 g cukraus
  • 100 g grietinės
  • vanilinio cukraus
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • Įdarui:
  • 500 g varškės
  • 100 g cukraus
  • 4 kiaušinių baltymų
  • 100 g grietinės
  • 1 šaukšto manų kruopų
  • 50 g sviesto (tirpinto)
  • vanilinio cukraus
  • 1 šaukšto tešlos

Oi, tas gliumzinis pyragas. Susižavėjimas akimirksniu ir, atrodo, nieko nėra už jį geresnio. Švelnus it pūkas ir saldus, nukelia tikrai, atrodo, prie vokiškų lietuvininkų stalų, kai gerdavo kafiją su pyragu. Tokie anuomet būdavę pavakariai, o ir pyragai būdavo šeimininkių prestižo reikalas. Bandykite ir jūs, jei esate varškės mėgėjai. Aš šį pyragą pirmą sykį ragavau filmuodama laidą „Keliauk ir ragauk.Lietuva“. Su mano bičiuliu, aktoriumi Giedriumi Savicku slėpėms nuo audros Drevernos etnografinėje sodyboje, kur buvome pavaišinti rimtai ir dosniai. Nežinojau, kad varškę čia gliumze vadina, bet ar gliumzinis ar varškės – šis pyragas yra vertas kepti ir ragauti daug kartų.

Gaminame: ištriname minkštą sviestą su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Sudedame grietinę kartu su kepimo milteliais, paplaktus kiaušinio trynius ir sumaišome. Išsijojame miltus ir sumaišome gan kietą tešlą. Įdarui sumaišome varškę su cukrumi, lydytu sviestu, manais, grietine ir tešla. Kiaušinio baltymus išplakame iki putų ir įmaišome į varškę.

Stačiakampę kepimo formą ištiesiame kepimo popieriumi, dedame šaukštais tešlą, ją palyginame (galima ir atsidėti kiek tešlos, kad uždėtumėte ant varškės įdaro viršaus, bet nebūtinai), supilame įdarą.

Kepame 165 C įkaitintoje orkaitėje 50 minučių. Pabarstome cukraus pudra, papuošiame uogomis, arba dar valgome su vaniliniu padažu.

O kaip mes su Giedrium šio pyrago ragavom ir ką dar įdomaus Mažojoje Lietuvoje atradome, pamatysite  „Keliauk ir ragauk.Lietuva“ laidoje, aš ją čia jums įkelsiu, kad rasti lengviau būtų. O šiaip, kiekvieną šeštadienį 18.30 val. per BTV susitiksim, dar daug kelionių bus ir atradimų.

Laida „Keliauk ir ragauk.Lietuva“ štai čia.

Ši laida yra projekto „Lietuvos gamtos ir kultūros paveldo objektų (išteklių) pristatymas vietinio turizmo rinkoje“ (Nr. 05.4.1-LVPA-V-812-01-0003) dalis. Laidą inicijuoja Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos, ji nansuojama pagal 2014–2020m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programą iš Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (41 balsai, vidurkis: 4,05 iš 5)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (30)
Komentarai
  1. Agnė parašė:

    Įdarui sumaišome varškę su cukrumi, lydytu sviestu, manais, grietine ir tešla. <—- kaip suprasti? tai i tesla visa tai reikia sumaisyti? ar idara atskirai deti ant teslos?

  2. Simona parašė:

    Visai smagus pyragas. Pagrindas labai primena močiutės sviestinius sausainius, o varškės masė super puri ir skani. Kitąkart didesnę tešlos dalį paliksiu viršui, kažkaip skaniau, kai tolygiau pasiskirsto. Ir su savo skardos + orkaitės kombinacija kepsiu valandą. Dabar gi norėjau dar papildomai pašauti, bet vyras nebesutiko laukti :).

  3. inga parašė:

    puikiai gavosi,labai skanus

  4. Tomas parašė:

    Labas, Beata, šis pyragas buvo kerintis. Tad noriu paklausti ar planuojate kepti Kalėdoms brandintą kalėdinį pyragą? Jei taip ar galite pasidalinti receptu? 🙂

  5. Paula parašė:

    eina sau kai skaniai atrodo! 🙂 reiks isbandyt! http://enjoybypaula.com

  6. Asta parašė:

    Puikus pyragas.:) Ačiū už receptą.

  7. Agne parašė:

    Ar butu galima deti Philadelphijos suri vietoje varskes?
    Aciu.

    • Beata Nicholson parašė:

      taip gali,a bet bus nu žiauriai riebu, tai jei gyvenate užsienyje ir neturite varškės, tai permaišykite su quark ar fromage frais ar cottage cheese ar rikota…bet aišku čia jau jūsų pasirinkimas, man philadelphia nelygu varškei, priklauso nuo to kur naudosite, bet pamėginkite gal jums labai patiks ir pavyks

  8. Monika parašė:

    Gal vietoj grietines galima naturalu jogurta?

  9. Guste parašė:

    O kiek vanilinio cukraus?

  10. Monika parašė:

    Sveika Beata.
    Jau pakankamai ilgai ieškau išskirtinio varškės pyrago. Užkliuvo šis tačiau man norėtūsi jame dar ir rūgštelės. Kaip tik namie šiuo metu turiunaminės spanguolių uogienės. Suku galvą ar tiktų vietoje antro tešlos sluoksnio viršuje tepti spanguolių uogienę?

  11. Neringa parašė:

    Labai skanus pyragas,ačiu

  12. Rugile parašė:

    Ka daryti jei gavosi labai slapias?

  13. Limante parašė:

    Labai skanus ir „BAGOTAS“ pyragas gavosi. Netyrjau grietines, tai dejau kefyra. Liuks . Aciu, Beata 🙂

  14. Jurgita parašė:

    Tikrai labai skanus pyragas, bet man vis sukrenta. Kai kepa viskas puikiai- iškyla gražiai, pasipučia.. bet vos tik ištraukiu, ir subliukšta. Ką darau ne taip? Norisi kad ne tik skanus, bet ir gražus būtų 🙂

  15. Zivile parašė:

    Kuršėnų vyniotinis. Dariau viską pagal recepta viskas išskydo, subliuško, ir šiaip labai nekonkretus receptas…

  16. Vaiva parašė:

    Sveiki, bandžiau kepti šį pyragą, bet po valandos orkaitėje, pagrindas buvo tokia pat neiškepus tešla, kaip pašaunant į orkaitę. Ar tikrai temperatūra turi būti 165 laipsniai?

  17. Lina parašė:

    Tobulas pyragas! Dievinu varškės pyragus, bet niekada pačiai nepavykdavo išsikepti. O šis- ir pavyko, ir dieviško skonio! Ačiū, Beata!

  18. Erika parašė:

    Nuostabus pyragas, ačiū už nuostabų receptą! 🙂

  19. Audronė parašė:

    Labai skanus, šiandien išsikepiau, kadangi šiuo metu esu kaime ir nėra tokių sąlygų kaip mieste, ir dar proceso metu paaiškėjo kad neturiu vanilės, bet vistiek viskas pavyko, super

  20. Inga parašė:

    Ačiū už receptą, jau kelis kartus kepiau, tik va tešlos viršun nedėjau, o dėjau spanguoles, pavyko

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.