8241
Beatos virtuvė

Gaivus ir lengvas pavasario tortas

(49)
Reikės:
  • Biskvitui reikės:
  • 100 g maltų migdolų
  • 40 g lydyto sviesto
  • 2 kiaušinių
  • 60 g cukraus
  • ½ citrinos žievelės
  • 20 g kvietinių miltų
  • 1 šaukštelio „Dr. Oetker“ kepimo miltelių
  • ¼ šaukštelio druskos
  • Sirupui reikės:
  • 2 šaukštų vandens
  • 2 šaukštų cukraus
  • ½ šaukštelio citrinos sulčių
  • Grietinėlės ir kefyro drebučiams reikės:
  • 16 g „Dr. Oetker“ želatinos
  • 80 g šalto vandens
  • 150 g cukraus
  • 600 ml grietinėlės
  • 200 ml pieno
  • 200 ml kefyro

Kažkada Karlsonas sakė, kad nori aštuonių torto ir vienos žvakutės, o aš sakau taip – visi tortų valgytojai nori vieno plono puraus biskvito ir daug storų didelių torto pertepimų! Tik svarbu, kad tas taip laukiamas pertepimas nebūtų per riebus, o gaivus su rūgštele, maloniai tirpstantis burnoje ir neapsunkinantis valgytojo. Va toks ir yra šis kefyro drebučių tortas. Tai lengvesnė tradicinės panna cotta versija, kuris tiks ir pavasariui, ir vasarai, nes puikiai dera su sezoninėm uogomis ir migdolų miltų biskvitu.
Tiesa, turiu draugių, kurios nesiima tokių tortų gaminti, nes bijo, kad nesustings, pabėgs, išsileis, tai jei ir jūs tokie, keletas patarimų, kaip elgtis su želatina.
1. Pirmiausia, gera želatina. Visada renkuosi „Dr. Oetker“ želatiną – ji yra smulkiai malta, todėl daug tolygiau ir greičiau išbrinksta. Prieš naudodami želatiną recepte, būtinai ją išbrinkinkite, auksinė taisyklė tokia: 1 dalis želatinos su 5 dalimis skysčio (vandens, pieno, vaisių sulčių, kefyro). Pavyzdžiui, jei receptas reikalauja 5 gramų želatinos, tuomet jums reikės 25 gramų vandens jai išbrinkinti – tiesiog užbarstykite reikiamą kiekį želatinos ant skysčio ir palikite kelias minutes pastovėti. Jei, pavertę indelį su želatina nebematote jokio laisvo skysčio, vadinasi želatina jau pasiruošusi naudojimui.
2. Jei želatina stingdysite grietinėlę, jogurtą ar kokį kitą riebesnį kremą, galite mažinti naudojamą želatinos kiekį – ant pakuotės nurodomas kiekis, reikalingas sustingdyti 1 litrą vandens arba sulčių. Pieno produktai riebesni ir tirštesni savaime, todėl norimai konsistencijai išgauti prireiks mažiau želatinos.
3. Išbrinkusią želatiną prieš naudojimą būtina ištirpinti – tai geriausia padaryti mikrobangų krosnelėje šildant trumpais 2-3 sekundžių intervalais arba virš garų vonelės. Svarbu ją šildyti švelniai ir neužvirti, nes tai gali susilpninti želatinos veikimą.

  1. Pirmiausia išsikepkime biskvitą: mušame kiaušinius į dubenį, suberiame 60 g cukraus ir tarkuotą citrinos žievelę ir plakame elektriniu mikseriu, kol masė pašviesės. Vis dar plakdami, supilame į masę atvėsusį lydytą sviestą ir plakame viską, kol masė primins lengvos konsistencijos majonezą – užtruksite apie 5-7 minutes.
  2. Atskirame dubenyje sumaišome migdolų miltus su kvietiniais miltais, „Dr. Oetker“ kepimo milteliais ir žiupsniu druskos. Palengva darbuodamiesi mediniu šaukštu ar silikonine mentele įmaišome sausus ingredientus į kiaušinių masę.
  3. Pasiruošiame orkaitę – įkaitiname ją iki 180 laipsnių. 24 cm skersmens kepimo formos dugną ištiesiame kepimo popieriumi, o jos šonus patepame riebalais.
  4. Supilame biskvito tešlą į paruoštą formelę, šauname į įkaitintą orkaitę ir kepame apie 25-30 minučių.
  5. Kol iškepęs biskvitas vėsta, pasiruošiame sirupą, kuris bus naudojamas sutepti biskvitą. Nedideliame puode sumaišome visus sirupo ingredientus ir viską paverdame tol, kol visiškai ištirps cukrus. Po to atidedame į šalį atvėsti.
  6. Galiausiai pasiruoškime grietinėlės ir kefyro drebučius. Puodelyje sumaišome „Dr. Oetker“ želatiną ir 80 ml vandens ir paliekame trumpai pastovėti – želatina turi sugerti visą drėgmę ir pavertus puodelį į šoną neturi matytis jokio skysčio. Tuomet kaitindami mikrobangų krosnelėje trumpais poros sekundžių intervalais arba virš garų vonelės išlydome želatiną kol ji suskystės. Trumpam atidedame į šalį.
  7. Į kitą nedidelį puodą supilame 200 ml grietinėlės (kitą likusią grietinėlės dalį dar laikome šaldytuve) ir suberiame cukrų. Viską kaitiname ant nedidelės ugnies, kol visas cukrus ištirps. Paliekame šiek tiek pravėsti (maždaug iki kūno temperatūros).
  8. Atskirame dubenyje išplakame atidėtą grietinėlę. Geriau neperplakti – užteks lengvų putų konsistencijos.
  9. Galiausiai sumaišome visas sudedamąsias drebučių dalis: į dubenį su grietinėlėje ištirpintu cukrumi pilame pieną, kefyrą ir išlydytą želatiną, viską gerai išmaišome. Tuomet į šią masę sudedame plaktą grietinėlę ir lengvais judesiais išmaišome. Nereikia baimintis, kad plakta grietinėlė “sukris”, ją recepte naudojame vien tam, kad suteiktų vos lengvesnės tekstūros galutiniam produktui.
  10. Statome tortą toje pačioje formelėje, kur kepė biskvitas. Pirmiausia jam apipjauname kraštus, bet iš formelės neimame – šis žingsnis leis lengviau išimti jau sustingusį tortą. Tada konditeriniu teptuku ar šaukštu apšlakstome sirupu atvėsusį biskvitą (gali būti, kad viso sirupo nesunaudosite). Ant biskvito pilame drebučių masę ir dedame viską į šaldytuvą sustingti bent 5 valandoms (o geriausia būtų pernakt).
  11. Sustingusį tortą iš formelės išimame apipjovę kraštus peiliu arba pašildę jos šonus karštu šlapiu rankšluosčiu. Puošiame tortą žaliais lapeliais, citrinų riekelėmis ir šviežiomis uogomis.

Patarimas tortui: Formelę šiam tortui naudokite atsegamais kraštais, nes tik taip pavyks gražiai jį išimti. Taip pat  įsitikinkite, kad ji sandari, t.y. per sujungimą neišbėgs paruošta skysta drebučių  masė. Jei norite būti dvigubai saugūs, tampriai apsukite formelės dugną maistine plėvele – ji sulaikys ir apsaugos nuo išbėgimo.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (78 balsai, vidurkis: 3,90 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Lina parašė:

    Gal turit prapjauto torto nuotrauką?

  2. Marina parašė:

    Dar klausimas, kokio dydžio formai yra pritaikytas produktų kiekis?

  3. Greta parašė:

    Kiek cukraus reikia deti i biskvita?

  4. Gitana parašė:

    o kur recepte cukraus kiekis biskvitui??

  5. Aurelija parašė:

    Ačiū už želatinos naudojimo instrukciją :). Ir vistik, o ką daryti, kai ją sumaišius su grietinėle ar jogurtu, želatina sušoka į gabaliukus? Įtariu, jog taip įvyksta dėl temperatūrų skirtumo. Tai visos grietinėlės turi būti maždaug kambario temperatūros? Nes man visada (tuos kelis bandytus kartus) želatina, ta pati Dr.Oetker, sušoka į gabalėlius… Gal daugiau kantrybės reikia su ja :D?

    • Marta parašė:

      O kaip jūs paruošiate želatiną? Aš bet kokią želatiną, ir Dr.Oetker taip pat, pirmiausia reikiamą jos kiekį užpilu šaltu vandeniu, tai darau metaliniame puodelyje, kuris tinkamas viryklei. Kai išbrinksta, tuomet ant labai silno karščio pašildau, kol ji ištirpsta ir nelieka jokių kruopyčių. Kad būtų greičiau įstatau puodelį į šaltą vandenį ir jau atvėsusią, plona srovele pilu į kremą ir maišau maišau 🙂 Visada puikiai pavyksta 🙂

      • Aurelija parašė:

        Aš kaitinu garų vonelėje, bet jei ilgiau laukiu, kol pravės, tai ji vėl sustingsta :D, tai matyt aš per šiltą ją supilu į šaltą grietinėlę ir sutraukia į gabaliukus…

  6. Laima parašė:

    Kiek cukraus reikia į biskvitą? Aprašyme parašyta, kad dėti cukraus, bet neaišku kiek, ačiū 🙂

  7. Vaiva parašė:

    Sveiki Beata, norėjau pasitikslinti, ar tikrai biskvitui reikia tik 20g miltų? Nebus įsivėlus klaida? 🙂

  8. Vaiva parašė:

    Sveiki, nenurodėte kiek reikia cukraus į biskvitą dėti. Ačiū

  9. Gabriele parašė:

    Labai gaila, bet nesustingo. Viską dariau tiksliai pagal receptą.

  10. Rasyte parašė:

    Perpjauto torto nuotraukos nera, bet Dr. Oetker produktai turi dvi nuotraukas.

  11. Brigita parašė:

    Nerealiai skanus, mano seima net nesuprato, kad tai nera surio tortas 😀 Viskas puikiai pavyko, gal kiek daugiau zelatinos isejau, nes naudojau lapelius, bet nieko nesugadino, viskas pavyko super! Gaminsime butinai dar 🙂 Aciu Beata uz recepta ir skanias musu Velykas.

  12. Greta parašė:

    Vienas nuostabiausių ir gaiviausių tortų, kuriuos esu valgiusi. Biskvitas sužavejo visus, plius nuo saves į dar idėjau spalvotų žele gabaliukų į kremą.

  13. Ruta parašė:

    As kepiau si tortą. Man puikiai pavyko. Kadangi nebuvo nurodytas cukraus kiekis, dėjau 50g.
    Labai skanus ir lengvas tortas

  14. Viktorija parašė:

    Kiek cukraus į biskvitą?

  15. Kibinas parašė:

    Ar galėtumėte pasakyti, kiek cukraus į biskvitą?

  16. Rasa K parašė:

    Sveiki,
    SUperinis tortas :)Purus kaip mascarponė.Želatino ,tiesa, dėjau 20 g. Ant biskvito dar užklojau braškių patalą-ir pasitikom vasarą 🙂 Ačiū, tikrai kartosiu.

  17. Akvilė parašė:

    Beata, o grietinėlę čia reikia naudoti riebią 35%? Ačiū

  18. Akvilė parašė:

    Sakykite, o kuo būtų galima pakeisti maltus migdolus jei yra alergija riešutams? Ar tinka toks pats kiekis paprastų kvietinių miltų? Ačiū

  19. Neringa parašė:

    Tortas gavosi labai skanus,bet teko valgyti su šaukštu, nesustingo man kažkodėl. Turiu įtarimų, kad blogai želatiną ištirpinau, keista konsistencija buvo. O biskvitas irgi nepakilo, nors taip pat pasakiško skonio. Bandysiu dar kartą tikrai, kol gausis 🙂

  20. Ineta parašė:

    Tobulas torciukas gavosi! Aciu Beata uz recepciuka Gaila foto nera kaip pridet, pasirodyciau ☺️

  21. Jevgenija parašė:

    Sveiki 🙂 o kokia grietinėlę naudojat? ir ar galima kvietinius miltus pakeisti kokosu miltais? netoleruojame glitimo 🙂

    • Beata Nicholson parašė:

      Grieitnėlę naudojame riebią, 35% riebumo. Na, o biskvitą tikrai galite naudoti tokį, koks jums priimtiniausias. Pagrindui naudokite savo mėgstamiausio biskvito iš kokosų miltų receptą.

  22. Ineta parašė:

    Dar pridurciau, kad ant virsaus torciuko nedeti daaaaug uogu, nes jam “per sunku” islaikyti Prikroviau ir visa laika bijojau, kad “nesuplystu” i daug mazu torciuku

  23. Inga parašė:

    O torta geriausia puosti, kai visiskai sustings ar tik truputeli pastingus, kad uogos geriau laikytusi?

  24. Lena parašė:

    keliu % riebumo grietinele turetu buti?
    Aciu

  25. Agnė parašė:

    O ka daryti, jei nepakankamai sustingo?? gal yra koks triukas? dabar tai baisu, net išimt iš formos..:)

  26. Jolanta parašė:

    Sveiki! Ką tik baigiau gaminti šį tortą, įdėjau į šaldytuvą sustingti. Noriu pasidalinti su visais patyrimais. Netuėjau 24 cm formos, tad naudojau 26,nepavyko, pergaminau su 22 🙂 Pavyko biskvitas, nors naudojau putpelių kiaušinius ir plakiau su rankiniu plaktuvu. O kai drebučių masę supyliau, pradėjo bėgt pro tarpus, tad užvyniojau maistinę plėvelę ir išgelbėjau tortą. Viskas gerai, jis stingsta. Ačiū, Beata už receptą.

  27. Vaida parašė:

    Brangi Beata, ka tik pagaminau si torta, bet gavosi labai saldus nors gaminau viska taip kaip parasyta, ar neturejo buti citrinos sulciu? Pagal recepta puse saukstelio citrinos sulciu yra tik sirupui?! Is anksto dekoju uz atsakyma!!

  28. Rimante parašė:

    Kazkokiu budu mano biskivitas pakilo i virsu, o skystis nusedo formos apacioje. Ir as jo niekaip negaliu “nusodinti“. Kodel taip atsitiko? Labai prasta is manes seimininke 😀

    • Beata Nicholson parašė:

      Oiii Rimante, gal biskvitas labai oro prisisotinęs, lengvas ir porėtas išėjo Bet gal vis tiek skanu?

  29. Neringa parašė:

    Aveiki. Ką daryt, kad uogos ir vaisiai išsilaikytų ant torto? 🙂

    • Beata Nicholson parašė:

      Galite patupdyti juos ant torto, kol jis dar nebus pilnai sustingęs ir paviršius išliks šiek tiek lipnus.

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.