Spausdinti

Šiuos blynus pirmąsyk paragavau filmuodama savo laidą „Keliauk ir ragauk. Lietuva”. Važiavom su Vyteniu Pauliukaičiu į Dzūkiją atradimų ir skonių ieškoti. Ir radom! Užsukom pas Laimutę į sodybą „Grikucis”, kur viską apie grikius galima sužinoti – kaip auga pamatyti ir kaip senovinėmis girnomis jie malami, tešlon maišomi, ant ugnies čirškinami stebuklingai skaniais blynais virsta. Laimutė prisakė blynus valgyti „nuo skavardos”, dar karštus. Skaniausiai išsikepsite, jei rasite pirkti girnomis maltų grikių, bet ir iš paprastų grikinių miltų puikiai blynai pavyks. Skanūs ir su grietine, ir su uogiene ar tradiciškai, – su voveraičių padažu. Pirštus apsilaižysite. Pamatysit, kokie laimingi bus valgytojai ir kaip vos iškepę blynai akimirksniu dings nuo stalo. Smagus sujungiantis užsiėmimas su šeima ar platesne gimine.

TV laida „Keliauk ir ragauk. Lietuva“ yra projekto „Lietuvos gamtos ir kultūros paveldo objektų (išteklių) pristatymas vietinio turizmo rinkoje“ (Nr. 05.4.1-LVPA-V-812-01-0003) dalis. Laidą inicijuoja Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos, ji nansuojama pagal 2014–2020m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programą iš Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų.

Dzūkiški grikiniai blynai

0
komentarai
2
Porcijos
4 asm.
Kepimo, virimo laikas
7 min.

Blynams:

200 g grikinių miltų (maltų girnomis)
200 ml pieno
1 kiaušinio
žiupsnio druskos
½ šaukštelio maistinės sodos
½ stiklinės kefyro arba grietinės

Lepeškų padažui:

voveraičių arba pievagrybių
šaukšto sviesto
grietinės
druskos, pipirų
Kaip gaminti?

Gaminimas

1

Persijotus grikių miltus sumaišome dubenyje su druska. Įpilame pieno ir kantriai maišome mediniu šaukštu. Kad gerai išsimaišytų, dzūkai sako šiukštu, nesimakaluoti ir visą laiką maišyti tik į vieną pusę.

2

Kai masė jau vientisa, įmušame kiaušinį (geriau anties, jei nėra – tinka ir vištos).

3

Pusę šaukštelio sodos nugesiname pusėje stiklinės kefyro, pamaišome. Kai kefyras suputos, pilame jį į dubenį ir išmaišome. Gera grikinių blynų tešla turi būti grietinės tirštumo.

4

O dabar gaminame padažą. Lepeškas (voveraites, o jei nėra, išsiversite ir su pievagrybiais) neilgai apverdame.

5

Į įkaitusią keptuvę dedame sviesto ir suverčiame grybukus. Pagardiname druska bei pipirais. Įdedame grietinės, sumaišome ir dar patroškiname kelias minutes.

6

Skanaujame su grikiniais blynais.  Šie blynai, beje puikiai valgomi ir su uogiene ar tiesiog grietine. Svarbu valgyti iškart, dar karštus.

Ingredientai
Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai

Rašyti komentarą