Spausdinti

Daržovių karį labai mėgstu ir gan dažnai gaminu. Jis tinka su visokiomis daržovėmis, o dar – labai mėgiamas dideliuose susibūrimuose, kai reikia minią pamaitinti. Tikrai nėra sudėtinga, o patiekalas labai kvapnus ir sotus. Net tiems, kurie galbūt nepriklauso Kasdien-valgau-daržovių draugijai šis patiekalas įtiks – net kelios kolegės, nemėgstančios nei aštriai, nei sodriai prieskoningai, valgė, gyrė ir recepto prašė. Labai norisi pakartoti šio kario. O jei liks – gardžiausi pietūs.

Tuoj pat papasakosiu, ką ir kaip daryti, bet labai noriu pasidžiaugti, kad – pagaliau, pagaliau, pagaliau!!! Mano padažai  maistui gaminti: „Daržo choras”,  „Tikras italas” ir  „Ponas pomidoras” jau atkeliavo į visas didžiąsias Maxima parduotuves, gražiomis rikiuotėmis išsidėliojo lentynose ir dabar jau tik laukia valgytojų! Tai o dabar – pirmyn į daržovių kario reikalus, nes jų yra gan nemažai ir darbai vyksta skirtingais etapais.

vegetariskas curry

 

Daržovių karis su padažu „Daržo choras”

0
9
Porcijos
2 asm.
Kepimo, virimo laikas
40 min.

Keptoms daržovėms:

2 vidutinio dydžio baklažanų
400 g moliūgo
1 šaukštelio kario prieskonių mišinio
1 šaukštelio cinamono
1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 1 svogūno
druskos, pipirų
2 morkų

Tyrelei:

1 svogūno, 1 česnako skiltelės
3 cm ilgio imbiero šaknies
1 aitriosios paprikos
4 šaukštų vandens

Padažui:

2 šaukštų aliejaus
1 indelio Beatos virtuvė padažo "Daržo choras"
1 šaukštelio malto kumino
1 šaukštelio kumino sėklų
1 šaukštelio juodųjų garstyčių sėklų
1 šaukštelio ciberžolės
1 šaukštelio ožragių sėklų
4 šaukštų žemės riešutų
4 šaukštų kokoso drožlių
2 kario lapų (jei turite)
1/2 citrinos sulčių
1 šaukšto medaus
1/2 skardinės kokosų pieno
druskos, pipirų
1 cukinijos
200 g žaliųjų žirnelių (šaldytų)
1 stiklinės, apie 150 g, nevirtų avinžirnių arba 400 g skardinės konservuotų
didelės saujos šviežių kalendrų
Kaip gaminti?

Gaminimas

Kepame daržoves:

1

Įkaitiname orkaitę iki 190 C.  Pasiruošiame baklažanus. Juos supjaustome stambiais gabaliukais, svogūną – griežinėliais. Supjaustytas daržoves dedame į kepimo popieriumi išklotas skardas (reikės 2 skardų, nes į vieną sunkiai tilps), apšlakstome alyvuogių aliejumi, užbarstome kario prieskonių, cinamono, druskos, pipirų ir gerai rankomis sumaišome. Šauname į orkaitę 30-40 minučių, kol išsitroškins savo sultyse.

2

Dabar nuskutame moliūgą ir morkas, juos supjaustome kubeliais. Apšlakstome alyvuogių aliejumi bei druska ir pipirais, sumaišome rankomis ir šauname į orkaitę taip pat 40 minučių.

Laikas pasigaminti kario padažą:

1

Į maisto kombainą sudedame svogūną, česnaką, imbierą, aitriąją papriką, įpilame vandens ir sumalame iki tyrelės konsistencijos. Susirandame gilią ir didelę keptuvę, kurioje įkaitiname aliejų. Kai aliejus įkaito, beriame prieskonius: pirmiausia juodųjų garstyčių grūdelius ir kuminų sėklytes (geriausia uždengti dangčiu, nes pradės čirškėti ir pokšėti), kai nurims tada beriame visus likusius prieskonius, pamaišome, leidžiame viskam pašilti ir tada sukrečiame svogūno ir imbiero tyrelę. Pamaišome ir dar pakepiname.

2

Supilame padažą „Daržo choras” į keptuvę, suberiame ten pat žaliuosius žirnelius, beriame druskos, pipirų, įmetame kario lapus. Cukiniją sutarkuojame šiaudeliais ir suberiame į padažą. Tegul kaista ant silpnos ugnies.

3

Riešutus sumalame maisto kombainu ir juos kartu su kokosų drožlėmis suberiame į padažą – dėl tirštumo. Supilame kokosų pieną.

Kario finalas:

1

Patikriname baklažanus ir morkas su moliūgais, ar jie minkšti ir išsitroškinę. Avinžirnius nusunkiame. Paragaujame padažo, įpilame pagal skonį citrinos sulčių, įdedame medaus. Tada jau beriame baklažanus, morkas ir moliūgus bei avinžirnius, viską sumaišome ir leidžiame užkaisti.

2

Belieka smulkiai supjaustyti kalendras ir jomis pabarstyti patiekalą.

3

Ryžiai garnyrui:

1

Geriausiai tinka jasmine ar basmati rūšis. Išvirkite juos su prieskoniais. Pirmiausia išmirkykite ryžius, leiskite vandeniui nuvarvėti per sietelį. Tada puode pakaitinkite aliejaus ar sviesto, suberkite norimus prieskonius (ciberžolę, kario prieskonius, juodąsias garstyčių sėklas, kumino miltelius, cinamoną, aitriąją papriką, laupo lapus) ir pakepinkite, tada suberkite ryžius ir juos pakepinkite kartu, kol taps beveik permatomi, užpilkite vandens, kad apsemtų, įdėkite šaukštelį druskos, uždenkite dangčiu ir virkite dešimtį minučių. Išjunkite ir palikite garuose. O prieš patiekiant išrinkite prieskonius (aitriąją papriką, lauro lapus),  papurenkite ryžius šakute. Galite ir citrinos sultimis apšlakstyti.

Ingredientai
Patarimas

Lengvai galite ir padvigubinti kiekius, nors išeiga didelė. Jei neturite visų prieskonių po ranka, tai ne bėda. Padvigubinkite vieną ar kitą prieskonį, o kumino sėklytes galite ir kmynais pakeisti (nors skonis bus kiek kitoks). Vietoj avinžirnių galite rinktis ir pupeles ar lęšius.

 

Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai
  1. Sveiki. O jeigu to jusu padazo nera galimybes nusipirkti arba as nenoriu jo pirkti? Gaila, kad Jusu receptai darosi tokie komerciniai. Manau turetu buti nurodyta alternatyva, ka daryti,jei jusu siulomu padazu zmogus neturi.

  2. Klausimas galbūt ne į temą visai, bet kur būtų galima rasti tokių indų, kaip va, pavyzdžiui, ši lėkštė? Labai norėčiau tokių. Arba dubenėliai iš to avižų sėlenų košės recepto… arba dar tos lėkštės iš Pasta alla Norma recepto… Kaune, spėju, nelabai? 😀

  3. Nepaprastai skanus. Ir patiems labai patiko, ir svečiai komplimentais apibėrė. O ir gamybos procesas ne toks ilgas ir sudėtingas kaip iš pirmo žvilgsnio atrodė. Tobula! Ačiū;)
    (Gal tik recepte reiktų patikslinti, kad daržovės orkaitėje kepamos suvyniotos į kepimo popieriaus vokelius, nes kitaip baklažanai apdžiūsta, o ne savo sultyse išsitroškina.)

  4. ar kario prieskonių mišinys – tai paprasti kario milteliai, ar kažkuris rytietiškas mix’as (green curry, red curry ir etc.)?

Rašyti komentarą