8241
Beatos virtuvė

Beatos imbieriniai sausainiai

(94)
Reikės:
  • 400 g miltų
  • 1 šaukštelio kepimo milteliu
  • 2 šaukštelių malto cinamono
  • 0.5–1 šaukštelio maltų gvazdikelių
  • pusės šaukštelio maltų pankolių
  • 1.5 šaukštelio malto imbiero
  • druskos
  • 200 g medaus
  • 200 g tamsaus rudojo cukraus
  • 140 g sviesto
  • 1 kiaušinio
  • Glaistui reikės:
  • cukraus pudros
  • citrinos sulčių
  • pabarstukų papuošimui

Tradiciniai meduoliniai sausainiai su gausybe prieskonių – jie čia yra labai svarbu, nes sausainiams būdingą skonį ir kvapą suteikia daugiausiai kardamonas ir gvazdikėliai. Aš asmeniškai prieskonių mėgstu įdėti ir dar daugiau nei nurodyta recepte… Na, gal trečdaliu daugiau – čia jau skonio reikalas…

Gamyba viso šito dalyko nėra labai sudėtinga, bet reikia kantrybės nemažai tešlai šaldyti ir kočioti…

  1. Sviestą, cukrų, medų ir visus prieskonius sudėkite į puodą ir ant mažos ugnies kaitinkite, kol ištirps. Ištirpo ir nuimkite nuo ugnies.
  2. Miltus persijokite ir sumaišykite su kepimo milteliais… Jei neturit ūpo ir laiko, nebus pasaulio pabaiga, jei miltų ir nepersijosite…. Sijoti reikia, kad daugiau oro patektų į miltus.
  3. Miltus pilkite į skystą masę, ant viršaus – paplaktą kiaušinį ir viską išmaišykite, kol pasidarys minkšta, minkoma tešla. Ją trumpai pakočiokite. Tešla bus minkšta, lipnoka ir šilta, taigi daug ten su ja nieko negalėsite padaryti… Svarbu, sukabinkite viską į vieną gražų pagranduką, kurį, įvynioję į plėvelę, dėkite į šaldytuvą, kad nusiramintų… t. y. – atšaltų… Šaldytuve laikykite bent valandą… Galit ir kelias dienas palaikyti.
  4. Išimkite iš šaldytuvo ir dabar jau darysit tuos sausainius. Kai jau pradėsite kočioti tešlą, įjunkite orkaitę (180 C).
  5. Jei tešla šaldytuve buvo ilgiau nei valandą, tai reikės jai duoti laiko priprasti prie kambario temperatūros… Nes ji bus pakankamai kieta. Kočioti ir sausainius formuoti reikės kantrybės ir laiko…. Na, bent jau man reikėjo. Nes čia tikrai nepavyks iškočioti didžiausio lakšto kaip kokiems virtiniams…. Maximumas, kokį man pavyko pasiekti, buvo dviejų knygų dydžio…. Nes tešla labai lengvai skyla… Tešlą kočiojam kuo plonesnę, t. y., maždaug monetos plonumo, bet ne storesnę nei dvi monetos viena ant kitos padėtos… Aišku, galite ir labai storą tą tešlą palikt… Bet sausainiai nebus tokie skanus 🙂 Tai va, darykite iš sausainių širdutes, elniukus, eglutes ir t. t., jei turite formeles sausainių, jei ne, tai naudokite stiklinę…
  6. Dėmesio! Nesudeginkite, nes man pavyko sudeginti vieną padėklą labai sėkmingai… Kepti apie 10- 12 minučių, ne ilgiau…. Jei orkaitė jūsų kaip mano ir mėgsta kaitinti labiau nei reikia, tai mažinkite karštį iki 160 C.

Žmonės sakė, kad visai nieko tie sausainiai 🙂 Geriausia, kad ilgai laikosi…

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (310 balsai, vidurkis: 4,02 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Ernestas parašė:

    laba diena, noriu pklausti ar būtų galima sviestą pakeisti margarinu ir nenaudoti kiaušinio? ar kepinys būtų skanus? be to koks kiekis iš šio recepto gaunasi?

    • Beata Nicholson parašė:

      Labas Ernestai, sviestą tikrai gali keisti margarinu, tik va kiaušinio reikia…be jo nesuliptų tešla. O kiek išeina tai daug tikrai ir priklauso kaip iškočioji, kaip moki išnaudoti kiekvieną tešlos lopinėlį. Sekmės

      • Jurgita parašė:

        Sveiki, rašot kad be kiaušinio tešla nesuliptų. Tačiau knygoje „Metai Beatos virtuvėje” tarp imbierinių sausainių ingredientų kiaušinio nėra. Tai vistik reikia jo ar ne?. Ačiū :-).

    • Aostė parašė:

      As tik po dvieju dienu, kai iskepiau sausainukus, prisiminiau, kad neidejau kiausinio 🙂 Sausainukai gavos skanus kaip visada! Ir teslos kociot nebuvo problemu (as visada kocioju po maza gabaliuka, ne visa is karto).

  2. Saulius parašė:

    Labas Beata, sakyk prašau, kuo būtų galima pakeisti medų? Gaila, bet alergija neleidžia juo mėgautis…

  3. Kristina parašė:

    Ar būtinas maltas pankolis?

  4. Miglė parašė:

    Labas Beata,
    Mano sausainių tešla jau balkone vėsta.. Ir dabar pagalvojau, kur dėti likusį 40g sviesto, nes tu įdėjai tik 100g i sausainių tešla?

  5. Kamilė parašė:

    Sveika, Beata. Su šventėm! Kaip tik ta proga kepiau imbierinius sausainius ir manieji išėjo labai kieti.. Ką galėjau padaryt blogai ar kaip galėčiau ištaisyt šitą klaidą? :))

  6. Rasa parašė:

    Labas Beata, ar gali but taip kad prie sausainiu nelimpa glajus, nes kai uzdziuvo, viskas nubirejo…

  7. Dileta parašė:

    Neblogi, namiskiams patiko. Bet su tešla tai privargau, matyt del vieno kiausinio ji buvo visiskai netasi..neelastinga..tiesiog kaip slapias smelis nelipo…kita kart zinosiu. Kol iskociojau..

  8. aleksandra parašė:

    labas beta klausimelis butina naudoti pankoliu

  9. aidas parašė:

    sveika Beata noriu paklaust, kur butu galima rast ir kaip atrodo tas pankolis, nes esu pradedantysis kulinaras nors tuo domiuos senokai,

    • Beata Nicholson parašė:

      Mielas Aidai, čia recepte tai pankolio sėklos minimos, jų ieškokite prieskonių skyriuje arba sveikų prekių parduotuvėje, o šiaip pankolis gali būti ir daržovių skyriuje parduodamas ir visaip kitaip gaminamas, tikrai internete daug informacijos. Linkėjimai!

  10. Gabija parašė:

    Sveika Beata. Ar būtina dėti maltų gvazdikėlių?

  11. Edita parašė:

    Kodėl tešla labai nelimpa,neįmanoma sausainius dėti

  12. Natalija parašė:

    Aciu labai skanus ,prieskuoniu dejau mazai ,bet gavisi super 😉

  13. Ingrida parašė:

    Beata ar galima tamsu ruda cukrų pakeisti demarera cukrum?

  14. auste parašė:

    Sveiki norejau paklausti:
    O galima naudoti meduolem skirtu prieskoniu???
    Aciu jai atsakysit.

  15. Urtė parašė:

    Gavosi puikiai ir labai daug 🙂
    Tik vietoj gvazdikėlių ir pankolio naudojau kardamonus maltus 1.5 arb. šaukšt.ir juodųjų pipirų dėjau 1/3 arb. šaukštelio.
    Gavosi tikrai skanūs, kepiau vieną blėką išimdama, kitą įdėdama tai gavosi kokios 10 partijų manau. Dėkui už receptą 🙂

  16. Edi parašė:

    Sveika Beata,

    ar galima dėti vietoj cukraus, dvigubai medaus?

  17. Jurgita parašė:

    Sveika, miela Beata,

    Norėjau pasiteirauti, ką blogai padariau, jei tešla buvo tąsi ir lipni? 🙁 Būtų įdomu sužinoti, kad kitą kartą viskas gautųsi puikiai ir nekartočiau tos pačios klaidos 🙂 Imbieriniai linkėjimai ir gvazdikėliais kvepiantis ačiū už atsakymą 🙂

  18. Monika parašė:

    Sveiki, as prisidedu prie tu pamirseliu apie kiausini.Pirma karta sausainiai jau kita diena pasidare labai minksti, kaip suslape. Ar gali buti delto?? ar tiesiog namie per daug dregmes. Bijau, kad sausainiai nesulauks Kaledu ir pavirs i trupinius;/

  19. Lina parašė:

    Labas mieloji Beata, man nuorodos neatidaro su vaizdo įrašu :(. O šiaip gražių jaukių švenčių 😉

  20. Rusne parašė:

    Labas Beata,noriu paklausti,o maistinius dazus ant sausainiu deti pries kepima ar po??

  21. Martyna parašė:

    Labas Beata.
    Aš stengiuosi nevartoti cukraus, nebent medų, ar būtų gali dėti tik medų?

  22. Justyna parašė:

    Sveiki,
    kiekvienais metais kepu sausainius, bet niekaip negaliu rasti tinkamo kepimo režimo, orkaitė nauja, todėl pasirinkimas didelis, kas ir vargina.
    Ačiū.

  23. Meda parašė:

    Sveiki, padariusi formeles, kas liko aplink jas norejau vel suformuoti blyneli, taciau teslos likuciai nelipo. Tesla tapo biri. Ka padariau blogai? Gal galiu kaip pataisyti?

  24. rūta parašė:

    Miela Beata liko tešlos ar ją galima užšaldyti ?

  25. Evelina parašė:

    Sveika Baeta norejau paklausti kuo galeciau pakeisti maltus pankolius? Ir nerandu aprasymo pirma karta gaminu, aciu jums

  26. Eglė parašė:

    Beata, o svieistą ar galima keisti kokoso aliejumi?

  27. ARIJA parašė:

    beta ar reikia gvazdikeliu
    p.s. su sv kaledom

  28. Ugne parašė:

    Ar galima ideti muskato(malto), jei taip tai kiek?

  29. Ramune parašė:

    Kiek skardų sausainių išeina su būtent tokiu kiekiu ingredientų?

  30. Vytaute parašė:

    O kiek daug mas iseina sausainiu

  31. Adelė parašė:

    Ar galima sviestą keisti į aliejų?

  32. Asta parašė:

    Puikus receptukas- labai ačiū tau Beata! 🙂 Aš dėjau avižinius miltus ir pamiršau kiaušinį, tai išėjo labai traškūs ir neminkštėjo – tiktų tiems, kas nori kabinti ant eglutės. Skanių artėjančių švenčių visiems! 🙂

    • Neringa parašė:

      Ar galima butu trumpai eiga parasyt, labiausiai domina kada ta kiausini det? Ketinu pilno grudo miltus naudot. Saunu kad puikiai gavosi!

  33. Marta parašė:

    Ar butina dėti imbiero?

  34. aušra parašė:

    gavosi skanus sausainiai 🙂 , bet nesuprantu, kodel man tas rudas cukrus neistirpo sirupe. tikrai ilgai maisiau. ir paciuose sausainiuose jautesi cukraus kristaliukai, ir manau tesla nelipo gerai delto. Idomu, ka ne taip dariau?

  35. Lol parašė:

    Išėjo skanus ir visiems patiko

  36. Ingrida parašė:

    Laba, o tikrai kada ta kiausini det? Gal jo aplamai nereikia?
    Aciu

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Ingrida, galite sausainius kepti ir be kiaušinio, bet jei nusprendėte naudoti kiaušinį, jį reikia dėti į išlydytus sviestą ir medų, tik svarbu, jog būtų šiek tiek atvėsę. Sėkmės

  37. […] gulėti iki pat Velykų – ir nieko, buvo skanūs ir kvapnūs lyg vakar iškepti. Kepu pagal Beatos virtuvės receptą ir visad pavyksta puikūs. Tokie ploni ir traškūs, be kiaušinių. Kai kada iškepu […]

  38. Indre parašė:

    Ar gali buti kad nebeveikia link’as i recepto eiga tv3play.lt svetainėje? Šiuos sausainius jau kelintus metus iš eilės kepu ir va tau, kad nori… pabandžiau atsimint, bet nepavyko, namie tvyrantis deginto cukraus kvapas užgožia kalėdinių prieskonių kvapą…

  39. Lina parašė:

    Jau kelinti metai iš eilės darau šiuos sausainius,tik vietoj visų atskirų prieskonių dedu meduolių prieskonių mišinį. Gaunasi švelniai imbieriniai,gvazdikėlių ne per daug ir labai skanūs. Kol kas dar nebuvo,kad nesigautų. Labai ačiū už receptą

  40. Gabija parašė:

    Laba diena gal butu galima sausainių kepimo eiga ka , kaip deti ir tt glaisto proporcijos kokios butu ? Aciu už ats

  41. Miglė parašė:

    Labas Beata! O vietoj prieskoniu galima naudoti meduoliu prieskoniu misini? Jei taip, tai kiek jo reikia naudoti, ir ar dar kazka reikia deti?

  42. Fausta parašė:

    Laba diena Beata, jūsų kalediniai imbieriniai sausainiai nuostabūs . Norečiau vel juos pasigaminti tik kad neberandu gaminimo būdo..kur galima rasti?

  43. Fausta parašė:

    Ačiū labai, Beata!

  44. Neringa parašė:

    Sveiki, norėčiau pasiklausti kiek reikia naudoti grietinėlės, nes per igrindientu nieko nerašo, tačiau gaminimo eigoje grietinėlė minima.

  45. Virginija parašė:

    Sveiki. BANDYSIU KEPTI SAUSAUNIUS PAGAL JUSU RECEPTA. ACIU.

  46. Virginija parašė:

    Sveiki Beata.Recepto sudetyje nematau grietineles, o gaminime matau sumaisyti su grietinele.Ar tikrai reikia deti ir kiek. Aciu.

    • Beata Nicholson parašė:

      Virginija, šiame recepte nenaudojame grietinėlės – tik eigoje buvo įsimaišiusi klaidelė, kurią jau pataisiau.

  47. Fausta parašė:

    Sveiki, Beata, gal yra video šio recepto? Nes anksčiau buvo..

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.