Spausdinti

Tradiciniai meduoliniai sausainiai su gausybe prieskonių – jie čia yra labai svarbu, nes sausainiams būdingą skonį ir kvapą suteikia daugiausiai kardamonas ir gvazdikėliai. Aš asmeniškai prieskonių mėgstu įdėti ir dar daugiau nei nurodyta recepte… Na, gal trečdaliu daugiau – čia jau skonio reikalas…

Gamyba viso šito dalyko nėra labai sudėtinga, bet reikia kantrybės nemažai tešlai šaldyti ir kočioti…

Žmonės sakė, kad visai nieko tie sausainiai ? Geriausia, kad ilgai laikosi…

Beatos imbieriniai sausainiai

0
komentarai
111
Porcijos
8 asm.
Kepimo, virimo laikas
12 min.

Meduolių tešlai reikės:

400 g miltų
1 šaukštelio kepimo milteliu
2 šaukštelių malto cinamono
0.5–1 šaukštelio maltų gvazdikelių
pusės šaukštelio maltų pankolių
1.5 šaukštelio malto imbiero
druskos
200 g medaus
200 g tamsaus rudojo cukraus
140 g sviesto
1 kiaušinio

Glaistui reikės:

cukraus pudros
citrinos sulčių
pabarstukų papuošimui
Kaip gaminti?

Gaminimas

1

Sviestą, cukrų, medų ir visus prieskonius sudėkite į puodą ir ant mažos ugnies kaitinkite, kol ištirps. Ištirpo ir nuimkite nuo ugnies.

2

Miltus persijokite ir sumaišykite su kepimo milteliais… Jei neturit ūpo ir laiko, nebus pasaulio pabaiga, jei miltų ir nepersijosite…. Sijoti reikia, kad daugiau oro patektų į miltus.

3

Miltus pilkite į skystą masę, ant viršaus – paplaktą kiaušinį ir viską išmaišykite, kol pasidarys minkšta, minkoma tešla. Ją trumpai pakočiokite. Tešla bus minkšta, lipnoka ir šilta, taigi daug ten su ja nieko negalėsite padaryti… Svarbu, sukabinkite viską į vieną gražų pagranduką, kurį, įvynioję į plėvelę, dėkite į šaldytuvą, kad nusiramintų… t. y. – atšaltų… Šaldytuve laikykite bent valandą… Galit ir kelias dienas palaikyti.

4

Išimkite iš šaldytuvo ir dabar jau darysit tuos sausainius. Kai jau pradėsite kočioti tešlą, įjunkite orkaitę (180 C).

5

Jei tešla šaldytuve buvo ilgiau nei valandą, tai reikės jai duoti laiko priprasti prie kambario temperatūros… Nes ji bus pakankamai kieta. Kočioti ir sausainius formuoti reikės kantrybės ir laiko…. Na, bent jau man reikėjo. Nes čia tikrai nepavyks iškočioti didžiausio lakšto kaip kokiems virtiniams…. Maximumas, kokį man pavyko pasiekti, buvo dviejų knygų dydžio…. Nes tešla labai lengvai skyla… Tešlą kočiojam kuo plonesnę, t. y., maždaug monetos plonumo, bet ne storesnę nei dvi monetos viena ant kitos padėtos… Aišku, galite ir labai storą tą tešlą palikt… Bet sausainiai nebus tokie skanus ? Tai va, darykite iš sausainių širdutes, elniukus, eglutes ir t. t., jei turite formeles sausainių, jei ne, tai naudokite stiklinę…

6

Dėmesio! Nesudeginkite, nes man pavyko sudeginti vieną padėklą labai sėkmingai… Kepti apie 10- 12 minučių, ne ilgiau…. Jei orkaitė jūsų kaip mano ir mėgsta kaitinti labiau nei reikia, tai mažinkite karštį iki 160 C.

Ingredientai
Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai
  1. laba diena, noriu pklausti ar būtų galima sviestą pakeisti margarinu ir nenaudoti kiaušinio? ar kepinys būtų skanus? be to koks kiekis iš šio recepto gaunasi?

  2. Labas Beata, sakyk prašau, kuo būtų galima pakeisti medų? Gaila, bet alergija neleidžia juo mėgautis…

  3. Labas Beata,
    Mano sausainių tešla jau balkone vėsta.. Ir dabar pagalvojau, kur dėti likusį 40g sviesto, nes tu įdėjai tik 100g i sausainių tešla?

  4. Sveika, Beata. Su šventėm! Kaip tik ta proga kepiau imbierinius sausainius ir manieji išėjo labai kieti.. Ką galėjau padaryt blogai ar kaip galėčiau ištaisyt šitą klaidą? :))

  5. Neblogi, namiskiams patiko. Bet su tešla tai privargau, matyt del vieno kiausinio ji buvo visiskai netasi..neelastinga..tiesiog kaip slapias smelis nelipo…kita kart zinosiu. Kol iskociojau..

  6. sveika Beata noriu paklaust, kur butu galima rast ir kaip atrodo tas pankolis, nes esu pradedantysis kulinaras nors tuo domiuos senokai,

  7. Gavosi puikiai ir labai daug 🙂
    Tik vietoj gvazdikėlių ir pankolio naudojau kardamonus maltus 1.5 arb. šaukšt.ir juodųjų pipirų dėjau 1/3 arb. šaukštelio.
    Gavosi tikrai skanūs, kepiau vieną blėką išimdama, kitą įdėdama tai gavosi kokios 10 partijų manau. Dėkui už receptą 🙂

  8. Sveika, miela Beata,

    Norėjau pasiteirauti, ką blogai padariau, jei tešla buvo tąsi ir lipni? 🙁 Būtų įdomu sužinoti, kad kitą kartą viskas gautųsi puikiai ir nekartočiau tos pačios klaidos 🙂 Imbieriniai linkėjimai ir gvazdikėliais kvepiantis ačiū už atsakymą 🙂

  9. Sveiki, as prisidedu prie tu pamirseliu apie kiausini.Pirma karta sausainiai jau kita diena pasidare labai minksti, kaip suslape. Ar gali buti delto?? ar tiesiog namie per daug dregmes. Bijau, kad sausainiai nesulauks Kaledu ir pavirs i trupinius;/

  10. Sveiki,
    kiekvienais metais kepu sausainius, bet niekaip negaliu rasti tinkamo kepimo režimo, orkaitė nauja, todėl pasirinkimas didelis, kas ir vargina.
    Ačiū.

  11. Sveiki, padariusi formeles, kas liko aplink jas norejau vel suformuoti blyneli, taciau teslos likuciai nelipo. Tesla tapo biri. Ka padariau blogai? Gal galiu kaip pataisyti?

  12. Sveika Baeta norejau paklausti kuo galeciau pakeisti maltus pankolius? Ir nerandu aprasymo pirma karta gaminu, aciu jums

  13. Puikus receptukas- labai ačiū tau Beata! 🙂 Aš dėjau avižinius miltus ir pamiršau kiaušinį, tai išėjo labai traškūs ir neminkštėjo – tiktų tiems, kas nori kabinti ant eglutės. Skanių artėjančių švenčių visiems! 🙂

  14. gavosi skanus sausainiai 🙂 , bet nesuprantu, kodel man tas rudas cukrus neistirpo sirupe. tikrai ilgai maisiau. ir paciuose sausainiuose jautesi cukraus kristaliukai, ir manau tesla nelipo gerai delto. Idomu, ka ne taip dariau?

  15. Ar gali buti kad nebeveikia link’as i recepto eiga tv3play.lt svetainėje? Šiuos sausainius jau kelintus metus iš eilės kepu ir va tau, kad nori… pabandžiau atsimint, bet nepavyko, namie tvyrantis deginto cukraus kvapas užgožia kalėdinių prieskonių kvapą…

  16. Jau kelinti metai iš eilės darau šiuos sausainius,tik vietoj visų atskirų prieskonių dedu meduolių prieskonių mišinį. Gaunasi švelniai imbieriniai,gvazdikėlių ne per daug ir labai skanūs. Kol kas dar nebuvo,kad nesigautų. Labai ačiū už receptą

  17. Labas Beata! O vietoj prieskoniu galima naudoti meduoliu prieskoniu misini? Jei taip, tai kiek jo reikia naudoti, ir ar dar kazka reikia deti?

  18. Laba diena Beata, jūsų kalediniai imbieriniai sausainiai nuostabūs . Norečiau vel juos pasigaminti tik kad neberandu gaminimo būdo..kur galima rasti?

  19. Sveiki, norėčiau pasiklausti kiek reikia naudoti grietinėlės, nes per igrindientu nieko nerašo, tačiau gaminimo eigoje grietinėlė minima.

Rašyti komentarą