Spausdinti

Viena mielinė tešla, kuri yra tiesiog pagerinta (nes yra pieno ir cukraus), o rezultatai du: iš vienos pusės tešlos padariau mažytes bandeles, kurias pabarsčiau aguonomis ir sezamo sėklomis, o iš kitos tešlos padariau „sraiges“ su alyvuogių ir rozmarino įdaru. Jos labai puikiai tinka prie pomidorų sriubos. O bandelės tiks prie visko. Filmavimo grupė tiesiog buvo užburta, kaip skanu yra šiltos minkštos bandelės…

Pradedu aš visada nuo pieno. Pieną užkaitinkite iki beveik virimo ir atvėsinkite iki kūno temperatūros.  Aišku, galima naudoti nevirintą pieną, bet kulinarijos mokykloje mus mokė, kad pieną reikia pakaitinti, norint sulaukti geriausio rezultato, nes tada suyra fermentas, kuris nelabai draugauja su mielėmis. Taigi, kadangi mokykloje visada užvirindavome, o paskui vėsindavome pieną, taip ir dabar darau.

Jei darysite sraiges su alyvuogėmis, tai pusę tešlos atskirkite.

Pieniškos bandelės ir „sraigės” su alyvuogių įdaru

0
72
Porcijos
8 asm.
Kepimo, virimo laikas
20 min.

Tešlai:

300 ml pieno
25 g mielių
Žiupsnelis cukraus
1 kiaušinis
500–550 g miltų
2 nubraukti šaukšteliai druskos
3 šaukšteliai cukraus
Aliejaus dubeniui ištepti
Kiaušinis bandelėms patepti
Aguonų, sezamo pabarstyti

Alyvuogių įdarui:

2 saujos alyvuogių
Pora ančiuvių
Alyvuogių aliejaus
Rozmarino šakelė
Kiaušinis bandelių viršuje
Sezamo, aguonų viršuje
Kaip gaminti?

Gaminimas

Tešla:

1

Beveik iki virimo pakaitinkite ir po to atvėsinkite pieną iki kūno temperatūros.

2

Miltus persijokite. Visada gerai įnešti daugiau oro į juos.

3

Tada suberkite cukrų ir druską, išmaišykite.

4

Du šaukštus pieno atvėsusio užpilkite ant mielių ir įberkite žiupsnelį cukraus. Išmaišykite ir leiskite pradėti mielėms putoti. (Aš kartais neturiu kantrybės ir nelaukiu, visada pavyksta.)

5

Kiaušinį įmuškite ir išmaišykite su atvėsusiu pienu.

6

Miltus sudėkite į dubenį, padarykite tokį šulinį ir į jį supilkite mieles, taip pat beveik visą pieną su kiaušiniu. Šiek tiek pieno (apie 50 ml palikite nesupilto), nes galbūt tiek neprireiks.

7

Dabar viską šaukštu išmaišykite ir kai jau nebegalėsite šaukšto judinti tešloje, imkitės minkyti rankomis. Tešla gali būti gana lipni, bet atsilaikykite pagundai įdėti daugiau miltų, dar paminkykite. Kuo daugiau minkysite, tuo labiau miltai brinks ir nustos lipti. Jei tikrai tešla atrodo labai minkšta, pilkite dar miltų, bet vis minkykite…

8

Iš dubens perkelkite minkymą ant stalo. Jei labai limpa prie rankų, rankas švariai nusiplaukite ir vėl minkykite, jei labai limpa – įberkite miltų. Paminkykite tešlą geras 10 minučių, kad ji pasidarytų vientisa, elastinga, blizgi.

9

Dubenį ištepkite aliejumi ir padėkite tešlą į jį, uždenkite drobiniu rankšluosčiu arba maistine plėvele. Padėkite šiltoje vietoje maždaug valandai, kad pakiltų.

10

Kai pakils, išimkite ir keliais judesiais suminkykite viską, kad tešla nusileistų.

11

Dabar iš tešlos darykite bandeles. Galite jas pasverti, kad visos būtų vienodos. Apie 30 g yra labai optimalus ir dosnus kiekis.

12

Bandeles išdėliokite ant kepimo skardos, ant kurios kepsite, ir leiskite joms pakilti dar kartą. Pridenkite plėvele, kad neišdžiūtų. Jos turi jei ne padvigubėti, tai bent jau tikrai ženkliai pakilti.

13

Tada patepkite bandelių paviršių išplaktu kiaušiniu, pabarstykite aguonomis ir sezamo sėklomis.

14

Kepkite apie 15-20minučių gerai įkaitintoje orkaitėje (210 C). Po penkių minučių sumažinkite iki 200 C.

15

Ar iškepę, patikrinsite akimis. Bus pasipūtę, parudavusios, gardžiai kvepės, o pakėlus jausis lengvos ir patapšnojus pirštu garsas bus kaip į tuščia puodą…

Alyvuogių įdaras:

1

Susmulkinkite virtuviniame kombaine arba peiliu alyvuoges, ančiuvius, rozmarino spygliukus su vienu šaukštu aliejaus.

2

Tešlą iškočiokite ar ištempkite rankomis iki stačiakampio formos (kad būtų apie 1-2 cm storio).

3

Ant jo užtepkite sluoksnį alyvuogių masės, suvyniokite vyniotinį, siūlę padėkite taip, kad vyniotinis ant jos sėdėtų. Aštriu peiliu supjaustykite 2-3 centimetrų pločio apskritimais, išdėliokite juos ant riebalais pateptos arba miltais pabarstytos skardos ir leiskite pakilti. Pridenkite plėvele arba rankšluosčiu, kepkite karštoje orkaitėje taip pat, kaip ir paprastas bandeles.

Ingredientai
Patarimas

Jei galiu, aš visada stengiuosi naudoti šviežias mieles. Jei šviežių nėra, tai naudokite džiovintas. Vieno pakelio, kuriame paprastai būna 7 gramai, turėtų pakakti, bet vėlgi priklauso nuo sausų mielių tipo, taigi, visada paskaitykite ant pakelio, kas parašyta.

Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai
  1. Sveiki, stebejau laida, kai buvo rodomas sis receptas ir pastebejau neatitikima. Bandeliu recepte rasomas 1 kiausinis patepimui, taciau teslos darymo eigoje viena kiausini reikia imusti ir ismaisyti kartu su pienu. Laidoje taip pat rode, jog kiausinis turi buti teslos sudetyje.

  2. Sveiki, norėjau paklausti dėl šių bandelių recepto. Šiandien jas kepiau ir jos išėjo kietokos. Atrodo viska dariau pagal receptą. Ar tai galėjo nulemti per mažas kiekis pieno? Ar perkepiau, nes pabijojau kepti tik 20 minučių, tad kepiau 25.

  3. na man irgi keista kad nesideda i tesla riebalu, bandeles tada turetu buti kietos ir nelabai purios, nes kiek zinau riebalai suteikia purumo ir sausumo,tarkim vien del to riebalu dedame i pyraga.na bet pabandysiu pagaminti taip kaip parasyta:)

  4. na man irgi keista kad nesideda i tesla riebalu, bandeles tada turetu buti kietos ir nelabai purios, nes kiek zinau riebalai suteikia purumo ir sausumo,tarkim vien del to riebalu dedame i pyraga.na bet pabandysiu pagaminti taip kaip parasyta:)

  5. mmmm Beata, jos nepakartojamos, tik ka ju issikepiau, minkstos, tirpsta burnoje, pasidariau ir su lasinukais:) vyras jas dievina:)
    Esu nuolatine Jusu gerbeja, beveik visus uzsirasytus receptus is Jusu laidos esu pagaminusi ir nei vienas iki siol nenuvyle:)Deka sios laidos pradejau gaminti ivairesnius patiekalus ir mano seimai tai labai patinka:)
    Aciu Jums labai tik skaniu ir idomiu patiekalu Jums ir Jusu laidai:)

  6. Aciu uz nepakartojama recepta;)Bandeles gavosi nuostabios,visai seimai patiko:)Sekanti karta darysiu su idaru viduje!Dar karta Aciu uz puiku recepta.

  7. super gavosi bandeles- tik dariau is akies ir naudojau sausas mieles- gavosi puikiai- per vakara viskas buvo suvalgyta- ir dabar tai jau savaitgalio skanumynu patapo 🙂

  8. super gavosi bandeles- tik dariau is akies ir naudojau sausas mieles- gavosi puikiai- per vakara viskas buvo suvalgyta- ir dabar tai jau savaitgalio skanumynu patapo 🙂

  9. Pirmą kartą gyvenime supratau žiūrėdama laidą kaip ta tešla iš lipnios pasidaro nelipni, pasirodo: minkai, minkai , minkai iki pažaliavimo 😀 Anksčiau miltų prikraudavau papildomai ir aišku vietoj bandelių krimsdavau betoną, todėl ačiū Beatuk, kad pagaliau suvokiau tą paprastą tiesą kepdama šias bandeles. Gavosi nepriekaištingai!

  10. kepiau sias bandeles su cinamonu gavosi labai skanios, purios visiems labai patiko!buvo suvalgytos dar siltos!:)))

  11. aciu uz receptuka 🙂 bandeles su lasinukais gavosi nuostabios.. tik norjosi kad daugiau ju butu 😀 kita karta dvigubai daugiau kepsim nes suvalgem per 15 minuciu dar siltutes.. baisu 🙂 bet per sventes galima 🙂

  12. Turiu klausimą,
    kepiau ką tik šias bandeles, tačiau tepant kiaušiniu jos pradėjo smegti ir gavosi ne tokios iškilusios kokių norėčiau. Kodėl taip išėjo?

  13. šiandien kepiau pagal šį receptą ,vienas su lašinukais kitas su obuoliais pabarstytais cukrumi ir cinamonu.Laaabai skanu,niam niam

  14. šiandien kepiau pagal šį receptuką,vienas su lašinukais kitas su obuoliais pabarstytais cukrumi ir cinamonu.Labai jau skanios.

  15. Vyras priverte i bandeles idet lasinuku su svoguniukais,labai tingejau nes labai velu jau buvo o ir tesla jau gerai pastovejus.Padariau su tais lasinukais o likusius su cinamonu cukrum ir sezamo seklom uzbarstytus,na ir kai iskepe ,tai galiu saziningai pasakyt,kad dar nesu ragavusi skanesniu bandeliu su lasinukais ! Ir dar pacios iskeptu pirma karta !Nuostabu !Ačiu tau Beata,
    Ir sveikinu atradus savo kelia Sekmes Tau!

  16. Tikrai aciu Beatai uz nuostabius receptus. Neatlaikiau ir issikepiau siu bandeliu siandien ir as. Tobulos. Vaikai kempsa pilna burna, o ir man labai skanu 🙂

  17. Tikrai aciu Beatai uz nuostabius receptus. Neatlaikiau ir issikepiau siu bandeliu siandien ir as. Tobulos. Vaikai kempsa pilna burna, o ir man labai skanu 🙂

  18. Tai tikrai skanios bandeles…as jas palei sia diena kepu ir su įvairiais įdaru ir be jų. Mano dukrai ir jos draugėms labai šios bandeles patinka

  19. Aciu uz puiku recepta,pats kepu jau antra karta,gaunasi puikiai,ypac su lasinukais, tik noriu paklaust kepant didesnį kiekį, tarkim dvi skardas ar reiketu jas sukieist vietom po kazkiek minuciu,ir ar kepti reiketu virsus -apacia,kaip ir viena skarda ar reiketu kepti karsto oro sraute?

  20. Sveika Beata tavio receptas tikrai geras ir skanus tokios paparastos bet tokios skanios viniotinuka tepiau su varkės-nektarino-banao įdaru lb skanu varške buvo plakta su šais vaisiais mažyliai dukrytei tačiau liko tai ir suvartojom.Liuks!!!

  21. tikrai labai skanios bandelės 🙂 pirmą kartą kepiau, gal šiek tiek ne taip iškilo bet vistiek labai skanu buvo, primena man kažkiek pienišką batoną 🙂 o šauniausiai tai, kad šitas bandeles galima ir su sriuba ar pertepus kuo valgyti ir su įvairiais įdarais kepti 🙂 ačiū už receptuką 🙂

  22. Šiandien kepiau. Kai bandelės atsirado ant stalo, teko kelias gelbėti, kad liktų rytoj pusryčiams. 🙂 Jos nuostabios! Ir svarbiausia labai lengvai gaminamos 🙂

  23. prisiskaičiau komentarų, lekiu į parduotuvę pirkt produktų ir bandysiu išsikepti bandeles 🙂 na jau labai skaniai atrodo 🙂

  24. kilo klausimas, koks kiekis bandelių gaunasi? Noriu iškepti vaiko gimtadieniui, tačiau nežinau, ar dvigumą, ar trigubą porciją daryti

  25. užpuolė ir mane entuziazmas tas gardžiasias bandeles kepti, vakar po darbo didvyriškai atstovėjau virtuvėje… bandelės gavosi neblogokos, bet iškepė labai greitai (kokios 7min) ir labai jau stipriai mielių „aromatas” jautėsi. Galvoju, kad turbūt kažką darau ne taip, nes visada su mielėm tas „aromatas” nosį muša… Ką nors patartumėt?…

  26. užpuolė ir mane entuziazmas tas gardžiasias bandeles kepti, vakar po darbo didvyriškai atstovėjau virtuvėje… bandelės gavosi neblogokos, bet iškepė labai greitai (kokios 7min) ir labai jau stipriai mielių „aromatas” jautėsi. Galvoju, kad turbūt kažką darau ne taip, nes visada su mielėm tas „aromatas” nosį muša… Ką nors patartumėt?…

  27. Miela Beata,

    orkaiteje jau kepapas mane sios bandukes…. Viska dariau pagal recepta III knygoje, tik vietoj svieziu mieliu naudojau sausas, kap rasete, du pokelius po septynis g…. Kad tesla pakiltu, laikiau iki trisdesimt laipsniu pakaitintoje orkaiteje.. Pienas irgi buvo atvesintas iki kuno temperaturos…Klausimukas…. Tesla gavos kietoka, nors viska dariau aklai sekdama recepta ir tesla visiskai nepakilo…. Nepakilo net po to, kai suformavau bandeles, ir kaip Tu rasei, reik dar pakildinti, kad bandeles padvigubetu… Bet man tesla apsoliuciai nepakilo… Ka galejau padaryti ne taip???? Nes bandeles tikrai skaniai atrodo, norisi jas kepti ir kepti…

  28. Tiesa, kaip rasete, nelaukiau, kol mieles suputos bet minejote, kad ir taip gaunasi) Gal cia suo pakastas, kad tesla nepakilo??? Aciu uz atsakyma:)

  29. K tik iskepiau… Gavosi kietos ir sausos, minkant taip pat jautesi, kad teslayra kieta… Nors viska dariau pagal si recepta:(

  30. iskepe mano bandutes….Tokios pat mazytes ir neiskilusios…. Atrodo tai graziai, bet jos kietos kaip akmuo ir sausos.Net vaikas nevalgo:(((

  31. Bulkutes superines!!!!! Ka tik issikepem su dukryte. Pakilo sauniai. Purios,lengvos,minkstutes 🙂 Pirma karta tokios gavosi!!! Aciu uz nuostabu receptuka!

  32. Sveika Beata, o gal kuri nors seiminke jau bandziusi kepti sias bandeles, man kilo toks klausimas: recepte rasoma, kad isdeliojus bandeles jas reikia pridengti plevele kad neisdziutu ir leisti pakilti… Klausimas: ar ta plevele neprilimpa prie bandeliu virsaus kol jos pakyla?
    Gal kiek blondiniskas klausimas 🙂 bet pirma karta kepsiu ir nesinoretu kad nepasisektu kas nors ir neatmustu noro issikepti ju 🙂

  33. Laba. Vakar vėlokai pasikepėm Jūsų skanučių bandelių :). Nakčiai daug nevalgėme, o ryte jos buvo ko tai kietos…… 🙁 Gal ką patartumėte, kaip laikyti bandeles, ar ką? Ačiū.

  34. Labas Beata.
    norejau paklausti, kaip tesla daryti su sausom mielem? tas mieles tiesiog su miltais sumaisyti ir deti kt. produktus ir minkyti? 🙂
    nes tas sviezias mieles pries tai dar pakildint reikia, niekad nedariau su sausom todel idomu pasidare, aciu 🙂

  35. labas, kazkada negalejau pakesti gaminimo, taciau po tavo , Beata, receptu isbandymu, pamegau 🙂 turiu toki klausima, ar galima prigaminti teslos ir ja uzsaldyti?

  36. Kažkada buvau bandžiusi kepti mielinę „pynę”- nesigavo, sakiau, niekada negaminsiu nieko iš mielių. Draugas užsiprašė bandelių, teko mesti sau iššukį. Ogi tešla pakilo! Pirma darbo pusė pavyko. Dabar bandelės laukia skardoje, kol įkais orkaitę, na ir kepimo procesas. Tikiuosi galutinis rezultatas nudžiugins. O įdarui maišiau tuną su virtu kiaušiniu 🙂

Rašyti komentarą