Spausdinti

Šiomis įstabaus skonio bandelėmis, tiksliau – jų stirtomis, mane pasitiko puikioji Gasčiūnų kaimo bendruomenė. Ten važiavom aukštaitiškų patiekalų ragauti ir tradicinių amatų pažiūrėti, kai filmavome laidą „Keliauk ir ragauk.Lietuva”. Tai šios bandelės keptos pagal Gasčiūnuose gyvenančios Birutės Vačikauskienės prosenelės receptą, kuris šioje šeimoje perduodamas iš kartos į kartą. Labai gardžios bandelės, kurios nepaliks abejingų ir bus suvalgytos per vakarą ar dieną.

TV laida „Keliauk ir ragauk. Lietuva“ yra projekto „Lietuvos gamtos ir kultūros paveldo objektų (išteklių) pristatymas vietinio turizmo rinkoje“ (Nr. 05.4.1-LVPA-V-812-01-0003) dalis. Laidą inicijuoja Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos, ji nansuojama pagal 2014–2020m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programą iš Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų.

Aukštaitiškos Gasčiūnų mielinės bandelės

0
komentarai
6
Porcijos
20 asm.
Kepimo, virimo laikas
20 min.

Tešlai:

2 kg miltų
180 g šviežių mielių
2 litrų pieno
0,5 kg margarino
3-4 šaukštų cukraus
1 šaukšto druskos
2 šaukštų paukštienos arba kiaulienos taukų
1 kiaušinio
3-4 šaukštų aliejaus

Mėsos įdarui:

500 g maltos mėsos
100 g rūkytų lašinių
1 svogūno
1 kiaušinio
žiupsnio cukraus
juodųjų pipirų, druskos

Varškės įdarui:

250-300 g varškės
2-3 šaukštų cukraus
saujos razinų
1 kiaušinio baltymo

Aguonų įdarui:

80 g aguonų
40 g cukraus
lydyto sviesto
Kaip gaminti?

Gaminimas

1

Dubenėlyje sumaišome mieles su 3 šaukštais cukraus, kad būtų skysta tyrelė, paliekame kokioje šiltesnėje vietoje, kad pakiltų (suputotų).

2

 Į didelį, labai didelį dubenį išsijojame miltus, įmušame kiaušinį, įtarkuojame margariną. Suberiame druską, cukrų, įdedame taukus. Viską pamaišome rankomis ar mediniu šaukštu.

3

Pieną pakaitiname, kol bus karštas, bet neverdantis. Lėtai užpilame miltis karštu pienu, bet nesupilame visų dviejų litrų, o pamažu pilame ir išminkome. Tešla turi būti minkšta, jei trūksta minkštumo, dar įpilame pieno. Man užteko apie 1,8 litro.

4

 Viską išminkę, supilame pakilusias mieles. Dar sykį išminkome. Tuomet pilame aliejų ir minkome, kol tešla nelips prie rankų ir bus tąsi. Dedame šiltai maždaug pusvalandžiui, kad pakiltų.

5

Jei kepame su aguonomis: iškočiojame plonai tešlą, tepame pašildytu sviestu, barstome aguonas, sumaišytas su cukrumi, ir voliojame ritinį, tada supjaustome gabaliukais,  ir dedame į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Paliekame šiltai, kad pakiltų.

6

Jei įdarui pasirinkote varškę, ištrinkite ją su kiaušinio tryniu ir cukrumi, suberkite nuplautas razinas. Tešlą kočiokite plonai. Stiklinės kraštu išspaudžiame apskritimą, dedame šaukštelį varškės masės ir užlenkiame stipriai kraštus, paspaudžiame pirštais ir dedame į pasiruoštą kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi.

7

Su mėsos įdaru: lašinukus ir svogūną supjaustome nedideliais kubeliais, maltą mėsą sumaišome su prieskoniais ir įmušame kiaušinį. Viską gerai išmaišome. Formuojame taip pat, kaip bandeles su varške.

8

Visoms bandelėms dar leidžiame pakilti apie pusvalandį, tuomet aptepame išplaktu kiaušinio baltymu, kad blizgėtų.

9

Šauname į įkaitintą iki 180-190 C orkaitę ir kepame apie 20-22 minutes. Skanaus.

Ingredientai
Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai
  1. 180gr mielių sumaišyti su trim šaukštais cukraus. Bet juk tyrelė tikrai nesigaus? ?? Kas suskystina šitą mišinį? O gal čia kokia chemija gaunasi? 🙂

Rašyti komentarą