8241
Beatos virtuvė

Areko pončkos arba džemu įdarytos mielinės spurgos

(3)
Reikės:
  • 500 ml pieno (gali prireikti dar stiklinės)
  • 100 g mielių
  • 100 g ir dar 1 šaukštelio cukraus
  • 10 kiaušinių trynių
  • 100 g lydyto sviesto
  • 1 kg kvietinių miltų (550)
  • juodųjų serbentų, vyšnių, slyvų uogienės įdarui
  • aliejaus kepti
  • cukraus pudros pabarstyti (nebūtina)

Smagų, kone visomis kalbomis kalbantį ir viską žinantį gidą Areką sutikome mūsų komandos kulinarinės kelionės po Lenkijos Trimiestį metu. Daug vaikščiojome, kalbėjomės ir žinoma, valgėme. Mums buvo naujiena, kad lenkų gaminamos pončkos tradiciškai prikemšamos rožių žiedlapių marmelado! Jų galima pargauti vietinėse spurginėse. Paprašytas, Arekas  išdavė ir savo šeimos pončkų receptą. Jo šeimoje mielinė tešla tik vyrų reikalas. Tad išbandytas, išminkytas – purių, minkštų ir tikrų lenkiškų pončkų receptas jums.

 

Gaminame: šiltame piene ištirpiname mieles su šaukšteliu cukraus ir šaukštu miltų. Išmaišome, uždengiame rankšluosčiu ir paliekame pusvalandžiui pakilti. Išsukame kiaušinių trynius su cukrumi, supilame išlydytą ir pravėsusį sviestą.

Į miltus supilame pieną su mielėmis ir kiaušinių masę. Sumaišome. Jei tešla atrodo sausa, dar įpilame šlakelį pieno. Tešla turi būti minkšta, šiek tiek limpanti prie rankų. Svarbiausia gerai išminkyti tešlą. Galima padaužyti į stalviršį. Ilgai minkant ir mušant tešlą į stalviršį, ji vis mažiau lips prie rankų ir bus minkštesnė, glotnesnė, blizgesnė. Kai tešla jau nebelimpa prie rankų, lygi ir blizgi, uždengiame ją rankšluosčiu ir paliekame šiltoje vietoje pakilti 35–40 minučių, kol jos tūris padvigubės.

Pakilusią tešlą padalijame į dvi dalis ir plonai iškočiojame pirmąją dalį (storis – apie 5 mm). Su stikline išspaudžiame apskritimus. Paimame tešlos apskritimą į delną, dedame šaukštelį uogienės ir užspaudžiame tešlos kraštus, kad neišbėgtų uogienė ir suformuojame rutuliukus. Arba galima uogienę sudėti konditeriniu švirkštu į jau iškeptas spurgas.

Puode įkaitiname aliejų (tik atsargiai, kad jis nedegtų). Dedame spurgas ir kepame iš abiejų pusių apie 4 minutes. Kai bus galima apversti, spurgo versis lengvai.

Išimame kiaurasamčiu ir dedame į popieriniu rankšluosčiu išklotą lėkštą. Palaukiame kol šiek tiek pravės ir valgome. Galima dar apibarstyti cukraus pudra (mano mama mėgsta), tačiau tikrai nebūtinai.

P.S. Tešlos kokybė priklauso nuo mielių, jei mielės geros kokybės, tai tešla tik pakils ir gausis daugiau pončkų.

Jei keliausite į Trimiestį ir ieškosite gido – skambinkit Arekui. Perduokit geriausių dienų nuo Beatos virtuvės moterų:

Arek Zygmunt, zygmunttours@gmail.com, telefono numeris: +48 514-667-819

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (7 balsai, vidurkis: 3,86 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Neda parašė:

    Sveiki, norėčiau išbandyti, tačiau žiauriai didelis kiekis 🙂 kiek maždaug spurgų išeina iš šito recepto? Jeigu norėčiau, tarkim, 4 kartus mažiau spurgų, ar visų ingredientų kiekius reiktų dalinti iš 4? Ir, kaip supratau, mielių čia reikia šlapių?

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Neda, iš šio tikrai daug išeina, pabandykite padalinti iš dviejų, tikrai užteks ir susivalgys, nes daryti tešlą su 250 g miltų tai jau net neapsimoką, tikrai. O mielės šlapios, taip

  2. Joana parašė:

    Sveiki, o kodėl man taip stipriai jaučiasi mielių skonis :/ ar čia taip ir turi būti ar kažką ne taip padariau…

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.