8241
Beatos virtuvė

Aguonų pyragas tortas

(100)
Reikės:
  • 24 cm skersmens kepimo formai:
  • 300 g aguonų
  • 7 kiaušinių
  • 400 g cukraus
  • 200 g maltų migdolų arba migdolų miltų
  • 1 šaukštelio cinamono
  • nedidelio gabalėlio sviesto
  • Glaistui:
  • 200 ml 35 proc. riebumo grietinėlės
  • 150 g rudojo cukraus
  • 60 g sviesto
  • 100 g migdolų riekelių

Originaliame recepte, kuris po Lietuvą pasklido iš Nijolės Marcinkevičienės knygos „Metai už stalo“, buvo ir džiūvėsėlių, ir daugiau kiaušinių. Panašų receptą rastumėte ir mano knygoje „Metai Beatos virtuvėje“.

Šį pyragą papildžiau maltais migdolais, kad rezultatas būtų tikrai šventinis ir kvepiantis riešutais. Galite išsikepti likus dienai iki Kūčių ar Kalėdų – nei skonis, nei išvaizda nenukentės.

Kepame tortą:

Aguonas užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame mirkti per naktį ar bent keletą valandų. Tada į sietelį įtiesiame porą patvarių popierinių virtuvinių rankšluosčių arba medvilninį rankšluostį ir nuo aguonų nupilame vandenį. Rankšluostis reikalingas, kad per sietelio skylutes neišbėgtų aguonos. Aguonas nukošiame kelis kartus, skystį nuo jų gerai nuvarviname.

Aguonas du kartus permalame mėsmale arba kavamale. Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų ir elektriniu plakikliu juos išplakame su cukrumi. Užtruksite 5–7 minutes. Į trynių plakinį sukrečiame aguonas ir gerai išsukame mediniu šaukštu. Suberiame maltus migdolus ir vėl išmaišome. Ten pat suberiame ir cinamoną. Baltymus išplakame iki baltų standokų, bet ne per kietų putų (kitaip bus sunku jas įmaišyti). Dėdami po keletą šaukštų baltymus įmaišome tešlą. Jos tūris padidės, tešla bus puresnė ir šviesesnė.

Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, o sieneles lengvai ištepame sviestu. Sukrečiame tešlą. Kepame iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių. Tradiciniu būdu patikriname, ar tortas iškepęs: bedame medinį pagaliuką, jei ištraukiame sausą – iškepęs.

Grietinėlės užpilą geriausia pradėti gaminti, kai tortui lieka kepti apie 20 minučių. Į puodą supilame grietinėlę, sudedame sviestą, suberiame cukrų ir kaitiname nuolat maišydami. Pavirus daugmaž 15 minučių, skystis pradeda panašėti į sutirštintą pieną. Maišome ir kaitiname, kol kepa tortas.

Traukiame tortą iš orkaitės, bet iš formos neišimame. Lėtai supilame užpilą ir paliekame susigerti bei atvėsti. Jei tortą subadysite mediniu iešmeliu, užpilas susigers giliau. Kai tortas šiek tiek atvėsta, bet užpilas dar šiltas, viršų apibarstome migdolų riekelėmis. Prieš patiekdami peiliu apipjauname torto pakraščius ir išimame iš kepimo formos.

BV_xmas_2495

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (31 balsai, vidurkis: 4,13 iš 5)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (100)
Komentarai
  1. Inga parašė:

    Norejau pasitikslinti, kokio skersmens kepimo formai, pateikti produktu kiekiai?

  2. Justina parašė:

    Ar nukentės skonis, jei daryčiau be glaisto? 🙂

  3. Rita parašė:

    Ar galima vietoj migdoliniu miltu , deti paprastus miltus , ar kaska panasaus (nes turim alergija riesutam ).Aciu.

  4. edita parašė:

    o as kepiau sy pyraga ir dabar kuciom kepsiu taipogi kaledom bet be riesutu nes nepatinka mano seimynai tai dejau kokoso drozliu ir super labai patiko

  5. Linux parašė:

    O jeigu as naudosiu slapia paruosta aguonu mase kiek man jos deti reikia aciu:)

  6. Indre parašė:

    Norejau ir as si pyraga kepti, bet suzinojus kad sesuo iskepe iskart nulekem paragauti-tikrai skanus, superinis!!!

  7. Rasa parašė:

    Miela Beata, o jei as naudociau alvo aguonu pieno misini? ar ne tas pats? 🙂

  8. Silvija parašė:

    Seima nemegsta labai saldziu pyragu,galbut galima pamazinti cukraus kieki pyrago maseje,?nes vis tik glajaus norisi..:)

  9. Laura parašė:

    Sveika Beata 🙂 ar galime migdolu skiedreles keisti pvz, kokosu drozlemis? 🙂

  10. Asta parašė:

    Miela Beata, šiandien kepu antrą pyragą. Forma 26cm. „Lipa“ jis iš formos ir baigta. Kur mano klaidos?

  11. Erminija parašė:

    Kuo geriausia ir skaniausia patartumėt keist migdolų skiedreles?
    aguoninį mišinį jau keičiu paprastom aguonom 😀

  12. Viktorija parašė:

    Pas mane forma 28cm. skermens, kaip manote, jeigu dėsiu visko tokius pat kiekius, labai jis plonas gausis?

  13. Simona parašė:

    Laba diena,
    Ar galima dėti paprastus miltus vietoj maltų migdolų?

  14. Aukse parašė:

    Ačiū už neblėstantį įkvėpimą virtuvėje! Pyragas jau aušta, turiu įtarimą, kad bus neįtikėtinai skanus 🙂 gražių ir jaukių Jums švenčių, Beata 🙂

  15. Vilija parašė:

    Sveiki,

    Ar galima glajui naudoti melasos cukrų arba farino cukrų?
    Jei taip, kokio kiekios reikia?

  16. Justina parašė:

    Tortas gavosi per daug saldus… Manau cukraus reikėtu dėti tikrai daug mažiau…

  17. jolanta parašė:

    Sakykite beata. kepiau ši pyraga ir jis man kaip kose gavosi. Ar jis ir yra tokios konsistensijos?
    Aciū

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Jolanta, oj ne, ne kaip košė, tvirtas gan turėtų būti, nebent paskystėjo, kai supylėte kremą? Gal dar jam reikėjo pabūti orkaitėje, ne iki galo iškepė..

      • Jolanta parašė:

        Aš supyliau kremą dar karštą , neatvėsusį. gal tai galėjo įtakoti jo netvirtumą. o pyragas pats, kepė apie 50min. Manau, kad buvo iškepęs 🙂
        O skoniu tai tikrai labai skanus, su kava susivalgė 🙂

  18. Agnė parašė:

    Labai labai skanus pyragas:) tik man biskvitas gavosi gal per pusę plonesnis, nei Jūsų čia iškeptas, nors ir kepimo formą ir produktų kiekį naudojau tokį koks čia parašytas, sakykite ką galėjau padaryti ne taip?gal baltymus per mažai išplakiau?Ačiū už atsakymą

  19. Viktorija parašė:

    Pyragas tai tikrai labai skanus tik baisiai saldus.. Nemėgau aguoninių pyragų, bet šis man įrodė, kad ir aguoniniai pyragai gali būti skanūs. 🙂

  20. Alina parašė:

    Pyragas super!Bet…man prastokai geresi glaistas,nemazai jo liko ant virsaus,nors ir pyraga gan gerai subadziau ir tas glaistas lyg nebuvo per tirstas.Ka padariau ne taip,Beata?gal visgi perviriau glaista?

    • Beata Nicholson parašė:

      oj net nežinau kodėl čia taip..bet tas glaistas ir nevisas turi susigert, gerai, kad lieka ant viršaus..o tirštas ar ne ir nuo grietinėlės priklauso ir kiek virėt jį.

  21. Rita parašė:

    Kepiau ir viskas gavosi – labai skanu. Tik vietoje grietinėlės pyliau pieną, netaip riebu. Labai sotus. Ačiū už receptą.

  22. jurgita parašė:

    Ar galima tiesiog naudoti jau paruostas aguonas kur yra parduotuveje pirkti?

    • Sandra parašė:

      Man taip pat labai įdomu ar galima naudoti jau paruoštą aguonų mišinį? 🙂

    • Ieva parašė:

      Visuomet darau su jau paruostom aguonom. Tuomet nebededu cukraus, o tiesiog suberiu visa indeli aguonu, nes jose jau buna visko sociai. Skonis nuostabus!

      • Inga parašė:

        tada reiktu pataisyt mano galva ir recepta, jeigu naudojat alvo misini nebe reikia cukraus, nes butent si klaida ir bus pas mane siais metais 🙁 nebuvo tokiu minciu jog pats misinys gali buti saldus 🙁

  23. Sigita parašė:

    Mane taip pat domina, ar tinka aguonos kepiniam?

  24. Paula parašė:

    Panasu i kuciu vakariene atves ir mano mociute- labai laukiu! 🙂

    https://enjoybypaula.wordpress.com

  25. Aiste parašė:

    Sakykit ar galima vietoj maltu migdolu naudoti kokosu drozles, ar skonis butu geras, na zinoma ir ar nenukentetu pats receptas??? 🙂

    • Beata Nicholson parašė:

      Man asmeniškai kokosų drožlės nelabai patinka, todėl tikrai rinkčiausiaus migdolus, bet jei jums patinka, pabandykite, tik drožles irgi pasmulkinkite, sumalkite.

      • Aiste parašė:

        Panaudojau avizu miltus, jau pyragas iskepe, tikiuosi nebus labai sausas, nes dabar atrodo lyg sausokas… tiesa, ar glaista pilti karsta, silta ar visai atvesusi? 🙂

  26. Danguolė parašė:

    dariau pernai. Deja, visi paragavę, daugiau jo atsisakė…nirs viską dariau idealiai pagal receptą. Šiemėt net bijau pagalvoti…

    • Gabrielė parašė:

      Taip pat kepiau šį pyragą/tortą praeitais metais – visi tik gyrė, kepu šiemet darkart. Tad nenuvertinkit pyrago tik kartą pabandžius kepti 😉

    • 333 parašė:

      netikiu, kad atsisakė valgyti…kažką darėte ne taip…pabandykite dar kartą.

  27. IndrėJ. parašė:

    Sveikos ir sveiki. Pavyko isvirti uzpila tik pavirus apie valanda ant gan stiprios ugnies.

  28. Jolanta parašė:

    Šitas pyragas labai skanus.

  29. Roma parašė:

    nuostabus pyragas,tiesiog tirpsta burnoje,labai paprasta pagaminti,pirmas dingsta nuo stalo,ačiū

  30. RASA parašė:

    kepu per kiekvienas Kalėdas 3-ius metus, šiemet iškepiau ir bendradarbei-suvalgom iki trupinėlio patinka visiems

  31. Inesa parašė:

    Labas vakaras Beata,

    Kaledoms ir as kepiau si torta, tik iskilo klausimukas ar jis turi buti labai saldus? Daugelis gyre, bet man jis tikrai per saldus. Kur butu geriau pamazinti cukraus kieki ar paciam torto cukraus kieki ar glaisto?

  32. Jolita parašė:

    Nerealaus skonio pyragas tortas 🙂 išbandytas net keletą kartų 🙂 ir kuo ilgiau jis stovi to skanesnis darosi 🙂

  33. Lina parašė:

    puikus, negali nepavykti!

  34. Dovilė parašė:

    Beata, labai ačiū už šį receptą. Pyragas nuostabus. Kalėdoms labai tiko, tad ir naujų belaukiant bus pats tas 🙂

  35. Natalija parašė:

    O kur laikyti iskepus is vakaro? saldytuve?

  36. Daiva parašė:

    Sveiki Beata, ką tik iškepė ir pas mane šis skanumynas, tik reikia Jūsų patarimų- kepant labai stipiai iškilo, į kepimo pabaigą ir aušinant (kambaryje) visas susmego… stipriai… 🙁 glaistą pyliau su šaukštu,kad kuo daugiau šonai įsigertu,bet realiai viskas nubego į vidurį… kur mano klaida? Dėkoju už pagalbą ir šį receptą! 🙂

  37. Vaiva parašė:

    Puikiai pavyko! Tik sumažinau cukraus -150g. Leidau pabūti parą vėsiai, tad puikiai susigėrė karamelė. Toks tikras tikras Kalėdų pyragas.

  38. Alma parašė:

    O kaip su migdolais, juos sumalti su luobelėmis ar paniekinus nuimti?

  39. Alma parašė:

    Atsiprašau, taiso tekstą. Migdolus pamirkius luobeles nuimti ar malti su viskuo?

  40. Dalia parašė:

    Ir as kepiau,labai skanus gavos,visi gyre.Mano kepimo forma didesne,tai plonesnis isejo,bet nieko tokio.Aciu,Beata, uz recepta.Sekmes

  41. Kristina parašė:

    Miela Beata, norėčiau paklausti, kodėl šiame recepte dedama 200 g migdolų miltų. Įdomu todėl, kad anksčiau kepiau šį pyragą pagal receptą pateiktą ankstesniame video, kur viskas identiška, išskyrus, kad ten dedama 100g migdolų miltų.
    Dėkui

  42. Birutė parašė:

    Sveiki,

    Ir aš išbandžiau pyragą, kepiau 180 laipsnių temperatūroje, be vėjelio, jis iš pradžių iškilo, po 46 min ištraukiau, tada susmego, užpyliau glajų, pyragas kažkoks per minkštas, sunkiai išlaiko formą, gal kiaušinių per daug arba per trumpai kepiau, dar ir gerokai per saldu, žodžiu, lūkesčių nepatenkino, o labai gaila

  43. Edita parašė:

    Idealus šventėms, ilgai išsilaiko- jei valgytojai pavargsta:)

  44. Inga parašė:

    Siemet pabadysiu,tikiuosi pavyks

  45. Tomas parašė:

    Sveiki, ar maskarponė dar pagadintų ar pagerintų šį pyragą?

    • Beata Nicholson parašė:

      Tomai, niekada nebandžiau naudoti maskarponės gaminant šį tortą, bet manau, kad maskarponė tikrai pyrago nepagadintų, tik turėkite omenyje, kad būtų dar riebiau, todėl tokiu atveju galite naudoti mažiau grietinėlės. Sėkmės

  46. Marina parašė:

    Kepu si torta 3 metus is eiles, nelieka ne gabaliuko iskarttykios siais metais iseis toks pat skanumelis!Aciu uz recepta

  47. Auguste parašė:

    Ar galima vietoje grietineles naudoti piena?

  48. Daiva parašė:

    Sveiki,noriu paklausti-kepti viršus-apačia funkcija?Ir lentynos aukštis per viduriuką? Ačiū

  49. Monika parašė:

    Beata,sakykit gal gallima naudoti medu vietoj cukraus?

  50. […] Aguonų pyragas – senas, mano kiek adaptuotas receptas, nepaliksiantis abejingų ir kaip joks kitas – kvepiantis lietuviškomis Kalėdomis.  […]

  51. Vaidi parašė:

    Šitą pyragą kepiau jau n kartų ir suuuuper, visiems labai patinka, drėgnas sotus, ne per saldus, liuks

  52. Eglė parašė:

    Sveiki, jei cukru pakeisciau i Saldikli eritritoli Stevia, tai kokiu santykiu? Ar saldikli galiu deti tokiu paciu kiekiu kaip ir cukru? Is anksto labai aciu 🙂 Su cukrumi esu kepusi, tai JIS TOBULAS!

  53. Greta parašė:

    Sveiki,
    nusipirkau jau maltas aguonas. Ar jas dar reikia mirkyti ar gaminti su sausomis? Lb laukiu atsakymo!

    • Beata Nicholson parašė:

      Galite perliekite jas vandeniu, kad pyragas neišsausėtų, arba galite šiek tiek sumažinti jų kiekį, jei naudosite sausas, tik atkreipkite dėmesį ar maltos aguonos nėra saldintos

  54. Ramutė parašė:

    Laba diena,

    darant aguonų pieną,lieka daug maltų aguonų išspaudų. Ar tiktų jos šiam pyragui?
    Ačiū.

    Ramutė

  55. Ieva parašė:

    O ar labai skirsis jeigu bus naudojama 30% grietinėlė vietoje 35%?

  56. Evelina parašė:

    Jau daug kartų esu kepusi šį pyragą, tapo mano firminiu per šventes 🙂 norėčiau jį išmėginti keksiukų formelėse, ar pavyktu iš šio pyrago tešlos ir glajaus iškepti keksiukus?

    • Beata Nicholson parašė:

      Aš manau, kad turėtų pavykti. Sklandesniam darbui pati rinkčiausi silikonines kepimo formeles ir nedėčiau popierinių sijonėlių (nes sulaistyti glaistu jie permirks).

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.