8241
Beatos virtuvė

Advento kalendorius – meduolių medis

(13)

Šiais metais su „Dr. Oetker“ siūlome Advento kalendorių pasigaminti patiems – toks meduolių medis bus daug mielesnis ir ypatingesnis nei bet koks pirktinis kalendorius.

Reikės:
  • 450–500 g kvietinių miltų (galima perpus maišyti su ruginiais)
  • 350 g medaus
  • 3 šaukštelių kepimo miltelių
  • 1 šaukštelio cinamono
  • 0,5 šaukštelio malto imbiero
  • 0,5 šaukštelio kardamono
  • žiupsnio juodųjų pipirų
  • „Dr. Oetker“ glajaus, glaisto, pabarstukų

Kiek meduolių liko iki Kalėdų? Taip taip – šiais metais su šeima galėsite skaičiuoti ne likusias Advento dienas, o meduolius. Jie kabės ant šakų – glajumi išpiešti, pabarstukais nusagstyti, skaičiais išrašinėti, ir visi namai kvepės šventiniu laukimu.

❤️  Kalendoriaus gamybą paverskite šeimos projektu. Kartu pasivaikščiokite miške ir išsirinkite kelias šakas, ant kurių kabinsite meduolius. Ieškokite tvirtesnių – 24 meduolinės dienos nemažai sveria!

❤️ Užmaišykite tešlą pagal senovinį lietuvišką receptą – tokiais meduoliais kleboną vaišindavo, o išgražintus vaikams dovanodavo. 

❤️ Išspauskite tokių formelių sausainius, kokias tik sugalvosite. Tik nepamirškite prieš kepdami padaryti skylučių!

❤️ Iškepusius ir atvėsusius sausainius visi kartu sunumeruokite ir dekoruokite. Išsidėliokite ant virtuvės stalo visus turimus papuošimus – glajų, pabarstukus, valgomus blizgučius – ir surenkite dirbtuves. „Dr. Oetker“ meduoliams puošti turi visko: skirtingų spalvų glaisto, spalvoto ir blizgančio glajaus patogiose tūbelėse, sidabrinių rutuliukų, konfeti primenančių pabarstukų, mažų širdučių ir įvairių cukrinių karoliukų – daug priemonių, kurios ypač patinka vaikams. Koks geras jausmas, kai visi sėdi prie vieno stalo ir puošia meduolius!

❤️ Papuoštus meduolius palikite nudžiūti, perverkite kaspinėliais ar siūlais ir sukabinkite ant šakų. O jas susmeikite į smėlio pripiltą vazoną ar sunkesnę vazą. Nuo šiol namai kvepės artėjančiomis Kalėdomis!

❤️ Tegul meduolio raškymas nuo šakos tampa Advento ritualu – rytą ar vakarą visi kartu pasidalykite meduolį arba sugalvokite, kam tą dieną galite jį padovanoti.


Tradiciniai meduoliai

Reikia, kad ant šakų kabotų skanūs ir ilgai nesenstantys meduoliai. Tad geriausia juos ruošti pagal laiko patikrintą tradicinį lietuvišką receptą. Medaus čia gausu, o jis – natūralus konservantas, tad sausainiai išliks skanūs net ir Kalėdoms beldžiant į duris. Iš tokio kiekio išeis bent keturios didelės kepimo skardos. 

  1. Medų pašildome puode ir supilame į didelį dubenį.
  2. Sumaišome kepimo miltelius, prieskonius ir 400 g miltų. 
  3. Miltų ir prieskonių mišinį pamažu pilame į medų ir vis maišome. Jei tešla netirštėja, suberiame likusius miltus.
  4. Paminkome rankomis, kol suformuojame lipnų tešlos gumulą – neišsigąskite, jis dar sutvirtės, tereikia valandai palikti išbrinkti šaldytuve.
  5. Kai tešla išbrinksta, ištraukiame ją ir 10 min. palaikome kambario temperatūroje. Darbastalį pabarstome miltais ir iškočiojame didelį, apie 0,5 cm storio lakštą. Metalinėmis formomis išspaudžiame meduolius ir kiekviename jų šiaudeliu ar peiliu padarome skylutę – per ją versime juostelę ar siūlą.
  6. Meduolius kepame apie 10–15 min. 180 ℃ orkaitėje.
  7. Iškeptus atvėsiname ir puošiame „Dr. Oetker“ pabarstukais, glajumi, žvilgančiu geliu, ant kiekvieno meduolio parašome skaičių. Kai papuošimai išdžiūsta, veriame juostelę ar siūlą ir kabiname meduolius ant šakų.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (14 balsai, vidurkis: 3,57 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Neringa parašė:

    O sausainiai būna minkšti ar kietesni, kaip imbieriniai?

  2. Rasa parašė:

    Kaip tik užsimaišiau tešlą meduoliniam kalendoriui pagal Beatos medučio receptą, o gi žiūriu naujas receptas. Turbūt jis palauks kt metų arba kt švenčių… Skanių ypatingai gražių sausainukų visiems

  3. Vijūnė parašė:

    Sveiki, kaip tik šiandien, kepėm su vaikais sausainius, pagal šį naują mielos Beatos receptą, tiesa, aš jį pamačiau per Beatos laidą praeitą penktadienį!:) Nuostabūs sausainiai,tešla nelipo ir buvo lengva darbuotis net vaikams:) turbūt vienas geriausių receptų!
    Tačiau, šiame recepte pasigedau sviesto?:) nes mes, iš laidos recepto, medų maišėme su sviestu!

  4. Justina parašė:

    Miela Beata, turiu 4 skardas akmeninių meduolių. Nors dariau viską pagal receptą (dėjau 400gr miltų), bet meduoliai neįkandami, nepriklausomai nuo sausainio storio. Ar įmanoma juos kažkaip suminkštinti?

  5. Aiste parašė:

    Sveiki. Man gavosi kieti 🙁

  6. Donatas parašė:

    Labai įdomu, ačiū už pasidalinimą!

  7. Sandra parašė:

    Tešla užsiminkė puikiai. Tačiau sekančią dieną išėmus iš šaldytuvo, ji kieta kaip akmuo. Nors video buvo akcentuojama, kad tešlą geriausia pasiruošti iš vakaro. Dabar turiu gabalą nekočiojamos tešlos!

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Sandra, su medaus tešla visuomet taip. Tuomet reikia palaukti, kol ji kiek sušils, imti po gabalėlį ir minkyti tarp rankų. Ji vėl atsileis.

  8. Neringa parašė:

    Išsikepiau meduolių pagal šį receptą iš paskutinio Beatos virtuvės žurnalo ir labai nusivyliau Eglutei puošti gal jie ir tinkami, bet valgyti neįmanoma kokie kieti. Gaila, kad per vėlai paskaičiau šiuos atsiliepimus, būčiau pasirinkusi kitą receptą.

    • Beata Nicholson parašė:

      Labai gaila, Neringa, jei nusivylėte. Tai yra tradicinis ir labai senovinis receptas, kuris ir būdavo skirtas eglutei papuošti, kad meduoliai stovėtų ilgai, juos užkonservuotų medus. Tikrai, gal labiau patiktų kiti meduolių receptai, jei norisi minkštesnių meduolių.

Palikite komentarą

26097
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/BV_banner_maggi.gif
26103
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/banner_300x250-01.jpg
26104


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.