8241
Beatos virtuvė

Kalėdinė beždžionėlių duona

(2)
Reikės:
  • Tešlai:
  • 450 g miltų
  • 15 g šviežių mielių
  • 50 g cukraus
  • 250 ml pieno
  • 30 g sviesto
  • 1 šaukšto „Santa Maria“ meduolių prieskonių
  • druskos
  • Karamelei:
  • 140 g sviesto
  • 170 g rudojo cukraus
  • 70 g plakamosios grietinėlės
  • 1–2 šaukštų „Santa Maria“ meduolių prieskonių
  • druskos
  • Pabaigai:
  • 2 šaukštų minkšto sviesto
  • 40 g cukraus
  • 100 g skrudintų karijų riešutų
  • 50 g cukruoto imbiero

Beždžionėlių duona ji vadinama visai ne dėl to, kad gaminama iš bananų, o todėl, kad plėšoma ir valgoma pirštais, nereikia jokių įrankių! Smagaus lipnumo ir kalėdinio sodrumo šiam kepiniui suteikia karamelė su „Santa Maria“ meduolių prieskoniais. Viename pakelyje yra cinamono, gvazdikėlių, imbierų, kardamono, muskatų riešutų, net žiupsnelis pipiriukų.
Svarbiausia nepadauginkite ir pritaikykite pagal savo skonį, nes kokybiški „Santa Maria“ prieskoniai visada pasižymi ryškesniu aromatu ir skoniu. Aš šių prieskonių beriu net į obuolių ar morkų pyragus, nesaugau kalėdiniams meduoliams ar imbieriniams sausainiams – tegul namai visą gruodį gardžiai kvepia pačiais tikriausiai Kalėdų aromatais.

1. Gaminame mielinę tešlą: pieną, sviestą ir šaukštelį cukraus pašildome iki kūno temperatūros. Sudedame mieles ir palaukiame, kol šios suaktyvės ir suputos, – apie 5 minutes.
2. Į dubenį beriame miltus, druską, likusį cukrų ir „Santa Maria“ meduolių prieskonius, supilame mieles ir imamės maišyti. Jei šį darbą už mus atliks elektrinis maišytuvas, tai užtruks apie 8 minutes, o rankomis reikės padirbėti ir minkyti ilgiau – apie 15 minučių. Tešla turi būti drėgna, jos paviršius – elastingas ir blizgus. Tešlą dedame į riebalais pateptą dubenį, pridengiame plėvele ar rankšluosčiu ir apie 1,5–2 valandoms į šilčiausią namų kampą statome pakilti.


3. Karamelei skirtus produktus sumaišome nedideliame puodelyje ir užkaičiame. Kepinys savo prigimtimi yra tikrai saldus, tad nepamirštame į karamelę įberti dosnaus žiupsnio druskos, kad ši subalansuotų skonį. Vis pamaišydami ant vidutinės ugnies kaitiname karamelę, kol cukrus ištirps, tada atidedame į šalį šiek tiek atvėsti.
4. Smulkesniais kubeliais supjaustome cukruotus imbierus ir karijų riešutus. Apvalią kekso formą su ertme viduryje dosniai ir kruopščiai ištepame minkštu sviestu.
5. Pakilusią tešlą išverčiame ant darbastalio, išspaudžiame iš jos orą ir rankomis suformuojame stačiakampio formos 1–2 cm storio lakštą. Picų ar paprastu peiliu supjaustome tešlą į maždaug 50–60 panašaus dydžio kvadratėlių. Imame į rankas po vieną atpjautą tešlos gabalėlį, formuojame rutuliuką, kiekvieną jų lengvai apvoliojame cukruje.
6. Į paruoštą kepimo formą įpilame 3–4 šaukštus karamelės ir suberiame trečdalį riešutų bei cukruotų imbierų. Ant viršaus dedame pusę tešlos rutuliukų, juos tolygiai aplaistome karamele, vėl barstome dalimi riešutų ir imbierų. Tą patį pakartojame su likusiais produktais. Šiame etape tešla turėtų užimti apie pusę naudojamos kepimo formos gylio, apie valandą paliekame šiltai, kad pakiltų.
7. Jei kepti ruošiamės kitą dieną, antrą kartą tešlos kildinti nebūtina – galima iškart uždengti kepinį plėvele ir statyti į šaldytuvą nakčiai. Kitą dieną tešlą iš šaldytuvo ištraukiame likus bent valandai iki kepimo, kad spėtų atšilti.
8. Kepame apie 35–40 minučių iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, stebime, kad kepinys per greitai neruduotų.
9. Ištraukę iš orkaitės iškepusią beždžionėlių duoną paliekame 5 minutes atvėsti, o tada išverčiame ant serviravimo lėkštės. Ilgai delsti šiuo atveju nereikėtų, nes vėsdama karamelė stingsta ir gali prilipti taip, kad desertu teks mėgautis tiesiai iš kepimo formos.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (4 balsai, vidurkis: 2,25 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Vaida parašė:

    Kuom galima pakeisti santa Maria prieskonius?

    • Beata Nicholson parašė:

      Galite pakeisti savo paruoštu mišiniu ar atskirai įberti šiek tiek cinamono, maltų gvazdikėlių, imbierų, po žiupsenlį kvapiųjų ir juodųjų pipirų. Jei mėgstate ar turite, galite pagardinti maltais kardamonais ar tarkuotu muskato riešutu.

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.