Iš tiesų vakar per valandą (nemeluoju!) išviriau penkis litrus uogienės, o gal net ir daugiau, nes jau lengva ranka dalinu ir stovi ji, man šypsosi. Šiandien tiesiog negalėjau jos neatsidaryti ir nepaskanauti. Koks gėris! Kaip gerai ji sustingo ir kokia puiki konsistencija.

Uogienę virti yra labai smagu, net jei niekada nevirėte ir tai visada darė jūsų mama ar močiutė, net jei esate vyras ir uogienės virimas jums iš viso yra tas pats, kaip skraidyti ant šluotos!

Tiems, kas tai darys pirmą kartą, visas baimes padės įveikti mano video pamoka, kurią peržiūrėję suprasite, koks nesudėtingas ir malonus užsiėmimas yra uogienių virimas. Na, o jau patyrę uogienių virėjai čia irgi, tikiuosi, suras naudingų patarimų ir naujų receptų.

Beata ir uogienes

Aš pati šiais metais taip pat džiaugiuosi nauju atradimu uogienių pasaulyje. Tas atradimas – tai  „Dansukker“ cukrus uogienėms, kuris labai sėkmingai paspartina visus uogienės virimo reikalus. Kodėl sutirštėja uogienė? Todėl, kad joje sumažėja vandens, kuris natūraliai yra uogose vaisiuose ir daržovėse, todėl, kad cukrus viską apjungia, o viskam galutinai sustingti padeda pektinas – vaisiuose ir uogose esanti natūrali medžiaga. Pvz. braškės jo turi visai mažai, arba net visiškai neturi, o obuoliai turi daug.

Visus šiuos reikalus šiais laikais sureguliuoja specialus cukrus uogienėms, tad mums lieka tik kūryba. Ir jokio ilgo stovėjimo prie puodų! Jei dar nežinojote, šiais laikais uogienę reikia virti tik 10 minučių! Dėl tokio neilgo kaitinimo ir specialaus „Dansukker“ cukraus uogienė išlaiko natūralią spalvą, skonį, sodrų kvapą ir tirštą konsistenciją.

Beata verda uogienes

Visos šeimininkės turi savo slaptų uogienių receptų, o man pačiai labai patinka įvairovė, todėl visai neseniai ėmiau ir išsiviriau braškių ir juodųjų serbentų uogienės, o šįkart siūlau išsivirti dvi paprastas, bet tikrai neprastas uogienes!

Pirmoji yra įvairių uogų „Asorti“, o antroji – kiek įmantresnis cukinijų ir obuolių pagardas (chutney). Nors verdant pradžioje uogienė atrodo per skysta, tačiau ji sutirštėja atšąlusi! Filmuke taip pat pamatysite metodą, kaip patikrinti, ar uogienė jau pakankamai sutirštėjusi.

Žodžiu, žiūrime filmukus ir kaičiame puodus!

Komentarai
  1. Laba diena Beata,
    seku Tavo visus receptus ir šis obuolių ir cukinijos pagardas (chutney) – ne išimtis.labai labai norėjau jį pasigaminti/išbandyti – ir jūs sau galvojat, turbūt „perdegiau”, nes taip skubėjau kuo greičiau viską padaryti ir jau ragauti ir……subėriau į daržoves visą kilogramą cukraus, kai reikėjo 600 g. aišku, viskas gavosi „žiauriai ” saldu. uždariau šį pagardą į stiklainukus, bet nuotaiką susigadinau. dabar norėčiau Beatos patarimo – ar dar įmonoma kaip nors skonį padaryti pikantiškesnį???kuris sumažintų saldumą ??ačiū.

  2. Beata, o gal pasakysite, kaip padaryti, kad po to pelėsis ant uogienės neatsistotų? man kartais jis būna, o kartais – ne. Tik aš nesuprantu, nuo ko priklauso :/

  3. Pelesis ant uogienes pavirsiaus atsiranda del medziagu chemines reakcijos su oru. Dar keletas priezasciu, kurias jau paminejot:
    1) Uogiene i stiklainius buvo supilstyta atvesusi. Reikia pilatyti tik karsta uogiene nelaukisnt kol ji atves
    2) likes per didelis oro tarpas tarp uogienes pavirsiaus ir dangtelio. Reiketu karsta uogiene pripildyti su lig stiklainio krasteliu

Rašyti komentarą