Žinote, kai Jamie parodė, kaip iš vištos sparnelių pasidaryti mėsos padažą, taip vadinamą gravy, tai prieš Kalėdas tiesiog buvo iššluoti iš daugumos Anglijos parduotuvių… Nors šiaip tai nėra labai populiari vištienos dalis ir aš, tiesą sakant, tik vienoje parduotuvėje Waitrose rasdavau laisvai augintų vištų sparnelių, toje pačioje, kur viskas prieš Kalėdas dėl Jamie efekto buvo iššluotos.
Vištos sparneliai Lietuvoje yra tikrai geriau kotiruojami nei Anglijoje. Atleiskite už atvirumą, bet mano vyras uoliausiai vis dar juos valgo su peiliu ir šakute, kai tuo tarpu aš lyg urvinė moteris tikrai nesivarginu su įrankiais. Sparneliai visada yra geras neformalaus pasibuvimo skanėstas (kad ir draugiškam Eurovizijos koncerto stebėjimui). Tai čepsėjimui ir intymiai kompanijai skirtas maistas. Toks maistas, kurį valgai, nebijodamas pasirodyti kaip nors ne taip, kai esi pačioje jaukiausioje kompanijoje su geriausiais draugais ir šeimos nariais. Sparnelių receptą esu parašiusi ne vieną, štai vienas populiariausių mano bloge iš pirmo laidos sezono su mėlynojo sūrio padažu . O šiandien norėčiau pasidalinti receptu, kuris yra praktiškai iš trijų dalių (nugirdau jį vienam pasibuvime, net nežinau, ar tiksliai taip viską darau, bet dabar jau darau savaip). Jų esmė, kad jie turi būti tokie truputį saldžiarūgščiai.
Jau žinote, kad labai sėkmingai susidraugavau su Daumantais, tai mano šaldytuve netrūksta jų produkcijos. Naujiena, kuri man užkliuvo pirmiausia, kai tik gavau patį pirmą jų dovanų rinkinį, buvo Pomidorų padažas su figomis.
Vos tik jį pamačiau, iškart atsidariau ir įmerkiau šaukštą. Ir ką gi – mano skonio receptoriai nenusivylė. Saldokos, pikantiško skonio figos čia tikrai gerai dera su saulėje nunokusiais pomidorais. Iškart nuraminsiu tuos, kurie galvoja, koks čia dabar pomidorų padažas su saldžia uogiene sumaišytas… Jei neperskaitytumėt etiketės, o tiesiog paragautumėt šio pomidorų padažo net nesuprastumėt, kas čia tokio taip maloniai nuteikia gomurį, nes abu skoniai nesirungia tarpusavyje – jie, sakyčiau, labai gerai papildo vienas kitą. Jis nei per saldus, nei per rūgštus, tiesiog skaniai kitoks. Ir, patikėkite, visai jam nereikia kažkokių super truper išlavintų gurmaniškų receptorių tam skoniui pamėgti..
Kažkaip nejučia aš tą pomidorų padažą su figomis pamėgau naudoti mėsai kepimo metu pagardinti. O jau kai vienam draugių susibūrimui iškepiau šiuos pomidorais ir figomis pamarinuotus sparnelius, tai jų taip greitai nebeliko, kad teko dalintis šiuo receptu.
Jums reikės:
Marinatas, kaip jau numanote perskaitę sudedamąsias dalis, gausis salsvas, dar ir figos pomidorų padaže priduos to malonaus vištienai tinkančio saldžiai rūgštaus skonio. Pomidorų padažo rūgštelė suminkštins mėsą, o skonio gelmei ir sūrumui čia vadovauja sojos padažas su vorčesteriu. Jei turite laiko, tai geriausia būtų, kad viskas galėtų pasimarinuoti keletą valandų, o tuomet jau dėkite į skardą ir kepkite apie 45min (karštoje orkaitėje 210 vis atidarydami, arba 170 su ventiliatoriumi)….Aišku, galima kepti ir ant griliaus, bet tik tada reikia ne ant pačių karščiausių žarijų, nes sparneliai yra labai linkę greitai sukepti iš išorės, o viduje likti žali. Šis marinatas beje tiks ir šlaunelėms bei blauzdelėms. Beje, su ant dugno likusiu marinatu, vis palaistykite kepančius sparnelius.
O as papasakosiu savo sparneliu recepta :)) vadinasi sparneliai su medumi, be proto skanus, beproto lengvai pagaminami. Sparnelius istriname su cesnaku ir prieskoniais (vistienos prieskoniai, druskyte, pipiras) leidziame pailseti kokia valanda galima ir per nakti, tada juos apkepame lengvai keptuveje, dedame apkepusius sparnelius i bliekute ten apslakstome juos soju padazu ir ikreciame pora saukstu medaus, apmaisome kad medus „paliestu“ juos visus ir kepame juos apie 20-30minuciu jau ciareikia ziureti kad minksti butu ir tiek ( zinoma ipilame vandens siek tiek kad neprisviltu) valgome su ryziais ir pasirinktomis salotomis, skanus ir silti ir salti ::)) SKANAUS
Taip, aš taip pat taip darau, tik dar truputi apibarstau maltu imbieru. Suteikia labai malonaus pikantiškumo ir tikrai nėra aitru! 🙂
taip taip, Zivile! Mes ir darom su soju padazu ir medumi! Tik siek tiek greitesni varianta. Soja issuku su medumi, o vistiena itrinu imbieru i/ar cesnaku. Cia jau kaip ka virtuveje randu. Visi kerta pasicepsedami 🙂 Beata, butinai isbandysiu Jusu recepteli!
O tuo tas padazas ypatingas su figom?:)
[…] skaičius) įdomiausių istorijų autorių laukia štai toks rinkinys: neseniai mano apdainuotas „Daumantų pomidorų padažas su figomis“ , „Metų gaminys 2012 – „Daumantų pomidorų padažas be krakmolo ir konservantų“, […]
[…] Bet vis tiek juk yra tokių chrestomatinių dalykų, kurių niekada nepamirši… ir kurie visada populiarūs, tai gali būt ir cepelinai, ir pomidorų salotos su grietine, ir gardūs vištienos sparneliai. Apie tai šiandien rubrikoje “Man patinka”. […]