8241
Beatos virtuvė

Pilnavertė mityba ir vienas triukas su žuvų taukais

(29)

Vakar išvijus žiemą ir iki soties prisivalgius, šiandien pats laikas pradėt galvoti, o ką valgysim pavasarį… Vienaip ar kitaip – juk prasideda Gavėnia ir šiaip pavasarį norisi būti aktyvesniems ir gražesniems. Beje, ar jūs pastebėjot, kaip su amžiumi keičiasi mūsų požiūris į maistą?? Vaikystėje tiesiog norim malonumų – su didžiausiu atkaklumu kaulijam centų ledams ir su didžiausia palaima juos sulaižome. Paauglystėje maistas tampa vos ne didžiausiu priešu – norisi, bet ir negalima, nes kūno formos dar netokios tobulos, kokias piešia dažnos moteriškos būtybės fantazijos… Gimę vaikai vėl pakoreguoja mūsų santykį su maistu – staiga puolam skaityti produktų etiketes ir pas močiutę darže auginti kopūstus. O kas būna paskui? Kokioj stadijoje jūs esate dabar??

Man maistas visada buvo ir bus bendravimo džiaugsmas, ir namų jaukumas, ir kūryba. Bet vis dažniau maistą pradedu vertinti ir kaip pagrindinį geros savijautos kurą. Vos ne kiekvieną dieną susidūriu su skirtingom teorijom, ką reikia valgyti, kad jaustumeis sveikas, gyvas, energingas, trykštum entuziazmu, o  vakare norėtum ne tik ramiai pagulėt prie teliko…

Aš savo atsakyma jau suradau, ir jis būtų – subalansuota mityba. Turiu draugų, kurie net kreipėsi pas specialistus, kad sudarytų jiems specialius pilnavertės mitybos meniu ir jie tikina, kad efektas stulbinantis. O mane įkvepia mano mėgstamas mitybos specialistas Rimantas Stukas.

Visada kartoju, kad aš ir mano šeima galėtumėm valgyti mažiau miltų ir daugiau daržovių (tiesa, Lietuvoje žiemą su jomis nėra taip paprasta), ir mėsą liesesnę vartoti nei kiaulieną (radau puikų jautienos tiekėją, tuo labai džiaugiuos, tuoj ir jus išmokysiu namie pasigaminti mano mėgstamiausius steikus).

Bet didžiausias galvos skausmas gyvenant LT yra – kaip suvartoti reikiamą kiekį žuvies. Ir ne bet kokios, ne mūsų ežeruose pagautos, o jūrinės tikros žuvies, nes tik ji pilna mūsų imunitetui, smegenims, širdžiai ir dar visam kam reikalingų Omega-3 rūgščių.

Nežinau, kodėl, bet nors gyvename prie jūros, mes, lietuviai, mažai valgome žuvies, o pagal visas rekomendacijas reikėtų žuvį ant savo stalo pakviesti bent porą kartų per savaitę. Ir aš pati prisipažinsiu senokai kokį žuvies receptą buvau į savo blogą beįkėlus. O kai rudenį iš Rusnės rodėmė nuostabią laidą skirtą žuvies patiekalams tai irgi  labai didelio palaikymo iš žiūrovų nesulaukėm… Taip gaunasi –  žuvis Lietuvoje našlaitės vietoje?… O gal čia tik man taip atrodo?

Mano pažintis su gydytoja Asta Gališanskytė, kuri dirba su norvegiškais žuvų taukais „Möller’s“,  tą tik patvirtino – lietuviai tikrai tragiškai mažai valgo žuvies, neretas įsivaizduoja, kad žuvį atstoja krabų lazdelės… Vat ji man ir pasiūlė: gal pabandom jūrinės žuvies trūkumą kompensuoti kiek kitaip, gal sukuriam skanių receptų su žuvų taukais?!… Aš, aišku, tik išgirdus šį pasiūlymą vos nenugriūvau nuo kėdės, bet paskui pasižvalgius interneto platybėse, pati paeksperimentavusi virtuvėje, supratau, kad su citrinų skonio  „Möller’s“ žuvų taukais tikrai galima nuveikti įdomių ir naudingų dalykų.

Tikrai nesiūlau kepti ant jų blynų! Bet o kas jei citrinų skonio žuvies tauko aš vietoj alyvuogių aliejaus ant brusketos???aaaaa???? Kaip manote???

Beata gamina brusketa su zuvu taukais_2_mz

Kadangi iš pirmo žvilgsnio ši idėja atrodė na, tokia pakankamai  crazy, tai pasikviečiau ir degustuotojų, kurie nieko neįtarė, kad nebūtų vedamos jokių išankstinių nusistatymų…

Beata vaisina drauges_mz

Ir ką jūs sau manote?! Mūsų gražuolės Vesta ir Marija suvalgė, nieko neįtarė ir dar pagyrė. Tik paskui aš viską joms papasakojau…

draugems patiko_mz

Dabar pasakoju ir jums – brusketa su žuvų taukais laukia jūsų štai čia.

O kaip dažnai jūs ruošiate žuvį savo šeimai? Ar turite savo firminį žuvies patiekalą?? Ar lengva vaikams įsiūlyti žuvį? O žuvų taukų? Ar rūpinatės, kaip kompensuoti žuvies trūkumą savo mityboje?? Lauksiu jūsų atsakymų ir dviems įdomiausiems dovanosiu „Möller’s“ žuvų taukų.

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (29)
Komentarai
  1. Eglė parašė:

    Kadangi gyvename prie ežero, tai žuvi valgome gana dažnai (senelis su neblestančiu entuziazmu ja žiema-vasarą gaudo) Esu išbandžiusi nemažai žuvies receptuku, bet vis delto, skaniausias ir nenusibostantis yra pats paprasciausias: kepta lydeka svieste su pipirais(kartais vos vos cinamono) ir karamelizuotais svogunais… Na, bet žuvu taukus irgi papildomai stengiames gerti ( na bent jau per žiema ) ir taip palaikyti imuniteta per šalčius:) o ar žinojote, kad žuvu taukai dar labai naudingi ir dėl vitamino D, kurio žiema lietuviams labai truksta?:))

  2. Justina parašė:

    Man ir mano šeimai žuvį tikrai norėtusi valgyti dažniau, tačiau dažnai tam koją pakiša menkas šviežios žuvies pasirinkimas ir jos kainos. Šviežia žuvis mūsų prekybos centruose, deja, ne visada atrodo šviežia, ir tai tik dar labiau stabdo nuo pasiryžimo ją pirkti ir mokėti didesnę kainą, nei už mėsą. Dar kita baimė – gyvsidabrio kiekis skirtingose žuvyse, bei neaiški/nenurodyta žuvies kilmė (laukinė ar žmogaus užauginta, kur sugauta).

    Beata, gal galėtumėte pasidalinti, kokias žuvis dažniausiai gaminate ir kodėl? Taip pat minėjote, kad suradote puiku jautienos tiekėją. OoOo, koks šitas klausimas aktualus!! Gal rastumėte būdą pasidalinti ir šita informacija? 🙂

    • Beata Nicholson parašė:

      MIela Justina, aš kaip ir dauguma, labiausiai valgau silkę, tada labai mėgstu sardines konservuotas, ir va šprotų valgiau šiandien netgi! Ir va praėjusį penktadienį kepiau stintas ir menke (apie stintas parašysiu) del įvairių baimių tai aš stengiuosi mažiau jų turėti

  3. Giedrė parašė:

    Mano šeimos simpatijų žuviai pasiskiirstymas toks: aš mėgstu rūkytą žuvį (pirmauja – jūros ešerys, toliau lašiša, skumbrė, karšis, lydeka ir kt), vyras mėgsta saldžiarūgštę silkę, o vaikas neatsisako žuvies kotletuko. Bet vis tik universaliausias žuvies valgymo būdas – žuvies kotletai. Kepu juos visada tik iš menkės, tad po du kotletukus visada sudoroja ir vaikas ir vyras, kuris šiaip jau už žuvį laiko tik upėtakį, nes visos kitos žuvys jam smirdi… žuvimi:) Dar per akcijas visada perku doradas ir tiesiog kepu orkaitėje su vyšniniais pomidorais, česnakais ir citrinomis. Šitas variantas irgi visada užskaitomas, gal dėl to, kad retokai pasitaiko mūsų namuose. tai štai, žinodama visą žuvies teikiamą naudą taip mažais žingsniukais ir iriamės tos sveikesnės mitybos link:)

  4. Andra parašė:

    Dažniausiai mūsų šeimoje žuvį valgome keptą ant laužo arba šviežiai tėčio išrūkintą. Taip man skaniausia, kadangi pati nemėgstu įdarytos žuvies, o keptuvėje su miltais pakepta irgi greitai nusibosta, ant laužo kepti – paprasčiausias variantas.

  5. Raminta parašė:

    O tai ar ne paprasciau ta zuvies tauka nugurkti kapsules pavidalu? Ar verta tepti ir tepliotis sumustiniais, jei skonis toks pat kaip be Miolerio? Nebent norint vaikus apgauti, tada verta 🙂 Del rukytos zuvies, tai tiems, kurie neturi galimybes patys issirukyti sviezios zuvies ir perka nezinia kaip paruosta parduotuvese, yra puiki vieta (ivaziuojant i Tarande desineje), zuvies rukykla, kur vietoj ruko ivairia zuvi. Tiesa, ji brangesne nei parduotuvej, bet skonis nesulyginamas, visada sviezia, minksta ir sultinga. As nesu ju agente :), tiesiog noriu pasidalinti gera viečike, nes gaila kai geri daiktai guli nematomi.

  6. Ieva Jatulytė parašė:

    aš rudenį suvartojau žuvų taukų papildų (na, iš Oriflame, nes šiek tiek ją užsisakinėju), tad, jaučiuosi lyg ir neskolinga sau.. pačios kaip tokios žuvies mažai valgau.. konservuotos šiek tiek valgau: tuno ir ikrų iš jūros dumblių (irgi labai vertingas produktas kaip ir žuvų taukai).. gal ir pabandysiu kaip Jūs siūlote, nusipirkti skystų taukų ir jų dėti į salotas.. keptos žuvies mūsų namuose tėvai pakepa dažnai.. irgi visada šiek tiek suvalgau.. silkę gaminam aš ir mama paprastai, aš bandau marinuoti, bet nelabai pavyksta (per Kūčias dariau).. o tiesa, vartoju rūkytą lašišą į salotas.. paskutiniu metu dažnokai..

  7. Daiva Ona parašė:

    Miela Beata, ar nepasidalintumėt atrastojo jautienos tiekėjo, kurį minite tekste, kontaktais?

  8. IngaLi parašė:

    As nesu labai gera zuvies drauge, bet viena karta teko paragauti vejazuves, o cia tai jega! Pradzioj, sakiau vyrui atiduok visa zuvi savo mamai, bet is smalsumo pasilikom sau keleta zuveliu ir… jetus tu mano, zuvis iskepta ant keptuves paprasciausiai pavoliota miltuose buvo nerealaus skanumo, bet esme tame, kad ir skani zuvis ir kaulas vienas ir tas elektrines spalvos, tokios nebuvau macius. Gailejausi kam atidavem uosvienei 🙂 O siaip kartais gauname pas kaimyna isigyti sviezio arba svieziai rukyto upetakio! Rukytas buna dar siltas, pirstus apsilaizyt galima. Kai jau pabosta valgyti tiesiog zuvi, darau salotas arba sumustinukus: rukytas upetakis, juoda duona su sviestuku, krapai ir pomidoras…
    Del zuvu tauku, tai irgi visokiu girdejau atsiliepimu,nezinau kas teisus. Dukros mano geria juos ivairiais pavidalais, didzioji nuryja tris kapsules kas diena, o mazajai ( 6m) pasiulius Lysi su citrina buvo visai ne kas, vos neapsiveme, tai dabar atradome Mollers berods zuvies taukus bet kaip guminukai, situs suvalgo be problemu. Gerai kad viskas tobuleja 🙂

  9. jurgutis13 parašė:

    Žuvis mūsų namuose itin retas svečias, neturime jos valgymo „tradicijų“. Mano vyras sako, kad „geriausia žuvis yra lašiniai“ ir, tiesą pasakius, aš dažniausiai jam pritariu. Per metus žuvį namie gaminame maximum 5 kartus, silkių atsivalgome per Kūčias visiems metams:) Tačiau kai nuvažiuojame prie jūros, visada skanaujame rūkytos žuvies. Kol neturime vaikų, tai nesukame galvos dėl to, kad mažai valgome žuvies produktų, tačiau kai jų atsiras, teks strategiją pergalvoti. Pagrindinė priežastis, kodėl retai gaminame žuvį, yra nepakeliama smarvė, kuria prisipildo visi namai- jei to nebūtų, tai gal išdrįsčiau dažniau ką nors sumeistrauti. O kol kas pasitenkiname tuno konservais ir šprotais:)

  10. jurgutis13 parašė:

    Žuvis mūsų namuose itin retas svečias, neturime jos valgymo „tradicijų“. Mano vyras sako, kad „geriausia žuvis yra lašiniai“ ir, tiesą pasakius, aš dažniausiai jam pritariu. Per metus žuvį namie gaminame maximum 5 kartus, silkių atsivalgome per Kūčias visiems metams:) Tačiau kai nuvažiuojame prie jūros, visada skanaujame rūkytos žuvies. Kol neturime vaikų, tai nesukame galvos dėl to, kad mažai valgome žuvies produktų, tačiau kai jų atsiras, teks strategiją pergalvoti. Pagrindinė priežastis, kodėl retai gaminame žuvį, yra nepakeliama smarvė, kuria prisipildo visi namai- jei to nebūtų, tai gal išdrįsčiau dažniau ką nors sumeistrauti. O kol kas pasitenkiname tuno konservais ir šprotais:)

  11. Kornelija parašė:

    Šiuo atžvilgiu džiaugiuos, kad gyvenu ne Lietuvoje. Pas mus šviežios žuvies galima gauti visada ir gana įvairios. Tad pas mus kiekvienas šeštadienis griežtai žuvies diena. Dažniausiai renkamės sezoninę žuvį, pavyzdžiui skrei (laukinė menkė) ar nilo ešerys. Kartais baisu, nes net nežinai, kaip žuvis atrodo. 🙂
    Dažniausiai gaminu paprasčiausiai su krapais keptuvėje arba su krapų/pankolių/lauro lapų mišiniu orkaitėje.

  12. Ema parašė:

    Moller’s žuvų taukus mes šeimoje vartojame: rudenį ir pavasarį: man jie ir apetitą pagerina ir organizmo imunitetą stiprina, ir plaukai labiau žvilga, ir kojos mažiau šąla. Bet aš renkuosi Moller’s žuvų taukus kapsulėse 🙂 Žodžiu, vieni pliusai.
    Apie žuvį, tai aš išties mėgstu lašišą, dar karštai rūkytą skumbrę ir kt. rūkytas žuvytes.
    Bet Jūs man, mielosios, išduokit kur perkat šviežią žuvį? Nes nusipirkau pangasijų filė, menkės filė prekybos centre ir valgyt neįmanoma, kažkokia skysta, guminė žuvis. Tai katinam teko sumaitinti. Tai kur gauti skanios žuvies Vilniuje ir ar tai įmanoma?

    • Beata Nicholson parašė:

      Įmanoma, galima užsisakyti ir galima nusipirkti, aš perku Antakalnio turgelyje yra tokia žuvies parduotuvė, visai kartais gerų atveža, pvz sterko

      • Ema parašė:

        Ačiū 🙂 žinau tą Antakalnio žuvinį kioską/parduotuvę. Tai va kodėl ten eilės milžiniškos 🙂 – gera žuvis.

    • R.Babaušytė parašė:

      Beje, katės belenko tikrai neėda. Jei jau katės ėdė tą žuvį, tai ji ir žmonėms buvo tinkama 🙂 Kol turėjom katę, visada taip ir žuvį, ir mėsą tikrindavom – pirmas šviežias gabaliukas – katei, jei skaniai sukerta – tai ir mums tinka, bet jei jau nosį šalin suka – tai tokios geriau ir patiems nevalgyt (tiesa, katė ne dėl mėsos ir žuvies degustacijų į gyvūnų rojų iškeliavo, dėl senatvės :))

  13. Gintare parašė:

    Jurine zuvi valgyti tik 200gr per savaite tiems, kurie dar ruosiasi tureti vaiku. Tie, kurie vaiku nebelaukia, galima 400gr jurines zuvies. Nepamirskite, kad jurine zuvis prikaupia daug sunkiuju metalu, svino, gyvsidabrio. Jei laukiates ir jusu svoris mazas, iki 60kg, su jurine zuvimi reiktu buti itin atsargiai del gyvsidabrio kaupimo rizikos. Geriausia valgyti ezerine zuvyte. O omega 3 gauname ne tik su zuvimi, bet ir kanapiu seklomis, chia seklomis.

  14. Viktorija parašė:

    O mano vaikai ( 3,5 metu ir 1,5 metu) žuvies taukus labai noriai valgo ir be jokių ten skoniu jie 🙂 aišku as tuo labai džiaugiuosi ir is to džiaugsmo kartais pamirštu suduoti :/ o siaip musu šeimyna nelabai mėgėjai žuvies todėl ja gaminu labai retai. Bet jeigu ikelsite kokiu skaniu receptu tai tikrai pabandysiu ir gal atrasiu tokį receptą kuris tiks ir mano šeimai 🙂

  15. RasaS parašė:

    Nesu zuvomane, bet esu atradusi ypatingai skanu prancuziska recepta Cabillaud au cidre – Menke kepta obuoliu sidre su garstyciomis ir su keptais obuoliais – nerealiai skanu! REKOMENDUOJU! 😉 o citrinu skonio skystus zuvu taukus mano 2.5 m dukryte su malonumu nuryja kiekviena ryta! 😉 beje, viena pazystama minejo, kad duodant rytais „ant tuscio skrandzio“ ju, nepucia vaikams pilvo ( o gal ir suaugusiesiems) 😉

  16. Rita parašė:

    Mano mažylis su dideliu dziaugsmu valgo žauvų taukus be jokių papildomų. skonių, kuo labai stebiuosi ir džiaugiuosi. O mūsų megstamiausias žuvies paruošimo būdas – garuose troškinta lašiša su žolelėmis patiekta su ryžiais ir šviežiomis daržovėmis. ir mano lelius, ir aš pirštukus apsilaižom.

  17. Lola parašė:

    Žuvį valgom retai 🙁 iš tiesų vaikystėj valgydavau net dažniau, tiesa, ežerinės. Gėrių gėrus yra žuvies kotletukai, o įdarta lydeka-vestuvės! T.y. reta ir prabangu. Dabar pasidarom žuvies pagal pirmos knygos receptą, kartais iškepu tiesiog miltuose ir prieskoniuose pavoliotos žuvies, triauškiam kaip saulėgrąžas 🙂

  18. aiste parašė:

    vyras zvejas, tad ne tik zuvies bet ir juros gerybiu netrukstam 🙂 tad zuvies daug ir ivarios valgom, kartais net jaudinuosi ane ne per daznai ( mazdaug, dvi dienos zuvies, viena mesos/paukstienos, dvi zuvies..)? sako jurinese zuvyse sunkiuju metalu yra…

  19. aiste parašė:

    na bet mes ne baltijos zuvis ir kitus juros produktus valgom, atlantinius, tai gal nera tokia uztersta. tikiuosi 🙂 nes prie zuvies tiesiog priprantama, kai ja pradedi valgyti daznai, jos norisi vis dazniau ir dazniau, tai sumazinti dbr jau butu sunku 🙂 be to atrodo ne visos zuvys vienodai kaupia tuos metalus, skumbrej lyg daug ju.

  20. […] o kaip kiekvienas konkursas nebūna be nugalėtojų, taip ir šią savaitę skelbtas konkursas apie žuvį nebus išimtis. „Möller’s“ žuvų taukų gauns Gintarė už įdomias įžvalgas […]

    • Gintare parašė:

      Beata, Tu esi nereali!!! Kaip tik tokia sunki savaite buvo, streso ir liudesio lasiuku turejau. Vilmos laiskelis apie dovana buvo toks netiketas, kaip kokia scena is multfilmu – kai atrodo, kad blogis nugales, atsiranda koks netiketas pagalbininkas ir lemtinga akimirka isgelbsti pasauli, staiga nusvinta saule ir visi laimingai glebesciuojasi. Haha. Tikrai, as suvartosiu tuos zuvu taukus siusdama jums geriausius linkejimus, o buteliuka pastatysiu i sekcija, priminimui ir ikvepimui, kokiu zmoniu esama.

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/01/BV_kakava_banner.gif
26103
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/BV_kosmetika.gif
26104
Archyvas


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.