8241
Beatos virtuvė

Kokia gi šventė be burbuliukų?..

(2)

Nežinau kaip jūs, bet aš artėjant didžiausioms metų šventėms nepakalbėti apie putojantį vyną negaliu – man šventėje visuomet turi būti šiek tiek burbuliukų… Aišku, tuos burbuliukus tai kiekvienas renkasi pagal savo skonį ir kišenę. Aš vis dar nepaliauju stebėtis, kai užeinu į kokią didelę maisto parduotuvę Kėdainiuose – kiek ten pridėta saldaus pigaus putojančio… Aš tyliai praeinu ir nesidairau. Nesupraskite manęs neteisingai… Tikrojo šampano galime atsidaryti tik labai labai ypatingomis progomis, bet juk yra ir kitokių kokybiškų putojančių vynų.

Ne vieną kartą man teko su draugėmis viešėti Barselonoje ir išbandyti šampano ispaniškąjį pusbrolį – cava. Šis putojantis vynas gaminamas tokiu pat metodu kaip ir įžymusis šampanas –  iš pradžių vynas brandinamas bačkose, vėliau išpilstomas į butelius, užkemšamas tikru šampaniniu kamščiu ir padedamas antrajai fermentacijai, kuri vyksta jau butelyje. Lietuvoje mes turime bene garsiausią cavos atstovą – Freixenet. Su šiuo vynu ir pabandžiau paimprovizuoti savo virtuvėje šventinių kokteilių tema.

Beje, ar žinote, kokia yra nauja kokteilių mada? Pastebėjau tai jau ne vienoje vietoje. Netgi mažas, bet labai madingas bariukas visai šalia manęs kokteilius supila ne į kokias ten taures, o į stiklainiukus nuo uogienės… Labai patogu – užsuki ir suplaki. Tiesa, maniškiams kokteiliams stiklainiukai netinka, bet va uogienė visai nepakenks. Nes jei pradėsi burbuliuotą kokteilį plakti,  tai kas iš jo liks???? Štai jums du kokteiliai – vienas labai klasikinis su mano tėčio šaldytomis avietėmis ir uogiene. Tiesa, saldumą reguliuokite pagal save. Kitas kokteilis kaip tik kalėdiniam laikui, kai aplink tik ir sklando prieskonių ir mandarinų kvapai…

Vasaros uogų prisiminimai

 

 

4 kokteiliams reikės:

  • 1 butelio rožinio Freixenet (beje, tariama – Frešenet)
  • 200 g šaldytų aviečių
  • 2 šaukštų aviečių uogienės
  • 1 šaukšto cukraus pudros
  • 1 citrinos sulčių

Avietes, citrinos sultis ir uogienę sudėkite į maisto smulkintuvą ir viską sumalkite iki košelės. Jei atrodys, kad trūksta saldumo, įpilkite cukraus pudros. Dabar reikėtų perkošti ir atskirti sėklytes, kad negirgždėtų tarp dantų. Į taurės dugną pilkite šaukštelį vieną ar du tyrelės užpilkite cava ir vualia!

Šventinis prieskonių kadrilis su mandarinais

 

 

4 kokteiliams reikės:

  • 1 butelio šįkart juodojo putojančio Freixenet Cordon Negro
  • 350-400ml šviežiai spaustų mandarinų ir apelsinų sulčių
  • 2 cinamono lazdelių
  • 4 gvazdikėlių
  • 2 anyžinių žvaigždučių
  • 1/4 šaukštelio muskato riešuto tarkių

 

 

Pradėkime nuo sulčių gamybos. Jei mandarinų gausiai užderėjo, tai galite naudoti tik juos. Tiesa, iš jų spausti sultis teks ilgiau nei iš apelsinų, bet galite padaryti taip – apelsinų ir mandarinų sultis maišyti per pusę. Sulčių reikėtų išspausti apie dvi stiklines. Nepagailėkite, verdant jos nugaruos, nes mūsų tikslas – apelsinų sirupas.

Prieskonius suberkite į sultis ir pastatykite viską virti. Kai skysčio liks maždaug pusė, tai ženklas, kad reikalas paruoštas. Sultis perkoškite. Į taurės dugną dėkite šaukštą sirupo, užpilkite cava ir būtinai įdėkite plonai atpjautą mandarino juostelę… OOOO Kalėda Kalėda…..Galite uždainuoti:)

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (2)
Komentarai
  1. Sveiki :) parašė:

    Sveiki,
    močiutė žiūrėjo laidą 🙂 Ir matė avižinius Kalėdinius sausainius :)Bet aš jų nerandu….Gal galit kaip padėti????

Palikite komentarą


26103
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/BV_kosmetika.gif
26104
Naujausias receptas
Archyvas


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.