8241
Beatos virtuvė

Kaip mes naminį pomidorų padažą gaminome

(60)

Štai praėjusį penktadienį buvau Kėdainiuose ir ten vykau ne tik pomidorų iš tėčio šiltnamio prisiskinti ir šeimos aplankyti, bet ir šio bei to išmokti. Mano nuomone, visą gyvenimą mes tobulėjame ir siekiame, ir norime eiti pirmyn ir tikrai turime ko vienas iš kito pasimokyti. Kaip pasakė Benjaminas Franklinas: tell me and I forget, teach me and I may remember, involve me and I will learn. Va štai taip…  Ir tikrai aš tą penktadienį nemažai išmokau ir atradau. Turiu prisipažinti, kad pirmą kartą gyvenime valgiau pomidorų padažą šaukšteliais, tiesiog vieną  kabinau (na gerai gerai ne pirmą, bet tikrai valgiau šaukšteliais). Ir visi kiti ten buvę pripuolę šaukšteliais lapnojo…

Beatos pomidoru padazas isvirtas

Kaip gi gimė ši mintis? Ogi atsimenate pavasarį aplankiau Daumantų padažų gamyklą ir susipažinau su Algiu, kuris gi be galo be krašto man patiko, visas toks nuoširdus ir be patoso, tikras padažų meistras. Nebeatsimenu apie ką mes ten kalbėjome, bet kažkaip man tada išsprūdo, kad va jau tuoj vasara,tuoj prasidės lietuviški pomidorai, ar galėtumėt ir mane išmokyti virti pomidorų padažą namuose.

Beata ir Algis

Ir ką gi pati to nenujausdama susikūriau sau kulinarinį nuotykį, nes tas naminio pomidorų padažo skonis buvo tikras atradimas. Ir kai grįžau namo su tuo indeliu padažo, ką tik išvirto, tai savo tėtį vaišinau ir Montei, krikšto mamai, receptą įdaviau, tai ji taip pat sakė tokį būtinai virs.

Beatos pomidoru padazas

Net neabejoju, kad jūs taip pat turite savo metodų, kaip gaminti įvairiausius konservus. Man tikrai būtų įdomu apie tai  išgirsti ir sužinoti. Mano naujausia knyga skirta daržovėms ir joje ne vienas receptas su pomidorais, tad būkite dosnūs, pasidalinkite savo specialiaisiais, galbūt net slaptaisiais pomidorų padažo receptai. Ir aš vieną, du, o gal net  ir visus tris apdovanosiu savo knygomis.

O dabar tikrai nuoširdžiai siūlau pasižiūrėti filmuką, kaip padažą rekomenduoja gaminti Algis, kuris jau dvidešimt metų kuria Daumantų padažus ir majonezus.

padazo gamybos receptas

Taigi pasiruošiame šiuos ingredientus ir pradedame!

  • 4 kg šviežių gerai nunokusių pomidorų
  • 4 raudonųjų saldžiųjų paprikų
  • 4 svogūnų
  • 2 galvučių česnako
  • 2 aitriųjų paprikų
  • 300 gr cukraus
  • 80 gr druskos
  • 200 gr obuolių acto
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • Maltų juodųjų, kvapiųjų pipirų, gvazdikėlių, lauro lapų, muskato riešutų
  • Po šakelę žalių prieskonių: petražolių, bazilikų, kalendrų, rozmarinų, čiobrelių ar kitų jūsų mėgstamų prieskonių

Gamybos procesą rasite čia.

(Ar pastebėjote, kokios gražios nuotraukos!? Ačiū MIESTE.lt ir jų fotografui Kęstučiui Žilioniui)

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (60)
Komentarai
  1. Pasižiūrėjau gamybos video. Nesupratau, kur galų gale dingo pomidorų luobelės, Ar jos nedingo ir į stiklainius supilstyta su jomis?.

  2. Paulius parašė:

    3 kg. pomidorų
    4 raudonosios paprikos
    5 dideli svogūnai
    1 galvutė česnako
    1 stiklinė cukraus
    5 v.š. druskos
    150 ml. acto
    1 а.š. maltų juodųjų pipirų
    1 а.š. cinamono
    1 а.š. maltos kalendros
    1 а.š. baziliko naudoju kokį turiu džiovintą ar šviežią

    Geriausia kada nors rastas pomidorų padažas, visada darau šį 🙂

  3. Laima parašė:

    Padažą būtinai bandysiu, nes pomidorai šiemet tai jau užderėjo! Bet negaliu nutylėti ir nepagirti, kaip nuostabiai atrodo Beata – vaizdinga savo naujosios knygos prezentacija, visa tokia spalvinga, rasi ir pomidorų, ir agurkų ir svogūnų, žodžiu visko, kas reikalinga skanioms salotoms, o prieskonis kaip visada – nepakartojama nuoširdi šypsena 🙂

  4. Ieva parašė:

    Mano pačios gaminamas yra paprastasis – ‘trijų porcijų’ pomidorų padažas – jį gaminu nuo pat mažumės! Visiems patinka, visur tinka, jei norisi aštriau, aitriau, sūriau – galima improvizuoti, bet originalusis receptas štai toks:

    6 vidutiniai pomidorai
    1 šaukštas medaus
    1 citrina

    dar šiek tiek druskos, pipirų, imbiero miltelių.

    Smulkiai supjaustyti pomidorus ir kepti ant vidutinės ugnies ‘sausoje’ keptuvėje. Leisti skysčiui nugaruoti, suberti pipirus, imbierą, sutarkuoti citrinos žievelę, išspausti citriną, dar leisti nugaruoti. Prieš pat pabaigą dar pasūdyti, o atvėsus pasaldinti šaukštu medaus.

    Toks štai super sveikas variantas – be riebalų ir cukraus!

    • Siga parašė:

      Sveiki, labai sudomino ir šitas receptėlis 🙂

    • Aukse parašė:

      Noriu paklausti dėl šio recepto su medumi – ar jį konservuojate ar suvartojate iš karto? Jei konservuojate, tuomet kaitinate stiklainėlį kokių 15 min?
      Lauksiu atsakymo 🙂 atrodo paprasta ir gardu!

      • Beata Nicholson parašė:

        aš su medum tik greitai suvalgomą padažą esu dariuse. O kaitinti stiklainių pagal mano supratimą tikrai nereikia. Jei padažas išvirtas tinkamai ir ilgai, tai tik uždarote į sterilius stiklainius ir viskas

  5. Ilona parašė:

    Labai sudomino Pauliaus receptas gal galite aprasyti procesa?

  6. Rima parašė:

    Aciu Beata uz nuostabu recepta,butinai pabandysiu! O taip pat dekoju jums uz cukiniju ir obuoliu pagardo recepta. Pagaminau jo daug,ir draugei daviau ir sesuo gamino,net vyras i darba nesesi,visi tik gyre ir prase recepto. Dar karta aciu miela Beata. Beje as irgi kilusi is Kedainiu.

  7. Irmantė parašė:

    Mano jau kelis metus gaminamas padažas rastas internete:
    4 kg pomidorų,
    2 paprikos,
    3 svogūnai,
    1 galvutė česnako,
    1/2 stikl. acto 9 %,
    1,5 v.š. druskos,
    1 stikl. cukraus,
    1 a.š. maltų juodųjų pipirų,
    1,5 a.š. džiovinto baziliko,
    1,5 a.š. džiovinto raudonėlio,
    šlakelis alyvuogių aliejaus.
    Praeitais metais gaminau dvi porcijas ir abu kartus pamiršau supilti actą. 🙂 Bet dabar galiu teigti, kad jei kas nors nenori pilti acto, tai toks padažas per žiemą ir be acto puikiai išsilaiko ne šaldytuve. 🙂

  8. Kristė parašė:

    Brangi Beata, prisidedu prie visų liaupsių, labai puikiai atrodote ir dar plius kažkodėl visai nesenstate! Tik neramu dėl recepto tikslumo. Būtinai privalau išbandyti taip išgirtą pomidorų padažą, bet suabejojau, kiek naudoti obuolių acto?! Filmuke teigiama, kad šaukštą, o čia, kad 200 gr! Sunerimau, ar įsivėlė klaida, ar filmuojant virėte tik iš dešimtadalio produktų. Skubiai laukiu atsakymo, nes pomidorai plyšta tarsi šaipydamiesi iš manęs, kad ir vėl atsirado kliūčių suversti juos į puodą 🙂

  9. Danute parašė:

    norejau virti, bet susilaikiau. Nesupratau, kiek pilti acto, recepte- 200g, o video- 1 saukstas. Kur teisybe? Atsakykit greiciau, nes pomidorai laukia!!!

  10. Greta parašė:

    Sveika Beata, sveikinu su gimimo diena. Linkiu laimes, dziaugsmo, akiu spindesio ir neissenkancio kurybos saltinio!;)

  11. Žaneta parašė:

    Gaminau šiandien šį padaža ir jis tikrai gardus…taciau yra vienas bet… acto tikrai pyliau maziau nei nurodyta recepte…tuomet klausimas…gal cia netycia yra klaida? nes 200gr. obuoliu acto tikrai padaza padarytu labai rugstu … 🙂

  12. Siga parašė:

    Aš šias metais gaminau štai tokį padažiuką, gaunasi ir kaip garnyras, ir kaip užkandis pvz. su silke 🙂

    4 kg. pomidorų
    1 kg. svogūnų
    4 vnt. paprikos
    200 g. razinų
    200 g. džiovintų abrikosų
    3 šaukštai druskos
    1 stiklinė cukraus
    0,5 stiklinės acto
    0,5 stiklinės aliejaus
    1 a.š. kvepiančiųjų pipirų
    1 vnt. aitriosios paprikos

    Razinas ir abrikosus pamirkiau vandenyje, nusausinau ir sumaliau mėsmale.
    Pomidorus, svogūnus, papriką ir aitriąją papriką smulkiai supjausčiau. Viską sudėjau į puodą ir pakaitinau ant silpnos ugnies 1 valandą. Kartkartėmis pamaišyti. Likus 15 min. iki kaitinimo pabaigos sudėjau: cukrų, druską, pipirus, actą, aliejų ir pabaigiau kaitinti likusį laiką. Sudėjau į paruoštus indelius ir užsandarinau. Gavosi 7 stiklainiukai po 0,7 litro ir dar liko paragauti šeimynai apie pusę litro 🙂

  13. Ilona parašė:

    Dziov vaisius kada deti?

  14. Renata parašė:

    O jei šitą padažą, kaip minėjot, žiemai gaminti, tai laikyti šaldytuve ar galima rūsyje?

  15. Laura parašė:

    beata,o si nerealiai skanu gamini ar galima laikyti rusyje ar tik saldytuve.Labai reikia atsakymo,nezinau koki kieki pagaminti 😉

  16. […] dovanas. Kai virėm su Algiu pomidorų padažą (dar bandykite spėti išsivirti būtinai), tai pasakiau, kad apdovanosiu tuos, kurie pasidalins […]

  17. Ri parašė:

    virėm padažą iš 4 kg pomidorų. nedėjau jokių papildomų prieskonių, bet skonis – puikus. toks aštrokas, bet maloniai. dėjau tik 1 čili pipiriuką, obuolių acto gal tik 50ml, o aliejaus – apie 3 šaukštus – taip rodė mūsų su mama skonio receptoriai 🙂 5 puslitriukaii ir šeštas nepilnas. Mūsų pomidorai skysti, tai virėm 3,5 val (kol nusibodo).

  18. Ana parašė:

    Bandau dabar virti pagal si recepta… Klausimas, kiek realiai reikia acto? Bijau sugadinti…

  19. Zita parašė:

    PAPRIKA POMIDORŲ PADAŽE

    2 kg pomidorų
    2 kg paprikos
    1 arb. šaukštelis druskos
    1 šaukštas cukraus

    Pomidorus supjaustyti, susmulkinti smulkintuvu (blenderiu) ir pavirti apie 0,5 val. Dėti stambiai supjaustytas paprikas, cukrų, druską, virti 8-10 min. nuo užvirimo. Į stiklainį dėti lauro lapą, kelis kvepiančius pipirus ir supilti paprikas. Galima gardinti česnakais, salierais, petražolėmis ir pan.
    Šį garnyrą darau daug metų.

  20. Kipras parašė:

    Pomidorų padažas gavosi dieviško skonio, tikrai puikus receptas. Bent jau man jis labai „sueina“ kartu su „biržų duonos klasikinėmis duonos lazdelėmis su alyvuogių aliejumi“. Ypač tinka užkandžiams žiūrint krepšinį !

  21. Kipras parašė:

    P.S PATAISYKITE KLAIDELĘ RECEPTE DĖL OBUOLIŲ ACTO NES ŽMONĖS SUGADINS PADAŽĄ IR POMIDORUS BEI KITUS PRODUKTUS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  22. Giedrė parašė:

    O jei pomidorus išspausčiau su Lėtaeige siulciaspause ( jug tenai tik lieka odelė ir seklytes, labai sausai spaudžia) aš tokius spaustus i pomidorų sultis o kaip dėl pomidorų padažo

  23. […] kalbant apie padažą, tai jam įkvėpimas yra iš Algio nuostabaus naminio padažo, kuris tikrai yra neįtikėtino […]

  24. Nijolė parašė:

    Laba diena,
    tai iš tikro kiek to acto ir kiek aliejaus??? ačiū

  25. Seimininke parašė:

    Viriau is 5 kg pomidoru. Acto bijojau pilti 200g ir tiek mano skoniui tikrai nereikejo. Pakako 130g. Manau, kad labai priklauso nuo paciu pomidoru rugstumo ir nuo to, kiek isgarinate virdami padaza. Kuo daugiau dregmes isgaruoja, tuo maziau lieka padazo ir maziau reikia acto.

  26. irena parašė:

    Pomidorų pilnos pintinės – skubu virti padažo,kaip gausis ,parašysiu.Ačių už receptą.

  27. irena parašė:

    Baigiau-liuks padažiuks.Ačių, Betute, už receptėlį,gaminsiu dar.Nors turiu daug cukinijos,žadu pjaustyti gabalėliais ir įdėti į tą padažiuką.Turėtų skaniai gautis.

  28. dovile parašė:

    norėjau paklausti, kiek laiko toks padažas išsilaiko šaldytuve? ačiū

  29. regita parašė:

    Wow, skonis super. As daug baziliko idejau ir keleta grudeliu kurkumos… Labai gerai!

  30. Artur parašė:

    Sveiki,

    labai tinka Gelsvė (Kinza). Ji, sakyčiau, atitinka skonius petražolės ir salierų… Puikiai auga Lietuvos sąlygomis (dažniausiai naudojama šašlykams) 😉

    • Lina parašė:

      Neklaidinkite žmonių. Kinza ir gelsvė – visisiškai skirtingi augalai. Kinza (kalendra) – jos lapeliai turi specifinį skonį, panašų į blakių kvapą, sėklos – kvapo tokio neturi.

  31. Jurate parašė:

    Nesuprantu kodel neatidaro iraso. Gal kas nors galite parasyti kaip gaminti?

  32. Gintarė parašė:

    Beata, nerodo vaizdo įrašo youtube.com ;( gal turit kur kitur patalpinę gamybos eigą?

  33. Revina parašė:

    200 gr acto tikrai per daug.labai rugstu.juk pomidorams rugsties daug nereikia.uztenka 50 gr.

  34. Nerijus parašė:

    Turiu prašymą įdėti gamybos procesą tekstu, kad nereikėtų užmiršus kokios smulkmenos youtube filmuko žiūrėti.

  35. robertas parašė:

    kažkas negerai su acto ir alyvuogių aliejaus proporcijom, Recepte parašyta 200 g acto aiškiai per daug, o aliejaus 1šaukštas. Tuo tarpu video šių priedų pilama po 1 šaukštą. Įrašo autoriai, gerbdami skaitytojus ir žiūrėtojus, galėtų pasitikrinti, kas įkeliama. Kaip sakoma- šaukštas deguto…

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/01/BV_kakava_banner.gif
26103
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/Koldunai-300x250px.gif
26104
Archyvas


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.